Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 2 november 2014

Meriterande seger mot svenska mästarna

Vi avslutade Allsvenskan 2014 på bästa sätt genom att besegra de svenska mästarna Malmö FF med 2–1 på Kopparvallen.

Det kändes som vi skulle ha en bra chans att besegra MFF för första gången sedan 1981. De svenska mästarna siktade förstås på tisdagens match i Champions League hemma på Swedbank Stadion på tisdag. Vårens finalister och de spanska mästarna Atletico Madrid står då för motståndet.

Att MFF skulle ställa över några spelare kändes givet. I backlinjen startade inte vänsterbacken Ricardinho och annars givne mittbacken Filip Helander. Johan Hammar, som tidigt hoppade in mot oss på Swedbank Stadion, spelade istället mittback från start. Pa Konate som, spelat en hel det sedan har återkom efter utlåning till Öster, spelade vänsterback. Filip Helander byttes in i den andra halvleken.

På mittfältet vilade Markus Halsti, men istället spelade Simon Thern som tidigare varit skadedrabbad. På topp startade (tidigare flitige inhopparen) Pawel Cibicki och höstförvärvet Agon Mehmeti, istället för Isaac Kiese Thelin och Markus Rosenberg. Den sistnämnde kom dock in i andra halvlek.

Trots att MFF ställde undan några tunga pjäser så ställde de alltså ändå upp med ett starkt lag på benen.

Gästerna ägde mycket boll inledningsvis och i den fjärde minuten fick Malmö friläge efter en för lös bakåtpassning av Månz Karlsson, men Agon Mehmeti sköt utanför den bortre stolpen. Minuten senare fick Mohammed Abubakari ett bra skottläge strax utanför straffområdet men det stenhårda skottet gick strax utanför det främre krysset. Vi hade också en del fina kontringslägen, men gick offside på flera av dem.

I den 28:e minuten tog sig Martin Christensen fint fram på högerkanten och slog ett inlägg mot bortre stolpen där Ricardo Santos dök upp och nickade men bollen tog på en försvarare till hörna. I efterdyningarna på den efterföljande hörnan stegade Martin Christensen in från höger och lyfte fint in bollen i den bortre delen av straffområdet, där dök Ricardo Santos upp men styrde tyvärr bollen utanför den bortre stolpen.

I den 31:a minuten tog istället Malmö ledningen. Simon Thern spelade ut bollen till höger där Magnus Eriksson hittade Anton Tinnerholm, som smugit sig in i straffområdet. Vår förre spelare prickade dessvärre in bollen vid den bortre stolpen. Det var ett anfallskoncept som vi sett många gånger på Kopparvallen, men numera spelar ju Mange och Anton i fel lag. Det var svagt att vi inte kunde läsa av vad som var på gång och Kristian Bergström tappade Anton Tinnerholm som kom löpande in mellan Pontus Nordenberg (som var tvungen att stöta på Mange) och Månz Karlsson som Hade Agon Mehmeti att hålla ögonen på.

det smärtar i ÅFF-hjärtat att flera i publiken applåderade målet. Hur kan smärtan av ett insläppt mål vara svagare än glädjen att en före detta spelare gör mål för motståndarna? Obegripligt! Att man sedan efteråt hyllar före detta spelare är en annan sak.

Efter målet fick vi mer att säga till om och i den 37:e minuten var vi oerhört nära en kvittering. Kristian Bergström sköt en frispark en bit utanför straffområdet. Skottet gick i den högra stolproten. Allan Olesen spelade in returen till Mohammed Abubakari som sköt mot det främre krysset, men Robin Olsen räddade bollen via kryssribban.

I den 42:a minuten föll dock kvitteringen. Efter en spelvändning nickade Ricardo Santos ut bollen till Martin Christensen som stegade in från höger och slog ett väl avvägt inlägg in i straffområdet. Tom Pettersson nickade bollen mot den högra stolpen och Ricardo Santos stötte in 1–1.

Minuten senare fick John Owoeri upp en väldig fart när han tog sig förbi flera spelare från höger och mot straffområdet. Nigerianen blev bryskt stoppad men fick ingen frispark med sig. Minuten senare fick dock Magnus Eriksson med sig en frispark strax utanför straffområdet. Mange sköt den själv men strax utanför det högra krysset. Precis innan paus fick Ricardo Santos ett fint läge utanför straffområde, men Anton Tinnerholm gav brassen en rejäl knuff bakifrån. Inte heller denna gång fick vi någon frispark av domaren Bojan Pandzic från Hisings Backa.

I början på den andra halvleken löpte John Owoeri bra och på väg mot friläge blev han nedsprungen av Johan Hammar. Bojan Pandzic kunde därmed inte blunda längre utan delade ut det solklara röda kortet i den 47:e minuten. Vi tog därefter över matchen och bara minuten senare fick vi ett bra frisparksläge. Pligg sköt bollen mot bortre delen av målet, men målvakten Robin Olsen räddade.

I den 53:e minuten rusade Tom Pettersson fram bra till vänster men fick en rejäl tryckare i ryggen av Magnus Eriksson. Mycket märkligt nog undslapp Mange det gula kortet. Strax innan borde också Erik Johansson fått gult kort men slapp också undan.

I den 54:e minuten blev Ricardo Santos nedriven i straffområdet av Robin Olsen, men obegripligt nog fick vi ingen straff. John Owoeri fortsatte dock att spela och tog sig fint in från höger kortlinje och spelade in bollen, men från två meters håll lyckades Ricardo Santos pricka ribban. Robin Olsen blev skadad i samband med den situationen och Zlatan Azinovic klev istället in mellan stolparna.

I den 66:e minuten var det så äntligen dags för ledningsmålet. Och äntligen dags för Kristian Bergström att bli den äldste målskytten i Allsvenskan genom tiderna. Och vilket välregisserat mål. Det har varit stolpe ut för 40-åringen i år, men denna gång var det istället stolpe in. Tom Pettersson brytrensning gick ut till Kristian Bergström på vänstersidan. Kristian slog ett inspel mot Ricardo Santos i vänsterinnerläge, men brassen nådde inte fram och inte heller målvakten, och inte heller Filip Helander. Bollen rullade förbi dem alla och gick i insidan av den främre stolpen. Bollen rullade sedan i sakta gemak precis innanför mållinjen och Pa Konate som rusade för att slå bort bollen hann precis inte fram.

Malmö försökte flytta fram positionerna därefter och vi hamnade lite lägre i banan. Men vi kontrade också farligt. Ricardo Santos och John Owoeri utgick och in kom istället Victor Sköld och Simon Skrabb.

I den 74:e minuten slog Pontus Nordenberg ett fint inlägg från höger som smet precis framför Simon Skrabbs panna. Minuten senare kom inbytte Markus Rosenberg fri men Henrik Gustavsson räddade.

Martin Christensen tog sig in från höger i den 77:e minuten men bollen tog en MFF-spelare och gick utanför den bortre stolpen.

I den 85:e minuten tog sig Martin Christensen in från höger kortlinje och slog ett hårt inspel mot den bortre stolpen som Victor Sköld nådde men inte orkade styra in vid den bortre stolpen.

I den 87:e minuten oroade Markus Rosenberg men Henrik Gustavsson kunde åter rädda.

I den 94:e minuten fick Kristian Bergström ett utmärkt läge att göra sitt andra mål, då Victor Sköld spelade fram till friläge, men Pligg sköt över.

Det känns naturligtvis mycket skönt att vi äntligen kunde slå Malmö FF. Att besegra årets i särklass främsta lag i svensk fotboll som får chansen i Champions League, är en fjäder i hatten för oss. Vi vann dessutom helt rättvist och borde egentligen ha gjort fler mål.

Henrik Gustavsson tilldelades priset som årets justaste spelare av Elidomareklubben. Fimpen kunde inte gärna gå ut längre mot Anton Tinnerholm vid målet för det fanns passningsalternativ in i banan. I övrigt svarade vår trotjänare för en stabil insats på inlägg och hörnor och gjorde ett par fina räddningar när Markus Rosenberg oroade i slutet av matchen.

Allan Olesen hade en tuff uppgift mot Emil Forsberg, men löste det bra för det mesta även om det blev en och annan farlig snedspark. Det var ett klart fall framåt gentemot matchen mot AIK.

Daniel Hallingström höll ihop försvaret väl och tillät inte de svenska mästarna att skapa allt för många målchanser.

Månz Karlsson slog en indianare i inledningen av matchen men håll sedan rent.

Pontus Nordenberg lyfte sig rejält från matchen mot AIK och kom även fram en del i offensiven, när vi hamnade i numerärt överläge.

Martin Christensen visade åter vilken kvalitet han besitter och fick från början övertag på Pa Konate (som spelade hela matchen borta mot Juventus i Champions League) och slog fina inlägg.

Mohammed Abubakari svarade också för en fin insats. Vi får verkligen hoppas att vi kan behålla Mommo för han är en otroligt stark bollvinnare, som gärna sätter tempo i passningsspelet och har i år också kommit till avslut allt oftare, vilka var nära att resultera mot MFF.

Tom Pettersson kommer att spela för IFK Göteborg nästa säsong, vilket har varit klart sedan i somras. Det är därmed fantastiskt vilket hjärta Tom visat i sitt spel för vår klubb. Återigen fajtades Tom hårt, en del passningar slogs bort men han jobbade stenhårt för att återerövra bollarna. Tom assisterade också till båda våra mål.

Kristian Bergström slog då äntligen till i säsongens sista match med ett mycket märkligt mål som innebär att han är Allsvenskans äldste målskytt genom tiderna 40 år, 9 månader och 24 dagar gammal. Tidigare rekordet hade Gösta Löfgren (40 år, 1 månad och 16 dagar) för IFK Norrköping från den 13 oktober 1963. Pligg har visat att han fortfarande håller en mycket hög nivå. Vi får verkligen hoppas att han fortsätter, för han behövs extra mycket nu när vi behöver strama åt truppen.

John Owoeri har gjort en riktigt stark höst och det var säkert många i MFF som tänkte tillbaka på när de själva hade Tokelo Rantie i laget. När Nigerianen kommer med fart är det inte många som kan stoppa honom och John låg bakom en hel del av vårt offensiva spel även mot mästarna.

Ricardo Santos skrev precis som Kristian Bergström in sig i historieböckerna genom att tillsammans med Roland Sandberg (1971) ha gjort flest allsvenska mål i ÅFF-tröjan under en säsong – 17 stycken. Det var också oerhört nära att Santos gjorde ytterligare mål mot MFF och därmed varit ensamma herre på täppan. Givetvis vill vi behålla vår skyttekung som kom tvåa i den allsvenska skytteligan tillsammans med Helsingborgs Davis Accam, men bättre att få betalt för honom nu än att han går gratis nästa sommar.

Framtiden på topp ser också lovande ut. Jag tror starkt på Victor Sköld nästa säsong. Han har gjort bra inhopp i de senaste matcherna och var värd ett mål mot MFF. Owoeri och Santos har varit oväntat framgångsrika denna säsong och det var inte lätt för Sköld att stå emot i konkurrensen. Precis som Martin Christensen, Imad Zatara, John Owoeri och Ricardo Santos har haft en uppstartsstrecka för att blomma ut rejält så är möjligheten stor att det är Victor Skölds tur nästa säsong.

Vi får också hoppas att vi kan lösa Simon Skrabb. Finländaren har haft en del skadeproblem de senaste åren, men sett allt bättre ut med mycket energi. Med mer speltid kommer också timingen stämma bättre och med de fina egenskaperna av kvickhet och teknisk färdighet finns det också en bra chansa att även Simon kan blomma ut nästa säsong.

Alberis da Silva hoppade in och när det gäller huvudspelet är han en av allsvenskans främsta försvarare. Självklart hoppas vi att även brassen förlänger nästa år.

Efter en besvärlig säsong där mycket handlat om företeelser som gått emot oss utanför fotbollsplanen kan vi i varje fall konstatera att vi för tredje året i följd slutade på åttonde plats och därmed på den övre halvan av Sveriges högsta serie i världens största idrott. Vi var illa ute efter hemmaförlusten mot Örebro, men har sedan noterat tabellraden 6–1–2, vilket gett 19 poäng på de 9 senaste matcherna. Med 43 inspelade poäng är säsongen den främsta i poäng per match sedan 1974 i Allsvenskan (omräknat till 3 poäng för seger).

Malmö, Göteborg, AIK och Elfsborg är de övriga lagen som placerat sig på övre halvan i samtliga av de tre senaste säsongerna i Allsvenskan.

Nu gäller det att vi kraftsamlar för framtiden. Att vara medlem i Åtvidabergs Fotbollförening är naturligtvis en självklarhet som supporter och i morgon måndag ses vi på medlemsmötet på Kopparvallen.