Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 30 september 2014

Det är fortfarande allvar!

Man kan aldrig ta ut nått i förskott. Det borde vi veta efter alla års fajtande i olika divisioner. Något allsvenskt kontrakt är inte klart och det gäller att fajtas för varje poäng. Mot Helsingborg lyckades det inte när vi försmädligt föll med 1–2, där det avgörande målet tillkom på ett fullständigt regelvidrigt sätt!

Vi började förtroendeingivande. Kristian Bergström slog en fin boll från vänster. Ricardo Santos var så när att överlista Pär Hansson i friläge, men målvakten lyckades stoppa bollen så pass mycket att bollen inte nådde målet.

Helsingborg fick allt eftersom allt mer att säga till om och vi var riktigt nära ett baklängesmål i den 20:e minuten. David Accam satte högsta fart på högerkanten och spelade in bollen framför mål. Darian Bojanic vände in vid bortre stolpen men sköt som tur var utanför.

Två minuter senare fick dock HIF en ännu bättre målchans. Efter tumult i vårt straffområde sprintade David Accam mot mål. Daniel Hallingström och Henrik Gustavsson försökte avvärja men Accam föll och domaren Johan Hamlin från Bro dömde straff. Henrik Gustavsson gick tidigt till höger och David Accam kunde rulla in straffen säkert vid den andra stolpen.

I den 27:e minuten fick vi ett mycket bra kvitteringsläge. Martin Christensen slog ett inlägg från höger som Ricardo Santos bröstade ner till Tom Pettersson som tyvärr sköt rakt på målvakten och returen sköt John Owoeri över.

Kvitteringen kom istället i den 37:e minuten. Vi bibehöll trycket efter en frispark långt nere till höger på Helsingborgs planhalva. Kristian Bergström skickade in frisparken. HIF-försvaret rensade, men Allan Olesen snappade upp bollen innan den hann tillbaka på vår planhalva och spelade till Pontus Nordenberg till vänster, som slog en fin crossboll till höger. Martin Christensen slog ett fint inlägg direkt på volley, som Månz Karlsson skarvade vidare till John Owoeri till vänster. Månz fick tillbaka bollen och spelade åter ut till vänster. John Owoeri slog lyftningen med känsla och Tom Petterson nickade in 1–1, vid den bortre stolpen.

I den andra halvleken ökade tempot och spelet böljade mycket fram och tillbaka inledningsvis. Vi var illa ute i den 51:a minuten, då vi inte hängde med efter ett snabbt anfall. Efter inspel från vänster fick Christoffer Andersson jätteläge vid den bortre stolpen men sköt strax utanför.

Vi började snart ta över allt mer. Efter ett inkast i den 57:e minuten lyfte Tom Pettersson bollen mot mål, men Pär Hanson fick en hand på bollen och styrde den via ribban över. Minuten senare tog sig John Owoeri in från höger kortlinje och spelade snett bakåt. Ricardo Santos sköt dock utanför.

Vi ökade trycket och i den 64:e minuten blev John Owoeri hårt tagen i straffområdet, men kunde ändå vända om och fick jätteläge men sköt utanför den bortre stolpen.

I den 67:e minuten tog Helsingborg snöpligt ledningen efter hörna. Jere Uronen slog in bollen från höger Victor Pálsson vräkte ner Pontus Nordenberg med raka armar i ryggen och nickade in 1–2, men målet godkändes dessvärre.

I den 71:a minuten byttes båda våra forwards Ricardo Santos och John Owoeri ut. In kom istället Victor Sköld och Simon Skrabb.

I den 74:e minuten vände Victor Sköld om i högerinnerposition, men målvakten räddade vid den bortre stolpen och Tom Pettersson hann inte fram för att sätta bollen. Två hörnor följde och efter en andra bet vi oss fast. Simon Skrabb lyfte in bollen från höger och vi fick ett jätteläge men Mohammed Abubakari nickade precis över det högra krysset.

I den 82:a minuten fick Mohammed Abubakari ytterligare ett läge men sköt över. Efter slarv i den 84:e minuten var vi nära att åka på ett baklängesmål men Pontus Nordenberg kom till undsättning i sista stund och täckte undan Mikeal Dahlbergs skott.

I den 89:e minuten fick vi ytterligare ett jätteläge att kvittera. Martin Christensen slog ett fint inlägg till vänster och Tom Pettersson fick möjligheten att göra sitt andra mål, men fick tyvärr ingen riktig träff och Pär Hansson kunde lägga beslag på bollen till slut.

I den 92:a minuten fick Mohammed Abubakari vårt sista läge, men sköt rakt på målvakten.

Fotbollen är inte logisk och det är väl det som är lite av charmen med sporten. Men som drabbad svider det alltid oerhört när det går emot. Vi har inte bjudit på bländande fotboll i våra senaste matcher, men vi har varit effektiva och försvarat oss bra trots att motståndarna hållit bollen.

Nu på hemmaplan var vi många som ville se mer spel, mot ett motstånd som bjuder upp till dans. Gentemot den tuffa kampen i derbyt var den här matchen av betydligt bättre kvalitet, men så är förstås HIF betydligt bättre än Norrköping.

Denna gång fick vi inte ledningen, som tidigare har kunna spela vidare på, men vi kvitterade tog över matchen och dominerade i andra halvlek. Det var bra fart och en del kombinationer var riktigt bra, vilket ledde till en hel del chanser. I första halvlek främst genom längre bollar i djupet och via inlägg, men i andra halvlek vände vi också spelet oftare och hotade HIF rejält.

Det var mitt i vår press som HIF stack upp och fick hörna. Jere Uronen slog in bollen från höger. Victor Pálsson tog full fart och sträkte ut båda armarna när han vräkte bort Pontus Nordenberg och nickade in 1–2. Även om Pontus stått emot bättre, så hade han inte kunnat stå emot detta fullständiga överfall. Domaren Johan Hamlin från Bro stod perfekt placerad, men valde ändå att fria. Pontus Nordenberg blev naturligtvis väldigt upprörd. Totalt oberörd av sitt horribla misstag gav dock domaren gult kort till Pontus. Skandal!

Att det sedan finns likgiltiga åskådare på våra läktare får vi tåla men om de inte vill ha några supportrar på arenan, så dör fotbollen! Och jag kommer aldrig sluta vara en supporter till ÅFF så länge jag lever! Det regelvidriga målet känns naturligtvis som ett fruktansvärt övergrepp och det går på intet sätt att beskriva den oerhörda besvikelsen och sorgen efter att vi fått ytterligare ett helt matchavgörande horribelt domslut emot oss.

Victor Pálsson erkände själv till CMore efter matchen att domaren mycket väl kunde ha blåst frispark, vilket är väldigt ovanligt att en målskytt gör och förtydligar ytterligare det felaktiga domslutet.

Trots det bedrövliga målet, så skapade vi tillräckligt med chanser både för en kvittering och ett segermål, men det ville sig inte denna hemska måndagskväll.

Efter att i det närmaste prickfria insatser kom Henrik Gustavsson sent in i situationen med David Accam och lyckades inte finta Accam att slå straffen till vänster. Även på det andra målet kunde Fimpen ha gjort det bättre genom att komma ut, men han blev trängd. HIF hade tre skott på mål varav två alltså gick in.

Allen Olesen hade lite svårt att hänga med stundom, men klarade sig ändå okej, även om han kom i trångmål ibland och tappade boll.

Daniel Hallingström tog verkligen i det där lilla extra för att inte ge David Accam någon extra millimeter och Danne hade relativt bra kontroll på en av Allsvenskans främsta spelare, men tappade honom vid straffen.

Månz Karlsson var tillbaka efter sjukdom och agerade för det mesta stabilt och var dessutom inblandad i vårt mål.

Pontus Nordenberg har efterhand vågat lite mer, nu när han fått spela kontinuerligt. Några gånger var värderingarna för chansartade och vi åkte på omställningar emot oss. De flesta situationer löste dock Pontus på ett bra sätt och han kan inte lastas för det andra målet. 19-åringen slog också en hel del fina svepande långbollar, som inför vårt mål.

Martin Christensen var på nytt mycket pigg, löpte mycket i båda riktningarna och hotade med en hel del inlägg. Vårt mål uppkom också från Martins volleyinlägg.

Mohammed Abubakari var också fortsatt mycket viktig på innermittfältet. Vann mycket boll höll i och fördelade. Några passningar gick dock till fel adress och visst skulle Mommo åtminstone gjort något mål på alla chanser.

Tom Pettersson var också fortsatt väldigt aktiv och jobbig att möta. Ibland är han lite för het, vilket föranledde straffen då han olyckligt stötte till bollen så Accam kunde sprinta och få straff. Den stora arbetskapaciteten och offerviljan är dock främst av godo. Det var välförtjänt att Tom gjorde årets första mål, men han var ju också så nära att gör åtminstone ett till.

Kristian Bergström var också framgångsrik och serverade några fantastiska genomskärare och låg för det mesta rätt i defensiven.

Ricardo Santos firade nya triumfer med sin styrka och huvudspel, men kan vara mer rörlig.

John Owoeri var väldigt aktiv och ett ständigt hot för helsingborgsförsvaret. Assisten till målet var verkligen kvalitativ, men avsluten var tyvärr inte av samma kvalitet denna kväll.

Simon Skrabb kom in och gjorde ett riktigt piggt inhopp. Med sin kvickhet och goda teknik skapade han lägen för att serva fina inlägg med sin vänsterfot. Finländaren borde verkligen fått assist, men avsluten från lagspelarna var för svaga.

Victor Sköld var också pigg i sitt inhopp, men saknade det lilla sista i kvalitet för att bli målskytt.

Det är verkligen trist att vi inte ens fick poäng efter en i många delar bra genomförd match, men det handlar ju också att inte be om ursäkt för att vi finns till. Att bli bortdömda på det sätt som vi blev i den här matchen utan att folk reagerar är verkligen illavarslande.

Nu gäller det att ta med de positiva bitarna till bortamatchen mot Halmstad på söndag och ge järnet för att fixa kontraktet! Info om bussresan kommer på officiella sidan senare. Se till att följa med på näst sista bortamatchen!