Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 18 januari 2015

Årskrönika 2014 – Utmaningens år

Del VIII – Prövningens år väntar
2014 var utmaningens år där vi ställdes inför många besvärligheter, främst vid sidan av planen, men som säkert också påverkade den sportsliga insatsen. Eftersom vi levt över våra tillgångar väntar nu prövningens år 2015.

Hur kan det nu ha gått så illa ekonomiskt?
Ja, det är ju ingen problematik som har uppstått i år, utan en följd som vi levt med under många år.

Historiskt sett har vi, som nästan alla andra föreningar haft svårigheter att få ekonomin att gå ihop över tid. Efter guldåren i början på 1970-talet då världsföretaget Facit fanns som en stor trygg famn att luta sig emot – har vi fått klara oss på egna ben. Förutom en säsong (1977) höll vi oss ändå kvar i Allsvenskan till 1982. Sedan började dock raset. 1989 åkte vi ur näst högsta serien och 1991 föll vi till fjärde serienivån.

När vi var nere i division III 1992 och klubbhuset brann ned var vi nära konkurs, men många personer ställde upp och räddade klubbens ekonomi den gången. Den enda tillgången då var flera egna lovande fotbollspelare, som starkt bidrog till att vi redan 1996 spelade i division I igen men satsningen för att även bli ett topplag blev för stor.

Inför 1998 var skulderna enorma (nära tre miljoner) och hotet om konkurs var mycket nära. Löner förhandlades om och en krisplan gjordes. Sportsligt sett återfanns kraft och trots förlusterna av Thomas Olsson och Kristian Bergström, slogs vi om avancemang till Allsvenskan ända till den sista omgången i Kalmar, men vi nådde inte hela vägen till kvalplats.

Tillbaka till Superettan mot alla odds
Vi kvalificerade oss för den nya Superettan år 2000, men åkte mycket snöpligt ur. Halva laget försvann och den ekonomiska situationen var fortsatt mycket ansträngd. Mot alla odds reste vi oss dock igen, avslutade seriespelet med sex raka segrar, tog in nio poäng på täten och vann tvåan. I kvalet slog vi tillbaka Syrianska och kom tillbaka till Superettan direkt.

Många menade att det var för tidigt, men med några tillskott, i bland andra Andreas Thomsson, var truppen tillräckligt stark för att vi skulle klara oss kvar i Superettan. Det ekonomiska problemet kvarstod dock, då den annalkande Elitlicensen skulle tas i bruk vilket innebar att man inte längre fick ha ett eget kapital som var negativt. 

Tack vare ett samarbete med Djurgården kunde vi få in kapital så att vi hamnade på grön kvist, men ekonomiskt var det fortfarande mycket ansträngt och därför ville Djurgården avbryta samarbetet hösten 2005. Detta fick till följd att den dåvarande styrelsen försökte klänga sig kvar vid samarbetet med näbbar och klor och till och med de tidigare planerna från 2004, att spela matcher i Linköping, togs upp och var naturligtvis ett allvarligt hot mot föreningens existens.

Uefacupspelet räddade oss
Utan stöd från Djurgården var vi mycket illa ute igen, men räddades av uefacupspelet 2006 som inbringade tre miljoner netto och därmed hamnade vi precis över noll i eget kapital.

2007 hade vi dock inget uefacupspel att luta oss emot och då gick det som det gick, stor ekonomisk förlust igen med negativt eget kapital som följd. En handlingsplan var tvungen att lämnas in för att försöka rädda elitlicensen, samtidigt var det nödvändigt att uppgradera elljuset på Kopparvallen till 800 lux. Vi hade tidigare haft dispens för elljuset, som då endast nådde 400 lux.

Tack vare det nystartade bolaget Kopparvallen i Åtvidaberg AB kunde föreningen räddas. Företag, stiftelsen och privatpersoner gick in med nära 3 miljoner och kommunen gick in med lika mycket. Två miljoner användes till elljuset och två miljoner behövdes för att ÅFF skulle komma upp på ett positivt eget kapital. För den summan köpte Kopparvallen i Åtvidaberg AB Kopparvallen av ÅFF. Det övriga överskottet gick till övriga justeringar på Kopparvallen samt att lite blev över.

Sedan dess har föreningen haft ett eget kapital, vilket är unikt för de senaste decennierna. 2008 var det absolut nödvändigt att dra i handbromsen för att uppfylla Elitlicensens handlingsplan, vilket också lyckades.

Betydligt högre omsättning i Allsvenskan
2009 avancerade vi till Allsvenskan, vilket räddade det året ekonomiskt, med bland annat bättre publiksiffror och placeringsbonusintäkter.

2010 blev ett jättelyft ekonomiskt i och med de 10 miljoner extra, som tidigare beräkningar också pekat på, i form av betydligt mer SEF-medel, ökad sponsring och ökade publikintäkter. Vår förening vågade inte räkna med så stora intäktsökningar, vilket var förnuftigt. Satsningen var därmed inte jättestor och trots den mycket vedervärdiga degraderingen, då vi föll på målskillnad, så noterade vi ett plus på 2,3 miljoner.

2011 gjordes däremot en stor satsning på att komma tillbaka direkt, vilket lyckades. Budgeten var dock naiv och det ekonomiska resultatet var mycket sämre (-2,3 miljoner). Inför 2010 lades budgeten, med tanke på om vi mot förmodan skulle åka ur, så skulle det finnas medel för att studsa tillbaka direkt. Trots detta vågade inte styrelsen sätta en minusbudget, vilket var det enda realistiska och den hade folk köpt eftersom vi hade ett stort eget kapital.

2012 när vi kom upp i Allsvenskan igen var det inte alls lika lätt att förlänga kontrakten med spelarna. 2010 fick de ett rejält lönelyft efter superettanlönerna 2009. 2011 hade de en reducerad lön gentemot 2010, men sänkningen motsvarade inte föreningens minskade intäkter. 2012 ville spelarna ha betydligt mer än 2010. Balansgången att förlänga kontrakt – kontra låta spelarna gå som bosmanspelare var svår. Att riskera att vi inte skulle få en krona för dem om de lämnade kunde bli förödande.

Det går inte att förlita sig på spelarförsäljningar
2012 gjorde vi ett positivt resultat på 1,7 miljoner vilket skenbart gjorde att den ekonomiska statusen såg bra ut, men det gjorde den inte! Det var nämligen tack vare försäljningen av Magnus Eriksson som vi gick plus. Driftresultatet visade på -1,4 miljoner.

I Verksamhetsplanen står att läsa på sidan 3:
”Spelarförsäljningar är en förutsättning för att öka intäkterna, men det går naturligtvis aldrig att budgetera med dem år för år.”

I Verksamhetsplanen står också att läsa på sidan20:
”Eftersom spelarlönerna är den största utgiften gäller det att ha en långsiktig strategi. Kontrakt kan förlängas närhelst på året, men ofta efter seriens slut då spelare lämnar och nya måste anskaffas. Det gäller då att ha en så klar bild som möjligt för att veta hur stor spelarbudgeten kan bli.”

Dessvärre har även vår förening fallit i den mycket vanskliga fällan att budgetera med spelarförsäljningar som man inte vet blir av. Spelarkontrakt har redan förlängts och nya spelare inskaffats redan innan man budgeterat hur mycket intäkter vi skulle kunna få in året efter. Visionsplanen på kostnadssidan har inte alls följts och vi har därför hamnat i svåra ekonomiska bryderier.

2013 fick vi in en mycket bra tränare i form av Peter Swärdh och det är klart att han ställde vissa krav på vilka verktyg (spelare) som skulle finnas i verktygslådan. Den ökade kostnaden för spelartruppen är en stor anledning till den mycket ansträngda ekonomiska situationen, men det är inte hela sanningen.

Arenan
2008 beslutade Representantskapet att rigorösa arenakrav skulle gälla, vilket ställde enorma krav på Kopparvallen. I dessa krav ingår bland annat en spelbar plan från 15 mars till 15 november. Konstgräs var det enda möjliga alternativet då vi inte har råd att ha både en uppvärmd naturgräsplan på Kopparvallen och en uppvärmd konstgräsplan på annan plats. Som bekant måste vi ha bra träningsförhållanden även vintertid – 2010 var ett skräckexempel när vi tvingades träna på andra orter, med allt som det förde med sig.

2012 gjorde vi slag i saken och fixade de återstående arenakraven med läktare för 3 000 personer under tak, nytt omklädningsrum med de utrymmen som krävdes för att uppfylla ”Arenakrav 2014”, samt även uppgradering av elljuset till nödvändiga (1 200 lux).

Det totala kalaset kostade 45 miljoner kronor, som ska betalas av i en snabb takt. Till det kommer det ökade underhållet. Eftersom vår kära förening är den enda hyresgästen så får vi stå för alla kostnader förutom en mindre del som Åtvidabergs kommun betalar för att de får disponera Kopparvallen till kommunens Fotbollsgymnasium. Just detta fotbollsgymnasium är en förutsättning för hela gymnasiumskolan Facetten i Åtvidaberg.

I förhållande till andra allsvenska arenor är förstås Kopparvallen en mycket billig historia. Men för oss utgör arenan ändå en mycket stor kostnad. Av de allsvenska lagen har vi en av de absolut största arenakostnaderna i förhållande till hela omsättningen.

Intäkter
Det går aldrig att tvinga fram intäkter. Vid det första allsvenska året 2010 ökade vi intäkterna kraftigt från Superettan, men sedan dess består ökningen i form av sålda spelare. Ökningen av driftintäkterna har inte varit speciellt stor. Detta beror på flera anledningar. 2010 var det nyhetens behag att det fanns ett allsvenskt lag i regionen. 2012 var vi ännu bättre och hade större framgångar. 2013 hade vi stormatcher i början av säsongen när det var kallt och det räckte inte längre med att vara ett mittenlag för att vi skulle locka många åskådare. Vi hade behövt toppkänning för att locka riktigt mycket folk till matcherna.

Sponsormarknaden har varit lidande av lågkonjunktur (alla lag i Allsvenskan har drabbats) och vi har inte alls ökat lika mycket som vi hoppats, trots bredare satsningar. På sikt är det ändå denna väg vi måste gå, men även här kan vi skönja en viss mättnad då det tas för givet att ÅFF spelar i Allsvenskan.

Alldeles för sen reaktion
2013 resulterade i ett minusresultat på 1,9 miljoner trots att vi bland andra sålde Viktor Prodell. Driftresultatet visade på fruktansvärda -7,4 miljoner. Utgifterna hade skenat i väg till katastrofala nivåer. Sponsorintäkterna ökade knappt medan publikintäkterna minskade, vilket också bidrog till det fasansfullt svaga resultatet.

Självklart kom den stora ekonomiska reaktionen alldeles för sent. Av förklarade anledningar var det då naturligtvis väldigt svårt att komma upp på grön kvist under 2014. Spelaravtalen var skrivna, kostnaderna för arenan stod fast och det gick inte att trolla fram betydligt med sponsorintäkter. Publikintäkterna sjönk ytterligare eftersom vi hade behövt vara ett topplag för att öka dem rejält. Uteblivet Europa Leaguespel kunde vägt upp en stor del, men vi sumpade bittert nog den chansen dubbelt, eftersom vi även har förlorat möjligheten till europaspel i år.

Som ytterligare information kan nämnas att Brommapojkarna, som var klart sämre än oss under säsongen, spelade in 390 000 € via Europa League (bidraget från Uefa) vilket är cirka 3,7 miljoner kronor. BP fick sin plats i Europa League genom en Fair-playplats.

Vi har levt över våra tillgångar de senaste åren, vilket det naturligtvis inte finns några som helst ursäkter för, men om vi inte hade gjort det hade vi då varit ett allsvenskt lag?
Det kan vi ju naturligtvis inte få svar på, men det är klart att med en svagare trupp hade risken ökat att vi hade presterat sämre. Det är dock inget försvar när klubbens existens hotades.

Det är viktigt att ha förståelse för att vi hamnat i den situationen vi befinner oss i. Att det inte är något som plötsligt har inträffat utan att det pågått över tid. Att bedriva en fotbollsverksamhet är en mycket svår balansgång, speciellt när man har mycket begränsade ekonomiska medel. Det går inte att ändra på historien, men vetskapen om det förgångna utgör en mycket viktigt kunskap att dra lärdom av inför framtiden.

År 2013
År 2013
År 2012
År 2012

Intäkter inkl spelarförs.
Intäkter exkl spelar-förs
Intäkter inkl spelarförs.
Intäkter exkl spelar-förs

1
Malmö FF
173,0
160,8
165,7
152,3

2
IF Elfsborg
127,2
122,7
120,1
103,6

3
IFK Göteborg
125,2
101,4
109,8
98,0

4
AIK
120,8
118,0
132,7
130,7

5
BK Häcken
116,2
116,0
135,5
114,1

6
Helsingborgs IF
87,8
85,5
117,7
114,3

7
IFK Norrköping
80,6
80,5
65,8
65,5

8
Djurgården
75,5
69,1
81,0
78,4

9
Kalmar FF
73,5
63,7
81,8
68,4

10
Östers IF
60,0
58,8
Superettan
Superettan

11
IF Brommapojkarna
50,9
50,9
Superettan
Superettan

12
Halmstads BK
45,7
41,5
Superettan
Superettan

13
Mjällby AIF
35,5
35,0
37,5
35,8

14
Åtvidabergs FF
35,4
29,3
34,8
30,5

15
Gefle IF FF
31,1
30,8
26,0
25,0

16
Syrianska FC
19,3
19,3
24,1
24,1

Örebro
Superettan
Superettan
56,4
54,0

GIF Sundsvall
Superettan
Superettan
44,3
42,5

GAIS
Superettan
Superettan
38,9
33,0

* Allsvenskan totalt
1272,1
1170,2
1272,1
1170,2

Snitt
79,5
73,1
79,5
73,1


Häcken hade intäkter från Gothia Cup: 60,0 miljoner under 2013 och 75,0 miljoner 2012. De rödmarkerade lagen åkte ur Allsvenskan 2012.

Källa svenskfotboll.se

Att vi slår ur underläge är ingen nyhet
Siffrorna ovan visar varför det är extra svårt för vår älskade förening. Dessa siffror är naturligtvis ingen nyhet. Att vi får slå ur ekonomiskt underläge har vi alltid fått gjort. Siffrorna för 2014 finns tillgänglig först någon gång i maj, men som synes omsätter lag som Helsingborg, Norrköping och Kalmar, som vi var före i tabellen, mer en dubbelt så mycket som oss (och bör ju då kunna betala dubbelt så höga löner).

Nya lag i Allsvenskan 2014 var Örebro (som hade 38,4 miljoner i intäkter i Superettan 2013 och 56,4 i Allsvenskan 2012), samt Falkenberg (som hade 17,3 miljoner i intäkter i Superettan 2013). ÖSK kom säkert upp i 60 miljoner 2014 medan FFF kanske landade på 30 miljoner.

Brommapojkarna och Mjällby åkte alltså ur. Upp kommer istället Hammarby (som hade 56 miljoner i intäkter i Superettan 2013) och GIF Sundsvall (som hade 32,5 miljoner i intäkter i Superettan 2013 och 44,3 i Allsvenskan 2012). Bajen hade ju enorma publiksiffror under förra säsongen på Tele 2 Arena och har säkert ökat sina intäkter rejält. Den kommande säsongen kommer säkert Hammarby upp en bit över 100 miljoner, medan Sundsvall kanske når 50 miljoner.

Vi, Gefle och Falkenberg har minst ekonomiska medel att röra oss med. Trots det är det möjligt att konkurrera med mindre ekonomiska medel, det har inte minst Gefle bevisat med hela tio raka säsonger i Allsvenskan. GIF har dock aldrig varit bättre än nia, medan vi har tre raka åttondeplatser.

Vi har levt på ekonomiskt lånade medel för att nå den övre halvan av allsvenskan den senaste säsongen. Det är knappats någon tröst, men vi är inte ensamma om att leva över våra tillgångar. Det sker ideligen, men när det har varit kris i de andra klubbarna har mer eller mindre externa aktörer ryckt in och räddat elitlicensen. Hos vissa klubbar har det rört sig om enorma summor och åtgärden har ofta behövts flera år i rad. Detta förfarande är naturligtvis inte bra för svensk fotboll och för vårt vidkommande har vi inga jättestora aktörer som kan gå in och rädda oss.

Svårt att behålla de främsta
Självklart är det svårt att behålla spelare när andra klubbar som kan betala mycket mer lockar. Förmodligen hade vi varit chanslösa att förlänga avtalen med Daniel Sjölund och Mohammed Abubakari, trots att de inte går till bättre lag.

Förhoppningen är förstås att tjäna riktigt bra pengar när spelare väl lämnar oss, men det är inte så lätt. Ju längre kontrakt som skrivs desto dyrare blir dem. Och om det sedan inte faller väl ut så står man där med alldeles för höga kostnader efter att vi inte sålt spelaren i rätt tid.

Anton Tinnerholm och Imad Zatara beräknades säljas innan säsongen, men så blev inte fallet vilket ökade våra kostnader.

På medlemsmötet den 3 november frågade en person om det inte bara var att skriva ett fyraårsavtal med Ricardo Santos. Mats Almgren från styrelsen svarade att under våren så var det inte många som ville veta av Santos överhuvudtaget och att det var en omöjlighet att förlänga kontraktet, vilket visar hur svårt det kan vara.

Man kan ju bara spelklara men efter Santos målskytte hade säkert Ricardo och hans agent begärt en lön på minst 100 000 i månaden och en sign on på minst en miljon för att förlänga avtalet. Detta är naturligtvis inte i närheten av vad vår ekonomi mäktar med. Dessutom ville Santos vidare till större utmaningar och vill ju därmed inte skriva på ett kontrakt som kunde bromsa hans fortsatta väg ut i världen.

Ska ett avtal förlängas med en spelare så vill det även mycket till om denne skriver på ett nytt avtal om inte en löneökning sker från den dagen avtalet skrivs på. Därför blir det förstås extra kostnader att förlänga ett kontrakt ett år eller ett halvår innan det gamla avtalet går ut, som annars skulle ha inneburit en lägre kostnad. Spelarna tillsammans med agenter vet förstås att få ut så mycket som det bara går, då de säljer ut sig mot olika klubbar.

Spelarnas marknad efter Bosman
Efter att Bosmandomen fick laga kraft 1995 förändrades fotbollsvärlden. Klubbarna med mest ekonomiska muskler kunde plocka spelare fritt från EU, och senare har det blivit öppnade dörrar också mot den övriga världen. Klubbarna blev noggrannare att skriva bra spelarkontrakt och spelaragenternas marknad växte.

Istället för övergångssummor till en annan klubb, ville spelaren själv ha en övergångssumma i form av sign on. Detta har eskalerat och det är numera allt vanligare med sign on också när avtal förlängs med en spelare i befintlig klubb. Galopperande lönerace med dessa sign ons ett stort problem för samtliga föreningar inom svensk fotboll.

Fotboll i dag handlar väldigt mycket om att göra bra affärer, vilket naturligtvis inte är lätt. Vi som har mindre ekonomiska muskler än konkurrenterna måste utvärdera allt mycket noggrant för att hitta rätt. Vi har inte råd med chansvärvningar och speciellt inte nu när vi måste strama åt ekonomin, vilket förstås får konsekvenser.

Tung kvartett har lämnat
Vi har tappat fyra tunga namn i form av Ricardo Santos, Mohammed Abubakari, Tom Pettersson och Daniel Sjölund, även om den sistnämnde inte tillförde mycket från sommaren.

Vi har också tappat högerbackarna Anton Tinnerholm och Allan Olesen samt offensive Imad Zatara, som visade sina kvaliteter under 2013 men som hade skadeproblem under säsongen.

Totalt sett har vi tappat spelare som svarade för 33 % av 2014 års matchsumma och 37 % av startmatcherna. 55 % av målen och 26 % av assisten är också borta.

Raseras allt nu?
Nej, vi har för visso blivit av med viktiga pjäser och har inte ekonomi för att ersätta dem alla. Vi har ju haft en för dyr uppställning på senare år och måste helt enkelt anpassa oss till verkligheten för att överleva. Med den ekonomiska situationen i beaktande måste vi vara extra försiktiga hur mycket vi törs satsa.

Strakt stomme även 2015
Vi har förstärkt truppen med två intressanta innermittfältare. Ammar Ahmed har ännu inte provat på Allsvenskan men gjort bra ifrån sig i Superettan i ett mycket passningsorienterat Östersund. Nyligen har vi också gjort klart med Mauricio Albornoz från Brommapojkarna. 26-åringen kommer också från ett passningsorienterat lag och har dessutom värdefull allsvensk rutin som en av BPs främsta spelare under flera säsonger. I Marre har vi fått en fysisk tvåvägsspelare som också är bra på huvudet.

Vi hoppas förstås också att Bruno Marinho, Petter Gustafsson och Hampus Holmgren kommer tillbaka fint efter sina skadeproblem.

Månz Karlsson var på gång under hösten och det finns all anledning att tro att han kan bidra ännu bättre under 2015. Dessutom har vi ju goda allsvenska mittbackar i rutinerade Daniel Hallingström och Alberis da Silva. Pontus Nordenberg växte också under hösten och det blir tuff konkurrens på vänstersidan med Andreas Dahlén.

Försvarsmässigt har vi det mycket gott ställt. Båda målvakterna Henrik Gustavsson och Gustav Jansson är ju också kvar. När det blåser snålare vindar känns det bra att vi inte har stramat åt nämnvärt i försvaret.

Mittfältet har tunnats ut, men kommer Bruno Marinho tillbaka i fullt slag får han ses som ett nyförvärv tillsammans med Ammar Ahmed och Mauricio Albornoz. Bruno Marinho och Ammar Ahmed är två kvicka spelare med gott presspel, medan Mauricio Albornoz är mer fysisk. Martin Christensen är en allsvensk kvalitetskantspelare och Kristian Bergström är fortfarande mycket kompetent. Simon Skrabb har väldigt stor potential och kommer få fler chanser att bevisa sin talang.

Självklart är det tufft att tappa en 17-målsskytt som Ricardo Santos, men vi har förlorat fina målskyttar förr och nu när Victor Sköld kommer få betydligt fler chanser tror jag säkert att han kan blomma ut. John Owoeri var riktigt bra under hösten och fortsätter förhoppningsvis på samma sätt, samt att vi kan förlänga avtalet med nigerianen. Det vore också fint om vi kan förstärka med ytterligare en forward.

Vi kommer ha en stark stomme även under den kommande säsongen, men en tunnare trupp. Förhoppningsvis är det inte bara av ondo. Genom färre spelare, där alla vet att det inte finns några utrymmen att inte ge allt i alla lägen, så får vi förhoppningsvis en ännu mer sammansvetsad grupp. Vi har tappat vinnarskallar som Tom Pettersson, Mohammed Abubakari och Anton Tinnerholm, men nu får andra kliva fram och visa att de gör vad som helst för att vinna.

Vi har också mycket rutin som kan behövs om det kommer blåsa snålt. Henrik Gustavsson (kom 1997), Kristian Bergström (debuterade i A-laget 1992) och Daniel Hallingström (2000) har alla spelat över 500 matcher i klubben varav över 100 allsvenska matcher för ÅFF. Brassarna Bruno Marinho (2008) och Alberis da Silva (2009) har också varit med läge. Andreas Dahlén, Petter Gustafsson och Martin Christensen har varit med på hög nivå i andra klubbar i många år.

Vi har fostrat fram många högkvalitativa spelare
Precis som 1992 är spelarna vår största tillgång. Våra spelare håller hög klass och har ett högt attraktionsvärde. De spelare som har lämnat oss har haft stora framgångar i deras nya klubbar, vilket är ytterligare ett bevis för våra spelares kvalitet och vi som förenings förmåga att fostra spelare.

Dessvärre gick Haris Radetinac som bosmanspelare till Mjällby 2012. Högermittfältaren gjorde bra ifrån sig på Listerlandet och även när karriären har fortsatt i Djurgården. Dessvärre stack även vänsterbacken Jesper Arvidsson till Djurgården (2013) som bosmanspelare där han också gjort bra ifrån sig.

Även 2014 tappade vi en bosmanspelare. Det var extra tungt att det var Erik Moberg, som man hoppades hade lite känsla för vår klubb, speciellt eftersom vi hade tålamod och lät honom komma tillbaka efter lång skadefrånvaro. Tacken blev att istället att dra till Örebro där han har skött sig bra i mittförsvaret.

Redan 2007 fick Per Karlsson fart på karriären efter utlåning till vår klubb. Efter tidigare skadeproblem blommade Per ut hos oss och blev U21-landslagsman. Tillbaka i AIK har PK sedan blivit en av solnalagets viktigaste spelare och är med på A-landslagets januariturné.

Anton Tinnerholm är också uttagen till landslagets januariturné, och debuterade med ett inhopp mot Elfenbenskusten. Om han lämnat oss med ett år kvar på kontraktet hade vi förmodligen fått mer betalt för honom (och sluppit lönen ett halvår till). Å andra sidan behövde vi honom under våren. Anton fick chansen direkt i MFF och har gjort succé både i Allsvenskan med SM-guld och i Champions Leagues gruppspel.

Anton är den tredje A-landslagsmannen på kort tid som fostras fram genom vår klubb. Viktor Prodell fick chansen som representant från vår klubb på januariturnén 2013. Samma år gick han till Mechelen men kom tillbaka till Elfsborg inför 2014. Proddan gjorde ingen succé men är ändå en väldigt bra spelare.

Magnus Eriksson lämnade oss sommaren innan (2012). Det gick inget vidare i belgiska KAA Gent men tillbaka i Sverige och Malmö FF blev det dundersuccé. Mange vann poängligan överlägset 2013 och har tagit två SM-guld samt spelat i Champions Leagues gruppspel. Mange var med i fjolårets januariturné och var även uttagen till årets turnering, men avstod då han har gjort klart med den kinesiska klubben Guizhou Renhe Football Club.

Tom Pettersson är den tredje spelaren på kort tid som stuckit till Belgien. Tom fick betydligt mer speltid än Mange och Prodell, men det blev ändå ingen förlängning i OH Leuven. Vi fick stor nytta när 24-åringen kom tillbaka, och förutom en utlåningssumma från OH Leuven fick vi en övergångssumma av IFK Göteborg. Trots att Tom visste att han skulle till IFK redan i somras var han ett föredöme med en fantastisk inställning i ÅFF-tröjan.

Ricardo Santos har precis som Magnus Eriksson gått till kinesiska Guizhou Renhe FC. När Brassen kom till oss sommaren 2013 var hans värde inte i närheten av vad det är nu. Självklart måste Santos vara oerhört tacksam att han fick chansen hos oss, där han fick tid på sig att få målskyttet att lossna. Det tålamodet hade han säkert inte fått i många andra klubbar.

Nämnda spelare kan bilda en startelva med en ersättare (förutom en målvakt):
Anton Tinnerholm, Erik Moberg, Per Karlsson, Jesper Arvidsson –
Haris Radetinac, Mohammed Abubakari, Tom Pettersson, Magnus Eriksson -
Viktor Prodell, Ricardo Santos

Ersättare: Daniel Sjölund.

Det är ingen dålig uppställning av spelare som vi har tappat under de senaste åren. PK lämnade ju 2008, men övriga förluster är från 2012 och fram till i dag. Med tanke på alla dessa förluster av högkvalitativa spelare är det anmärkningsvärt att vi har kunnat plocka fram så bra ersättare. Känslan är därmed god att vi kommer fortsätta med detta.

Fantastisk kapacitet när vi är som bäst
Vi besegrade de svenska mästarna Malmö FF med 2–1 i den allsvenska epilogen. Några dagar senare gjorde MFF en stormatch hemma mot Atletico Madrid som under våren var i final i Champions League. Visserligen föll MFF med 0–2, men i den andra halvleken var ett av Europas främsta lag rejält skakat. Spanska tidningar berömde speciellt Anton Tinnerholms framfart på högerkanten. Ingen motståndare räds Anton och ingen motståndare är för svår för oss även om vi tappar spelare.

Visserligen ställde MFF över några spelare mot oss men nio spelare medverkade i båda matcherna. Hemma på vårt konstgräs hade vi säkert också kunnat göra en jämn match mot Atletico, vilket naturligtvis visar på en fantastisk kapacitet.

Det sker alltid positiva överraskningar
När man sitter och summerar säsongerna ser man också tillbaka och minns att det varje år dyker upp positiva överraskningar, vilket är en extra charm med fotbollen – att den långt ifrån är förutsägbar.

Inför den gångna säsongen var det nog inte många som trodde att Ricardo Santos skulle kliva fram och göra 17 mål eller att John Owoeri skulle ligga bakom 21 av våra mål. Säkert var det inte heller många som trodde att Pontus Nordenberg skulle ta en ordinarie plats under hösten.

Inför 2013 var det inte många som trodde att Imad Zatara skulle flyttas upp på topp och bli vår främsta målskytt med nio fullträffar. Imad gjorde ju inget mål under försäsongen.

2012 var det säkert ett fåtal som trodde att Viktor Prodell skulle komma trea i den allsvenska skytteligan med 15 fullträffar. Proddan var ju som bekant tredjeforward efter Magnus Eriksson och Oscar Möller i Superettan året innan. Tom Pettersson tog också ett jättekliv till ordinarie i U21-landslaget.

2011 steg Anton Tinnerholm fram ordentligt och tog en ordinarie plats som högerback. Förhoppningarna på Magnus Eriksson var stora men han överträffade dem till och med genom att vinna Superettans poängliga, med 22 poäng.

Efter flera år i skymundan klev Amir Suljic fram och gjorde det oväntat bra i högsta serien på hösten 2010.

Alberis da Silva (från division I) tog direkt en ordinarie plats 2009 och Viktor Prodell (från division II) visade direkt stora kvaliteter. Dessutom klev många yngre spelare fram och bidrog starkt till avancemanget.

2008 kom Erik Moberg från division II och tog en given plats i mittförsvaret och Ricardo Santos gjorde 12 mål på topp. Bruno Marinho kom från division VI och tog en startplats på innermittfältet under hösten.

Oscar Möller hade gjort 7 mål i division III 2007. Tre serier högre 2008 ökade han till 10 mål! Per Karlsson tog en ordinarie plats i mittförsvaret på Daniel Hallingströms bekostnad. Jesper Arvidsson och Haris Radetinac var också riktigt bra förvärv.

Vi kan fortsätta hur länge som helst, men dessa ”överraskningar” de senaste åren ger oss nog fog i våra förhoppningar om nya överraskningar 2015!

Roar Hansen kan förädla ytterligare
Efter Peter Swärdh har vi ånyo anskaffat en tränare från Helsingborgs IF. Peter kom ju också från HIF när han tog över efter Kent Karlsson 2007. Roar Hansen kommer liksom Peter från ett tufft år i HIF. Peter Swärdh ligger bakom grunden av det passningsorienterade spel vi har utvecklat sedan 2007 och Roar Hansen är en utmärkt efterträdare att ta vid och utveckla ytterligare.

Roar Hansen har tidigare gjort ett utmärkt jobb i Ängelholms FF och Östers IF. Med begränsade medel förde Hansen upp ÄFF från division I till ett stabilt superettanlag och med Öster avancerade han till Allsvenskan. 2013 rivstartade 46-åringen med Helsingborg. Roar lyckades med ett mycket aggressivt spel, likt Häcken 2012, att genom hög press återvinna boll högt upp i banan. Hansen framförde att spelarna skulle ha modet att våga ligga på i offensiven, vilket också lyckades. HIF ledde Allsvenskan klart fram till sommaren, men turbulens i klubben gjorde att laget tappade kraft. Under fjolåret var HIF klart brandskattat på grund av en svag ekonomi och Roar fick inte förutsättningarna för att Helsingborg skulle blanda sig i toppstriden. Spelarmaterialet räckte helt enkelt inte till och det var fortsatt en turbulent tid i klubben.

Det har som bekant också varit ett turbulent år i vår förening, men i Åtvidabergs FF försöker alla dra åt samma håll och vi får hoppas att vi har en tryggare säsong utanför planen framför oss. På planen ska också Roar Hansen kunna skapa trygghet.

Det känns som vi är på rätt väg efter höstens fina spurt. Vi byggde då upp ett hållbart försvarsspel i samtliga lagdelar, vilket också Roar Hansen kommer att kräva. Under hösten återvann vi också många bollar på offensiv planhalva, vilket också är helt i linje med Roars spelidé.  

Roar Hansen har högt ställda krav vilket också märks på träningarna. Skåningen kör hårt med grabbarna och vill verkligen bygga upp ett löpstarkt lag som ska klara av att spela efter hans spelidé.

Det finns naturligtvis en risk att vi i vissa matcher kommer att ha betydligt mindre boll än motståndarna och hamnar under tryck, då gäller det också att vi är duktiga i omställningsspelet, utnyttjar ytorna på kanterna och kommer fram i många inläggslägen. Samtidigt är det viktigt att utveckla försvarsspelet när vi ska avbryta det höga presspelet och falla hem för att arbeta i det defensiva spelet på egen planhalva. Den samstämmigheten var klart bättre under hösten men behöver förbättras ytterligare. Jag hoppas verkligen att Roar förmedlar hur viktigt det är med bra kommunikation på planen.

Nu när vi har blivit av med Ricardo Santos, vore det förstås önskvärt med en större spridning av målskyttet så att vi inte blir beroende av ett fåtal målskyttar. Jag skulle önska att mittfältare oftare vågade ta avslut utifrån och att vi jobbar stenhårt på eventuella returer.

Åtgärder för att få fart på talangutvecklingen
Andreas Thomsson är tillbaka som assisterande tränare, vilket är mycket positivt då ölänningen kan klubben väl efter många år och han är förstås också en kompetent tränare som brinner för uppgiften. Vi behåller därmed kontinuiteten på tränarsidan. Thomsson kommer även arbeta en del på Fotbollsgymnasiet och ha ansvar för U21-laget.

Som talangtränare har också Kristian Bergström en roll vid sidan om sin uppgift som spelare. Detta är en naturlig utveckling för Pligg som tidigare arbetat som instruktör på Fotbollsgymnasiet och gått utbildningar upp till Advanced-nivån.

Just talangutveckling är mycket viktigt för att vi ska kunna få fram spelare ur egna led. Vi har varit mycket duktiga på att utveckla spelare i vårt A-lag, men har på senare år inte lyckats fostra spelare via egna led och Tipselit till A-laget.

Självklart är det svårt att slå sig in som 19-åring bland rutinerade spelare som är betydligt äldre, speciellt eftersom vi har svårt att locka till oss de främsta ungdomarna. Konkurrensen om spelarna är nämligen inte bara stor på A-lagssidan utan även bland de yngre spelarna. Klubbarna med större ekonomiska muskler erbjuder även juniorspelare ekonomisk ersättning, vilket inte vi har ekonomiska medel för att göra.

Vi har därmed svårare att locka till oss de främsta ungdomsspelarna. Vi måste istället attrahera med andra värden än de rent ekonomiska, så som att orten Åtvidaberg ger är en fantastisk möjlighet att utvecklas på, med närheten, tryggheten och gott omhändertagande som fotbollselev.

För att vi ska bli ännu bättre på att utveckla egna spelare krävs också fler som vill engagera sig som ledare och gå på de fortbildningar som finns tillgängliga, men det är inte lätt då det inte finns ekonomi för att ge någon ersättning.

Vi måste helt enkelt vara bättre än våra konkurrenter i allt vi gör för att använda våra likvida medel så effektivt som möjligt. Att ge tipselitspelarna som kommer upp i A-truppen ett extra stöd genom Kristian Bergströms roll är en del i den utvecklingen.

Till sist är det ändå upp till spelaren om denne är beredd att ge det som krävs. Vi har sett många spelare i Tipselitlagen de senaste åren som haft mycket intressanta spetsegenskaper i teknik och kvickhet, men det räcker inte om man inte är beredd att satsa precis allt på fotbollen. Det gäller att bita ihop och ta till sig vad tränarna förmedlar. Fotboll är ett lagspel där alla anfaller och alla försvarar. Vi får verkligen hoppas att fler tar chansen för det kan mycket väl vara enda gången de har möjligheten att slå sig in i ett allsvenskt fotbollslag.

Prövningarnas år 2015
Utan åtgärder från Åtvidabergs kommun och de närmaste aktörerna i Åtvidaberg hade vår existens varit hotad. Vi får därmed bocka och buga allt vad vi kan för att vi har räddats. Samtidigt har naturligtvis Åtvidabergs Fotbollförening ett oerhört stort värde för kommunen, näringslivet på orten och i regionen. Självklart är det ändå inte på detta sätt som vår verksamhet ska fungera, där det krävs en räddningsaktion av stora mått. Det gäller istället att hitta en balans där ekonomin stärks av alla aktörer i regionen, med kommunen och de närmaste parterna på orten står för tryggheten samt att vi måste bygga upp ett eget kapital för att vi ska få stabilitet.

Är det bara tillräckligt många ÅFF-are som ställer upp för vår älskade förening så är det heller inga problem att uppnå. 1992 och 1993 var vi så långt nere som i division III. Vi har gått hela vägen från lokalfotboll till Allsvenskans övre halva och dessutom legat där tre år i rad. Allsvenskan har blivit en självklarhet, men det är den sannerligen inte och vi har prövningarnas år framför oss.

Vad är en allsvensk plats egentligen värd för dig?
Åtvidabergs Fotbollförening är medlemmarnas klubb. Det är medlemmarna som äger klubben och bestämmer över dess verksamhet. Det är då självklart att vara medlem som ÅFF-are – annars har man ju gjort ett aktivt val att inte vara ÅFF-are.

Är sedan ÅFF värt 10 % av årslönen eller 1 % eller åtminstone en promille?
Om fler ÅFF-are värdesatte föreningen högre än i dag så skulle vi naturligtvis skaffa resurser att bli ett stabilt allsvenskt lag och även kunna slåss om medaljerna. Det handlar bara om prioriteringar. Är man villig att avstå från något för att bistå vårt älskade ÅFF med likvida medel?

Genom ett medlemsbrev skänkte en del av vår förenings medlemmar 170 000 kronor till vår kära klubb vilket visar på ett stort hjärta för klubben av dessa personer. Det finns också många som jobbar otaliga timmar ideellt för föreningen, vars timmar omsatt i pengar uppgår till miljonbelopp sammanlagt. Det är också det en förening handlar om – att arbeta tillsammans med sin egen vilja att göra sitt bästa för sin förening.

I en tid då det pratas om 51%-regel i svensk fotboll så är min ståndpunkt självklar – att en förening ska ägas till 100 % av sina medlemmar. För många är en förening en familjemedlem och man säljer inte ett av sina barn, som fallet är om man låter ett företag köpa sig in i en förening.

Vi hör hemma i Allsvenskan!
Att det inte är lätt att spela på allsvensk nivå med våra ekonomiska medel är ingen nyhet. Vi har hela tiden vetat om att vi måste utnyttja våra ekonomiska medel på ett mycket mer effektivt sätt för att kunna hävda oss och det måste vi fortsätta med. Det fasansfulla alternativet med spel i Superettan eller division I är verkligen inget alternativ för en bättre ekonomisk situation utan tvärtom. Vi har bevisat att det går att spela allsvensk fotboll och någon annan tankegång kan vi absolut inte ha, även om vi måste anpassa vår ekonomi efter våra förutsättningar och inte påverkas av hur andra gör.

Vi har ända sedan vår födelse 1907 slagit ur underläge och ska fortsätta fajtas. Vi har haft ett mycket struligt år bakom oss men bitarna har åter börjat falla på plats allt eftersom. På sponsorsidan har föreningen fått en rivstart med nya huvudsponsorn Conrad. Vi ska se till att klara 2015 ekonomiskt om alla bara kan bidra efter sin förmåga. Det är också viktig att alla hjälper till att fylla Kopparvallen.

Vi kommer ha en tunnare trupp under denna säsong, men vi ska ha klart för oss att den truppen vi hade under 2014 var en trupp för toppen med 22 spelare av allsvensk klass vilket inte många kunde ståta med under säsongen. Även om vi kommer ha en på pappret sämre trupp än fjolåret så ska vi vara bättre än bottenlagen.

Vårt fjärde raka år i Allsvenskan väntar och alla som finns i föreningen vet vad allsvensk fotboll handlar om och vilken omsättning som än skiljer klubbarna åt så är det till sist ändå på planen allt avgörs under detta prövningens år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.