Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

fredag 2 januari 2015

Årskrönika 2014 – Utmaningens år

Del II – Försäsongen och Svenska Cupen
Att vi hade bättre förutsättningar inför den här säsongen än 2013 rådde ingen tvekan om. Hela föreningen hade fått ytterligare ett år i Allsvenskan med allt vad det innebar. Peter Swärdh hade också fått ett års extra erfarenhet av vår klubb efter comebacken och vi hade en bred och rutinerad trupp med flera spetsegenskaper.

Sedan bakslaget med spel i division II 2001, har vår förening utvecklats starkt. Spelartruppen har blivit bättre för varje år (men under 2005 och 2006 hade vi tunna trupper). Vi har också bibehållit stor kontinuitet på ledar- och spelarsidan. Även om några riktigt starka kort har lämnat på senare år.

Redan under sommaren 2013 lämnade några spelare. Precis som 2012 tappade vi en stor målskytt under sommaren, då Magnus Eriksson lämnade för belgiska KAA Gent. Sommaren 2013 var det Viktor Prodells tur att söka sig till Belgien och KV Mechelen. Viktor fick mer speltid än Magnus, men lyckades inte slå igenom utan kom också tillbaka till Allsvenskan (IF Elfsborg) till säsongen 2014.

Till Belgien utlånades också mittbacken/innermittfältaren Tom Pettersson. OH Leuven blev nästa klubbadress, där Tom höll en ordinarie plats till en början, men fick sedan mindre speltid. Köpoptionen som de flesta trodde att belgarna skulle utnyttja, nyttjades dock inte och 24-åringen såg ut att komma tillbaka till oss under sommaren vilket också skedde.

Anfallaren Mattias Mete startade ingen match under våren 2013 och lånades ut till Syrianska FC under hösten. Karriären fortsatte sedan i turkiska Sanliurfaspor SK och under hösten 2014 spelade han för Husqvarna FF i Superettan.

Christoffer Karlsson lånades ut till Varbergs BoIS i Superettan hösten 2012. 2013 var han tillbaka men fick ingen speltid i Allsvenskan och under hösten spelade han i Grebo IK i division IV. 2014 spelade Stoffa för FC City Linköping i division II.

Viktor Prodell och Tom Pettersson var ordinarie innan de lämnade under sommaren. Förutom dessa var det bara Erik Moberg som var ordinarie i Allsvenskan 2013 av de som lämnade oss inför säsongen. Mittbacken gick till Örebro SK efter säsongen 2013. Anfallaren Oscar Möller fick också en hel del speltid, men mest som inhoppare och han gick till division IV-laget BK Derby.

Mittfältaren Petrit Zhubi gjorde också många inhopp men fortsatte karriären i GAIS. Simon Esséus flyttades upp i A-truppen under hösten 2013, men fick inte fortsatt förtroende utan återvände till division I-laget Nyköpings BIS.


De förlorade spelarna
Erik Moberg (25 matcher, 1 inbytt), Örebro SK
Simon Esséus (0 matcher), Nyköpings BIS
Tom Pettersson (13 matcher, 3 inbytta, 1 mål), utlånad till OH Leuven (Bel)
Christoffer Karlsson (0 matcher), Grebo IK
Petrit Zhubi (21 matcher, 19 inbytta, 1 mål), GAIS
Viktor Prodell (16 matcher, 7 mål), KV Mechelen (Bel)
Oscar Möller (24 matcher, 15 inbytta, 2 mål), BK Derby
Mattias Mete (9 matcher, 9 inbytta), lån Syrianska FC

Totalt förlorade vi 26 % av den totala matchsumman från 2013 (18 % av startmatcherna). De förlorade spelarnas mål uppgick till 30 % (11 stycken) och assisten till 12 % (3 stycken).

Sett till antal startmatcher och assist tappade vi mindre än inför säsongen 2013 då vi tappade 24 % av startmatcherna och 28 % av assisten).


Vi förstärkte truppen med fyra spelare inför säsongen
Som ersättare för Erik Moberg införskaffades Månz Karlsson, med färska allsvenska meriter från Östers IF. Allrounde Petter Gustafsson tillkom med värdefull rutin från Djurgårdens IF. 28-åringen kunde användas på båda kanterna, både i backlinjen och på mittfältet. Finska supertalangen Simon Skrabb lånades in från FF Jaro. Det var meningen att 19-åringen på sikt skulle kunna ta över efter Kristian Bergström.

På topp värvade vi en fantastisk målskytt i Victor Sköld från Falkenbergs FF. 24-åringen vann Superettans skytteliga och poängliga i överlägsen stil med 20 mål och 9 assist.


Som ersättare till Viktor Prodell kom Ricardo Santos tillbaka under sommaren 2013. Brassen kom närmast från norska Sogndal IL. Santos gjorde ingen succé 2013, men som jag skrev i fjolårets årskrönika så trodde jag på Santos och John Owoeri inför den här säsongen. Den sistnämnde var inte heller med under den så viktiga försäsongsträningen inför 2013. Det tar ofta sin tid att komma in i en ny eller nygammal klubb.

Vår förening fann det troligt att Anton Tinnerholm och Imad Zatara skulle säljas redan innan säsongen 2014 och goda backuper fanns i form av Petter Gustafsson och Victor Sköld, men så blev inte fallet vilket belastade den ansträngda ekonomiska situationen ytterligare. Å andra sidan hade vi gott om kvalitativa alternativ i startelvan.

På innermittfältet trodde jag att Daniel Sjölund och Mohammed Abubakari skulle växa ytterligare till ett av Allsvenskans absolut främste innermittfältspar. Både försvarsmässigt och anfallsmässigt såg det också riktigt bra ut  

Sammantaget hade vi en mer erfaren och bättre spelartrupp än 2013. Förutsättningarna på alla plan var därmed goda för att vi skulle blanda oss i den allsvenska toppstriden.


Försäsongens träningsmatcher
Vi spelade fem försäsongsmatcher; två mot allsvenska lag och tre mot lag från Superettan.


ÅFF – Assyriska FF 5–1
Vi fick ett styrkebesked direkt när träningsspelet inleddes hemma mot superettanlaget Assyriska FF. Nyförvärvet Victor Sköld slog till direkt med två mål på 20 minuter. I den 4:e minuten slog Allan Olesen en fin djup boll till höger som Simon Skrabb elegant tog emot, dribblade ner mot kortlinjen och spelade snett bakåt där Victor Sköld klippte in bollen invid den bortre stolpen.

I den 20:e minuten höll sig Victor Sköld framme igen. Simon Skrabb vände spelet från höger. Kristian Bergström tog emot i vänsterinnerläge och måttade inlägget mot den främre stolpen där Victor Sköld nickade in 2–0 invid det främre krysset.

3–0 föll i den 37:e minuten Petter Gustafsson slog en fin genomskärare till Ricardo Santos, i högerinnerposition, som klippte in bollen invid den bortre stolpen.

Till den andra halvleken genomförde vi hela nio byten men det hindrade inte de våra från att öka på ledningen. 4–0 föll i den 50:e minuten. Det var ett fint spelvändningsmål där Emmanuel Dogbe slog en fin svepande boll till Anton Tinnerholm som lade fram bollen till John Owoeri, som drev ned till kortlinjen och fortsatte in mot målet, där han klippte till i ryggen på Emmanuel Dogbe och in i mål.

Två minuter senare stötte Pontus Nordenberg olyckligt nog in bollen i eget mål efter ett vänsterinlägg.

I den 85:e minuten slog Pontus Nordenberg en fin djupledsboll som Joel Rajalakso utnyttjade på ett fint sätt i vänsterinnerposition genom att runda målvakten Anton Olofsson och rulla in 5–1.

– Vi hade bra anfallskombinationer med bra rörlighet och hög kvalitet för att slå ut motståndarna. Vi ligger lite längre framme i år jämfört med samma tid i fjol då vi inte hade lika många spelare tillgängliga och Daniel Sjölund hade ännu inte anslutit. Det känns som vi har fått en bättre spets på bredden i år, vilket ger oss fler möjligheter, bland annat genom att kunna förändra matchbilder, resonerade Peter Swärdh efter matchen.


ÅFF – Husqvarna FF 1–1
Efter den fina insatsen mot Assyriska blev matchen mot nykomlingen i Superettan, Husqvarna FF, en stor besvikelse. Vi började hyggligt men sedan gick det allt för långsamt i passningsspelet och vi lyckades därmed inte dyrka upp HFFs täta defensiv.

Husqvarna hade ingen målchans i den första halvleken men ledde ändå matchen! I den 32:a minuten var Allan Olesen klart före sin motståndare och skulle bara passa hem till Gustav Jansson, men istället för att stå kvar för att få tid att lägga undan bollen, mötte Gustav och då gick det som det gick. Husqvarnaspelaren knep bollen och Gurra var tvungen att stoppa honom, med straff som påföljd.
Gustav Jansson gick åt rätt håll men kunde inte nå Michael Ibrahims elvametare som satt hårt och tätt invid den högra stolpen.

I den 59:e minuten klev domaren Johan Hamlin in i handlingen på allvar när han utdömde en horribel grov utvisning på Imad Zatara. Trots utvisningen blev vi skarpare i anfallsspelet, genom att spela enklare och snabbare. Efter tryck mot bortamålet kunde Ricardo Santos snappa upp bollen i den 70:e minuten. Brassen rundade målvakten och rullade in 1–1.

Man var såklart besviken på insatsen. Vi dominerade matchbilden rätt eftertryckligt men vi hade sedan tidigare haft problem att ta tag i matcher där vi tagit kommandot med stort bollinnehav från början. Problemet tycktes alltså bestå.


ÅFF – IFK Norrköping 3–1
För första gången sedan 2004 besegrade vi IFK Norrköping på Idrottsparken.

Den första halvleken var dock inget glädjeämne. Snön vräkte ned och gjorde planen hal och svårbemästrad, vilket gynnade IFKs fysiska spelare mer än våra mer tekniska spelare.

Vi var inte riktigt på tå i närkamperna i den första halvleken och frukten av baklängesmålet i den 15:e minuten var att vi var för snälla och tillät Emir Kujovic gå till väders ostört och nicka ned ett inlägg från höger. Anton Tinnerholm kom på efterkälken och tvingades riva ned den reslige forwardsspelaren. På den efterföljande straffen gick Gustav Jansson åt rätt håll (höger), men Kujovic´ elvametare var för hög och hård.

Vi hade, som vanligt, ett stort bollinnehav redan i den första halvleken men omsatte det inte i tillräckligt många målchanser. Ofta fick vi chansen efter misstag av hemmalaget men vi var inte tillräckligt aggressiva och resoluta för att utnyttja dem.

I andra halvlek var det sedan inget snack om saken, då var det klasskillnad. Scenförändringen var alltså total. Snöfallet avstannade vilket gynnade oss. Passningsspelet blev mycket bättre och våra kreativa och kvicka spelare kunde bättre utnyttja sina goda egenskaper. Vi hade också en större aggressivitet.

I den 54:e minuten föll kvitteringen. Vi misslyckades med en hörnvariant till höger, men vann tillbaka bollen på högerkanten. Anton Tinnerholm spelade fram till Kristian Bergström som slog ett mycket fint inlägg från höger och Alberis da Silva nickade in 1–1 via den högra stolpen.

Bara tre minuter senare hade vi vänt matchen. Efter ett långt och fint anfall spelade Petter Gustafsson fram till Kristian Bergström som spelade in från vänster. Victor Sköld tog emot strax utanför straffområdet och kunde behärskat pricka in 2–1.

I den 80:e minuten avgjorde vi matchen. Martin Christensen slog en hörna från vänster, IFK avvärjde men vi kom tillbaka i en andravåg efter stort arbete av Daniel Sjölund, som spelade fram till Martin Christensen som slog ett fint inlägg från vänster och John Owoeri tryckte distinkt upp bollen i det främre krysset med en bredsidesvolley.


Hammarby IF – ÅFF 3–0
Bergochdalbanan under försäsongen fortsatte med ett riktigt bottennapp borta mot superettanlaget Hammarby. Vi slarvade otroligt mycket i passningsspelet och visade på stora brister i försvarsagerandet.

Vi släppte in ett skitmål redan i den 13:e minuten. Vi borde ha fått en frispark då Imad Zatara blev nedmejad vid mittpunkten av Thomas Guldborg Christensen, men Hammarby fick fortsätta anfallet och avancerade till höger. Våra mittfältare stod och tittade på när Amadaiya Rennie växelspelade med Erik Israelsson. Alberis da Silva och Pontus Nordenberg stötte helt fel i samma situation och blev båda bortgjorda, vilket Amadaiya Rennie utnyttjade genom att sprinta in från höger och spela snett bakåt. Anton Tinnerholm tappade helt sin bevakning och Fredrik Torstensteinbö kunde enkelt trycka in 0–1 vid den främre stolpen. Gustav Jansson var tvungen att göra en sidledsförflyttning och hann inte tillbaka.

I den 72:a minuten blev Alberis da Silva utvisad efter att han brakat in i Fredrik Torstensteinbö.

Det tog bara tre minuter efter utvisningen innan vi åkte på det andra baklängesmålet. Med en man mindre stötte Anton Tinnerholm högt och blev överspelad. Vår backlinje flyttade då förstås över till höger för att täppa till luckan, vilket innebar att Månz Karlsson hamnade långt till höger. Pontus Nordenberg hade ingen chans att hänga med när Amadaiya Rennie satte fart eftersom Pontus inte hade någon som helst koll på honom. Kristian Bergström (som vikarierade som vänsterback) hängde inte heller med. Rennie kom helt ren med Gustav Jansson och gjorde tyvärr inget misstag.

I den 90:e  minuten åkte vi också på ett tungt 0–3-mål. Nahir Besara lyfte in bollen i straffområdet och George Tanzi slog bollen rakt på Erik Israelsson, som fick öppet läge djup inne i straffområdet att rulla in bollen.


ÅFF – Halmstads BK 1–0
Vid träningslägret i Spanien spelade vi en tuff och hård träningsmatch mot Halmstad.

Efter stora problem att komma ur Halmstads höga aggressiva press i inledningen hittade vi sätt att spela oss ur pressen och skapade målchanser. Trots fina lägen så dröjde det till den andra halvlekens sjunde minut innan vi gjorde matchens enda mål.

Glädjande nog föll målet efter hörna i den 52:a minuten. I träningsspelet hade vi därmed gjort tre mål efter hörnor. Denna gång gjorde vi målet direkt på hörna. Simon Skrabb slog en flack hård hörna från höger, Ricardo Santos fick bra höjd i sitt upphopp vid den främre stolpen och nickskarvade in bollen vid den bortre stolpen.

Vi kontrollerade sedan matchen och borde ha utökat ledningen, men vi var inte tillräckligt vassa i avslutningarna. Det kändes ändå bra att vi efter den stirriga och stundtals brutala inledningen, kunde höja tempot i passningsspelet och då hängde inte Halmstad med. Vi svarade för en del fina kombinationer och hade en stabil defensiv, förutom under slutskedet. Vi åkte då på ett par omställningar efter att vi tappat bollen.

I den 84:e minuten kom Allan Olesen på efterkälken och blev målchansutvisad efter att han vräkt omkull Simon Silverholt. Redan efter tio minuter blev Andreas Dahlén utbytt av domaren! Efter en höfttackling som borde gett ett gult kort, blev det lite gruff och domaren tyckte att Dalle skulle byta istället. På liknande sätt fick Gudjon Baldvinsson också sätta sig på bänken i den 34:e minuten efter att han gått hårt fram mot Henrik Gustavsson och knuffat omkull Anton Tinnerholm i efterspelet.


Svenska Cupen 2013–2014
Efter cupsegern borta mot IFK Uddevalla med 5–3 efter straffar hösten 2013 kvalificerade vi oss för Svenska Cupens gruppspel under mars 2014. Tack vare att vi nådde en plats på övre halvan av Allsvenskan 2013 var vi toppseedat. Det innebar att vi fick två hemmamatcher i gruppspelet. Varav den sista hemma mot det andraseedade laget, vilket blev IF Brommapojkarna (som kommit på 13:e plats i Allsvenskan). I övrigt lottades vi mot Jönköping Södra IF (hemma) och Carlstad United (borta).

Vi var klara gruppfavoriter och möjligheterna kändes goda att vi skulle bli en av de fyra främsta gruppsegrarna, vilket skulle innebära hemmamatch även i kvartsfinalen. Sedan skulle bara en semifinal och final stå i vägen för spel i Europa League. Jag trodde naturligtvis stenhårt på detta, vilket också var extra viktigt för att vi skulle finansiera detta utmaningens år.

– Det är väldigt inspirerande att börja spela tävlingsmatcher. Vi har en tydlig bild att försöka vinna varje match och ta oss vidare till nästa steg, berättade Peter Swärdh innan allvaret skulle börja.


ÅFF – Jönköpings Södra IF 4–0
Vi fick en riktig smakstart på cupspelet via 4–0 mot Jönköpings Södra.

Vi var spelförande från start men spelet hackade och vi stördes av Jönköpings höga press. Därmed var det mycket skönt att vi kunde ta ledningen i den 21:a minuten. Simon Skrabb slog en fin yttersida i djupet till John Owoeri som vände och vred till höger och spelade bollen snett inåt bakåt. Där dök Daniel Sjölund upp strax utanför straffområdet och klippte in bollen via en jönköpingspelare och in i mål.

Vi kontrollerade sedan matchbilden även om det var rätt avslaget och man hade hoppats att vi skulle vara lite skarpare i offensiven, men mot slutet av halvleken vaknade vi till.

I den 41:a minuten ökade vi på till 2–0 efter ett långt anfall efter inkast. Anton Tinnerholm kastade till Mohammed Abubakari och vi bytte sida genom Alberis da Silva och Andreas Dahlén, som spelade in till Daniel Sjölund, som spelade i djupet till Kristian Bergström i vänsterinnerposition. Dalle löpte bra längs vänsterkanten, fick en fin boll från Pligg, spelade snett inåt bakåt i straffområdet och där dök John Owoeri upp och sköt direkt. Målvakten Damir Mehic räddade men returen kom i perfekt höjd för att Ricardo Santos och han nickade in 2–0. Det var oerhört skönt att få det målet strax innan paus, men det kunde ha känts ännu bättre för innan paus fick vi också en straff.

Efter ett fint anfall på högersidan blev Ricardo Santos nedriven i straffområdet. Daniel Sjölund missade dock den efterföljande straffen. Eller rättare sagt målvakten räddade den när han väldigt tidigt slängde sig till vänster.

Vi gjorde ingen bättre andra halvlek och vi blev stundom satta under tryck, men Jönköping skapade inte så många heta målchanser.

Vi kom tillbaka starkt i slutet av matchen. I den 85:e minuten slog Mohammed Abubakari in en hörna från vänster. Alberis da Silva gick till väders vid bortre stolpen och nickade stenhårt in bollen framför mål där Månz Karlsson kunde nicka in 3–0. Det var en underbar känsla att vi kunde säkra tre poäng, men det skulle bli ännu bättre!

I den 89:e minuten anföll vi snabbt och fint till vänster. Daniel Sjölund tog fart centralt och spelade ut bollen till vänster där Kristian Bergström lyfte in bollen snett bakåt. Ricardo Santos tog ned bollen och tryckte in 4–0. Härligt, härligt!


Carlstad United BK – ÅFF 2–2
Vi slarvade bort den fina möjligheten att få spela en kvartsfinal på Kopparvallen efter ett riktigt bottennapp där vi bara klarade 2–2 borta mot division II-laget Carlstad United.

Den första halvleken var riktigt svag. Våra spelare verkade ha svårt med underlaget, på den väldigt snabba konstgräsmattan där de flesta grässtråna låg ned och bollen rullade väldigt fort. Vi hade också en kraftig medvind, vilket gjorde att långbollarna stack iväg. De våra försökte rulla boll, men det gick för långsamt med för många tillslag på bollen och våra intentioner stoppades upp av den svaga kvaliteten.

Inte blev det bättre efter mardrömsstarten. För redan i den 14:e minuten hamnade vi i underläge. Emmanuel Dogbe täckte inte tillräckligt och ett inlägg slogs in från höger. Allan Olesen kom fel och nickade bollen rakt ut till Govend Haidar, till vänster i straffområdet, och Månz Karlsson satte inte tillräcklig press på skytten. Istället skymde både Månz och Allan (som också kunde täckt bättre) för Gustav Jansson, som inte hann mota det inte allt för svåra skottet vid den främre stolpen.

Hemmalaget höll undan ganska enkelt till paus, då vi spelade med alldeles för lågt tempo. I den andra halvleken fick vi dock lite bättre fart efter några byten.

I den 66:e minuten kunde vi äntligen kvittera. Efter ett fint anfall fick Kristian Bergström bollen och han skar djupt in i straffområdet till höger och skickade in bollen framför mål där Ricardo Santos kunde skarva in 1–1. Det var oerhört skönt.

Det kändes som vi var riktigt på gång och på väg att vända matchen, med fart och fläkt hängde inte hemmalaget med när vi dessutom blev tyngre och rejälare i våra attacker, men vi var också naiva några gånger och fuskade i defensiven. Carlstad bjöds på flera möjligheter och de nyttjade en av dem i den 74:e minuten. Govend Haidar gick väl enkelt förbi Allan Olesen vid vänster långlinje, men trots att detta skedde vid mittlinjen, och tid fanns att komma till undsättning, löpte inte våra spelare hem för att hjälpa till i försvarsarbetet. Bollen spelades sedermera in från vänster där Gustav Jansson försökte avvärja men blev rundad av Erik Wennberg, som spelade in till en helt sopren Simon Molander som kunde raka in 1–2 två meter från mållinjen.

Det blev en svängig avslutning där vi försökte forcera för en kvittering samtidigt som hemmalaget också fick några lägen efter bolltapp och felbedömningar från vår sida.

I den 84:e minuten kunde vi äntligen kvittera. Ricardo Santos revs ned i straffområdet av målvakten Mathias Karlsson. Ricardo prickade själv in straffen högt till vänster om målvakten.

Jakten på ett segermål var inte speciellt ihärdig och det verkade som spelarna på planen var rädda, liksom vi på läktaren att vi skulle släppa in ytterligare ett mål.

Dagen efter klarade BP bara 0–0 hemma mot Jönköping och därmed stod det ändå klart att oavgjort skulle räcka i sista gruppspelsmatchen för att vi skulle avancera till kvartsfinal.


ÅFF – IF Brommapojkarna 0–1
Besvikelsen var naturligtvis enorm efter den riktigt svaga insatsen i Karlstad som spolierade våra chanser att nå kvartsfinal på Kopparvallen, men vi skulle till varje pris i varje fall ta oss vidare till kvartsfinal, även om vi skulle få spela den på bortaplan.

Efter en trevande start kändes det som vi höll på att ta över matchen. Vi hittade fram med en del djupledsbollar och var sånär att komma i öppna lägen men Ricardo Santos strandade på utrusande målvakten Ivo Vazgec och Simon Skrabb fastnade på Kristinn Jonsson.

I den 18:e minuten hade vi ett bra läge efter att Mohammed Abubakari brutit högt upp, men läget var signifikativt för matchen. Mommo kom i bra speed centralt och hade Victor Sköld till höger om sig, men tvekade i sitt beslut, stannade upp och skulle spela till Kristian Bergström, men bollen gick bakom Pligg och sedan ställde BP snabbt om och det var tur att Daniel Hallingström var före Dardan Rexhepi och slog bollen till hörna.

Vi tappade sedan matchen och det dröjde bara sex minuter innan vi släppte in det förödande målet efter inkast. Bollen slogs in i straffområdet och Månz Karlsson nickade bollen rakt ut till Jesper Karlström. Mohammed Abubakari hade alla chanser att ta några steg fram och täcka den lilla, lilla lucka som fanns för skottet att tränga igenom men blev passiv och tog istället ett steg in i banan för att Gustav Sandberg Magnusson fanns där. Backlinjen borde förstås tryckt upp men blev stillastående. Daniel Sjölund kunde också varit mer aktiv och satt press på skytten. Skottet avlossades ändå från 25 meter och det borde Henrik Gustavsson ha motat.

Vi tappade alltså den viktiga fördelen och vi blev istället tvungna att jaga mål, men återstoden av den första halvleken var alldeles för svag för att vi skulle lyckas med slarvigt hafsigt passningsspel. Istället agerade vi stundtals som statister när BP höll i bollen och jag var livrädd för att vi skulle åka på ett 0–2-mål.

Men det var ändå en väldigt stor besvikelse att vi inte kvitterade innan paus för vi hade två gyllene lägen i slutet av halvleken.

I den 42:a minuten slog Kristian Bergström ett fint inlägg från vänster. Ricardo Santos bröstade med sig bollen och hade bara att lägga in bollen med en enkel bredsida med vänstern men krånglade till det och skulle peta till med höger yttersida och då kunde målvakten rädda.

I den 45:e minuten vann Mohammed Abubakari boll högt och spelade till Victor Sköld. Ricardo Santos fanns helt fri till höger, men Victor spelade tillbaka till Mommo som fick bollen i fritt vänsterinnerläge. Mottagningen blev dock förödande och när Abubakari skulle komma till avslut hann Ivo Vazgec ut för att täcka vinkeln.

Det var en hemsk paus, men förhoppningen var att vi skulle komma ut som ett nytt lag till den andra akten. Vi såg också ut att vara på gång ordentligt i början av andra halvlek och skapade några fina lägen men Ricardo Santos avslutade åter alldeles för tamt. Henrik Gustavsson prövades också men räddade fint när Nicklas Bärkroth och Dardan Rexhepi avslutade i bra lägen.

I den 70:e minuten bröstade Ricardo Santos tillbaka bollen till Daniel Hallingström som fick ett fint skottläge men sköt i ribbans ovansida. Tre minuter senare var det solklar straff när Imad Zatara blev knuffad bakifrån i straffområdet av Jacob Une Larsson. Domaren Glenn Nyberg från Borlänge stegade fram och Jacob blev livrädd för hans illdåd skulle resultera i målchansutvisning och straff, men istället fick horribelt nog Imad Zatara en varning. Huvuddomaren var inte i bästa position med assisterande Andreas Björkman, också från Borlänge, kan inte ha undgått att se knuffen.

Frustrationen blev starkare och starkare då vi inte lyckades något vidare i vår slutforcering, men så kom den stora chansen i den 88:e minuten. John Owoeri kom in i straffområdet, men tvekade med avslutet. Istället klippte Ricardo Santos till men Ivo Vazgec gjorde dessvärre en jätteräddning.

BP var sedan nära att punktera tillställningen men i friläge sköt Dardan Rexhepi över. Under de fem minuterna av stopptid lyckades vi inte få till någon press och katastrofalt nog kunde vi konstatera att cupäventyret var över, vilket naturligtvis var ett praktfiasko!

Självklart hade en kvartsfinal borta mot Malmö, Göteborg, Elfsborg eller Helsingborg varit tuff, men vi besegrade Häcken och Elfsborg på bortaplan året innan och självklart hade vi haft chansen mot de andra lagen också. Men vi fick alltså inte ens chansen vilket var en oerhörd besvikelse. Efter att chansen gott om intet att nå Europa League – var det bara en topplacering i Allsvenskan som kunde rädda året ekonomiskt.


Efter cupfiaskot var vi tvungna att ladda om inför Allsvenskan men först väntade allsvenskt genrep.


ÅFF – Degerfors IF 1–1
Att gå tillbaka och spela träningsmatch igen var verkligen inte roligt. Den värsta besvikelsen hade fortfarande inte lagt sig efter debaclet i Svenska Cupen och det kändes oinspirerat att gå att ställa sig på plats. Men vi var där några stycken i varje fall, medan flertalet stannade hemma.

Speciellt inspirerande verkade det inte heller vara på planen, vilket är typiskt för ett genrep. Med en hel del spelare som inte kunde spela på grund av skador såg det ut som många tog det extra försiktigt i duellerna för att vi inte skulle dra på oss ytterligare skador.

Vi började bra och hade ett klart grepp om matchbilden, även om tempot inte var det högsta.

I den 18:e minuten tog vi ledningen efter ett långt fint anfall. Daniel Sjölund återvann boll på Degerfors planhalva. 34 sekunder senare och efter 13 passningar var bollen i mål. Sju spelare var involverade i detta anfall (genom att hantera bollen på ett eller annat sätt). Flera av passningarna var med ett eller två tillslag och till sist slog Mohammed Abubakari en fin spelvändningsboll från höger. Martin Christensen tog sig ed på vänsterkanten och skickade ett fint inlägg mot den främre stolpen där Victor Sköld hade fint häng när han nickade in bollen via ribban vid den främre stolpen.

I den 24:e minuten åkte vi däremot på en onödig hörna. Pontus Nordenberg följde med bra som understöd till Månz Karlsson mot Alexander Andersson till vänster om vårt mål vid kortlinjen, men slog bollen onödigt till hörna i stället för inkast. Erik Jernberg lyfte in hörnan från höger. Trots att Peter Samuelsson är en av de främsta huvudspelarna i svensk fotboll så var inte Ricardo Santos tillräckligt vaksam och tappade markeringen flera sekunder innan hörnan slogs. Hörnan var löst slagen och Peter kunde obevakad skarvnicka in 1–1 från sin position vid den främre stolpen.

Vi hade sedan en svag period och efter att Pontus Nordenberg och Daniel Hallingström inte fått fatt i en utspark och Månz Karlsson chansstötte kom Alexander Andersson helt fri, men Henrik Gustavsson svarade för en riktigt fin fotparad.

Från slutet av första halvlek och hela andra halvleken var matchen annars vår, men spetsen och offerviljan saknades för att trycka in ett avgörande mål. Precis som tidigare blev det ofta någon passning för mycket i sidled istället för att själv gå på avslut.


Summering av försäsongen och cupspelet
Vi kunde summera en försäsong och cupspel där insatserna och resultaten svajade rejält. Vi svarade för fina insatser mot Assyriska och i andra halvleken mot Norrköping, men gjorde också rejäla bottennapp mot Hammarby och Carlstad United, och cupspelet som helhet var naturligtvis en enorm besvikelse. Vi ägde mycket boll i matcherna, men värderade inte tillräckligt väl, överarbetade och skapade därigenom inte tillräckligt med chanser. Vi tappade också boll och visade stundom på försvarsbrister som inte var acceptabla. Vi hade en hel del skadebekymmer under årets första månader, men vi hade en tillräcklig bredd för att kunna ha uppträtt mer stabilt.

Vi noterade 4 segrar, 3 kryss och 2 förluster. Vi besegrade två allsvenska lag (Norrköping och Halmstad) men föll mot Brommapojkarna. Vi besegrade också två lag från Superettan (Assyriska och Jönköping), men spelade oavgjort mot Husqvarna och Degerfors samt förlorade mot Hammarby. Vi notareda också bara kryss mot division II-laget Carlstad United.

Vi noterade målskillnaden 17–10 på dessa 9 matcher.




Fortsättning följer i del III – Vårsäsongen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.