Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 6 januari 2013

Årskrönikan 2012 – en säsong att vara stolt över

Del VI – Spelartruppen
I den sjätte delen av vårkrönikan tittar vi närmare på spelartruppen.

Inte vid något tillfälle hade vi haft samma startelva två matcher i rad under de 12 första omgångarna och det berodde främst på att lagledningen hade förändrat backlinjen inför varje match, vilket de oftast tvingats till. Under omstarten (omgång 13–15) hade vi exakt samma startelva tre matcher i rad vilket resulterade i sju poäng och 10–4 i målskillnad. Men det var enda gången som startelvorna var densamma. På hösten förändrades inte backlinjen lika ofta men på mittfältet skedde många förändringar under hela säsongen.

Spelarstatistik från säsongen i Allsvenskan finns här
(Klicka i bilden för bättre skärpa)

Målvakterna
För första gången sedan 1990 hade vi riktig konkurrenssituation, då var det Håkan Sandberg som utmanade Stefan Bengtsson i division II. Nu var det Gustav Jansson som utmanade Henrik Gustavsson om målvaktsplatsen i Allsvenskan. Fimpen åkte på en magmuskelskada i hemmamatchen mot Häcken i den sjunde omgången, vilket förstås var väldigt trist. Men Gustav tog tillfället att visa vilken duktig målvakt han är och höll platsen mellan stolparna även då Fimpen var tillbaka från sin skada, men Henrik Gustavsson tog tillbaka målvaktsposten de nio sista matcherna.

Henrik Gustavsson har varit vår förstemålvakt sedan 1998 och hade sedan dess bara missat tio seriematcher och maximalt tre per säsong. I den 115:e raka seriematchen tvingades dock Fimpen kliva av efter en magmuskelskada i hemmamatchen mot Häcken. Dessförinnan gjorde 36-åringen det bra och med konkurrenssituationen med Gustav, efter skadan, taggade Fimpen upp ännu ett snäpp och blev allt bättre de senaste av de nio matcherna som han avslutade. Henrik hade en räddningsfrekvens på 73 % att jämföra med 74 % i Superettan i fjol och 72 % i Allsvenskan 2010. Henrik kom på delad 12:e plats sett efter räddningsprocent av de målvakter som vaktat målet minst tre matcher. Totalt blev det 16 matcher i Allsvenskan, vilket innebär totalt 576 matcher i ÅFF-tröjan totalt. 413 av dessa är i serie- och kvalspel, vilket är flest i föreningens historia. Fimpen har spelat 46 matcher i Allsvenskan och det är bara två målvakter (Ulf Blomberg och Thomas Wernersson) som spelat fler allsvenska matcher för ÅFF.

Gustav Jansson, som kom från Värmbol 2010, hade inför säsongen bara spelat två tävlingsmatcher i Svenska Cupen och ett antal träningsmatcher. Men Gurra hade utvecklats för varje år och han fick vakta målet mot allsvenskarna Mjällby, Kalmar och Norrköping under vinterns träningsmatcher. Jag var aldrig orolig när Gustav fick träda in i spel. Mot Häcken var matchen i stort sett körd när Gustav kom in. I första startmatchen (borta mot Malmö) borde 26-åringen ha tagit det första målet, men agerade sedan riktigt bra. Med bra blick för spelet och sin stora räckvidd vann han respekt så väl i luftrummet som med fina räddningar. Det offensiva spelet blev också mycket bättre, med bra, säkra och precisa ut- och insparkar. Gustav Jansson hade en räddningsfrekvens på 66 % (delad 22:aplats i Allsvenskan) i sina 15 matcher.

Thomas Thudin värvades under maj som tredjemålvakt från Väsby United där 39-åringen hade spelat i Superettan. Detta var på gång redan innan Fimpens skada, men skyndades på extra.  Det var viktigt att ha en backup på målvaktssidan för att ha två bra målvakter i träning, men avtalet är inte förlängt.

Kommentarer om målvakterna
Eftersom Gustav Jansson fått värdefull allsvensk rutin och vi har en riktigt intressant konkurrenssituation på målvaktssidan står vi mycket väl rustade inför den kommande säsongen. Henrik Gustavsson har förstås mest rutin och är fortfarande kvickare och bättre offensivt, men Gustav är bättre i luftrummet och har förbättrat alla övriga egenskaper.


Försvaret
Steinar Strömnes (9 startmatcher) lämnade, men högerbacken Allan Olesen och mittbacken Tom Pettersson och tillkom till denna säsong. Vi hade därmed en starkare försvarsbesättning än på mycket länge med fin konkurrens om mittbacksplatserna i och med fyra fullgoda mittbackar, vilket behövdes då Erik Moberg drogs med en långtidsskada större delen av säsongen.

På högersidan har vårt lag blivit allt starkare. Daniel Hallingström har därmed kunna användas på sin bästa position som mittback de två senaste säsongerna. Anton Tinnerholm har utvecklats till en mer naturlig högerback med Allan Olesen som en mer defensiv och rutinerad backup.

Backlinjen förändrades inför varje match innan EM-uppehållet. Lagledningen tvingades till förändringar flera gånger på grund av skador och avstängningar, men de valde också att förändra för att komponera ihop ett slagkraftigare mittfält där Anton Tinnerholm flyttades upp som högerbräddare ett par matcher. Tom Pettersson flyttades också upp som innermittfältare några matcher under sluttampen.

Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva och Jesper Arvidsson utgjort den vanligaste försvarslinjen innan EM-uppehållet med fem startmatcher tillsammans (men kvartetten spelade ingen match från start därefter). Från omgång 13 utgjordes istället den mest frekventa backlinjen av Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Tom Pettersson och Jesper Arvidsson (nio startmatcher).

Allan Olesen, Daniel Hallingström, Alberis da Silva och Jesper Arvidsson startade i backlinjen i omgångarna 24–28.

Daniel Hallingström bildade mittlås tillsammans med Alberis da Silva i 17 matcher (varav 10 innan EM-kvaluppehållet). Daniel och Tom Pettersson bildade mittlås i 10 matcher (varav 9 efter EM-kvaluppehållet).

Daniel Hallingström & Allan Olesen bildade mittbackspar hemma mot Helsingborg i omgång 5.
Alberis da Silva & Tom Pettersson var mittlås borta mot AIK i omgång 16 (då Danne var avstängd).
Daniel Hallingström & Erik Moberg var mittlås borta mot Elfsborg i sista omgången.

Daniel Hallingström spelade totalt 29 matcher som mittback, Alberis da Silva 18, Tom Pettersson 11 samt Allan Olesen och Erik Moberg en vardera.

Anton Tinnerholm spelade högerback i 20 startmatcher och Allan Olesen i 10.
Jesper Arvidsson spelade vänsterback i 28 startmatcher och Tom Pettersson i 2.

Summa summarum hade vi sju försvarsspelare av allsvensk klass, varav sex fick gott om speltid. Erik Moberg kom också tillbaka efter långtidsskada under slutet av säsongen.


Anton Tinnerholm har utvecklades starkt i Superettan 2011 och tog ytterligare ett kliv denna säsong vilket visar att han definitivt är av allsvensk kaliber. 21-åringen var lite mer återhållsam i offensiven under våren men kom fram allt oftare efter EM-uppehållet. Sitt första allsvenska mål gjorde Anton hemma mot Elfsborg och det blev också tre assist under säsongen (en hemma mot Elfsborg och två borta mot Sundsvall). Det var förstås en besvikelse att Anton inte fick chansen i U21-landslaget när Magnus Eriksson och Tom Pettersson fick det. Tinnerholm mattades lite under hösten och fick se sig utkonkurrerad av Allan Olesen under några matcher. Säsongen var lite för ojämn (speciellt i defensiven) för att betecknas som en toppsäsong och på topp ska man förstås inte vara vid 21 års ålder. Med en riktig allsvensk säsong i ryggen ska det bli väldigt intressant att följa Antons utveckling den kommande säsongen.

Efter att ha ”tvingats” ut på högerkanten under många år har Daniel Hallingström fått spela in sig på sin favoritposition som mittback under de två senaste säsongerna, vilket har varit nyttigt både för Danne och vårt lag. Daniel agerade riktigt bra i början av säsongen samt efter EM-uppehållet då han vågade trycka fram i ryggen på motståndaren, men begick lite för många misstag innan EM-uppehållet och under avslutningen av serien (då han var mer passiv). På det stora hela är 31-åringen viktig med sin rutin och leder styrkorna bra när det flyter på. Danne nickade också urläckert in 1–0 hemma mot GAIS. 457 matcher och 39 mål i ÅFF-tröjan varav 326 seriematcher och 29 seriemål, talar sitt tydliga språk. Med en stabilare omgivning både i backlinjen och på mittfältet blir Daniel en viktig härförare även framledes.

Alberis da Silva var uträknad av många inför säsongen. Under senare år har brassen agerat ojämnt och blandat strålande insatser med mindre bra. 28-åringen gav svar på tal och gjorde en väldigt bra vårsäsong och begick då knappt några misstag. Alberis firade många triumfer med sin fina tajming i huvudspelet och blev mycket tryggare i markspelet. Med ökat självförtroende vågade da Silva stöta fram vilket är så viktigt i Allsvenskan. Olyckligt nog åkte Alberis på en vadskada i träningsmatchen borta mot Gefle inför den allsvenska omstarten, vilket innebar en månads frånvaro och efter att Tom Pettersson börjat storspela dröjde det till slutet av säsongen innan Alberis återtog sin plats i mittförsvaret och då var inte brassen lika vass som under våren. Hemma mot Gefle gjorde Alberis sitt första allsvenska mål, fin nick efter frispark. Det var riktigt skönt att få en bekräftelse på Alberis slagstyrka i Allsvenskan och förhoppningsvis får brassen vara skadefri under 2013.

Tom Pettersson såg ut att vara nyförvärvet som skulle gå rakt in i startelvan. Mittbacken spelade också en hel del försäsongsmatcher med gott betyg och ingick i startelvan i premiären borta mot Örebro. En stukad fot och en Alberis da Silva i storform gjorde sedan konkurrensen svår, men 22-åringen tog verkligen chansen när Alberis blev skadan i omstarten efter EM-uppehållet, vilket tog honom till en ordinarie plats i U21-landslaget. Fem fulltidsmatcher blev det i landslaget med gott betyg. Den bästa matchen gjorde Tom borta mot Italien i playoffspelet som Sverige till sist föll i med sammanlagt 2–4. Det internationella spelet är förstås viktigt att ta med sig in i framtiden och visade vilken hög kvalitet Tom besitter. Förhoppningen är att han oftare når den höga klassen och blir mer taktiskt slipad under den kommande säsong, för det var lite för många misstag stundom som orsakade baklängesmål. Under slutet av säsongen återtog Alberis sin mittbacksplats, men då visade Pettersson sin kapacitet som defensiv innermittfältare på ett bra sätt. Tre mål blev det också under den goda allsvenska debutsäsongen. Tom är en mycket intressant spelare som verkligen törs attackera, precis som Alberis, och han har en riktigt skarp vänsterfot som lämpar sig väl för att sätta igång snabba anfall. Lite mer muskler skulle dock behövas för att stå emot bättre i duellspelet.

Jesper Arvidsson har varit vår givne vänsterback sedan 2007 (missade bara en match denna säsong) och har tillfört vårt spel en extra dimension med sin offensiva prägel. Även denna säsong låg Jeppe bakom många av våra gjorda mål – 14 stycken var han inblandad i på ett eller annat sätt. 27-åringen gjorde tre mål på de första sex matcherna, två frisparkar direkt i mål (GAIS och Göteborg) samt ett skott på retur (Örebro). Sedan blev det inget mer mål men väl en assist. Defensivt var Jeppe, föga överraskande, den spelare som var inblandad i flest baklängesmål – 18 stycken. Man får ta det onda med det goda när det gäller Arvidsson, vilket Djurgården kommer att få erfara. För efter sex säsonger 220 matcher och 22 mål, varav 166 seriematcher och 18 seriemål, lämnar nu Jesper oss. Precis som Haris Radetinac visade han inte vår klubb sin uppskattning för den fotbollspelare han utvecklats till genom att gå som bosmanfall, vilket förstås är riktigt trist gjort.


Allan Olesen kom in sent i laget och 30-åringen hade en bit upp till fysisk toppform men efterhand fick den välmeriterade dansken, med 176 matcher i Superligaen, allt mer speltid. Under våren blev det bara tre startmatcher, men Allan knep en ordinarie plats som högerback de sju sista omgångarna (även om han var avstängd i den näst sista matchen). Olesen löste de flesta situationerna på ett bra sätt genom att kompensera det inte allt för kvicka steget med sin rutin att förbereda sig väl innan besvärlig situation uppstod, men kunde ibland vara lite ofokuserad. Nu när Allan kommit in i laget under säsongen kan han förhoppningsvis växla upp och vara ännu mer stabil under den kommande säsongen. Även vid sidan av planen är Allan en god lagspelare med sin rutin och sinne för humor.

Erik Moberg har varit vår främste försvarsspelare över tid sedan han kom till ÅFF 2008, men under hösten 2011 råkade mittbacken ut för en mycket efterhängsen skada som inte ville ge med sig. Det handlade om en skadad sena i sittbenet som spökade och trots ett otal olika behandlingar skedde länge ingen bättring. Under slutet av säsongen kom dock 26-åringen tillbaka, gjorde några inhopp och spelade från start i epilogen mot Elfsborg. Det var en skön bekräftelse att göra en så pass strong insats mot guldlaget trots så lång skadefrånvaro. I Erik Moberg har vi ett riktigt gott sparkapital som vi nästan inte har nyttjat alls på en och en halv säsong. Förhoppningsvis kan Moberg slippa besvären framöver och komma tillbaka till den höga kvalitet som han besitter, med stor pondus i huvudspelet samt följsamhet och brytsäkerhet i markspelet.

Andreas Johansson hoppade in mot Qviding hemma 2011 men det blev det enda serieframträdandet, i varje fall för denna sejour. 21-åringen fick en hel del speltid under träningsmatcherna och gjorde också sitt första A-lagsmål i ÅFF-tröjan hemma mot Värnamo. Under denna säsong satt Andreas på bänken i tio matcher men fick aldrig komma in. Ante har varit en viktig spelare i U21-laget men utvecklingen gick inte framåt tillräckligt mycket och karriären får fortsätta på annat håll, där grebokillen förhoppningsvis får fart på karriären igen.


Kommentarer om försvaret
Vi släppte in 48 mål under säsongen vilket bara var tre färre än när vi åkte ur Allsvenskan 2010 och 17 mål fler än i Superettan 2011. Facitet var godkänt tack vare att vi gjorde lika många mål, men bortsett från det släppte vi förstås in för många mål för att man ska vara nöjd med försvarsspelet. Vi släppte in väl många enkla mål och målsättningen förstås är att decimera dessa till kommande säsong.

Precis som i Superettan i fjol gjordes 9 mål gjordes av våra backar (Jesper Arvidsson 3, Tom Pettersson 3 samt Daniel Hallingström, Alberis da Silva och Anton Tinnerholm ett vardera). Försvararna svarade också för 5 assist (Anton Tinnerholm 3, samt Jesper Arvidsson och Allan Olesen en vardera). 2011 svarade våra försvarare för 8 assist i Superettan. Motsvarande siffror för 2010 var 5 mål och 3 assist från våra försvarare.

Precis som 2011behövde ingen mittfältare plockas ned i backlinjen, vilket vittnade om en bra bredd. Spelarna höll sig i skinnet och vi fick inte flera förvarsspelare avstängda samtligt vilket var nog så viktigt. Totalt var det bara sex gånger som någon av våra försvarsspelare drabbades av avstängningar, vilket visade på bra disciplin samtidigt som det kan antyda lite för stor försiktighet att gå in i kampen.


Två försvarsspelare lämnar alltså föreningen och två nya spelare är klara för kommande säsong.

Andreas Dahlén är en av få spelare i vår förenings historia som har tidigare erfarenhet från många allsvenska matcher. 30-åringen har spelat 78 matcher på högsta svenska nivå och det var i Gefle (2007–2009) som den stora utvecklingen skedde. Andreas gjorde det också bra till en början i den tyska andraligan och spelade totalt 32 matcher. Sista säsongen 2011/12 gick det trögare och i återkomsten till Allsvenskan och Djurgården kom Dalle väl sent till laget och var dessutom skadedrabbad. Vänsterbacken spelade 19 matcher i allsvenskan varav 16 från start, men kom aldrig riktigt till sin rätta i DIF under säsongen.

Jag har sett Andreas för lite för att ha en klar uppfattning om honom som spelare, men att han mer är lik Allan Olesen än Jesper Arvidsson i sitt uppträdande på planen är bedömningen efter hans egen syn på sig själv och andras kommentarer om honom. Defensiven går före offensiven. Jag tror att det kommer passa oss bra. Vi har släppt in för många mål från Jespers vänsterkant och Arvidssons ibland slarviga positionsspel har ställt till det för hela försvarsarbetet. Nu hoppas vi på större fokus och noggrannhet på vänsterkanten.

Andreas Dahlén har tidigare spelat på mittfältet och är förstås inte oäven offensivt. Det återstår dock att se om han kan avlasta Jesper Arvidssons offensiva egenskaper. Det är tänkvärt att vårt offensiva spel kommer att få en liten annorlunda prägel med omställningsspel mer genom mittfältare och forwards.


Pontus Nordenberg värvades från Nyköpings BIS redan under sommaren (och han går på Fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg) men var utlånad under hösten till bissarna. Den 17-årige vänsterbacken spelade 21 matcher när Nyköping tog klivet upp i ettan och valdes till tvåans bäste spelare i division II under säsongen.  Pontus tullhör också U95-landslaget. Pontus är stor för sin ålder (183 cm lång och 85 kilo tung) och har fina egenskaper, men behöver spetsa sin snabbhet vilket han förstås har tid på sig att förbättra. Självklart kan vi inte lägga kravbilden på allsvenskt spel redan 2013, men förhoppningen är självklart en stark utveckling från U21-laget.

I övrigt ser det också bra ut i det bakersta ledet och förhoppningarna om färre insläppta mål under den kommande säsongen är goda.

Erik Moberg verkar vara på gång tillbaka på allvar och därmed måste Daniel Hallingström prestera på topp för att hålla plats. Alberis da Silva visade en jämn fin nivå under vårsäsongen och kan han komma upp till den nivån igen blir det en hälig fajt men Tom Pettersson i den mer attackerande rollen. Tom å sin sida har störst potential att bli en storspelare och når han en jämnare nivå kommande säsong kan det bli svårt att behålla honom.

På högersidan hade vi det välbeställt redan under säsongen och det ska kunna bli ännu bättre den kommande säsongen, med fortsatt utveckling på Anton Tinnerholm och en Allan Olesen som är inspelad från början av säsongen.


Det finns en trygghet i backlinjen genom att de flesta varit med flera säsongen; Daniel Hallingström (sedan 2002), Erik Moberg (2008), Alberis da Silva och Anton Tinnerholm (2009). Kvartetten kan därmed varandra väl, vilket ger trygghet som är extra viktigt i det bakersta ledet och speciellt viktigt i och med den allsvenska kravbilden.


Mittfältet
Vi tappade Haris Radetinac som spelat till höger på mittfältet de fem senaste säsongerna och höstlånet Thomas Olsson återgick till IFK Göteborg som tipselittränare. Dessutom valde vår klubb att inte förlänga med Prince Eboagwu och Pontus Karlsson, som lade skorna på hyllan. Den sistnämnda trion spelade dock inte speciellt många matcher.

I gengälld införskaffade vi Petrit Zhubi, Alain Junior Ollé Ollé och Emmanuel Dogbe. Under sommaren lånades Christoffer Karlsson och Alain Junior Ollé Ollé ut till Varbergs BoIS. Vi värvade istället Mohammed Abubakari, Imad Zatara och Martin Christensen.

Vi fick alltså se många nya spelare i det mellersta ledet och det var hela 13 spelare som startade matcher på mittfältet i Allsvenskan.

Tobias Nilsson, Amir Suljic, Bruno Marinho och Kristian Bergström utgjorde mittfältet de fyra första omgångarna, samt hemmamatchen mot Häcken. Denna kvartett speladedärmed flest matcher tillsammans i början på säsongen.

Petrit Zhubi, Amir Suljic, Bruno Marinho och Kristian Bergström startade på mittfältet i omgång 10–15 samt omgång 17. Perioden resulterade i stor framgång med 15 inspelade poäng och 17–7 i målskillnad på de 7 matcherna.

Under hösten blev mittfältskonstellationerna många, då Petrit Zhubi blev nyckelbensskadad och missade de elva sista matcherna och Bruno Marinho åkte på en korsbandsskada och missade de fem sista matcherna.  Sommarförvärven Imad zatara och Martin Christensen avlöste varandra på platsen till höger och Tom Pettersson spelade på innermittfältet i slutet av säsongen. Sommarförvärvet Mohammed Abubakari och Kristian Bergström spelade dock frekvent.

Innermittfältsparen varierade i mycket hög grad under året och bestod av hela elva olika sammansättningar vilket förstås inte var optimalt och en del av förklaringen till varför vi släppte in många mål.

Bruno Marinho och Amir Suljic spelade flest matcher från start tillsammans på innermittfältet, 12 stycken fram till omgång 17, men ingen match därefter.

De fem övriga matcherna under våren spelades av:
Bruno Marinho & Tobias Nilsson, omgång 5–6
Tobias Nilsson & Kristian Bergström, omgång 8
Bruno Marinho & Kristian Bergström, omgång 9
Amir Suljic & Tobias Nilsson, omgång 16

När Mohammed Abubakari blev spelklart till matchen borta mot GAIS höll han sedan platsen frånsett näst sista omgången då han var avstängd.

Mohammed Abubakari och Bruno Marinho spelade sex matcher tillsammans på innermittfältet, i omgång, 19–22 samt 24–25. I den 21:a omgången borta mot Häcken hade vi tre innermittfältare från start där också Kristian Bergström ingick.

Höstens innermittfältskonstellationer i övrigt:
Mohammed Abubakari & Tobias Nilsson, omgång 18
Mohammed Abubakari & Amir Suljic omgång 23 och 26
Mohammed Abubakari & Tom Pettersson, omgång 27–28 och 30
Tom Pettersson & Tobias Nilsson 29

Sex spelare startade på innermittfältet under säsongen:
Bruno Marinho spelade 21 matcher, Amir Suljic 15, Mohammed Abubakari 12, Tobias Nilsson 6, Tom Pettersson 4 och Kristian Bergström 2.

Vilken var då den bästa konstellationen?
Ja, den mest samspelta var förstås Bruno Marinho och Amir Suljic och vi noterade ofta bra resultat när de spelade tillsammans, men att vi nådde framgång bara därför är en för enkel analys. Speciellt i bortaspel på naturgräs vägde de för lätt, hemma mot Häcken och Örebro och på konstgräs borta mot Norrköping och Sundsvall gick det inte heller speciellt bra.

Mohammed Abubakari och Bruno Marinho trodde vi skulle bli den bästa lösningen, men de båda visade sig lite för lika i sin spelstil genom att båda ta stor plats. Mommo hade större pondus och då hann inte riktigt Bruno hitta sin roll innan han blev skadad. Det såg dock lovande ut hemma mot Malmö och Djurgården, och det var trist att de inte fick spela tillsammans under slutet av säsongen.

Övriga sammansättningar fick aldrig chansen att spela ihop sig, men Mohammed Abubakari och Tom Pettersson stod för ett riktigt energipar som starkt bidrog till att vi säkrade kontraktet, med sina defensiva styrkor borta mot Gefle och hemma mot Mjällby. Guldlaget Elfsborg hade också problem att tränga igenom på Borås Arena i epilogen.

 Innermittfältarna är navet i alla lag och målsättningen hos alla är att hitta en konstellation som kan spela ihop sig och växa tillsammans med kontinuitet och det har vi inte haft på senare år.

Hela sju spelare startade på högermittfältet under säsongen:
Tobias Nilsson, 6 matcher(omgång 1–4 samt 7 och 9),
Petrit Zhubi, 8 matcher (omgång 10–15, 17–19)
Alain Junior Ollé Ollé, 1 match (omgång 5)
Anton Tinnerholm, 3 matcher (omgång 6, 8, 30)
Oscar Möller, 1 match (omg 16)
Imad Zatara, 6 matcher (omg 20–22, 27–29)
Martin Christensen, 4 matcher (omgång 23–26)

Vi lyckades med andra ord inte få kontinuitet efter att Haris Radetinac abonnerat på platsen till höger de senaste säsongerna. Offensivt klarade vi förändringarna bra, men defensivt var det förstås ett problem.

Den vänstra mittfältsplatsen var den enda i det mellersta ledet som vi hade kontinuitet på då Kristian Bergström startade 27 matcher på denna position. Alain Junior Ollé Ollé spelade två matcher till vänster (omgång 8–9) och Jesper Arvidsson startade ett snäpp högre än vanligt (i varje fall på pappret) borta mot Häcken i omgång 21.


Petrit Zhubi kom precis som Tom Pettersson från FC Trollhättan och 24-åringen visade redan i träningsmatcherna att han var en mycket intressant spelare. Petrit var dock indisponibel i säsongsinledningen på grund av skada och sjukdom. Men efter fem inhopp tog han äntligen en ordinarie plats till höger med nio startmatcher under de närmaste tio matcherna. Anmärkningsvärt var att vi var obesegrade under dessa nio matcher. Petrits inträde var en frisk injektion, med sina snabba djupledslöpningar, teknik och som målskytt (borta mot Djurgården och hemma mot Kalmar). Det finns dock en del defensiva bitar att jobba på som att viljan att jobba hem till rätt försvarsposition måste vara lika stor som att jobba framåt. Tyvärr åkte Petrit på en nyckelbensfraktur i en U21-match och missade säsongens elva sista matcher. Under den tiden passades även på att operera Petrit för hans ljumskproblem. Förhoppningsvis kommer Petrit fint tillbaka till kommande säsong och har då förstås vetskap att han har allsvensk kapacitet.

Det fanns en förhoppning om att värva ytterligare en högermittfältare, förutom Petrit Zhubi innan säsongen men det blev inte så. Istället införskaffades en mer rutinerat högermittfältare under sommaren då Imad Zatara tillkom från iranska Sanat Naft. Jag hade tidigare imponerats av Imad när vi mötte Syrianska i Superettan 2009 och det var en intressant spelare. Eftersom Petrit gick sönder fick palestiniern omgående chansen till höger. Det gick inte jättebra från början och när han provades på topp borta mot Kalmar föll det inte väl ut och han blev utkonkurerad av Martin Christensen. Med nyvunnen energi kom dock Imad tillbaka mycket starkt genom en kanonmatch borta mot Gefle där Imad också gjorde sitt första ÅFF-mål. Hemma mot Sundsvall åkte Imad på en bristning på baksida lår tidigt i matchen och därmed blev det inget mer spel. Zatara är precis som Petrit Zhubi ruskigt snabb och har väldigt fin teknik. Som 28-åring är han förstås en mer ”färdig” spelare. Zatara gjorde också bra ifrån sig i det palestinska landslaget innan året var över. Det känns riktigt bra att vi kunde förlänga kontraktet med Zatara.

Efter Petrit Zhubis skada ville vår lagledning förstärka truppen med ytterligare en högermittfältare och valet föll på dansken Martin Christensen. Martin hade tidigare spelat tillsammans med Allan Olesen i norska Haugesund, vilket underlättade övergången. 25-åringen blev spelklar i september och fick precis som Imad Zatara snabbt chansen genom fyra startmatcher till höger på mittfältet. Christensen påminde en del om Haris Radetinac, med fin teknik men använde inte farten speciellt ofta för att komma förbi, utan vände ofta in i banan. Stundtals blixtrade han dock till och visade på en mycket hög högstanivå. Det kändes som motståndarna hade stor respekt för honom och med mer tid för att acklimatisera sig i vår klubb blir det väldigt intressant att följa danskens framfört under den kommande säsongen. Med bättre defensivt fokus och bättre utnyttjande av farten kan det bli riktigt bra.

Bruno Marinho kom för sent tillbaka efter sin ledighet i Brasilien och han kom naturligtvis efter i träningen. Sanningen hann ikapp och det gjorde den även för Bruno, men efter en matchs vila under våren (Malmö borta)kom 28-åringen starkt tillbaka och levererade på ett bra sätt tills den olyckliga korsbandsskadan. Därmed missade brassen de fem sista matcherna och kan om det vill sig illa missa hela den nästkommande säsongen. Det är förstås ett väldigt stort avbräck. Bruno är lite av ett unikum i truppen med sin ettriga stil att sätta hög press som är väldigt viktigt i Allsvenskan och när han får mycket boll och får det att stämma så är han också en mycket tempostark och kvalitativ spelfördelare. Två assist blev det under säsongen och ytterligare tre mål var Marinho inblandad i. Det är bara att hoppas att rehabiliteringen går bra så att vi får tillbaka vår brasse.

Amir Suljic slog igenom hösten 2010, men fick begränsat med speltid i Superettan i fjol. Denna säsong fick 23-åringen gott om speltid under våren och sommaren, men spelade bara två matcher av de sista 13 omgångarna. 15 matcher blev det totalt och samtliga var startmatcher. Amir blev målskytt i premiären mot Örebro. Suljic är beroende av att spelet flyter och att vi har mycket boll med sin fina teknik och passningsfötter, då kan han också vara lyckosam i det fysiska spelet, men för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen måste han arbeta sig in även i matcher där det går emot, kötta på och ge max i löpningarna.

Mohammed Abubakari tillkom under sommaren eftersom lagledningen ville ha en pålitlig härförare och tvåvägsspelare på mittfältet. Det märktes direkt att det här var ett mycket gott förvärv. Genom 105 matcher i högsta grekiska ligan fanns förstås rutin och ghananen tog omgående plats på innermittfältet och missade bara en match, på grund av avstängning. Ett mål blev det borta mot Häcken. Mommo har en bra högerfot och vill hålla ett högt tempo i passningsspelet. Dessutom är han en bra positionsspelare och gör sig ofta spelbar samt är bra på att läsa spelat och därmed tajma brytningar på ett bra sätt med sina kraftfulla kvicka steg. Med ännu mer tid kan denna professionella lagspelare, som också har goda ledaregenskaper, tillföra vårt lag ännu mer till den kommande säsongen.

Kristian Bergström visade att han fortfarande håller en väldigt hög klass. 2001 vann han senast assistligan i allsvenskan med nio målgivande passningar och nu skedde det igen med nu med moderklubben! Med elva assist (en fler än i fjol i Superettan) delade Pligg titeln som bäste framspelare tillsammans med Häckens Martin Ericsson. Kristian gjorde också två mål och är nu jämsides med Veine Wallinder på 112 serie- och kvalmål i ÅFF genom tiderna. Totalt sett var Bergström inblandad i hälften av våra gjorda mål på ett eller annat sätt. 38-åringen utvecklas fortfarande, det visade han bland annat genom att ta ett stort ansvar och prestera på en hög nivå även mot de så kallade storlagen, även på bortaplan, vilket han tidigare inte har gjort på samma sätt. När Pligg är i form så gnistrar det verkligen om hans löpningar när han kör ner huvudet och öser på och hittar löpvilliga spelare med sin fina vänsterfot. Pligg kan falla ur spelet ibland men svackorna var få och korta under säsongen. Det känns riktigt bra att Pligg förlängt med ytterligare ett år för än finns det mycket fotboll kvar att få ut av honom. Imponerande 549 matcher och 161 mål varav 384 seriematcher har hittills avverkats.


Tobias Nilsson värvades främst som innermittfältare, men det blev bara sex matcher från start på den positionen. Till en början var falkenbergsförvärvet tvungen att spela på högerkanten för att det helt enkelt inte fanns något bättre alternativ. Sex startmatcher blev det också till höger. Efter spel från start i de nio första omgångarna blev det sedan ytterligare bara tre startmatcher och tio inhopp. I början av säsongen räckte den fina högertassen väl och tre assist (varav två på frispark) blev det under de tre första matcherna (fem assist blev det totalt under säsongen). Det gick dock lite väl fort, speciellt på konstgräset och därmed räckte det inte att Tobbe var tuff i närkamperna. Han hann helt enkelt inte inpå kropp. För att komma in snabbare i duell hade han behövt vara mer på tå för att kunna reagerat snabbare. Det var trist att Tobias aldrig riktigt fick flyt i spelet för det är en spelare med en mycket fin högerfot som vi kunde haft nytta av i framtiden, men nu blir det istället fortsatt spel i Superettan med Örebro SK för 26-åringen.

Alain Junior Ollé Ollé hade fina meriter från OS 2008 och gjorde 7 mål i norska Tippeligaen för Stabaeck 2011. Man fick förhoppningar om något stort då 25-åringen hoppade in i träningsmatchen mot GAIS och dundrade in en volley så det stod härliga till. Men sedan blev det inte så mycket mer. Snabbhet och teknik har kameruniern men positionsspelet var inte bra och det defensiva ansvaret var svagt. Det blev sju matcher i Allsvenskan varav tre från start under våren och Alain lånades ut till Varbergs BoIS i Superettan under hösten. Avtalet var på ett år och det förlängdes inte. Det är oklart var karriären fortsätter. 

Christoffer Karlsson har varit en viktig spelare för oss sedan han debuterade som 16-åring 2004, med undantag för en säsong i Djurgården (2007). Denna säsong var dock Stoffa långt ifrån startelvan och hoppade bara in vid två tillfällen, hemma mot Gefle och AIK. 24-åringen har haft sina svackor i passningsspelet de senaste åren men kan tillföra mycket energi och tempo när det väl stämmer, och hans tuffhet i närkamperna saknade vi på innermittfältet i flera matcher. Christoffer var förstås inte nöjd med sin speltid och det var nyttigt med utlåningen till Varbergs BoIS under hösten där Stoffa spelade 12 matcher från start i Superettan och gjorde bra ifrån sig. Förhoppningsvis får Stoffa återfunnen energi och kan ta sats mot en ny säsong.

Emmanuel Dogbe hämtades direkt från Ghana och Medeama FC inför säsongen och värvningen var en åtgärd på sikt. 20-åringen har visat gott gry i perioder av träningsmatcherna och U21-matcherna och han blev jämnare under hösten. Ghananen är snabb och ettrig, samt orädd att ge sig in i närkamperna trots att han ännu väger lite för lätt. Under kommande säsong gäller det att lägga på sig några kilo muskler och bibehålla högstanivån som han har för att hitta en jämnare nivå. Med ökade taktiska kunskaper och bättre positionsspel kan han bli en joker att sätta in i Allsvenskan.


Kommentarer om mittfältet
7 mål gjordes av mittfältare (Kristian Bergström 2, Petrit Zhubi 2 samt Mohammed Abubakari, Amir Suljic och Imad Zatara ett vardera). Mittfältarna svarade också för 20 assists (Kristian Bergström 11, Tobias Nilsson 5, Bruno Marinho 2, samt Imad Zatara och Martin Christensen en vardera).

Motsvarande siffror för Allsvenskan 2010 var 10 mål och 21 assist och i Superettan 2011: 12 mål och 22 assist. Vi hade alltså en något sämre poängutdelning från mittfältet denna säsong.

Tobias Nilsson och Alain Junior Olle Olle har lämnat vår förening och ingen ny mittfältare har ännu värvats. Vi står ändå väl rustade inför nästa säsong eftersom vi införskaffade tre goda och rutinerade mittfältsspelare under sommaren.

I Mohammed Abubakari har vi en av Allsvenskans främsta mittfältsspelare och att vi får med honom från start, och kan nyttja honom under hela den kommande säsongen är förstås ett stort plus. Däremot är det ett stort avbräck att Bruno Marinho inte är disponibel (i bästa fall kommer han tillbaka under hösten).

Förhoppningen är förstås att hitta en innerduo utan att vi behöver ändra så mycket i uppställningarna som har gjorts det här året. Christoffer Karlsson känns som närmats konkurrent om Mohammeds mer defensiva plats. I vissa matcher kan det också vara aktuellt att flytta upp Tom Pettersson på innermittfältet igen.

I en mer offensiv roll blir det därmed lite tunt. Amir Suljic är ännu inte den attackerande spelaren som sätter hög press. Emmanuel Dogbe har potential att bli det, men det går inte att kräva att utvecklingen går så pass snabbt.

Nu när vi har det betydligt bättre ställt med kantspelare än tidigare kan förstås ett alternativ vara att sätta in Kristian Bergström centralt. Pligg har inte riktigt fått chansen i den rollen de senaste åren men har förstås kapaciteten för att lyckas och Kristian spelade centralt (2004 till och med halva säsongen 2010).

På högerkanten har vi tre kompetenta spelare i Imad Zatara, Petrit Zhubi och Martin Christensen. Imad skulle kunna spela till vänster och även centralt. Förhoppningsvis når Zatara den fina nivå som han hade borta mot Gefle i flera matcher och då kan det bli riktigt bra.

Petrit Zhubi och Martin Christensen har också alla möjligheter att ta steg framåt under säsongen. Samtidigt kan Anton Tinnerholm flyttas upp på höger mittfält om så behövs. Förändringarna på högersidan ska dock försöka hållas nere för att skapa bättre kontinuitet.

Men det är klart att det skulle sitta fint med ett nyförvärv. Det har pratats om en mittfältare av defensiv karaktär och målbilden är förstås att alla spelare har goda försvarsegenskaper, men jag skulle vilja få in en mer attackerande spelare som också är poängspelare. 


Anfallet
Inför säsongen i Superettan 2011 gick vår tränare Andreas Thomsson ut med ett tufft mål att våra forwards skulle göra minst 25 mål. Just 25 forwardsmål hade vi inte gjort sedan 2004. Målet överträffades rejält då vi noterade hela 35 mål från anfallare. Inför denna säsong lämnade Daniel Swärd med sina två mål men in kom istället Mattias Mete med 12 mål från Superettan. Summa summarum hade våra fyra forwards svarat för 45 mål i näst högsta serien 2011 och frågan jag ställde mig i fjolårets krönika var hur många de skulle göra tillsammans i Allsvenskan?

Svaret blev fantastiska 32 mål! Detta trots att bara två av dem kunde spela åt gången och att Magnus Eriksson lämnade efter 20 spelade matcher.

Viktor Prodell och Magnus Eriksson utgjorde den vanligaste anfallsduon och de spelade 18 matcher tillsammans från start.

Magnus Eriksson och Oscar Möller startade två matcher bredvid varandra (borta mot Mjällby och borta mot Djurgården).

Forwardskonstellationer i övrigt
Viktor Prodell & Oscar Möller spelade sex matcher tillsammans (omgång 24 – 29)
Viktor Prodell & Mattias Mete två matcher (Malmö hemma och Elfsborg borta)
Oscar Möller & Imad Zatara, en match borta mot Kalmar

Oscar Möller startade ensam på topp, borta mot Häcken.


Viktor Prodell hade inte haft någon given plats i startelvan sedan våren 2010 och hade sedan dess mest fått agera inhoppare, men trots detta blev det sex mål under fjolåret i Superettan. Vi märkte under försäsongen att Viktor var riktigt på gång då han var betydligt kvickare i steget samtidigt som han höjde tempot och hittade målet fem gånger. I Allsvenskan fick Viktor en rivstart med två mål direkt i premiären och sedan flöt målskyttet på, frånsett en mindre svacka på våren (fem matcher) och en längre under hösten (tio matcher). Sitt största målstim hade Proddan precis innan och efter EM-kvaluppehållet med sju mål på fem matcher. Med fantastiska 15 mål blev Viktor främste svenske målskytt i Allsvenskan och slutade på tredje plats totalt. Det var inte mer än rätt att Prodell blev uttagen till det svenska A-landslagets januariturné. Men handen på hjärtat hur många trodde på det för ett år sedan? 

Väl värd landslagsplatsen är också Prodell efter sina andra egenskaper på planen. Han är ju så mycket mer än målskytt vilket inblandning på ett eller annat sätt i 28 av våra 48 mål bevisar. Med sin styrka, mycket goda bollbehandling och passningsspel öppnar Prodell för andra. Fortfarande kan han bli lite kvickare och vara mer på tå men lyckas han förbättra även de epiteten kommer han att bli en internationell spelare av stort format.

 Med 4 assist till de 15 målen kom Viktor på delad andra plats i den allsvenska poängligan tillsammans med Norrköpings Gunnar Heidar Thorvaldsson. Som allsvensk målskytt har bara våra allsvenska skytteligavinnare, Ove Eklund, Roland Sandberg och Ralf Edström gjort fler mål under en och samma säsong.

Magnus Eriksson följde upp sin fina säsong i Superettan och visade vad han gick för även i Allsvenskan. Målskyttet lossnade inte från början utan de två målen hemma mot Gefle i omgång 2 var de enda under de nio första omgångarna, men sedan blev det ytterligare 9 mål på de avslutande 11 matcherna. Mange gjorde fyra mål på sina sista matcher innan han lämnade för belgiska KAA Gent efter omgång 20. Magnus avslutade på ett fantastiskt sett med en rusch efter att han tagit bollen utanför eget straffområde och avslutade med ett kanonskott i krysset. Det borde verkligen ha blivit årets mål i svensk fotboll producerat av en av Allsvenskans allra främsta spelare och det borde också ha blivit fler än de två U21-landskamper som han gjorde under året.

Självklart saknade vi Magnus när han försvann, precis som Prodell gör Mange mer än bara mål. Magnus är ännu bättre i det defensiva arbetet och jobbar hårt i sin närmaste svär, och när han är riktigt på bettet över större ytor. Det höga tempot och kreativiteten är andra goda sidor. 11 egna mål och 4 assist och totalt inblandad i 23 mål på ett eller annat sätt, talade sitt tydliga språk. Mange var också en lagspelare och pådrivare både på och vid sidan av planen. Tekniken kan dock vässas ytterligare för att bli en spelare av internationellt snitt och kanske är Mange lite för mycket av en lagspelare som kräver god sammanhållning för att lyckas i Belgien? Naturligtvis var det ingen drömsits för Mange med flera tränarbyten men jag trodde att han skulle ha mer tålamod än så. Fyra matcher har det bara blivit i den belgiska ligan och frågan är var Mange kommer att hamna i framtiden?

Självklart skulle vi alla vilja ha tillbaka honom men frågan är om det är möjligt. Att köpa tillbaka Mange har vi förmodligen inte råd med och en utlåning kan bli svårt då det finns andra intressenter som kan betala mer i lön. Att ta tillbaka Mange skulle kunna vara en kortsiktig lösning och finns det då andra alternativ så är det bättre.  


Oscar Möller fick det inte riktigt att stämma under försäsongen och efter Viktor Prodells framfart blev Möller passerad. Det blev bara två startmatcher under våren men när Mange försvann återtog Möller sin ordinarie plats och startade ytterligare nio matcher. Målskyttet lossnade aldrig under säsongen och det blev bara två fullträffar (borta mot Malmö FF och hemma mot Djurgården). 25-åringen noterades för tre assist och var totalt inblandad i åtta mål. Möller har producerat på olika nivå under flera säsonger och kan mycket väl få målskyttet att lossna igen under den kommande säsongen. Får Möller bara självförtroende sitter också tekniken och bollbehandlingen bättre och då kommer också urkraften i löpningarna och duellerna bättre till sin rätt.

Mattias Mete fick inte riktigt till det i sin nya klubb. Självklart var det skillnad på att slå sig in i vårt lag gentemot Västerås. Men 25-åringen gjorde ändå 12 mål i Superettan i fjol och visade därmed sin kapacitet. Det blev bara två matcher från start i Allsvenskan, men trots knapp speltid gjorde Mete fyra mål och var den näst mest effektiva spelaren i Allsvenskan av de som gjorde minst fyra mål. Mattias är en tuff spelare med bra teknik och ett bra skott, men han behöver jobba hårdare för att vinna boll och skapa ytor för sig själv och andra. Bättre fokus för att undvika offside vore också lämpligt. Jag tror på betydligt mer speltid för Mete kommande säsong och därmed betydligt fler mål också.

Diego Silva värvades från Bahrain och Muharraq Club efter att Magnus Eriksson lämnat oss. Brassen hade spelat 69 matcher i norska Tippeligaen (2007–2010). Någon stor målskytt var han inte där (15 mål) men han gjorde en hel del mål i Bahrain. 30-åringen var förfärligt dåligt tränad när han kom till oss och blev skadad tidigt i sitt första framträdande i U21-laget. Det var bara att konstatera att värvningen var ett misslyckande och något förlängt kontrakt blev det förstås inte.


Kommentarer om anfallet
De 32 forwardsmålen fördelades enligt följande: Viktor Prodell 15, Magnus Eriksson 11, Mattias Mete 4 och Oscar Möller 2.

Anfallarna svarade också för 11 assist (Viktor Prodell 4, Magnus Eriksson 4, och Oscar Möller 3).

Motsvarande siffror i Allsvenskan 2010 var 16 mål och 4 assist och 2011 noterades våra forwards för 35 mål och 10 assist.

Att vi närapå matchade de fantastiska siffrorna från Superettan är helt makalöst.

Magnus Eriksson får vi nu, förmodligen, klara oss utan under hela säsongen och det är förstås ett tungt avbräck. Fortsätter dessutom Viktor Prodell att prestera så pass bra blir det förstås svårt att behålla honom, så det gäller att ha en plan B i beredskap om även han försvinner.

Ett intressant forwardsnamn har vi redan fått in i Joel Rajalakso från Enköpings SK. 19-åringens målfacit på fem fullträffar i division I imponerar verkligen inte, men han spelade i den särklassiga jumbon i division I Norra som bara tog åtta poäng och då är det inte lätt att prestera som forward. 14 mål som 18-åring i division II året innan är roligare läsning. Och framför allt fick vi som såg U21-matchen mot GAIS en överraskning med egna ögon. Det var ett energiknippe av sällan skådat slag som vi fick se och detta från en så pass ung spelare. Totalt orädd sprang han på allt. Visserligen brände han flera goda målchanser men han var där och gjorde också ett mål. Det här är verkligen en spännande spelare att slipa på genom att få honom att ta mer smarta löpvägar och bli säkrare i avsluten. Självklart går det inte att begära att Joel ska gå in i Allsvenskan och vräka in en massa mål men han är definitivt med i truppen mer än för att bara lära. Joel skulle säkert gå bra ihop med Viktor Prodell och Mattias Mete, då Joel inte är helt olik Oscar Möller i sitt djupledsspel.

Men ytterligare en forward av god klass skulle vi alltså behöva.

Fortsättning följer i del VII – Sammanfattning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.