Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 21 oktober 2014

Två omgångar kvar

När det återstår två omgångar av Allsvenskan får vi dessvärre konstatera att vi inte längre kan nå medalj och spel i Europa League nästa år, men vi har trots allt möjligheten att nå den bästa säsongen på 40 år.

Under vår storhetstid i början på 1970-talet tog vi två SM-guld 1972 och 1973. Säsongen 1972 var det bara 12 lag i Allsvenskan och därmed 22 matcher för varje lag. Från 1973 fram till 1981 var det 14 lag i Allsvenskan och därmed 26 matcher för varje lag. Fram till 1989 gav seger två poäng. Omräknat till tre poäng per seger fördelat på 30 matcher så tog vi 65,45 poäng 1972 och 61,15 poäng 1973. Trots att Malmö FF varit så överlägsna i år så kan inte MFF nå upp till vår poängskörd (per match) 1972 och de måste ta minst tre poäng för att överträffa vårt facit 1973.

1974 nådde vi en femteplats när vi tog 27 poäng på 26 matcher. Omräknat till tre poäng för seger blir det 37 poäng, vilket ger 1,46 poäng per match och 43,85 poäng på 30 matcher.

1975 blev vi sexa med 26 inspelade poäng på 26 matcher. Omräknat till tre poäng för seger blir det 36 poäng, vilket ger 1,38 poäng per match och 41,54 poäng på 30 matcher.

Efter segern mot Mjällby har vi spelat ihop 40 poäng. Samma poängskörd nådde vi i fjol men då hade vi en bättre målskillnad, 37–37 mot 36–41 i år.

En poäng till räcker alltså för den poängmässigt bästa säsongen sedan 1975. Tar vi två poäng till når vi den bästa säsongen sedan 1974 och tar vi fyra poäng till så gör vi den poängmässigt främsta säsongen sedan det senaste guldet 1973!

Placeringsmässigt kan vi hamna mellan plats 5–11.
Redan innan vår match mot Mjällby drog i gång i lördags hade Elfsborg bortabesegrat Malmö med 2–1. Därmed var möjligheten att nå tredjeplatsen borta. Efter att AIK bortabesegrat BP med 4–0 i söndags kunde vi dessvärre konstatera att även fjärdeplatsen gick förlorad.

Under söndagen föll dock femman Häcken med 2–3 i derbyt mot IFK Göteborg, vilket radikalt minskade chanserna för BKH att nå en plats till Europa League. Häcken är tre poäng före oss, men har betydligt bättre målskillnad. Vi behöver därmed ta minst fyra poäng fler än vad hisingslaget mäktar med på de två avslutande matcherna. För två omgångar sedan var dock avståndet upp till BKH hela nio poäng. Häcken möter närmast Gefle hemma på lördag. Säkerligen är Gefle rejält revanschsuget efter bottennappet hemma mot Norrköping (1–2) i söndags. Gästrikarna strider också för livet. I epilogen ställs sedan BKH borta mot formstarka Örebro.

Under måndagen visade Örebro på fortsatt styrka genom att bortabesegra Djurgården på Tele 2 Arena med 3–0. Precis som Häcken är ÖSK tre poäng före oss och har också betydligt bättre målskillnad. Örebro är också formstarkast av alla lag i Allsvenskan under hösten (de senaste 13 omgångarna). Det blir därmed tufft att passera ÖSK, men på söndag väntar ett högst motiverat Norrköping på Nya Parken, innan avslutningen hemma mot Häcken. Örebro har fortfarande en liten chans att nå Europa League och är som nykomling säkert väl motiverat att avsluta säsongen lika fint som resultaten rullat in tidigare under hösten.

För vår egen del väntar två inspirerande matcher mot topplag i den allsvenska avslutningen. På söndag går färden till Friends Arena mot fyran AIK. Efter 4–0-segern borta mot BP har solnalaget alltjämt en hygglig chans att nå topp tre, vilket garanterat ger en plats i Europa League. AIK har dock varit svajigt på sistone och segern mot BP var ingen värdemätare. Malmö FF har guldet klart sedan länge och de har av någon outgrundlig anledning fått möjligheten att fira guldet genom att lyfta Lennart Johanssons pokal redan på måndag hemma mot BP. Det lär därmed inte bli speciellt många fans som följer med upp till Kopparvallen i avslutningen, även om själva medaljutdelningen sker i Fotbollens Mecka. Självklart hamnar också MFFs fokus nu helt på Champions League, vilket ökar våra chanser.

Djurgården på åttonde plats (en poäng efter oss) har tappat stinget och efter 0–3 hemma mot Örebro finns inte längre chansen kvar att nå en plats till Europa League. Närmast väntar en tuff uppgift borta mot trean Elfsborg på söndag. Avslutningen sker på Tele 2 Arena mot ett Norrköping som kan komma att fajtas för sin existens.

Helsingborg (också en pinne efter oss) har ryck upp sig betänkligt under hösten, men kraften verkar ha sinat efter en besvärlig säsong. På Falkenbergs IP under måndagen var hemmalaget betydligt mer taggat och HIF föll med 0–2. Närmast väntar en svår uppgift hemma på Olympia mot tvåan Göteborg på måndag. Epilogen borta mot Gefle blir också svår mot ett lag som slåss för livet.

Halmstad (fyra pinnar efter oss) tog ett stort steg mot nytt kontrakt under lördagen när Kalmar bortabesegrades med 3–1, och efter Norrköpings seger mot Gefle under söndagen var saken klar. HBK har faktiskt tagit lika många poäng som Malmö under hösten (25 stycken). Närmast väntar derby hemma mot Falkenberg, som naturligtvis är välmotiverat för att hålla strecken nedanför sig. Avslutningen innebär en tuff uppgift borta mot Göteborg, men HBK har hela sex raka bortasegrar!

Kalmar (fem poäng efter oss) hängde länge med i toppen men verkar ha fallit ihop totalt. Under hösten har KFF bara tagit åtta poäng. Endast BP är sämre med fem inspelade pinnar. De sju senaste matcherna har bara gett en poäng och hemska 4–18 i målskillnad. Om det vill sig riktigt illa kan säsongen sluta med kvalspel. På måndag väntar Mjällby på Strandvallen, där MAIF är piskade att vinna för skaffa sig slagläge inför slutrundan. I avslutningen hemma på Guldfågeln Arena väntar sedan AIK, som kan slåss för en Europa League-plats.

Falkenbergs FF har skaffat sig ett bra läge inför avslutningen. Scenförändringen är remarkabel, då laget tycktes uträknat efter fem raka förluster, men FFF har nu tagit tre raka segrar och har därmed fyra poäng till direktnedflyttning och tre poäng till kvalplats. Om resultaten faller väl ut kan FFF säkra allsvenskt kontrakt på Örjans vall på söndag annars kan det bli en nervig historia hemma mot Mjällby i epilogen.

Norrköping har också tagit sig upp ur ett mycket besvärligt läge, via två meriterande segrar. Söndagens 2–1-viktoria i sexpoängsmatch mot Gefle var förstås guld värd. På söndag väntar formstarka Örebro hemma på Nya Parken innan epilogen mot Djurgården på Tele 2 Arena.

Gefle har satt sig i en besvärlig sits efter den svaga insatsen hemma mot Norrköping. En seger hade gett tre poängs försprång från kvalplatsen, nu är det istället tre poäng upp ovanför kvalstrecket och bara en pinne till nedflyttningsplats. Gefle är först ut av bottenlaget i och med bortamatchen mot Häcken på lördag. Sedan väntar Helsingborg hemma på Strömvallen. Gefle har varit uträknat förr men ändå klarat sig kvar till sist. Kan laget göra om samma bravad igen?

Mjällby har fått erfara att det kan gå snabbt utför. Det som såg så bra ut för bara två omgångar sedan, ser nu istället mycket mörkt ut. MAIF svarade för en blek insats på Kopparvallen, men mot Kalmar ska väl ändå Mjällby kunna vinna på Strandvallen?  Och i så fall kunna skapa möjligheter inför en avgörande bottenfajt (?) borta mot Falkenberg. 


Omgång 29 i sin helhet
Lördag 25 oktober
16.00 Häcken – Gefle

Söndag 26 oktober
15.00 Norrköping – Örebro  
15.00 AIK - Åtvidaberg
17.30 Elfsborg – Djurgården
17.30 Halmstad - Falkenberg

Måndag 27 oktober
19.00 Malmö – Brommapojkarna
19.00 Mjällby – Kalmar
19.05 Helsingborg – Göteborg

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. Den rödmarkerade är toppmatch, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher.

Po
mål
+/-
omg 29
omg 30
1.
MFF
59
56-29
+27
BP h
ÅFF b
2.
IFKG
50
50-33
+17
HIF b
HBK h
3.
IFE
49
39-30
+9
DIF h
BP b
4.
AIK
48
54-40
+14
ÅFF h
KFF b
5.
BKH
43
53-39
+14
GIF h
ÖSK b
6.
ÖSK
43
49-40
+9
IFKN b
BKH h
7.
ÅFF
40
36-41
-5
AIK b
MFF h
8.
DIF
39
45-32
+13
IFE b
IFKN h
9.
HIF
39
40-39
+1
IFKG h
GIF b
10.
HBK
36
39-45
-6
FFF h
IFKG b
11.
KFF
35
33-44
-11
MAIF b
AIK h
12.
FFF
32
36-44
-8
HBK b
MAIF h
13.
IFKN
32
36-49
-13
ÖSK h
DIF b
14.
GIF
29
31-38
-7
BKH b
HIF h
15.
MAIF
28
28-44
-16
KFF h
FFF b
16.
BP
12
28-66
-38
MFF b
IFE h


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.