Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 28 oktober 2014

En omgång kvar

Efter den svaga insatsen borta mot AIK så kan vi dessvärre inte bli bättre än sjua – realistiskt sett. Och vill det sig illa kan vi trilla ned till elfte plats, men vi hoppas förstås på stor revanschlusta hos de våra, så vi åtminstone kan försvara vår åttondeplats.

Den tunga helgen började illa redan på lördagen då Häcken besegrade ett oväntat blekt Gefle med 3–1. Därmed släcktes hoppet om att vi skulle kunna nå femteplatsen. På söndagen föll Örebro med 0–2 borta mot Norrköping, men det hjälpte föga då vi själva föll med 1–4 borta mot AIK. Vi har för visso bara tre poäng upp till ÖSK på sjätte plats, men vi har också 15 mål att ta in vilket är i det närmaste omöjligt.

Senare under söndagen vann Djurgården oväntat borta mot Elfsborg, som jagar en plats i Europa League, med 1–0. DIF passerade oss därmed med två poängs marginal och har dessutom hela 22 måls bättre målskillnad. Vi måste alltså vinna vår match mot Malmö FF samtidigt som DIF förlorar för att vi ska återta sjundeplatsen och förbättra de senaste två årens åttondeplatser. I sista matchen spelar DIF hemma mot Norrköping, som nu har säkrat sitt kontrakt, vilket säkert minskar chansen för en bortaseger.

Närmast bakom oss har Halmstad smugit upp efter att ha lagt Falkenberg på rygg med oväntat klara 4–0 på Örjans Vall. HBK har en poäng mindre än oss och sex måls bättre målskillnad. Halmstad har sex raka bortasegrar i bagaget inför epilogen på Gamla Ullevi mot IFK Göteborg. Hemmalaget säkrade en plats i Europa League efter 3–0 borta mot Helsingborg, men vill säkert också slå vakt om det stora silvret.

Helsingborg är också en poäng efter oss med samma målskillnad som Halmstad, men ligger tia på grund av färre gjorda mål. HIF möter i sista omgången Gefle på Strömvallen som slåss för sitt liv i botten.

Efter Häckens seger mot Gefle, var det allsvenska kontraktet klart för Kalmar redan innan måndagens match på Strandvallen. Efter sju matcher utan seger vann Kalmar med 2–0 mot Mjällby. KFF är därmed två poäng efter oss. Vi har ett måls bättre målskillnad. I avslutningen spelar KFF hemma mot AIK, som kämpar för att försvara sin plats till Europa League.


Elfsborg hade greppet om en plats till Europa League, men kan ha sumpat den efter 0–1 hemma mot Djurgården. Seger krävs i epilogen borta mot jumbon BP samtidigt som AIK förlorar på Guldfågeln Arena, för att boråslaget ska ta tredjeplatsen. En fjärdeplats kan också ge en plats i Europa League, men då krävs att någon av topptrion i Allsvenskan vinner Svenska Cupen nästa vår.


I bottenstriden har Falkenberg ett hyggligt läge trots storförlusten i derbyt. FFF riskerar inte att åka ur direkt utan kan i sämsta fall hamna på kvalplats. Oavgjort hemma mot Mjällby räcker för att säkra kontraktet. Vid förlust är Falkenberg ändå kvar i Allsvenskan om Gefle inte vinner hemma mot Helsingborg.

Gefle var riktigt illa ute efter förlusten mot Häcken, men har nu i egna händer att rädda sig via kval. Seger krävs dock mot Helsingborg på Strömvallen för att med säkerhet hålla Mjällby bakom sig. Om Falkenberg dessutom förlorar så slipper GIF kvalet i egenskap av seger.

Mjällby har satt sig i en riktigt besvärlig sist, då laget i bästa fall kan rädda sig via kval. Listerlänningarna har det dock inte i egna händer. Seger borta mot Falkenberg är ett måste, samtidigt som man måste få hjälp av Helsingborg på Strömvallen. Vinner Gefle så hjälper det inte om Mjällby vinner för då blir det ändå Superettan.


Kampen om vilka lag som ansluter till Allsvenskan från Superettan avgörs i den sista omgången på söndag 15.00.

GIF Sundsvall ligger i förarsätet och säkrar en Allsvensk biljett vid poäng hemma mot Landskrona som kämpar för sin existens i elitfotbollen. Giffarna åkte ur Allsvenskan 2012.

Hammarby behöver en seger hemma på en fullsatt Tele 2 Arena mot Jönköpings Södra, för att med säkerhet hålla Ljungskile bakom sig och därmed återta den allsvenska status som laget förlorade för fem år sedan.

Ljungskile är den stora överraskningen i Superettan och laget har fortfarande en bra möjlighet att ta sig upp i Allsvenskan för tredje gången. Vid seger hemma mot Varberg samtidigt som Hammarby tappar poäng och/eller Sundsvall förlorar, tar LSK steget upp i Allsvenskan för första gången sedan 2008. Även om LSK missar direktplatsen är de garanterade en kvalplats.


Omgång 30 i sin helhet
Lördag 1 november
13.00 Åtvidaberg – Malmö
13.00 Brommapojkarna – Elfsborg 
13.00 Kalmar – AIK
13.00 Falkenberg – Mjällby
13.00 Göteborg – Halmstad
13.00 Gefle – Helsingborg
13.00 Örebro – Häcken
13.00 Djurgården – Norrköping

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. Den blåmarkerade är bottenmatch.
Po
mål
+/-
omg 30
1.
MFF
59
58-29
+29
ÅFF b
2.
IFKG
53
53-33
+20
HBK h
3.
AIK
51
58-41
+17
KFF b
4.
IFE
49
39-31
+8
BP b
5.
BKH
46
56-40
+16
ÖSK b
6.
ÖSK
43
49-42
+7
BKH h
7.
DIF
42
46-32
+14
IFKN h
8.
ÅFF
40
37-45
-8
MFF h
9.
HBK
39
43-45
-2
IFKG b
10.
HIF
39
40-42
-2
GIF b
11.
KFF
38
35-44
-9
AIK h
12.
IFKN
35
38-49
-11
DIF b
13.
FFF
32
36-48
-12
MAIF h
14.
GIF
29
32-41
-9
HIF h
15.
MAIF
28
28-46
-18
FFF b
16.
BP
12
28-68
-40
IFE h

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.