Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

onsdag 1 oktober 2014

Fyra omgångar kvar

Efter bra utdelning på sistone med tio poäng på fyra matcher åkte vi på en försmädlig hemmaförlust med 1–2 mot Helsingborg. HIF smet därmed förbi och vi sjönk till tionde plats. Tack vare att både Gefle och Norrköping fick stryk har vi trots allt åtta poäng ned till Gefle, Falkenberg och Norrköping.

Är det då lugna gatan? Naturligtvis inte. Detta är som bekant ingen liten petitess utan oerhört mycket större än livet självt – att vi hänger kvar i Allsvenskan och då finns inte på kartan att ta ut något i förskott.

Eftersom den sista kvartetten i bottenstriden (BP är ju avsågat) möter varandra i form av matcherna Gefle – Norrköping i omgång 28 och Falkenberg – Mjällby i omgång 30, räcker det med 38 poäng för att med säkerhet vara kvar i Allsvenskan. 37 poäng räcker för att undvika direktnedflyttning.


På söndag åker vi till Örjans Vall för tufft gräsmöte med Halmstads BK. HBK vann som väntat borta mot BP (3–0) och tog därmed ett stort steg mot ett nytt kontrakt. HBK återfinns en poäng efter oss. Det gäller nu att vi skakar av oss den tunga förlusten mot HIF och hittar tillbaka till det fina bortaspelet som vi har presterat och vi vann ju på gräs mot Häcken. Vi bör dock förvänta oss ett aggressivare lag och det gäller att stå upp i kampen.

Innan vi spelar vår match har matchen Helsingborg – Kalmar gått av stapeln på fredagen. En eventuell vinnare i den matchen säkrar definitivt allsvenskt kontrakt.

Under lördagen spelas ytterligare två intressanta matcher för bottenstridens vidkommande.

Mjällby ska naturligtvis slå Brommapojkarna på Strandvallens naturgräs, vilket kan bli ett bra avstamp inför avslutningen. Direkt efter uppehållet möter vi Mjällby hemma på Kopparvallen och då får vi hoppas att vi har långt ned till de nedre strecken. Mjällby visade styrka när de hemmabesegrade Elfsborg och AIK. MAIF hängde också med länge borta mot Malmö, men när de svenska mästarna trampade gasen i botten fick Mjällby till slut ge sig med 1–4. Med Christian Wilhelmsson i storform har dock Mjällby fått tillräcklig fart under vingarna för att reda ut stormen. Efter vårt möte väntar stor poängchans hemma mot Kalmar innan avgörandet (?) borta mot Falkenberg i epilogen.

På lördagen spelar också Gefle borta mot Djurgården. Gefle ledde hemma mot Örebro senast men Tappade till 1–2, vilket givetvis var väldigt tungt. Efter förlusten borta mot Göteborg (1–2) finns dock risken att luften gått ur Djurgården. Vid vinst hade DIF haft en god möjlighet att blanda sig i kampen om Europa League-platserna, men nu är det sju poäng upp till tredjeplatsen men tolv pinnar kvar att spela om. Det lär ändå bli en tuff uppgift för Gefle mot sin tidigare tränare Pelle Olsson. Efter matchen på Tele 2 Arena väntar den hyperviktiga matchen hemma mot Norrköping. Häcken borta blir sedan en tuff uppgift, speciellt om bollklubben slåss om en Europa League-plats. I epilogen har GIF en god chans till en seger, mot ett Helsingborg som då bör ha säkrat kontraktet.


Samtidigt som vi spelar på Örjans Vall på söndag 15.00 spelas också matcherna;
Örebro – Elfsborg och Norrköping – Göteborg.

Örebro behöver en pinne till för att säkra kontraktet, men Elfsborg är förstås väldigt motiverat för att hålla undan på sin tredjeplats.

Formstarka Göteborg vann toppmötet mot Djurgården med 2–1 och har seglat upp på andra plats med mikroskopisk möjlighet att snuva Malmö på guldet (nio poäng efter). Det blir naturligtvis en tuff uppgift för Peking, trots hemmamatch i kamratmötet. Norrköping möter efter EM-kvaluppehållet Gefle på Strömvallen i en superviktig match. Sedan väntar förmodligen två lag som inte har så mycket att spela för; Örebro hemma och Djurgården borta.

Klockan 17.30 på söndagen spelas ytterligare två matcher.
Häcken – Falkenberg och AIK – Malmö.

Falkenberg vann den oerhört viktiga kampen hemma mot Norrköping med 4–2 och gick därmed om IFK upp på kvalplats, men nu väntar en riktigt tuff uppgift mot Europa League-jagande Häcken. Sedan väntar Helsingborg hemma, derby borta mot Halmstad och Mjällby hemma i epilogen.

Matchen AIK – Malmö såg länge kunna bli en avgörande finalmatch om guldet, men AIK hamnade rejält på efterkälken efter tre raka förluster och tappade ytterligare två poäng efter 1–1 borta mot Elfsborg. AIK har därmed hela 11 poäng upp till MFF, men är bara en poäng efter Elfsborg på tredje plats, så solnalaget har fortfarande allt som spela om. Eftersom AIK möter BP på Tele 2 Arena därefter har de förmodligen fortfarande en god chans att nå en Europa League-plats, innan vi möter dem på Friends Arena i den näst sista omgången.

I epilogen möter vi Malmö på Kopparvallen. Ett Malmö som med all sannolik redan är klara mästare, men som säkert vill prestera inför många guldfirande fans. Det blir en härlig utmaning!


Omgång 27 i sin helhet
Fredag 3 oktober
19.00 Helsingborg – Kalmar  

Lördag 4 oktober
16.00 Mjällby – Brommapojkarna
16.00 Djurgården – Gefle

Söndag 5 oktober
15.00 Halmstad – Åtvidaberg
15.00 Örebro – Elfsborg
15.00 Norrköping – Göteborg
17.30 Häcken – Falkenberg
17.30 AIK – Malmö

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.


Po
mål
+/-
omg 27
omg 28
omg 29
omg 30
1.
MFF
56
52-25
+27
AIK b
IFE h
BP h
ÅFF b
2.
IFKG
47
47-28
+19
IFKN b
BKH h
HIF b
HBK h
3.
IFE
46
36-24
+12
ÖSK b
MFF b
DIF h
BP b
4.
AIK
45
48-37
+11
MFF h
BP b
ÅFF h
KFF b
5.
BKH
43
50-34
+16
FFF h
IFKG b
GIF h
ÖSK b
6.
DIF
39
44-27
+17
GIF h
ÖSK h
IFE b
IFKN h
7.
ÖSK
37
41-39
+2
IFE h
DIF b
IFKN b
BKH h
8.
HIF
36
36-36
0
KFF h
FFF b
IFKG h
GIF b
9.
KFF
35
31-37
-6
HIF b
HBK h
MAIF b
AIK h
10.
ÅFF
34
31-39
-8
HBK b
MAIF h
AIK b
MFF h
11.
HBK
33
35-41
-6
ÅFF h
KFF b
FFF h
IFKG b
12.
MAIF
28
27-41
-14
BP h
ÅFF b
KFF h
FFF b
13.
GIF
26
28-35
-7
DIF b
IFKN h
BKH b
HIF h
14.
FFF
26
32-43
-11
BKH b
HIF h
HBK b
MAIF h
15.
IFKN
26
31-48
-17
IFKG h
GIF b
ÖSK h
DIF b
16.
BP
9
27-62
-35
MAIF b
AIK h
MFF b
IFE h

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.