Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 27 januari 2013

Moralen är en stor tillgång

Det var mycket skönt att vi kunde vända 0–1 till seger 2–1 under slutminuterna mot IFK Värnamo.

Vi var säkert många som led under en period i den andra halvleken i årets första träningsmatch mot IFK Värnamo. Underläge med 0–1 mot fjolårets bottenlag i Superettan IFK Värnamo, slarv och hafs och oengagerat från de våra. Det såg ut lite som U21-matcherna kan göra där skiftningarna mellan topp och dal kan vara enorma och i underläge tenderar dalarna få allt större utrymme i de negativa tankebanorna.

Men detta var årets första träningsmatch. I fjol blev vi bortskämda med stundtals bländande spel och målskytte från början. Det är också lätt att bli bortskämd över den grannlåt som vi fick uppleva på Kopparvallen 2012. Värnamo spelade inte heller ett bottenlag i Superettan utan när de spelar som bäst kan de slå vilka lag som helst. Starka vändningar svarade IFK för borta mot både Halmstad och Brommapojkarna i fjol, men nu var det alltså vi som vände på steken i slutskedet.

Peter Swärdh har ju varit vår tränare tidigare men behöver förstås inventera spelarmaterialet, vilket han också har deklarerat genom att han ska rulla runt på en del spelare inledningsvis. Därmed ställs inte det bästa laget på benen, inte heller de spelare som fungerar bäst tillsammans i en lagdel eller del av en lagdel. Kraven på lagspelet och jämnhet sett över en hel match kan därigenom inte vara på samma nivå som vid en tävlingsmatch.

Tränarna är ofta lite hemlighetsfulla över vad de ”verkligen” vill få för svar i sina ansatser i spelet, men det kan vara vissa delar som prioriteras lite mer än andra som på så vis blir mer hämmande .

Första matchen är också känslig då svängarna tas ut större. När det flyter på är det inte jobbigt att vara nedtränad och att det är svinkallt, men när det går tyngre kan smådetaljer bli besvärliga.

En inte allt för vågad bild är att Peter vill ge gott om speltid till Andreas Dahlén för att han ska spela in sig i backlinjen och hitta ett bra samspel med Kristian Bergström. Backlinjen är viktigast att hitta samstämmighet i av den enkla anledning att det bara är en ensam målvakt som är räddningen om det går snett.

Gustav Jansson vaktade målet och gjorde det helt okej. Tajmingen satt väl inte helt men det kan den ju inte göra i första matchen. Vid baklängesmålet hade han en otacksam uppgift efter passivt försvarsspel hos de våra. Det blir en härlig kamp med Henrik Gustavsson som var sjuk.

Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Tom Pettersson och Andreas Dahlén utgjorde backlinjen mot Värnamo. Denna kvartett kommer säkert spela en hel del matcher ihop i Allsvenskan och ska kunna stå emot på ett bra sätt. Anton är fortfarande ung och det är naturligt för honom att fortsätta våga sticka upp på högerkanten. Tom Pettersson är också i stark utvecklingsfas och den främste för uppspelen. Tom gjorde flera fina resoluta ingripanden mot Värnamo men var passiv vid baklängesmålet.

Daniel Hallingström står för tryggheten och rutinen och till denne kategori hoppas vi också att Andreas hamnar. Det kändes som Dahlén växte in mer in i vårt lag efterhand med rutinerad positionering och defensiva framstötar i rätt ögonblick. Att synkronisera med de närmaste spelarna i offensiven kommer varefter och vi måste ha tålamod i detta.

Pontus Nordenberg bytte av Andreas Dahlén i slutet och får förstås en tuff uppgift i konkurrensen, men förutsättningarna är ju skilda. Andreas måste leverera direkt medan Pontus främst är ett förvärv på sikt, även om han förstås redan i år kan få chansen i Allsvenskan.

Tuffare är konkurrensen på de andra försvarsplatserna. Erik Moberg bytte av Daniel Hallingström och där kan det bli en härlig kamp. Alberis da Silva var sjuk men utmanar förstås också om en plats i mittförsvaret. Allan Olesen gjorde en tåoperation för en tid sedan och var inte heller disponibel mot Värnamo men kamperar med Anton om en plats till höger.

Vi kommer säkert få se flera olika konstellationer av backlinjen i de första träningsmatcherna.

På mittfältet startade Martin Christensen, Christoffer Karlsson, Mohammed Abubakari och Kristian Bergström. Stoffa var alltså tillbaka och visade på sedvanlig tuffhet i duellspelet, men måste upp i kvalitet i bollbehandling för att på allvar utmana om en startplats. Mohammed Abubakari började bra men kom sedan inte riktigt in i matchen förrän i slutet då han började briljera och gjorde ett fint mål. Överhuvudtaget blev det lite för defensivt med både Mommo och Stoffa centralt. Med Oscar Möller och Mattias Mete på topp var det inte heller någon anfallare som föll ned och mötte uppspel, så i spelyta 2 hade vi stundom ett hålrum.

Med Bruno frånvarande i rehabilitering efter sin korsbandsskada vore det förstås fint att hitta en liknande spelartyp för att täta till nämnda lucka och för att vi ska bli vassare i offensiven. Emmanuel Dogbe gjorde ett helt okej inhopp centralt och är en liten joker om han utvecklas på rätt sätt.

Martin Christensen startade till höger och gjorde några fina nummer, men han kunde spela lite enklare och utnyttja farten för att komma förbi sin bevakare bättre. Imad Zatara är ännu kvickare och satte fart när han kom in, vilket bäddade för en bättre offensiv. Zatara låg också bakom båda våra mål, hörnan fram till Mohammeds mål och inlägg som Oscar Möller klippte in returen på. Kanske vore det ändå värt att prova Imad centralt? Men farten nyttjas ju bäst från kanten.

Kristian Bergström spelade till vänster och gjorde sin vana trogen ett stort jobb utan att glänsa. Pligg centralt är förstås också ett alternativ. Petrit Zhubi bytte av Pligg sista kvarten och där har vi ju också en kvick spelare som kan utgöra hot från båda kanterna.

Det var synd att Mattias Mete inte fick träff på första läget. Det såg lite segt ut i stegen precis som hos Oscar Möller, som ändå blixtrade till stundtals och det var kul att Oscar fick göra ett mål. Joel Rajalakso hoppade in. 19-åringen hade inte många bollkontakter men rev upp sår i Värnamos trötta backlinje med sina löpningar. Joel behöver få spela längre perioder av matcherna för att komma in i laget. Vilket han säkert får göra framledes.

Vår främste forward 2012 var inte närvarande. Men anledningen var den främsta man kan tänka sig. Bara dryga timmen innan matchstarten mot Värnamo gjorde nämligen Viktor Prodell A-landslagsdebut. Det är fantastiskt stort att vi efter 32 år åter har en ÅFF-are i landslaget. Det kändes lite trist att han bara skulle få ett kortare inhopp och det i ett svårt läge när Sverige spelade dåligt, men flera byten förändrade matchbilden och Viktor var verkligen bidragande till framgången genom inblandning i båda målen som föll under hans 20 minuter på banan.

Självklart ger landslagsspelet en extra kick för både Viktor Prodell och hela föreningen.   


Matchfakta
ÅFF – IFK Värnamo 2–1 (0–0)
0–1 (56) Abdul Khalili
1–1 (83) Mohammed Abubakari (Imad Zatara)
2–1 (88) Oscar Möller
Varningar ÅFF: inga
Domare: Magnus Ahlsén, Linköping
Publik: 457

Laget
Gustav Jansson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström (ut 64), Tom Pettersson (ut 75), Andreas Dahlén (ut 87) –
Martin Christensen (ut 64), Christoffer Karlsson (ut 75), Mohammed Abubakari, Kristian Bergström (ut 75) –
Mattias Mete (ut 64), Oscar Möller.

Inbytta ersättare:
Erik Moberg (in 64 MB), Imad Zatara (in 64 HM), Joel Rajalakso (in 64 F),
Petrit Zhubi (in 75 VM), Emmanuel Dogbe (in 75 MM),
Pontus Nordenberg (in 87 VB).

Ej inbytt ersättare: Jorge Hernandez. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.