Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 26 oktober 2014

Övermod fällde oss mot AIK

Vi hade en fin chans att ta vår första seger på Friends Arena och därmed skaffa möjligheten på en framskjuten placering. De våra glömde dock bort hur viktigt det är att hela tiden ha ett genuint försvarstänk. Vi föll därmed med hela 1–4.

Det var förstås viktigt att hålla tätt från början, vilket vi tidigare har lyckats med i våra fyra raka bortasegrar, även om vi hamnade i underläge mot Halmstad.

Nu tog det dock bara sju minuter innan vi släppte in det första billiga målet. Ricardo Santos slarvade bort bollen och jobbade inte för att återvinna den. Alexander Milosevic kunde därmed alldeles för enkelt avancera centralt och spela ut till Ebenezer Ofori som bröt in i högerinnerposition och klippte in bollen i det bortre krysset. Vi satte dålig press på skytten genom Pontus Nordenberg och Tom Pettersson kom också för sent in i press. Henrik Gustavsson var inte heller riktigt på tå och blev överraskad av skottet, men kanske ändå inte hade nått det.

Vi skapade en del framåt men var inte tillräckligt noga i passningsspelet. Vi tappade boll och AIK kunde ställa om, vilket inte gav oss trygghet. Målen föll också psykologiskt tungt.

I den 32:a minuten hade vi tryck mot AIK-målet. Efter AIK-slarv återerövrade vi bollen och fick en bra möjlighet i numerärt överläge (4 mot 3), men vi slarvade bort chansen, då John Owoeri missade passningen grovt och spelade långt bakom Kristian Bergström som tagit en bra löpning till vänster. Celso Borges kunde istället snappa upp bollen, avancera och spelade ut bollen till höger där Ebenezer Ofori skickade iväg ett inlägg från höger och vid bortre stolpen kunde Nabil Bahoui ta emot bollen och skicka in 0–2. Allan Olesen hade alla möjligheter att gå in i press på landslagsmannen direkt, men var för seg och var därmed ett enkelt byte.

Mot slutet av halvleken fick vi visst tryck efter att antal hörnor och frisparkar, men återigen ställde AIK om och fick inkast till höger. Vi hann samla oss, men trots det kunde Nabil Bahoui sprinta sig totalt fri, ta emot ett inlägg från höger av Celso Borges och sätta 0–3 vid den främre stolpen. Åter igen var det Allan Olesen som släppte Bahoui och chansade på offside, men Daniel Hallingström skulle också varit med i djupet.

AIK hade tre skott på mål i första halvlek varav samtliga alltså gick i mål.

I den 67:e minuten anföll vi bra. Pontus Nordenberg kastade ett inkast från vänster vid mittlinjen till Mohammed Abubakari som vände på spelet till Allan Olesen, som spelade fram till Martin Christensen på högersidan. Allan fick tillbaka bollen och spelade in till Abubakari, som spelade ut till Månz Karlsson till vänster. Månz slog fram bollen centralt, där Simon Skrabb tog emot, höll i bra (hårt bevakad) och spelade ut till Martin Christensen till höger. Martin slog en fin crossboll till Kristian Bergström som spelade in bollen framför mål. Tom Pettersson störtade fram vid den främre stolpen. Patrik Carlgren räddade dock men Ricardo Santos satte returen.

Hoppet om poäng släcktes dock tre minuter senare. Efter en frispark av Celso Borges en bit in på vår planhalva till höger kunde en obevakad Alexander Milosevic nicka in 1–4. Vi tappade totalt markeringen vid den bortre stolpen där både Miosevic och Sauli Väsinen var helt fria eftersom Pontus Nordenberg och Ricardo Santos inte alls var på hugget. Henrik Gustavsson såg först ut att gå ut och plocka inlägget, men tvekade, stannade och blev därmed ett enkelt byte.


Henrik Gustavsson hade ingen rolig dag då han tvingades släppa in fyra av de sex avslut som gick på mål. Fimpen kan förstås inte lastas för förlusten men tvekade att komma ut på 1–4-målet.

Allan Olesen har gjort det oväntat bra sedan han tog över efter Anton Tinnerholm men den här gången var han inte bra. Dansken Tappade helt Nabil Bahoui vid 0–2 och släppte Bahoui även till 0–3. Allan hade även svårt i övrigt då han inte var på tå och inte skannade av omgivningen tillräckligt.

Daniel Hallingström borde också ha tagit bättre djup vid 0–3-målet och hade svårt att hålla ihop försvarsspelet denna gång även om Danne avvärjde bra några gånger.

Månz Karlsson försökte och var räddande ängel några gånger, men gjorde inte heller någon större match.

Pontus Nordenberg har precis som Allan Olesen gjort det oväntat bra sedan han tagit över efter Andreas Dahlén, men den här gången var inte fokusen den bästa och det blev en tuff match för 19-åringen.

Martin Christensen har haft stora framgångar denna säsong och han kom fram på högerkanten en hel del nu också, men överarbetade lite för mycket och tog inte alls hemjobbet på det fina sätt som han annars har gjort på sistone.

Mohammed Abubakari var tillbaka på innermittfältet och vann en hel del boll och höll i boll bra centralt, men missade också en del i passningsspelet.

Tom Pettersson fortsatte att slita för fullt i varje duell, vilket var beundransvärt, då spelet böljade en del fram och tillbaka.

Kristian Bergström jobbade också föredömligt. När AIK vände spelet var Pligg snabbt med för att sätta press på motstående sida, men offensivt fick Pligg det inte riktigt att stämma.

Ricardo Santos gjorde sitt 16:e allsvenska mål för säsongen, men det var också det enda han gjorde i positiv bemärkelse.

John Owoeri hade en del bra perioder då han uppehåll AIK-försvaret, men likt matchen mot Mjällby höll han i bollen för länge, och gick dessutom offside för ofta. Vi tappade därmed ett antal möjligheter att skapa målchanser och den dåliga passningen innan 0–2-målet blev förödande.

Simon Skrabb bytte av John Owoeri och gjorde ett piggt inhopp, med bland annat en fin passning fram till Victor Sköld och en bra slagen frispark, som målvakten dock räddade. Märkligt var det dock när Simon släppte ut bollen till offensiv hörna då han bara hade att vända in och skjuta med vänsterfoten.

Victor Sköld var också pigg då han bytte av Ricardo Santos, men fick bollen för långt ifrån sig i friläge och sköt över i bra läge framför mål.

Bruno Marinho fick åter några minuter då han bytte av Kristian Bergström, men hann på den tiden inte få speciellt mycket uträttat i ett svårt läge.


Det var verkligen trist att de våra inte kunde behålla det fina fokus som vi haft i de senaste bortamatcherna. Det är som lag vi haft framgångar i de senaste matcherna men vi såg tendenserna redan mot Mjällby att det var mer individuellt och att det fuskades i försvarsspelet. Det gick bra ändå mot ett blekt Mjällby men det gjorde det inte mot ett ruskigt effektivt AIK.

Nu gäller det att ladda om inför epilogen mot Malmö. Att ha möjligheten att besegra de svenska mästarna måste vara motivation nog. Men det krävs en helt annan disciplin för att vi åter ska kunna uppträda som ett lag!

Jag återkommer efter att omgången spelats färdigt med mina tankar inför den sista omgången.


Matchfakta
AIK – ÅFF 4–1 (3–0)
1–0 (  7) Ebenezer Ofori (Alexander Milosevic)
2–0 (33) Nabil Bahoui (Ebenezer Ofori)
3–0 (41) Nabil Bahoui (Celso Borges)
3–1 (67) Ricardo Santos
4–1 (70) Alexander Milosevic (Celso Borges)
Varning ÅFF: inga.
Domare: Glenn Nyberg, Borlänge.
Publik: 12 342

Övrig statistik
Bollinnehav 57 – 43
Avslut 9 – 9
Avslut på mål 6 – 4
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 5 – 4
Frisparkar 6 – 10
Offside 2 – 5
Utvisningar 0 – 0
Varningar 0 – 0

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen, Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Pontus Nordenberg –
Martin Christensen (VM 84), Mohammed Abubakari, Tom Pettersson, Kristian Bergström (ut 84) – 
Ricardo Santos (ut 71), John Owoeri (ut 57).

Inbytta ersättare
Simon Skrabb (in 57 F, HM 84), Victor Sköld (in 71 F), Bruno Marinho (in 84 MM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Alberis da Silva, Emmanuel Boakye, Joel Rajalakso.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.