Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

onsdag 2 januari 2013

Årskrönikan 2012 – en säsong att vara stolt över

Del II - Försäsongen
Att vi hade klart bättre förutsättningar inför den här säsongen än den förra i Allsvenskan 2010 rådde ingen som helst tvekan om. Erfarenheten från såväl spelare, som ledare och alla runt omkring var viktig. De perfekta träningsmöjligheterna har hjälpt till att vässa vårt spel de senaste åren. Under säsongen i Superettan utvecklades det offensiva spelet ännu mer och det var också frukten av kontinuitet i på spelar- och tränarsidan. Materialet på spelarsidan har också blivit bättre.

Nio spelare lämnade truppen inför säsongen, men det var bara Haris Radetinac (till Mjällby AIF) som ingick bland de 14 spelare som fick mest speltid (28 matcher, 2 mål och 9 assist). Thomas Olsson ville vi också behålla men han spelade bara åtta matcher (alla från start) och gjorde ett mål. Vår egen produkt tränar numera IFK Göteborgs tipselitlag.

Övriga förluster
Steinar Strömnes (17 matcher, 8 inbytta), Strömmen IF, Norge
Prince Eboagwu (11 matcher, 8 inbytta, 2 mål), IK Brage
Daniel Swärd (12 inhopp), Motala AIF
Pontus Karlsson (2 inhopp), slutat spela och är numera tipselittränare i ÅFF
Eric Jangholm Melin (oklart), Besart Kalludra (Motala AIF) och Axel Konradsson (skadad) fick ingen speltid i Superettan.

Totalt förlorade vi 19 % av den totala matchsumman från 2011 (14 % av startmatcherna). De förlorade spelarnas mål uppgick till 12 % (7 stycken) och assisten till 26 % (10 stycken).

Vi förstärkte truppen med sju spelare
Försvarare: Tom Pettersson (FC Trollhättan) och Allan Olesen (IFK Mariehamn, Finland).
Mittfältare: Tobias Nilsson (Falkenbergs FF), Petrit Zhubi (FC Trollhättan), Alain Junior Ollé Ollé (Stabaeck IF, Norge) och Emmanuel Dogbe (Medina FC, Ghana).
Anfallare: Mattias Mete (Västerås SK).

Samtliga spelare beskrivs utförligare i del VI Spelartruppen.


Försäsongens träningsmatcher
Vi spelade tio försäsongsmatcher med ett välkomponerat motstånd där möten med fem allsvenska lag ingick.

ÅFF – IFK Värnamo 4–1
Vi fick en bra inledningsmatch mot spelskickliga Värnamo från Superettan. Nyförvärvet Tobias Nilsson presenterade sig direkt genom att vackert panga in en frispark från 25 meters håll i den 23:e minuten. Bujar Ferizi kvitterade på straff i den 59:e minuten, men bara minuten senare nickade Andreas Johansson in Kristian Bergströms frispark från höger. Det dröjde inte heller länge innan 3–1 föll. Nyss inbytte Viktor Prodell sprang bra i djupet, fick en fin boll av Tobias Nilsson och lobbade läckert in bollen i den 66:e minuten. Anton Tinnerholm gjorde 4–1 i den 83:e minuten efter en fin frispelning av Mattias Mete.


ÅFF – Mjällby AIF 1–0
En klar seger mot Värnamo var enligt planerna och när första mötet mot en allsvensk konkurrent väntade kändes det viktigt att vi skulle vara bättre än dem för att bevisa för alla att vi hörde hemma på allsvensk nivå. Förutsättningarna för bra fotboll i närmare 15 minusgrader var inte de bästa, men vi gjorde en riktigt bra första halvlek.

I den 31:a minuten tog Viktor Prodell en mycket bra löpning från höger, fick bollen av Oscar Möller, höll i bollen vid kortlinjen och spelade snett bakåt. Petrit Zhubi mötte bollen perfekt och sköt vackert in 1–0 i det vänstra krysset. Vi borde ha gjort fler mål i den första halvleken. I den andra fick gästerna mer att säga till om men Gustav Jansson i målet höll nollan.


ÅFF – Kalmar FF 0–3
Vi började båda halvlekarna ganska bra mot Kalmar FF, men det hjälpte inte för i den 17:e minuten gjorde Markus Thorbjörnsson 0–1 på straff.  I den 33:e minuten blev Alberis da Silva målchansutvisad men Tom Pettersson fick komma in i hans ställe. KFF fick åter straff i samband med detta men Gustav Jansson räddade Jonathan McDonald elvametare. Costaricanen gjorde istället 0–2 i den 63:e minuten och tre minuter senare gjorde Daniel Mendes 0–3. Efter två fina insatser fick vi ett rejält bakslag mot ett Kalmar som inte heller var på topp.


Efter möten mot tre elitlag följde dubbelmöten med blandat manskap mot division II-laget Motala AIF och division I-laget Eskilstuna City FK.

ÅFF – Motala AIF 2–0
Vi spelade med en lite mer reservbetonad startelva mot Motala.

1–0 föll efter hörna i den 25:e minuten. Christoffer Karlsson fick tillbaka bollen av Andreas Johansson och hittade Oscar Möller som förlängde in bollen invid den bortre stolpen. 2–0 föll i den 56:e minuten då Magnus Eriksson spelade fram till Oscar Möller, som såg ut att missa öppet mål men Emmanuel Dogbe dök upp vid bortre stolpen och tryckte in bollen.

Provspelande högerbacken från Island, Ásgeir Ásgeirsson, blev utvisad efter två varningar i den 80:e minuten och det blev ingen övergång.


ÅFF – Eskilstuna City FK 3–2
Med en mer ordinarie startelva mot Eskilstuna började vi riktigt bra de 35 första minuterna men fick inte in bollen trots många fina chanser. Istället hamnade vi mycket snöpligt i 0–2-underläge redan innan paus.

Efter ett snabbt anfall kom Emil Fritzell helt ren och chippade över Henrik Gustavsson och forcerade sedan in 0–1 i den 43:e minuten. Två minuter senare skickade Eskilstuna in en hörna från höger. Jesper Arvidsson fick inte bort bollen ordentligt utan Markus Wahlström kunde trycka in 0–2 på volley invid det främre hörnet.

Vi öste på för fullt i andra halvlek och utdelningen kom äntligen i den 68:e minuten. Efter bombardemang mot bortamålet kunde tillslut Tom Pettersson få bollen i mål. Bara sex minuter senare var det kvitterat då Jesper Arvidsson mycket elegant skruvade in 2–2 i det bortre krysset.

Vändningen fullbordades i den 79:e minuten då Jesper Arvidsson med stor vilja tog sig in längs med vänster kortlinje och slog bollen snett bakåt där Viktor Prodell äntligen fick göra mål efter många missade chanser.

Det är lätt att kräva mycket mot lag från lägre divisioner, men några dagar senare klarade bara AIK av att vinna med 1–0 mot Eskilstuna City, efter ett sent mål.


ÅFF – GAIS 4–3
Mot GAIS gjorde vi försäsongens bästa halvlek, den första. Tobias Nilsson slog till igen med ett långskott från 25 meter, men det var enda målet i den första halvleken trots fler goda möjligheter. Vi började även bäst i den andra akten men föll sedan ihop totalt. Tre mål gjorde GAIS på bara tolv minuter!

Peter Ijeh kvitterade till 1–1 i den 58:e minuten genom att pricka in en stolpretur. I den 65:e minuten fick Wanderson komma rättvänd med fart och då kunde tyvärr ingen stoppa honom när han saxade sig igenom och satte 1–2 fri i straffområdet. På en långboll i den 70:e minuten var Tom Pettersson före Peter Ijeh men nigerianen kunde pressa sig förbi och satte 1–3.

Vi såg ut att åka på en förnedring, men vi kom tillbaka. Med besked!  Efter en frispark av Tobias Nilsson i den 75:e minuten gick bollen efterhand i en hög båge och vid bortre stolpen klippte Alain Junior Ollé Ollé till direkt och reducerade till 2–3 med en riktig stramare i nättaket.

I den 86:e minuten kom kvitteringen. Magnus Eriksson var stark när han bröt fram till höger i straffområdet ner mot kortlinjen och fick iväg ett skott mot mål. Bollen gick i en hög både och Viktor Prodell hade bara att stöta in bollen i öppet mål.

I den 91:a minuten löpte Viktor Prodell in i straffområdet från höger och blev neddragen av Dime Jankulovski (som stod i andra halvlek) och vi fick därmed straff.

Dime Jankulovski kastade sig åt fel håll (höger) och kunde rädda Magnus Erikssons straff.  Mange var dock påpassligt framme på returen och kunde skicka in 4–3. 

För andra matchen i rad vände vi alltså ett tvåmålsunderläge till seger, nu mot fjolårsfemman i Allsvenskan GAIS.

Med tanke på GAIS truppförändringar, deras insats i försäsongsspelet (över lag) utryckte jag följande om de grönsvarta i inlägget efter matchen ”GAIS som lag tror jag får svårt att upprepa fjolårssuccén och det är helt klart ett lag som vi kan ha efter oss i tabellen.”


IFK Norrköping – ÅFF 3–1
Första bortamatchen i träningsspelet gick av stapeln på Nya Parken mot allsvenska Norrköping. Det blev sannerligen ingen rolig tillställning då vi svarade för försäsongens sämsta insats. Det var alldeles för segt och lojt hos de flesta av våra spelare.

I den 32:a minuten sa det pang när Astrit Ajdarevic fick utrymme, efter alldeles för svagt presspel, att klippa till på volley utanför straffområdet rakt upp i Gustav Janssons högra kryss.

I den 75:e minuten lyckades vi inte få bort bollen efter ett högerinlägg och Gunnar Thorvaldsson kunde vräka sig fram och nicka in bollen. Viktor Prodell byttes in och reducerade kort senare. Jesper Arvidsson slog ett bra och hårt inlägg från vänster, som Viktor Prodell nickade, målvakten Abbas Hassan räddade, men Prodell klippte in returen. IFK gick ändå segrande ur striden och i den 86:e minuten nickade Isaac Thelin in 3–1 efter hörna.


ÅFF – Syrianska FC 2–0
Ett träningsläger i Turkiska Side följde med en match mot seriekonkurrenten Syrianska.

Trots en mer defensiv prioritering i den första halvleken (4–5–1) fick vi en smakstart på matchen genom ledningsmål efter en omställning redan efter tio minuter. Daniel Hallingström och Allan Olesen inledde anfallet. Anton Tinnerholm och Viktor Prodell tog vid och Bruno Marinho prickade in 1–0 inne i straffområdet. 

I den andra halvleken spelade vi mer ett forceringsspel med 4–3–3 och även i den andra akten gjordes ett omställningsmål. Magnus Eriksson fick en fin boll av Kristian Bergström i den 73:e minuten, avancerade och hittade Oscar Möller med ett väl avvägt instick som Möller förvaltade på bästa sätt.

”Vi ska utvecklas som lag med roller och positioner. Vi har spelat så här i vissa matcher och lyfte nu upp det ännu tydligare så alla vet vad som gäller och för att klargöra vissa delar i spelet. Det föll väl ut. Det är det som jag är mest nöjd med och det tar vi med oss i fortsättningen”, berättade vår tränare Andreas Thomsson om de taktiska förändringarna under matchen.


ÅFF – Akropolis IF 3–0
I sista hemmamatchen innan seriestarten väntade match mot division I-laget Akropolis IF. Vi rivstartade matchen. Magnus Erikssons skott fastnade på en bortaspelare men Kristian Bergström fick öppet läge för att skicka in 1–0 redan i den andra minuten.

I den 20:e minuten slog Kristian Bergström en boll som Oscar Möller släppte. Bollen fastade på en akropolisspelare och Magnus Eriksson kom fri. Mange vände bort målvakten och rullade in bollen i mål.

Speltempot sjönk sedan och det märktes att premiären närmade sig, men vi avslutade matchen bra och skapade flera fina möjligheter – ett till mål blev det också i den 68:e minuten. Amir Suljic slog en öppnande boll till höger där Tobias Nilsson löpt in bra, skottfintade bort sin försvarare och tryckte in 3–0 i det främre hörnet med vänstern.

Det var en del gnäll efter matchen om en dålig insats trots en klar seger, vilket vittnar om en betydligt högre kravbild. Mot denna typ av motstånd hade vi svårt att överhuvudtaget vinna förr om åren i träningsspelet.


Degerfors IF – ÅFF 1–2
I genrepet väntade Degerfors IF på bortaplan. Efter en sämre start kom vi in i matchen på ett bra sätt. I den 13:e minuten ställde vi om snabbt, anfallet stannade upp men etableringen på DIFs planhalva gav utdelning då Tobias Nilsson slog en boll in i straffområdet till höger som Viktor Prodell förvaltade väl genom att gå runt målvakten till höger och trots snäv vinkel rullade han in 1–0.

Degerfors var inte ofarligt i sina framstötar men det kändes ändå mycket onödigt att vi släppte till en kvittering i den 28:e minuten. De våra blev lite för heta och två spelare stötte på samma boll till höger. Bollen gick till inkast och då täcktes inte ytan av varvid Jonas Olsson sprintade in från vänster och kunde pricka in 1–1 vid den bortre stolpen.

Vi hade sedan flera goda chanser att återta ledningen men tyvärr var inte effektiviteten den bästa.

I den andra halvleken var det hugget som stucket vem som skulle ta ledningen, men en händelse i den 65:e minuten fick en avgörande betydelse. Tom Pettersson vann en boll genom att vara tuff, varvid en degerforsspelare blev liggande och Daniel Sundgren sparkade omkull Tom bakifrån i en ren vendetta. Sundgren fick förstås rött kort direkt och därmed fick inte hemmalaget ta in någon ny spelare.

Kort senare gjorde vi 2–1 efter ett fint anfall där Oscar Möller växlade upp på sitt karakteristiska sätt i kamp om bollen som gick ut till Magnus Eriksson till höger. Mange slog ett inlägg som Kristian Bergström styrde in i bortre.

Degerfors stod för ett bra motstånd i matchen men gick sedan förvånansvärt svagt i Superettan.


Summering av försäsongen
Vi kunde summera en fantastisk försäsong med åtta segrar på tio matcher med en sammanlagt målskillnad på 22–13. Vi mötte förvisso två lag från Superettan, två från division I och ett från division II (segrar mot samtliga av dem), men tre segrar mot de fem allsvenska lagen var också ett bra facit.

Vi verkade bli ett målrikt lag där offensiven stämde bra men vi släppte till lite för många baklängesmål. Viktor Prodell såg ut att gå mot en riktigt stark säsong efter fem mål i försäsongsspelet.

Både mot Eskilstuna och GAIS vände vi tvåmålsunderlägen till seger. Vi var alltså starka i slutskedet av matcherna redan under försäsongen.

(Klicka i bilden för bättre skärpa)

Jag skrev så här efter genrepet
”Vi är ohyggligt mycket bättre förberedda inför den här allsvenska säsongen på alla fronter. Vi har en spetsigare, bredare och starkare spelartrupp. Vi har erfarenheten och snart även en arena av hög Allsvensk klass. 2010 åkte vi ur med en futtig poängs marginal. Nu när vi är betydligt bättre så ska vi förstås hamna betydligt bättre i den allsvenska sluttabellen anno 2012! Bara vi tror stenhårt på det och jobbar stenhårt för det så kommer vi också lyckas!”

Andreas Thomsson efter försäsongen
Om du jämför med samma period förra året, hur känns årets upplaga?
”Vi har fått in nytt som spetsar konkurrensen och flera spelare från dem som finns kvar från förra säsongen har tagit steg. Viktor Prodell till exempel har utvecklats för varje år och bland annat blivit mer effektiv i målskyttet. Gustav Jansson och Amir Suljic är två andra som tagit kliv och alla går framåt. Vi har ett mycket tajt spelschema under våren och det gäller att ta chansen för de spelare som får den. Det är tufft att vinna matcher i Allsvenskan men vi har chansen mot alla lag”, sade Andreas Thomsson bestämt.

Fortsättning följer i del III - Vårsäsongen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.