Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 1 oktober 2013

Smärta, smärta, smärta!

Det är en oerhörd smärta vi alla med sympatier för ÅFF känner efter den vedervärdiga derbyförlusten hemma mot IFK Norrköping med 1–3. Vi hade matchen i vår hand, men slarvade bort övertaget och hade också domaren Michael Lerjéus emot oss.

Det började ju så bra med klart övertag genom fyndigt snabbt passningsspel, både genom spelvändningar och i djupled. Martin Christensen kom fram på högerkanten och matade farliga inlägg. Tredje gången gillt blev det då Imad Zatara nickade. Förvisso räddade målvakten Andreas Lindberg, men han släppte retur, som Oscar Möller påpassligt skickade in i mål i den 11:e minuten.

Vi slarvade dock direkt efter målet.
Mohammed Abubakari tappade bollen till Lars Krogh Gerson och Henrik Gustavsson tvingades till en fin parad på Isaac Thelins skott från höger. Erik Moberg blockade sedan Gersons returskott och som tur var nådde inte Christoffer Nyman när Martin Smedberg Dalence skickade in bollen mot den vänstra stolpen.

Vi hade sedan full kontroll på händelserna, men blev okoncentrerade efter att Martin Christensen blev nedmejad av Martin Smedberg, utan åtgärd från domarkåren i den 33:e minuten. Hur de kunde missa den frisparken och varningen är en fullkomligt obegriplig gåta, då händelsen föregicks precis framför den assisterande domaren Daniel Gustavsson från Mantorp.

Trots detta tilltag kunde vi återerövra bollen, men började kladda runt på ett väldigt nonchalant och onödigt sätt. Oscar Möller slog en helt intetsägande passning till Mohammed Abubakari, som passade vidare till en trängd Allan Olesen, som i sin tur inte följde sitt signum att spela säkert utan försökte sig på en klackning vilken misslyckades. Martin Smedberg tog istället bollen och spelade in centralt till Isaac Thelin. Daniel Hallingström var passiv och Thelin kunde lägga bollen i djupet till Christoffer Nyman. Erik Moberg förutsåg av någon märklig anledning inte det enda hotet, kom på efterkälken och Nyman prickade in bollen till höger om Henrik Gustavsson.

Vi tappade initiativet efter kvitteringsbollen och resten av halvleken blev rätt intetsägande. Vi hoppades hitta tillbaka till det fina spel vi hade inledningsvis, men den sämre delen av första halvlek blev ännu sämre i början på den andra akten. Istället för att spela snabbt på ett eller två tillslag och på djupet, började ett flertal spelare kladda alldeles för mycket med bollen och vi tappade helt djupledsspelet. Farliga intetsägande och för lösa passningar i sidled gjorde att vi tappade boll gång på gång och hamnade under tryck.

Norrköping är i grunden ett rätt primitivt lag, som med fart och fläkt inte är några större konstigheter att spela igenom, vilket vi sett prov på både i våra tidigare matcher mot dem och i andra matcher i Allsvenskan. Men när vi slutade spela fotboll och de fick mata inlägg så är det inte roligt.

Vi vek bokstavligt ned oss när Andreas Dahlén inte stod upp efter den tredje raka hörnan och Marcus Falk Olander kunde enkelt nicka in 1–2.

I den 61:a minuten fick Erik Moberg en varning efter en inte allt för tuff satsning och i den 65:e minuten tvingades Moberg agera sedan Petrit Zhubi tappat bollen. Moberg petade bort bollen framför en framstormande Nikola Tkalcic, men fick ändå syna det andra gula kortet och därmed också det röda av domaren Michael Lerjéus.

Uppförsbacken var förstås än större och inte blev det bättre i den 83:e minuten. Lars Krogh Gerson sköt ett skott. Alberis da Silva ansträngde sig verkligen för att vika bort armen bakom sig och lyckades, ändå fick vi straff emot oss. Gerson tog själv hand om elvametaren. Henrik Gustavsson gick åt rätt håll, men kunde inte stoppa den välplacerade straffen invid hans högra stolpe. I samband med straffen blev också vår tränare Peter Swärdh uppvisad på läktaren.

I den 86:e minuten dundrade Andreas Dahlén en stenhård vänstervolley mot det högra krysset, men bollen gick i ribban och symboliserade att detta verkligen inte var vår kväll.


Jag brukar inte ta upp domarinsatsen så ofta i mina inlägg, men den här gången är det ju ett måste. Vi har sett det bland många andra domare som till yrket också är officer i det militära, där sunt förnuft och känsla ställs åt sidan för hämmande prestige. I denne prestige handlar det om att själv hamna i fokus genom att gå på en linje. När dessa domare väl börjat döma till fördel för ett lag så fortsätter de matchen ut.

Den här gången fick domsluten helt avgörande betydelse.
·         Andreas Dahlén hade säkert gjort 1–0 redan i den 10:e minuten om han inte blivit nedriven av målvakten Andreas Lindberg. Straff och utvisning av målvakten där och matchbilden hade blivit en helt annan.
·         Självklart skulle vi fått frispark i den 33:e minuten när Martin Christensen blev nedriven bakifrån och då hade inte IFK kvitterat till 1–1 i efterdyningarna
·         Det var ingen utvisning på Erik Moberg och med fullt manskap hade vi förstås haft en betydligt större chans
·         Det var inte heller någon straff och trots en man mindre hade vi anfallsintentioner dessförinnan och en kvittering kunde vi i varje fall nått

Dessutom skapades osäkerhet bland våra spelare att gå in i duellerna då vi fick många andra domslut emot oss, vilket var klart hämmande. IFK-spelarna däremot kunde dundra på med sin fysik och ibland brutalitet.

Trots domarens insats, så kunde vi ha gjort det så mycket bättre. Vi hade ledningen och hade tidigare inte förlorat någon match i årets Allsvenskan när vi gjort första målet. Trots att vi var i överläge spelade vi med alldeles för stor risk. Varför dog det fina djupledsspel som vi hade i Mjällby? Båda yttrarna Martin Christensen och Petrit Zhubi samt anfallarna Imad Zatara och Oscar Möller är löpvilliga spelare, så varför kladda runt med bollen i försvaret och på mittfältet?


Henrik Gustavsson fick svag hjälp av sina utespelare vid målen, men Fimpen kunde ha boxat bort hörnan som vi släppte in 1–2 på. Henrik gjorde å andra sidan några fina räddningar.

Allan Olesen startade sin första match sedan Syrianska hemma i omgång 14, eftersom Anton Tinnerholm var avstängd. Tyvärr tog dansken en onödig risk innan 1–1-målet vilket blev förödande. Tempot var ett problem matchen igenom.

Daniel Hallingström var passiv vid kvitteringsmålet, försökte hålla ihop det i övrigt men lyckades bara halvhjärtat.

Erik Moberg var alldeles för sen vid kvitteringen och hamnade också snett i sitt positionsspel även i övrigt, men straffades felaktigt.

Andreas Dahlén vek ned sig vid hörnan som vi släppte in, men borde fått straff med sig i inledningen. I övrigt ingen stabil insats denna gång.

Martin Christensen började strålande, men som i så många matcher föll han ur ramen och började spela för svårt.

Mohammed Abubakari var tillbaka efter avstängning, men precis som mot Djurgården var passningsfrekvensen alldeles för svag och när bollbehandlingen inte infinner sig från sin bästa sida måste han ta mindre risker.

Kristian Bergström fortsatte på innermittfältet och gjorde det ofta bra efter sin förmåga, men missade också i passningsspelet och vägde för lätt mot IFKs tyngre mittfältare, Andreas Johansson och Lars Krogh Gerson.

Petrit Zhubi startade för andra matchen i rad, men visade varför han inte varit startspelare tidigare. På den här nivån måste man täcka boll med kroppen och inte bara sträcka fram en fot. Bolltappet tvingade Erik Moberg att agera och blev utvisad.

Imad Zatara var aktiv inledningsvis, men saknade skärpan i nickarna allt eftersom kladdade Imad för mycket med bollen och vi tappade fart.

Oscar Möller spelade åter från start efter att han varit sjuk mot Mjällby. Möller har hittat tillbaka till sitt gamla jag, med fräna tuffa löpningar som skrämmer slag på motståndarna och det var rätt man att göra returmål. Samtidigt gör han inte för svåra saker med bollen som tidigare varit fallet i år, men Möller kunde nyttjats mycket bättre i sin främsta egenskap – djupledsspelet. Nu tvingades han möta boll för mycket.

Alberis da Silva hoppade in efter att Moberg blivit utvisad och lär få fortsätta som mittback mot BP, även om det inte kändes tryggt i denna match.

John Owoeri kom in på topp, men var har farten och offerviljan tagit vägen som fanns tidigare under säsongen? Nu stannar nigerianen upp för ofta istället för att nyttja sin snabbhet.

Emmanuel Dogbe fick också ett kort inhopp efter att ha varit borta från spel på grund av skada i fem matcher.


Daniel Sjölund var sjuk och det var förstås ett stort aber mot IFKs tunga mittfält, men förhoppningsvis är ålänningen tillbaka mot BP.

Ricardo Santos sträckte sig på träning och hans fysik kunde ha varit en avgörande faktor för att förändra matchbilden, förhoppningsvis är också Ricardo disponibel till på lördag.

Anton Tinnerholm kommer också tillbaka efter avstängning.

Den senaste tiden har varit en känslosam bergochdalbana och nu hoppas vi på en stabil avslutning av det positiva slaget. Tveka inte utan anmäl dig till bussresan för att se våra revanschsugna grabbar ta sig an Brommapojkarna på lördag. Läs mer om tider och hur du anmäler dig här

ÅFF – IFK Norrköping 1–3 (1–1)
1–0 (11) Oscar Möller
1–1 (33) Christoffer Nyman
1–2 (58) Marcus Falk Olander
1–3 (84, straff) Lars Krogh Gerson
Utvisning ÅFF : Erik Moberg (65, efter två gula kort, avstängd mot BP)
Varningar ÅFF: Daniel Hallingström (4:e), Mohammed Abubakari (7:e), Alberis da Silva (4:e).
Domare: Michael Lerjéus, Skövde.
Publik: 7 628

Övrig statistik
Bollinnehav 48 – 52
Avslut  7 – 12
Avslut på mål 3 – 9
Avslut i målställningen 1 – 0 
Hörnor 4 – 6
Frisparkar 6 – 12
Offside 0 – 0
Utvisningar 1 – 0
Varningar 5 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen (ut 87), Daniel Hallingström, Erik Moberg, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 69), Mohammed Abubakari, Kristian Bergström (VM 69), Petrit Zhubi (ut 69) –
Ricardo Santos, Imad Zatara (HM 69).

Inbytta ersättare
Alberis da Silva (in 69 MB), John Owoeri (in 69 F), Emmanuel Dogbe (in 87 HB).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, George Tanzi, Pontus Nordenberg, Ricardo Santos.

15 kommentarer:

  1. Vad menar du med vek ner sig vid hörnan?

    SvaraRadera
  2. Och läser vidare ingen stabil insats han var väl bästa back iaf snälla du iaf enligt säkert 80- 2000 pers och du är ju en så det jämnar ut sig. Men vi vet vad dy tycker osv

    SvaraRadera
  3. vi tror att arvidsson är din dolda broder

    SvaraRadera
  4. Har nu kollat din analys om vika ner sig hur du hittar det är en gåta. Det är inte dahlens uppgift centralt att nick bort en boll det är två andra spelare till att börja med SEN har zubi stolpen fel av dig det är moberg som förlorar duellen skriv rätt gör rätt

    SvaraRadera
  5. Håller fullständigt med i din analys av domarna. Det är SKANDAL att de ska avgöra en match som denna mellan två jämna lag.

    SvaraRadera
  6. ÅFF: Återigen för mycket spel bakåt och i sidled. Vågar ni inte gå framåt eller vad är det ? Särskilt när ni tar ledningen så ska anfallandet FORTSÄTTA. Titta efter hur IFK spelade så förstår ni. Där var det inga tveksamheter utan FULL FART FRAMÅT när de fick bollen ! Fattar ni till nästa gång eller ska ni fortsätta att "kladda" som Tobbe uttrycker det ?

    SvaraRadera
  7. Det är som någon skrev Moberg som inte "timar" bollen rätt på hörnan.
    Han var även för passiv på första målet. Sedan är "mommo" just nu
    så osäker på sig själv att han inte vågar gå in i några närkamper och gör han det kommer han fel och blir varnad

    SvaraRadera
  8. Hur gick det för den stackars bollkallen som fick ett knallskott inkastat precis bredvid sig av bortaklacken? Tur det inte var en frukt så matchen kunde spelas...men de hade vell redan ätit upp bananerna...

    SvaraRadera
  9. Vilken skandaldomare utan tvekan den sämsta på kopparvallen i år

    SvaraRadera
  10. Jag begär inte att vissa av er anonyma personer ska lägga ner timmar på skrivande som jag gör, men att skriva läsligt underlättar ju om ni vill ha frågor besvarade. Avdelning skriv rätt! Moberg gick på bollen och missade. Dahlèn vek ned sig i duell med Olander. Det går inte att missa på TV-bilderna. Att sedan snacka om att vissa spelare inte har nån uppgift är bara för löjligt. Alla har uppgift att anfalla och försvara och man tar jobbet där man är oavsett vem som på förhand skulle markera den eller den eller vem som skulle haft den och den zonen. Kan man inte nå bollen måste man göra allt i sin makt för att vara i vägen för nästkommande bollbana alternativt störa den motståndare som får bollen.

    SvaraRadera
  11. Nä. Lerjéus var inte "riktigt bra" igår. Heller. Han är sällan eller aldrig "riktigt bra". Haris Laitinen kallade honom hösten 2006 för "Sveriges sämsta domare, det går fan inte att prata med honom, han fattar ingenting!"
    Typ.

    Min poäng i det inlägg du antagligen syftar till, på GoPekings "Gnällbänken", är naturligtvis avsett att raljera med Almer Ljutikas fullkomligt lyteskomiska Youtube-klipp, inte att påstå att Lerjéus gjorde en kanonmatch.

    Han gjorde exempelvis fel i att varna Mathias Florén i slutet av andra halvlek (samma tackling Almer "Staffan Lindeborgs arvtagare" Ljutika i sitt tragikomiska Youtube-klipp vill ha till utvisning).

    Nu raljerar jag igen.
    Förlåt.

    Det går dock inte att säga att Lerjéus, enligt regelboken, dömde fel. Vare sig i straffsituationen eller i Mobergs utvisning. Ska vi gå igenom situationerna en och en, var och en för sig?

    1.) Moberg satsar med sträckt ben och sulorna först mot Martin Smedberg Dalence, helt utan chans att vinna boll. Det är en korrekt varning - som assisterande domaren tar. Inte Lerjéus. Moberg träffade som tur var inte Smedberg, men satsningar av sådant slag skall - enligt regelboken - rendera ett gult kort.

    2.) Moberg är långt på efterkälken, kastar sig in bakifrån och klipper benen på Nikola Tkalcic INNAN han tar bollen. Notera: spelare före boll. Alltså gult kort. Brandgult.

    Var och en av dessa situationer hade, med en något hådare domare, kunnat rendera i ett rött kort direkt. Så vårdslösa satsningar är det från Moberg, inte minst med tanke på att Tkalcic kontring inte är långt ifrån att kunna kallas målchansutvisning.

    3.) Alberis Da Silva har först armen utsträckt för att göra sig stor. När skottet kommer drar han undan armen - samtidigt som han böjer ner överkroppen och axeln, i akt och mening att blockera skottet. Han vet mycket väl att han gör sig större i och med att överarmen och axeln söker bollen. Han är ute efter att täcka bollen och gör så. Axeln räknas som hand i regelboken. Alltså straff.
    Måhända tufft dömt, särskilt efter att ÅFF redan decimerats till tio man (och domare då per defintion brukar undvika att döma emot det decimerade laget, lite som kompensation). Men enligt de regler som finns, går det inte att säga att det är käpprätt åt skogen att blåsa straff, när en spelare täcker med (vad som räknas som) armen (alltså axeln) innanför straffområdeslinjen.

    Det går att gnälla hur mycket som helst över domsluten, men faktum är att Åtvidaberg var duktig utspelade under merparten av första och hela andra halvlek. Även när det var elva mot elva. Kamraterna ledde med 2-1 innan utvisningen kom och ingenting i ÅFF:s spel tydde då på kvittering. Andreas Dahléns sköna volleyträff, på vinst och förlust, var ÅFF:s enda målchans i hela andra halvlek.

    Domsluten i all ära. Det var faktiskt inte på Michael Lerjéus pipa matchen avgjordes. Det var det enkla faktum, att just denna gång, vägde Kamraterna tyngre och var numret för stora för Åtvidaberg.

    Det kan inga vinklade Youtube-klipp i världen ändra på.

    SvaraRadera
  12. Du håller på IFK, va....

    SvaraRadera
  13. Du som försvarar domaren bör titta på videon och begrunda följande:
    1/ I 10 min river er målvakt ner Andreas Dahlén i friläge. Borde varit straff och rött kort på mv !
    2/ I 33:e min blir Christenssen nersparkad utan åtgärd av domaren
    3/ I 45:e min blir Christenssen åter nersparkad av Mathias Florén och ingen åtgärd av domaren varvid spelet fortsätter och leder till 1-1 målet
    4/ Iandra halvlek dömer han fel 2 gånger på Moberg, första gången träffar han inte IFK--spelaren alls och andra gångenträffar han bollen först (se videons försättsbild)
    5/ Straffen på da Silva rågar måttet, det syns på videon

    Hur du kan försvara allt detta är för mej en gåta ! Att vinna är inte allt !

    SvaraRadera
  14. För att det ens ska kunna vara rött kort måste det vara "målchansutvisning", vilket jag antar att du refererar till kring den 10:e minuten. Eftersom bollen redan är petad och på väg ut över kortlinjen innan "kapningen" är målchansen redan borta och det kan därmed inte bli något rött kort ifall det inte handlar om något väldigt vårdslöst. På sin höjd kan det alltså vara en straff och den får vi väl säga kvittas mot den straffen Smedberg-Dalence borde haft för fasthållningen som skedde någonstans mellan 1-0 och 1-1. Väldigt svårt att avgöra på bilderna om det är någon direkt kontakt som skulle kunna rendera i straff, men eftersom ÅFF:arna knappast protesterar så kan vi nog lugnt anta att det inte var straff. Och egentligen, spelar det någon roll då ni ändå gör 1-0 minuten efteråt? Det är ju knappast så att om ni hade fått straff i 10:e minuten att 2-0:an automatiskt skulle kommit minuten senare utan matchbilden hade nog sett likadan ut.

    SvaraRadera
  15. Du vet säkert hur det är att ha en 12:e motståndare på plan. Allt verkar omöjligt och hopplöst och du vågar inte göra det du borde, nämligen att gå in i närkamperna fullt ut. Det ät förödande för spelet helt enkelt och drar ner den totala prestationsnivån. Ja, det är tråkigt att se för oss åskådare och jag lider med spelare som drabbas...Som sagt, det är inte domarna som ska avgöra matcherna, vilket ofta sker.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.