Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 24 januari 2015

Positiva besked

En träningsmatch är alltid en träningsmatch, men den första matchen på en ny säsong är ändå speciell då vill man få positiva besked på ett antal punkter och det fick vi efter att Örebro slagits tillbaka på Kopparvallen med 3–2.

Det som är mest intressant att beskåda är de nya spelarna. En del har man sett tidigare, men hur kommer de att fungera i vår miljö, och i vårt sätt att spela? Man vill också få positiva besked om spelare individuellt jämfört med fjolåret. De som avslutade bra, kommer de fortsätta på den inslagna vägen? Och hur ser de spelare ut som är tillbaka efter skador?

När man har fått en ny tränare är det också intressant att se vad denne sätter för prägel på spelet och sedan finns det alltid några detaljer i spelet, som man jämför med förgående år.

Vår nye tränare Roar Hansen berömmer, precis som sin föregångare Peter Swärdh gjorde när han kom tillbaka, våra spelares passningsskicklighet. Än så länge har inte Roar petat så mycket i det spelmässiga men vill förändra lite direkt för att inte spelarna ska ”fortsätta i samma hjulspår”.

Vi har en lång tradition med 4–4–2 med några få undantag med offensivare spelsystem som när Lars Stenbäck var tränare 1988–1989 och i samband med djurgårdssamarbetet 2004–2005 och även året efter 2006 samt defensivare under våren 2010.

Nu provade Roar Hansen direkt ett nytt spelsystem 4–2–3–1. Den största skillnaden med detta spelsystem är centralt med två spelare på innermittfältet, som har en mer defensiv utgångsposition, en central mittfältare framför och endast en forward.

Vi har provat liknande 4–5–1-system tidigare, som borta mot Elfsborg i fjol utan större framgång. Man kan hamna i fällan att bli sittande för lågt. Forwardspelaren kan bli för ensam och utan påfyllnad från mittfältarna så är det också omöjligt att genomföra omställningar.

Vi kunde också stundom se att Victor Sköld (som spelade ensam på topp) blev för isolerad, men vi har spelare som är bra påfyllnadsspelare. Med två innermittfältare med ett större fokus i defensiven, kan yttermittfältarna anta en mer offensiv roll som renodlade kantspelare, vilket naturligtvis passar Martin Christensen väldigt bra. Martin gav ett fortsatt bra besked då han kom fram väldigt fint på kanterna (höger under den först timmen och till vänster i 20 minuter). Joel Rajalakso spelade på motstående kant och fyllde också på bra.

Kristian Bergström fyllde också på bra vid ett antal tillfällen och gjorde på så sätt 1–0-målet.

Bakom Pligg arbetade Bruno Marinho och Ammar Ahmed bra tillsammans redan i första matchen. Mycket spel gick genom denna duo som fördelade bollar och även låg bra i sitt defensiva positionsspel. Därmed var vi också svårgenomträngliga för Örebros attacker.

Förutom målen där vårt försvarsspel fallerade, hade vi en god defensiv där alla fajtades för varandra. Vilket är oerhört viktigt under detta prövningens år.

Vi började matchen förtroendeingivande med gott passningsspel och hade ett klart bollövertag. I den 19:e minuten anföll vi snabbt och fint på högerkanten. Hampus Holmgren slog en fin boll på djupet. Ammar Ahmed löpte längs kanten och slog ett hårt och precis inlägg mot den främre stolpen. Kristian Bergström stormade fram och stötte in 1–0 på volley.

Vi hade bra kontroll på matchen och det kändes onödigt att vi släppte till 1–1 i den 33:e minuten. Vi tappade boll på mittplan och ÖSK kunde ställa om. Vi spelade lite för plottrigt med många spelare framför bollen. Martin Christensen tappade bollen och Bruno Marinho blev överspelad, därmed var hela vårt mittfält utslaget och vår backlinje klarade inte av ÖSKs snabba kontraattack. Andreas Dahlen blev lite för avvaktande när Christer Lipovac fick bollen till höger utanför straffområdet, men Gustav Jansson borde ändå ha tagit det lösa skottet vid hans främre stolpe.

Christer Lipovac hade ytterligare ett par lägen innan paus, men i den 37:e minuten sköt han högt över och i den 44:e minuten täckte Månz Karlsson bort skottet. Vi hade dock hetare chanser för att gå in i paus i ledning.

I den 40:e minuten slog Martin Christensen en fin yttersida från höger. Daniel Hallingström gick till väders men fick inte tillräcklig skalle inlägget och bollen gick utanför den bortre stolpen. I den 43:e minuten slog Martin Christensen en fin hård markboll från höger. Victor Sköld stötte fram framför mål, men det fattades någon centimeter för att han skulle peta bollen i mål.

Vi började också den andra halvleken på ett positivt sätt och skapade några halvchanser genom Joel Rajalakso, Andreas Dahlén, Kristian Bergström och Bruno Marinho.

I den 59:e åkte vi istället på 1–2 efter ett felaktigt inkast från vänster. Ayanda Nkili spelade klart ut bollen, men Daniel Björnquist tog en rövare och tog bollen för att kasta inkast. Därefter vinkade Tobias Wärn för örebrolagets fördel! Ska spelarna döma fortsättningsvis lär det inte bli bra!

Vi var inte med på inkastet och Daniel Nordmark kunde alldeles för enkelt vända om, då Pontus Nordenberg inte var på tå, och spela in bollen centralt där Kalle Holmberg lade in bollen i straffområdet dit Robert Åhman Persson löpt sig fri och lyfte in bollen till höger om Gustav Jansson. Våra mittbackar Daniel Hallingström och Månz Karlsson var passiva i den situationen och blev därmed överspelade.

Dessvärre kan vi också därmed konstatera att vi började året med att släppa in ytterligare ett mål efter ett inkast på vår vänstersida. Under fjolåret släppte vi ju in fem av sex ”inkastsmål” från vår vänstra sida.

I den 63:e minuten byttes Simon Alexandersson in. Tre minuter senare kvitterade testspelaren från Vimmerby. Efter ett snabbt anfall steg Martin Christensen in från vänster och slog en bra boll till höger i straffområdet där Joel Rajalakso direkt skickade in bollen framför mål. Simon Alexandersson störtade fram och satte 2–2 fri med målvakten.

Efter ytterligare två minuter tog Martin Christensen fart på vänsterkanten. Pontus Nordenberg kom fram i ett bra överlapp, fick bollen och slog ett fint inlägg som Simon Alexandersson helt fri behärskat knoppade in fram till 3–2.

Gustav Jansson vaktade målet. 28-åringen var ute och seglade utanför sitt straffområde ett par gånger under inledningen, där han inte riktigt hade kontroll. Örebros första mål borde han också ha tagit och i andra halvlek höll en tokig passning på att ställa till det, men Gurra gjorde också en bra räddning på Robert Åhman Perssons frispark i den första akten och skötte sig bra i övrigt. Totalt sett måste dock Gustav upp i en högre nivå för att utmana Henrik Gustavsson.

Hampus Holmgren har varit skadad under de två första åren i vår klubb och vi önskar nu alla att han får chansen att visa vad han går för. Det var förutbestämt att finländaren bara skulle spela den första halvleken som en försiktighetsåtgärd. Under sin halvlek visade 19-åring på de kvaliteter som vi ville se, med följsamhet, kvickhet och passningsskicklighet. Visst slog Hampus bort en och annan boll, men han serverade Ammar Ahmed väldigt fint som ”förassist” till första målet.

Daniel Hallingström gjorde som vanligt en stabil insats, höll ihop försvarslinjen bra, men blev aningens passiv emellanåt. För att vara årets första match var det klart godkänt. Under fjolåret rehabtränade Danne vid den här tidpunkten efter en operation. I år finns förutsättningar att ligga på en högre nivå redan från början.

Det samma bör gälla för Månz Karlsson som avslutade fjolårssäsongen på ett fint sätt. Matchen mot ÖSK var lite svajig inledningsvis med några blandade insatser, men allt eftersom uppträdde 25-åringen stabilare.

Andreas Dahlen var skadad under hösten och spelade inte en minut under de tio sista matcherna. Det var därmed riktigt roligt att se honom tillbaka i gott slag, då han spelade hela matchen. I den första halvleken spelade Dalle till vänster och i den andra till höger. 32-åringen visade att han vill ta tillbaka sin plats i startelvan med fina kämpatakter.

Martin Christensen får ta ett stort ansvar i år då vi har tappat en del viktiga pjäser och han ser ut att ha bibehållit formen. Danskens framfart på högerkanten låg bakom många av våra farligheten och 27-åringen stod för ”förassist till vårt andra och tredje mål.

Ammar Ahmed visade direkt att han är ett gott nytillskott. 26-åringen visade på ett bra och fartfyllt passningsspel, kvickhet och även gott defensivt arbete. Ammar 173 cm lång och 64 kg lätt kompenserade sin kroppsstorlek med fin balans för att hantera tacklingarna. Ahmed spelade hela matchen och tröttnade lite i slutet, vilket är naturligt.

Bruno Marinho hoppade in två matcher i Allsvenskan förra året efter två års skadefrånvaro. Nu fick han 79 minuter på sig att få ut sin energi. Det är väldigt roligt att se Brunos spelglädje på plan och man mår bra över att se hans typiska detaljer i spelet. Kvaliteten blev ibland lite lidande av den enorma viljan att prestera, men han är redan på godkänd nivå.

Kristian Bergström var fjolårets siste målskytt och också årets första målskytt. Kul att Pligg ur sin nya roll som central spets på mittfältet fyllde på och satte 1–0. Jag har varit inne på det många gånger tidigare att 41-åringen klarar det centrala spelet bra och har ju stor erfarenhet av det tidigare. När löpsteget inte är lika rappt som tidigare, så hinner han också med det centrala spelet bättre.

Joel Rajalakso har inte fått många chanser från start tidigare, men startade nu till vänster på mittfältet och tillförde med sin energi. När 21-åringen flyttade över på högerkanten assisterade han också på ett fint sätt till vårt 2–2-mål.

Victor Sköld fick den något otacksamma rollen att spela ensam som renodlad forward. 25-åringen låg på rulle flera gånger och kom i bra löpningar men fick sällan bollen och kom därmed bort en del från spelet. Victor hade chansen att kriga till sig fler bollar men var lite seg, förmodligen efter den hårda och välbehövliga träningen.

Pontus Nordenberg spelade vänsterback under den andra halvleken. Han tappade fokus några gånger och får se upp nu när Andreas Dahlén vill ta tillbaka sin plats. 19-åringen visade annars på kvaliteter från förra hösten, då han tryggt utnyttjade sin storlek samt också kom med i offensiven och serverade fint till vårt 3–2-mål.

Alberis da Silva bytte av Månz Karlsson i den 63:e minuten och bidrog med värdefullt huvudspel i slutet av matchen när ÖSK försökte trycka på för en kvittering. Det är också kul att se att brassen har skött sin diet bra under uppehållet och redan ser vältränad ut.

Simon Alexandersson kom också in i den 63:e minuten, istället för Victor Sköld på topp. Testspelaren från Vimmerby gjorde ett riktigt succéinhopp med två mål på fem minuter! Förvisso enkla mål, men det gäller att vara där för att göra dem, som en riktig måltjuv är. När Simon nickade in tvåan gjorde han också en rörelse mot främre stolpen, vilken öppnade för att han skulle bli fri och nicka in 3–2. Jag såg Simon spela en U21-match mot Syrianska förra hösten. Då brände han tre jättelägen, men nu visade 22-åringen alltså på en helt annan effektivitet. I spelet i övrigt hade inte Simon så många bollkontakter, men vi blev ju också tillbakatryckta i slutskedet. Framtiden får utvisa om en övergång blir aktuell men Alexandersson har i varje fall stärkt sina aktier.

Emmanuel Dogbe kom in i den 76:e minuten istället för Joel Rajalakso och gjorde ett okej inhopp.

Tre juniorspelare kom också in i slutet av matchen.
David Lundgren bytte av Bruno Marinho i den 79:e minuten. Lucas Öhrn ersatte Martin Christensen i den 82:a minuten och Joel Scherman kom in istället för Kristian Bergström i den 86:e minuten. Alla tre ynglingarna ställde upp på ett bra sätt för att försvara ledningen och Lucas Öhrn var till och med nära att öka på till 4–2 i den 94:e minuten, men avslutade utanför efter Ammar Ahmeds frispark.

Vi gjorde på det hela taget en bra match mot ett på pappret rätt stå starkt Örebro. Målvakten Oscar Jansson satt på bänken hela matchen. Mittfältarna Daniel Gustavsson och Ahmed Yasin, samt anfallarna Marcus Pode och Alhassan ”Crespo” Kamara saknades också.

Å andra sidan spelade inte Henrik Gustavsson, Petter Gustafsson, Mauricio Albornoz, Simon Skrabb och John Owoeri för oss.

Spelsystemet 4–2–3–1 är inte fastslaget på något sätt och kommer säker att variera under säsongen beroende på hemmaplan – bortaplan, motstånd och vilka spelare vi har tillgängliga.

Vi kan inte dra allt för stora växlar över den här matchen, men vi kan i varje fall konstatera att vi fick en flera positiva besked som lovar gott inför framtiden.