Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

onsdag 9 oktober 2013

Tre omgångar kvar

Det blev bara en pinne borta mot BP, men vi kan nu känna oss helt trygga på att det blir allsvenskt spel även nästa säsong. Tre matcher återstår och förhoppningen är förstås att vi kan avancera ett par snäpp i tabellen när allsvenskan återstartar efter VM-kvaluppehållet nästa helg..

Med tre omgångar står det alltså klart att vi spelar i Allsvenskan 2014. Senast vi säkrade ett allsvenskt kontrakt så pass tidigt var 1975. Samma år slutade vi på en sjätte plats, vilket vi inte har överträffat sedan dess och det kommer vi inte göra i år heller eftersom Kalmar på femteplatsen är på ointagligt avstånd efter 1–0-segern borta mot Norrköping.

En tangering av sjätteplatsen från 1975 blir också svår att nå. Elfsborg vann som väntat borta mot Syrianska (3–1). Boråslaget är därmed sex poäng före oss och vi har dessutom 15 måls sämre målskillnad. Två hemmamatcher väntar närmast på Borås Arena mot Häcken och Malmö, innan epilogen borta mot Gefle.

Djurgården, på sjunde plats, gled ifrån till tre poäng efter ett sent straffmål hemma mot Göteborg (2–1). Vi har dock sju måls bättre målskillnad. DIF har två ganska tuffa bortamatcher i Småland kvar. Kalmar närmast har en reell chans att knipa en Europa League-plats och Öster i sista omgången kommer förmodligen slåss för sitt liv för att undvika nedflyttning. Däremellan spelar DIF hemma mot Gefle, som kan ha säkrat kontraktet tills dess.

Norrköping föll alltså hemma mot Kalmar, men är ändå två poäng före oss, med ett måls bättre målskillnad. IFK har två riktigt tuffa bortamatcher mot topplagen AIK och Göteborg kvar. Däremellan väntar ett vilt kämpande Öster hemma på Nya Parken.


Vi ligger kvar på nionde plats, men har två hemmamatcher kvar. Helsingborg har återfått viss vittring på guldet och även om det blir svårt för dem att nå dit så har de platser i Europa League att kämpa om. En tuff uppgift väntar alltså söndagen den 20 oktober på Kopparvallen, men utmaningen borde tagga de våra rejält. Dessutom är inte HIF alls lika starka som i våras, med ett försvarsspel där det finns alla möjligheter att tränga igenom.

Sedan väntar Syrianska på Södertälje Fotbollsarena söndagen den 27 oktober. Trots att SFC är klart för Superettan gäller det att ta uppgiften på största allvar för att ta en trepoängare.

I epilogen väntar sedan Häcken på Kopparvallen den 3 november. BKH säkrade, precis som vi och Djurgården, kontraktet i förra omgången. Häcken har vaknat till på slutet och 2–0-segern hemma mot serieledande Malmö FF imponerade. Häcken är nu bara en poäng efter oss, men vi har två måls bättre målskillnad. BKH har en tuff uppgift borta mot Elfsborg närmast och innan vårt möte väntar en hemmafajt mot ett lag med hög motivation – Halmstads BK. Det kan alltså bil en avgörande placeringsmatch i serieavslutningen. Och på Kopparvallen hoppas vi på en ny triumf som den sällsamma vi fick uppleva på Rambergsvallen i våras.


Mjällby höll på att hämta in ett 0–3-underläge hemma mot AIK men föll till sist med 2–3. Vi har därmed tre poäng till godo på blekingarna på elfte plats och samma målskillnad. Mjällby har två jobbiga bortamatcher kvar. Halmstad strider för livet närmast och i epilogen väntar derby mot Kalmar. Guldjagande Göteborg hemma, däremellan, är inte heller lätt.

I och med poängen har Brommapojkarna på tolfte plats ett utmärkt läge att få spela allsvensk fotboll även nästa år, med sex poäng ned till Öster på kvalplats. De två närmaste uppgifterna är dock riktigt tuffa med bortamatch mot Malmö och hemmamatch (På Tele 2) mot AIK. Noll poäng där och epilogen borta mot Halmstad kan bli en skräckmatch. Upp till oss har BP fem poäng.

Gefle på trettonde plats tog en blytung seger borta mot Öster med 4–1, vilket innebär fem sköna poäng och åtta måls bättre målskillnad än växjölaget på kvalplats. I nästkommande match kan Gefle ta ytterligare ett jättekliv mot nytt kontrakt då Syrianska gästar. Djurgården borta och Elfsborg hemma är sedan svårare uppgifter. GIF är sex poäng efter oss.

Det ser ut att bli riktigt kämpigt för Öster på kvalplats. Två bortamatcher väntar närmast mot Göteborg och Norrköping innan epilogen hemma på Myresjöhus Arena mot Djurgården.

Halmstad på nedflyttningsplats har ett enklare program kvar än Öster med två hemmamatcher mot Mjällby och Brommapojkarna, med bortamatch mot Häcken däremellan. HBK är bara en pinne och ett mål efter Öster.

Vi kan hamna mellan 6–13 plats i sluttabellen men sjätteplatsen blir som sagt svår att nå. En sjundeplats måste vara målet. Med den trupp vi har ska vi bara nå en placering som är bättre än den i fjol. Det känns också som vi har en bra möjlighet till detta. Samtliga av våra närmaste konkurrenter har två bortamatcher kvar. Vi måste förstås ändå överträffa fjolårets poängskörd (37 pinnar). 1975 tog vi 36 poäng på 26 matcher (omräkat till tre poäng för seger). Når vi 42 poäng eller bättre överträffar vi 1975 års resultat i poäng per match (1,38).

Viktigast är dock att vi inte hamnar sämre än tia, för de kvarvarande lagen i Svenska Cupen bland de tio främsta garanteras två hemmamatcher i gruppspelet som drar i gång i mars nästa år. En plats bland de tio främsta innebär också hemmamatch mot ett lag i näst högsta seedningsgruppen. Om nuläget i tabellen står sig till slutet skulle vi få möta Brommapojkarna på Kopparvallen i sista gruppspelsomgången.


Trots förlusten mot Häcken har MFF ett bättre läge att ta guld än inför förra omgången. I varje fall gentemot Göteborg. Det är ju bara nio poäng kvar att spela om. Med hemmamatcher mot Brommapojkarna och Syrianska kan väl inte MFF missa detta? Elfsborg kan dock tända till rejält på bortaplan däremellan.

Göteborg tog inte chansen att knapra in genom en försmädlig 1–2-förlust mot Djurgården. Det skiljer därmed fortfarande fyra poäng och fyra mål upp till MFF. Två hemmamatcher återstår dock, mot Öster och Norrköping, samt en bortamatch däremellan mot Mjällby.

Hoppet lever alltså för Helsingborg som är fem poäng efter MFF men har fyra måls bättre målskillnad. HIF möter Kalmar hemma och AIK borta efter vårt möte.

AIKs hopp lever också tills vidare. Men solnalaget har fem poäng upp till MFF och sju måls sämre målskillnad. Norrköping hemma och BP borta väntar närmast, innan den avgörande hemmamatchen om medaljfördelningen mot Helsingborg.

Kalmar vill också ha ett finger med i spelet om medaljerna och är bara tre poäng efter Helsingborg och AIK. KFF har dessutom kvar att möta HIF (på Olympia). Hemmamatcherna mot Djurgården och Mjällby låter dessutom klart överkomliga. Målskillnaden är dock klart sämre än konkurrenternas.


Omgång 28 i sin helhet
Lördag 19 oktober
16.00 Gefle – Syrianska   

Söndag 20 oktober
15.00 Åtvidaberg – Helsingborg
15.00 Göteborg – Öster
17.30 Malmö – Brommapojkarna
17.30 Elfsborg – Häcken

Måndag 21 oktober
19.00 AIK – Norrköping
19.00 Kalmar – Djurgården
19.05 Halmstad – Mjällby

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.

Po
mål
+/-
omg 28
omg 29
omg 30
1.
MFF
54
49-28
+21
BP h
IFE b
SFC h
2.
IFKG
50
46-29
+17
ÖIF h
MAIF b
IFKN h
3.
HIF
49
58-33
+25
ÅFF b
KFF h
AIK b
4.
AIK
49
45-31
+14
IFKN h
BP b
HIF h
5.
KFF
46
29-21
+8
DIF h
HIF b
MAIF h
6.
IFE
42
47-32
+15
BKH h
MFF h
GIF b
7.
DIF
39
34-41
-7
KFF b
GIF h
ÖIF b
8.
IFKN
38
44-43
+1
AIK b
ÖIF h
IFKG b
9.
ÅFF
36
31-31
0
HIF h
SFC b
BKH h
10.
BKH
35
34-36
-2
IFE b
HBK h
ÅFF b
11.
MAIF
33
43-43
0
HBK b
IFKG h
KFF b
12.
BP
31
30-44
-14
MFF b
AIK h
HBK b
13.
GIF
30
31-39
-8
SFC h
DIF b
IFE h
14.
ÖIF
25
25-41
-16
IFKG b
IFKN b
DIF h
15.
HBK
24
26-43
-17
MAIF h
BKH b
BP h
16.
SFC
11
21-58
-37
GIF b
ÅFF h
MFF b

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.