Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 6 oktober 2014

Klart för en ny allsvensk säsong!

Äntligen är det då klart att vi spelar i Allsvenskan även nästa år, vilket innebär den femte allsvenska säsongen under detta decennium och den 20:e totalt i vår stolta förenings historia!

Efter att Mjällby överraskande fått stryk hemma mot BP visste vi att 37 poäng skulle räcka för att säkra en allsvensk plats 2015. Eftersom vi hade 34 poäng behövdes en seger och vi tog den efter 3–1 borta mot Halmstads BK.

Vi vann trots att vi hamnade i underläge, men för första gången sedan hemmamatchen mot Djurgården 2012, lyckades vi vända ett underläge till seger i Allsvenskan. Vi tog också den första bortasegern mot Halmstads BK sedan 1975 (den tidigare enda bortasegern mot HBK). Vi hade inte gjort ett mål borta mot HBK sedan 1980 och aldrig tidigare gjort tre mål på Örjans vall mot HBK.

Vi startade med exakt samma startelva som senast mot Helsingborg. Första halvtimmen på matchen var inte av någon bättre kvalitet. I den femte minuten fick Mikael Bohman ett bra läge efter inlägg, men fick ingen bra träff på bollen.

I den 24:e minuten skickade Pontus Nordenberg in ett inlägg från höger och Ricardo Santos fick bra läge vid den främre stolpen, men fick inte riktig träff på nicken och bollen gick utanför den bortre stolpen.

I den 30:e minuten tappade vi bollen på egen planhalva till vänster. Pontus Nordenberg hade chansen att lyfta upp bollen längs kanten, men valde ett svårare alternativ som inte visade sig lyckat. Kristinn Steindorsson snodde bollen, drev fram i högerinnerposition och spelade in bollen mot straffområdet. Månz Karlsson såg ut att kunna få bort bollen men lyckades inte. Istället kunde Marcus Antonsson ta sig in till höger i straffområdet. Kristian Bergström försökte täcka bort läget, men lyckades inte och Marcus klippte in 0–1. Henrik Gustavsson fick skottet nära sig, men var inte riktigt på tå för att mota skottet.

Det kändes förstås förjävligt att åka på ett sådant skitmål, när vi hade haft ganska bra koll på matchen. Det dröjde dock inte länge förrän frustrationen och ilskan förbyttes mot glädje.

Bara minuten senare tog John Owoeri fart in i straffområdet till vänster, vände om och blev hakad av Jesper Westerberg. Vi fick därmed årets första straff i Allsvenskan. Ricardo Santos klippte in elvametaren i mitten av målet, utan att Stojan Lukic kunde nå den. Härligt, nu var vi med igen.

Halmstad hade sedan tre hörnor i rad, vilken den sista blev giftigast men Marcus Antonsson nickade utanför. För övrigt kändes det bra och ännu bättre skulle det bli!

I den 36:e minuten slog Antonio Rojas en passning rakt i famnen på Mohammed Abubakari, som inte var sen att utnyttja läget utan spelade ut till höger, där Martin Christensen var stark och höll undan från en motståndare, tempoväxlade, avancerade och skickade in ett inspel mot bortre delen av straffområdet. John Owoeri vräkte sig fram och klippte till mot den främre stolpen. Stojan Lukic var på bollen, men kunde inte hindra den från att gå i mål. Underbart – vi hade vänt matchen på bara några minuter på tidigare omöjliga Örjans vall!

Vi hade sedan bra kontroll på händelserna halvleken ut och fick en smakstart på den andra halvleken. I den 52:a minuten ställde vi om. Efter ett snabbt anfall skickade Tom Pettersson iväg en fin djupledsboll till höger. Martin Christensen tog emot, satte fart i högerinnerläge, stannade upp, tempoväxlade och spelade in bollen framför mål. John Owoeris första avslut täcktes, men Owoeri satte returen fram till 3–1, invid den främre stolpen.

Det var en otroligt skön känsla att stå där bakom målet och se bollen gå in. Bara vi kunde hålla detta nu och säkra kontraktet!

Det var förstås nervöst till slutet, men vi hade inga större problem att hålla undan efter bra försvarsspel inne i straffområdet där Halmstads inlägg stångades bort. Marcus Antonsson fick chansen i den 61:a minuten men nickade högt över.

Kanske gick det lite för enkelt för efter halva halvleken blev vi lite för passiva och överlät taktpinnen till hemmalaget lite för enkelt. Hemmalaget hade dock inte verktygen för dagen för att dyrka upp vårt försvar. När HBK försökte få tryck efter långa bollar i slutet fick vi kontringsmöjligheter men vi saknade den sista skärpan för att utnyttja dem.

Det gjorde emellertid inget för vi höll undan till en mycket viktig seger som innebär allsvenskt spel även 2015. Eftersom Gefle möter Norrköping i nästa omgång och Falkenberg tar emot Mjällby hemma i epilogen kan kvalande lag komma upp i maximalt 36 poäng. Vi är nu uppe i 37 poäng.

I och med segern smet vi också förbi Kalmar upp på nionde plats och möjligheten finns att klättra ytterligare i avslutningen. Örebro på sjätte plats har 40 poäng. Djurgården och Helsingborg har 39 poäng.

Henrik Gustavsson borde ha gjort det bättre vid baklängesmålet, men hade i övrigt inga större problem att freda målet, tack vare ett bra samarbete med backlinjen.

Allan Olesen klarade sina defensiva uppgifter bra även om han inte kom med så mycket i offensiven.

Daniel Hallingström svarade för en heroisk insats i mittförsvaret tillsammans med Månz Karlsson. Danne höll i hopp försvaret på ett bra sätt och var hela tiden grymt koncentrerad, vilket ledde till fina och resoluta ingripanden både i huvudspelet och i brytningar på marken.

Månz Karlsson har också växt och stod för flera uppoffrande brytningar och gott huvudspel. Enda minuset var insatsen vid baklängesmålet.

Pontus Nordenberg spelade med lite för små marginaler inledningsvis, vilket också föranledde vårt baklängesmål, men sedan värderade 19-åringen bättre. Pontus kan se fram mot att han välförtjänt tagits ut till två U20-landskamper mot Finland (10 och 12 oktober) under EM-kvaluppehållet.

Martin Christensen gjorde på nytt en mycket stark bortamatch. Med bra löpningar, tempoväxlingar och bra inlägg låg han bakom mycket av vår offensiv och var direkt delaktig i våra två sista mål. Dansken har också lärt sig att hitta rätt position i det defensiva arbetet, vilket är riktigt roligt att se. Med sju assist ligger Martin delad fyra i Allsvenskans assistliga.

Mohammed Abubakari vann väldigt mycket boll, höll i framgångsrikt och fördelade, vilket var en stor anledning till att vi fick ett övertag på innermittfältet och också gjorde mål (Mommos bollvinst och framspelning innan 2–1-målet). Efter sin sjätte varning är tyvärr Abubakari avstängd i nästa omgång mot Mjällby. Jag hoppas att lagledningen tänker på framtiden när de resonerar kring ersättare.

Tom Pettersson stred också tappert på innermittfältet, vilket även bidrog till att motståndaren inte kunde spela igenom. Tom är också mycket bra på huvudet och tvekar inte att fullfölja sina framstötar. Tom förspelade också fint till 3–1-målet.

Kristian Bergström höll sin defensiva position ganska väl och jobbade för laget på ett bra sätt, utan att komma fram så mycket i offensiven.

John Owoeri vaknade till ordentligt efter en något tveksam start, fixade en straff och gjorde på nytt två bortamål på naturgräs. Alla målen är en följd av Johns kvickhet och där hänger inte motståndarna med, när nigerianen utnyttjar farten på rätt sätt. Genom Owoeris styrka är han också svår att ta bollen ifrån i mottagningarna. Med åtta allsvenska mål har även respekten från motståndarna ökat.

Ricardo Santos gjorde ingen stor match, men visade sin huvudstyrka några gånger och satte den viktiga kvitteringen på straff. Målet var det 13:e i Allsvenskan i år och därmed ligger brassen på delad tredjeplats i den allsvenska skytteligan tillsammans med Malmös Markus Rosenberg och Emil Forsberg.

Simon Skrabb kom in istället för en trött John Owoeri de sista 25 minuterna och hade energi och vilja i kontringsspelet i slutet, men hittade inte riktigt rätt. 19-åringen är dock på rätt väg och är precis som Pontus Nordenberg uttagen i U20-landslaget, men för Finland och våra spelare kan alltså komma att ställas mot varandra under uppehållet!

Victor Sköld bytte av Ricardo Santos de sista 20 minuterna. Victor kämpade väl men hittade inte riktigt rätt i löpningarna för att öppna upp de bästa ytorna.

Alberis da Silva kom in de sista tio minuterna istället för Martin Christensen och agerade som tredje mittback, vilket var värdefullt med brassens goda huvudspel på de långbollar som Halmstad lyfte in.

Det känns fantastiskt att vi kan andas ut efter att ha säkrat en ny allsvensk säsong. Jag återkommer med förutsättningarna inför avslutningen.