Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

onsdag 8 oktober 2014

Tre omgångar kvar

Det känns fantastiskt skönt att vi, precis som i fjol har det allsvenska kontraktet klart med tre omgångar kvar. I fjol säkrades kontraktet efter Helsingborgs seger hemma mot Halmstad, men i år avgjorde vi själva genom en meriterad seger borta mot Halmstads BK med 3–1.

Efter BPs sensationella seger borta mot Mjällby på lördagen var förutsättningarna givna inför vår match på Örjans vall. Vid seger skulle vi säkra kontraktet och så blev det ju till allas vår stora glädje. Vi kan därmed också konstatera att vi tagit fyra bortasegrar i följd!

Fyra raka bortamatcher i serie- och kvalspel har vi inte vunnit sedan 2001, då vi avslutade seriespelet i division II med sex raka segrar, varav tre på bortaplan: Myresjö IF 2–1, Linköpings FF 2–1 och Jönköpings Södra IF 2–0. I kvalet till Superettan mot Syrianska Föreningen (numera Syrianska FC) vann vi hemma på Kopparvallen med 2–1 och på bortaplan vann vi med 4–1.

Senaste gången vi tog fyra raka segrar i elitfotbollen var 1985, då vi vann hela sju raka bortasegrar i division II: Degerfors IF 2–0, Kalmar AIK 2–0, Norrby IF 4–0, IFK Malmö 1–0, Helsingborgs IF 2–0, Markaryds IF 5–0 och Västra Frölunda IF 1–0. Vi var också väldigt nära att ta en åttonde raka bortaseger (i den näst sista omgången), men Jönköpings Södra kvitterade i slutminuten, vilket till slut förödande nog gjorde att vi missade det allsvenska kvalet.

Senaste gången vi tog fyra raka segrar i Allsvenskan var senaste guldåret 1973, då vi inledde seriespelet med hela nio raka segrar, varav fem på bortaplan: Östers IF 1–0, AIK 2–1, IF Saab 3–1, Örebro SK 2–0 och IK Sirius 2–0.


Omgång 27 visade med sin tydlighet att man inte kan ta något för givet, då samtliga lag från plats två till sex fick stryk!

På fredagen säkrade Helsingborg som väntat sitt kontrakt efter 4–1 mot formsvaga Kalmar FF.

Under lördagen noterades dock två överraskande resultat. Mjällby föll med 0–1 hemma mot ett BP som hade nio raka förluster! Gefle vann på bortaplan mot sexan Djurgården med 2–1.

Under söndagen besegrade Norrköping tvåan Göteborg med 3–0 hemma på Nya Parken och Falkenberg slog tillbaka femman Häcken på Gamla Ullevi med 2–1. Dessutom fick trean Elfsborg storstryk borta mot Örebro (som redan hade kontraktet säkrat innan matchen) med 1–5. På söndagen säkrade också Malmö FF guldet via 3–2 borta mot fyran AIK.

Att alla topplagen bakom Malmö fick stryk innebär faktiskt att vi fortfarande kan nå tredjeplatsen, om vi vinner samtliga av våra tre matcher och lagen framför fortsätter gå total kräftgång. Vi måste dessutom ta in 14 mål på Elfsborg. Men fortsätter boråslaget släppa in fyra minusmål per match så finns ju chansen… Sannolikheten att detta ska slå in är ändå väldigt liten.

Även en fjärdeplats kan dock ge en plats i Europa League nästa år. Detta inträffar om ettan, tvåan eller trean vinner Svenska Cupen. Nytt från denna turnering i Svenska Cupen är alltså att ett förlorande lag mot svenska mästarna i cupfinalen inte längre ger någon biljett till Europa League.

Likväl är det naturligtvis svårt att passera fem lag. Vi måste förstås vinna alla våra matcher, AIK måste gå tomt och Häcken får inte ta mer än två poäng.

AIK möter närmast Brommapojkarna på Tele 2 Arena och förhoppningsvis har BP fått lite energi av segern mot Mjällby och kan bjuda upp till motstånd. Sedan ska vi åka till Friends Arena för att fajtas om en ny bortaseger. I avslutningen spelar solnalaget borta mot formsvaga Kalmar.

Häcken spelar viktigt toppderby borta mot IFK Göteborg på söndagen den 19 oktober. Femman BKH är fyra poäng efter tvåan IFK. Häcken möter sedan vilt kämpande bottenlaget Gefle hemma. I epilogen möter Häcken ett formstarkt ÖSK på Behrn Arena, som också skulle kunna blanda sig i toppstriden.

Örebro på en sjätteplats har fem poäng upp till en fjärdeplats och tre poäng ned till oss. Måndagen den 20 oktober väntar Djurgården på bortaplan. Därefter väntar ett vilt kämpande bottenlag i form av Norrköping på bortaplan, innan avslutningen sker hemma mot Häcken.

Djurgården och Helsingborg har båda 39 poäng och är därmed två poäng före oss.

DIF möter närmast två lag som är före dem i tabellen; Örebro hemma och Elfsborg borta, innan avslutningen sker hemma mot Norrköping.

HIF spelar borta mot vilt kämpande bottenlaget Falkenberg på måndag. Sedan väntar Göteborg hemma innan epilogen borta mot Gefle.

Vi har som bekant spelat ihop 37 poäng, vilket är lika många som vi tog 2012 och tre färre än vi spelade ihop i fjol. Nu har vi en bra chans att överträffa detta. Närmast väntar hemmamatch lördagen den 18 oktober mot Mjällby. MAIF hade förstås hoppats på ett ryck från bottenstriden till en fempoängslucka, men allt gick emot blekingelaget. Efter förlusten mot solklara jumbon BP vann alla lag bakom vilket innebar att Mjällby nu är riktigt illa ute på nedflyttningsplats.

Lyckas vi besegra ett högst motiverat Mjällby så kan vi se fram mot matchen mot AIK på Friends Arena med tillförsikt, speciellt om vi får hjälp av BP.

I epilogen är det inte heller svårt att finna motivation mot de nyblivna Svenska mästarna Malmö FF som då också kommer att tilldelas Lennart Johanssons Pokal. MFF kan nu helt fokusera på Champions League, vilket bör öka våra chanser.

Hur högt kan vi då realistiskt sett komma i tabellen?
Ja, att vi ska kunna avsluta med nio poäng är fullt möjligt, men hur långt räcker det i så fall?

Helsingborg har efter en jobbig säsong gjort det bra på slutet, men nu är kontraktet klart och efter uppehållet är det lätt hänt att de slappnar av, så dem har vi en riktigt god chans att passera.

Djurgården ser redan ut att ha tacklat av och kommer förmodligen inte heller anstränga sig till det yttersta, vilket innebär en bra möjlighet att passera dem också.

Örebro har kommit tillbaka väldigt starkt och jag tror ÖSK är mer motiverat att nå en hög placering än HIF och DIF, men visst har vi chansen att ta dem också.

Häcken har tacklat av på sistone, men de har sex poäng tillgodo på oss, så det är klart att det blir tufft att gå om dem, men inte omöjligt.

Man tycker ju att AIK borde klara BP och Kalmar, men för solnalaget var det bara guld som gällde innan säsongen. Nu får de i och för sig ett EM-kvaluppehåll för att fokusera på att ta en Europa Leagueplats, men vi hoppas givetvis på ett mirakel!

Elfsborg har trots stjärnsmällen mot Örebro en fin möjlighet att klara en plats till Europa League och det borde också IFK Göteborg klara, men den senaste omgången visade också att allt är möjligt!


Hur slutar då bottenstriden?
Det känns väldigt ovisst med fyra lag inom en poäng och det kommer säkert att avgöras i sista omgången, då matchen Falkenberg – Mjällby spelas, vilken ser ut att bli helt avgörande. Söndagen den 19 oktober spelas också den superviktiga matchen Gefle – Norrköping, där en eventuell vinnare tar ett stort steg mot nytt kontrakt.

Kalmar har bara tagit en poäng på de senaste sex matcherna och har sjunkit som en sten i tabellen, men de ser ändå ut att klara sig kvar med sina 35 poäng, men det är inga lätta matcher kvar och närmast väntar Halmstad på Guldfågeln Arena lördagen den 18 oktober.

Efter vår seger på Örjans vall ligger HBK kvar på 33 poäng, vilket är högst osäkert om det räcker för fortsatt allsvenskt spel.

Jag tror ändå att det står mellan den kvartetten som ligger mest risigt till. Kanske får hemmaplan till sist avgörandet? I så fall är det fördel Gefle och Falkenberg som har två hemmamatcher kvar, medan Norrköping och Mjällby bara har en hemmamatch kvar.

Fortsättning följer efter EM-kvaluppehållet!


Omgång 28 i sin helhet
Lördag 18 oktober
13.00 Malmö – Elfsborg
16.00 Kalmar – Halmstad
16.00 Åtvidaberg – Mjällby  

Söndag 19 oktober
15.00 Göteborg – Häcken  
17.30 Brommapojkarna – AIK
17.30 Gefle – Norrköping

Måndag 20 oktober
19.00 Falkenberg – Helsingborg
19.00 Djurgården – Örebro

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.


Po
mål
+/-
omg 28
omg 29
omg 30
1.
MFF
59
55-27
+28
IFE h
BP h
ÅFF b
2.
IFKG
47
47-31
+16
BKH h
HIF b
HBK h
3.
IFE
46
37-29
+8
MFF b
DIF h
BP b
4.
AIK
45
50-40
+10
BP b
ÅFF h
KFF b
5.
BKH
43
51-36
+15
IFKG b
GIF h
ÖSK b
6.
ÖSK
40
46-40
+2
DIF b
IFKN b
BKH h
7.
DIF
39
45-29
+16
ÖSK h
IFE b
IFKN h
8.
HIF
39
40-37
+3
FFF b
IFKG h
GIF b
9.
ÅFF
37
34-40
-6
MAIF h
AIK b
MFF h
10.
KFF
35
32-41
-9
HBK h
MAIF b
AIK h
11.
HBK
33
36-44
-8
KFF b
FFF h
IFKG b
12.
GIF
29
30-36
-6
IFKN h
BKH b
HIF h
14.
FFF
29
34-44
-10
HIF h
HBK b
MAIF h
15.
IFKN
29
34-48
-14
GIF b
ÖSK h
DIF b
13.
MAIF
28
27-42
-15
ÅFF b
KFF h
FFF b
16.
BP
12
28-62
-34
AIK h
MFF b
IFE h


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.