Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 29 oktober 2013

En omgång kvar

Kontrasterna är stora. Det kan vi konstatera efter toppinsatsen mot Helsingborg och magplasket mot Syrianska, men vi har fortfarande i egna händer att upprepa fjolårets åttondeplats.

Besvikelsen är förstås oerhört stor efter den genomusla insatsen i Södertälje. Vid seger hade vi haft en god chans att sluta sexa, eftersom både Elfsborg och Djurgården tappade poäng, men nu är chansen dessvärre borta att förbättra fjolårets åttondeplats.

Hade vi ”bara” förlorat med två mål mot SFC hade vi fortfarande legat kvar på åttonde plats, men eftersom vi föll med tre mål smet Norrköping förbi på fler gjorda mål. Eftersom Mjällby vann med 2–1 hemma mot IFK Göteborg kan vi sluta så pass illa som på en elfteplats, vilket till varje pris måste undvikas!

Som bekant måste vi vara bland de tio främsta för att kunna se fram mot två hemmamatcher vid vårens gruppspel i Svenska Cupen. Om dagens tabell även blir sluttabell, skulle det innebära att vi skulle möta Gefle hemma * i den sista gruppspelsmatchen. Spelar vi kryss mot Häcken kommer vi som sämst nia och vi tar hem åttondeplatsen om Norrköping förlorar borta mot Göteborg.

Om Mjällby vinner borta mot Kalmar har vi ändå råd att förlora med ett mål mot Häcken för att sluta bland de tio främsta, men om vi förlorar med två mål smiter Häcken om på fler gjorda mål.

Självklart siktar vi istället på seger och vinner vi med fler mål än vad Norrköping gör i Göteborg så tar vi åttondeplatsen och får i så fall möta laget som slutar på trettonde plats * i Allsvenskan i sista gruppspelsomgången av Svenska Cupen. Kommer vi tia får vi möta elvan * i sista gruppspelsomgången på Kopparvallen.

* Den 10 november spelar Elfsborg borta mot Kristianstads FF i Svenska Cupens andra omgång. Vinner Kristianstad ändras förutsättningarna och även det elfte laget i Allsvenskan får två hemmamatcher, men då vill det till en skräll av högre mått. Svenska Cupen är ju boråslagets enda chans att komma ut i Europa igen nästa år.


Trots Göteborgs skrala resultat på sistone har Blåvitt allt att spela för i kamratmötet mot Norrköping. Tredjeplatsen som de innehar ger som bekant en eftertraktad plats i Europa League.

Vid kryss på Gamla Ullevi kan Helsingborg smita förbi. HIF möter AIK på bortaplan, där AIK redan har säkrat andraplatsen.

Om Göteborg förlorar kan även Kalmar blanda sig in i leken. KFF tar då tredjeplatsen vid seger hemma mot Mjällby samtidigt som Helsingborg tappar poäng på Friends Arena.

Om tvåan eller trean vinner Svenska Cupen nästa vår, så får även fyran en plats i Europa League. Hamnar Kalmar trea så kan dock inte fyran få en plats i Europa League, eftersom både AIK och Kalmar är utslagna ur Svenska Cupen.

Hur som helst har både Norrköping och Mjällby bortamatcher mot lag som har Europa Leagueplatser att spela om.

Malmö FF säkrade som bekant guldet efter gårdagens 2–0-seger på Borås Arena. Mjällby och Gefle säkrade sina allsvenska kontrakt efter BPs förlust mot AIK i lördags (0–6).

Spännande in i det sista blir det för de tre nykomlingarna. Halmstad ser ut att klara sig kvar utan kval, vilket såg väldigt avlägset ut för bara ett par omgångar sedan. Efter två raka segrar mot Mjällby och Häcken har dock HBK det hela i egna händer, men då krävs seger även i ödesmatchen mot Brommapojkarna. Hemma på blöttunga Örjans Vall är HBK favoriter mot konstgräslaget från Bromma. För BP gäller det att ta en poäng för att undvika kval, men de kan inte längre åka ur direkt, vilket kan gynna gästerna för HBK kan fortfarande åka ur direkt. Om Halmstad förlorar går Öster om i händelse av seger hemma mot Djurgården, om ÖIF vinner med två måls marginal eller HBK förlorar med två måls marginal.

Ett scenario kan alltså utspela sig att Öster leder med 2–0 mot Djurgården och det är kryssläge på Örjans Vall. HBK måste då göra mål för att klara sig utan kval, men kan inte satsa allt framåt med risk att istället släppa in mål och åka ur direkt.

Östers läge är alltså prekärt trots kvitteringen borta mot Norrköping (1–1), men under har ju skett förr.


Från Superettan har vi ännu inte fått några nya lag till nästa års Allsvenskan. Falkenberg tycktes kunna säkra avancemanget med en 2–0-ledning borta mot Degerfors och en man mer på banan. DIF kom fock ifatt till 2–2. På stopptid fick dock FFF straff, vilken missades!

Kampen lever därmed in i sista omgången på lördag vilka två lag som går direkt upp och vilket som får kvala av trion Falkenberg, Örebro och Sundsvall.

För Falkenberg räcker en poäng hemma mot sexan Ängelholm. Trean Sundsvall är förvisso bara två poäng efter FFF, men har 11 måls sämre målskillnad. Tvåan Örebro har samma målskillnad som Falkenberg men är en poäng efter.

Örebro spelar borta mot nian Ljungskile på blöttunga Skarsjövallen och Sundsvall spelar borta mot Landskrona, som förmodligen måste vinna för att undvika negativ kvalplats. Värnamo går annars förbi om de besegrar Örgryte hemma på Finnvedsvallen. ÖIS måste å andra sidan vinna för att ha chansen att kval sig kvar. Vid kryss för Landskrona kan även Varberg gå om. Hallänningarna möter avhängda Brage på bortaplan. Giffarna möter med andra ord ett heltaggat Landskrona.


Omgång 30 i sin helhet
Söndag 3 november
15.00 Öster – Djurgården
15.00 Kalmar – Mjällby    
15.00 Gefle – Elfsborg
15.00 AIK – Helsingborg
15.00 Halmstad – Brommapojkarna
15.00 Åtvidaberg – Häcken
15.00 Malmö – Syrianska
15.00 Göteborg – Norrköping

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. Den blåmarkerade är bottenmatch.

Po
mål
+/-
omg 30
1.
MFF
60
53-29
+24
SFC h
2.
AIK
55
52-31
+21
HIF h
3.
IFKG
51
47-31
+16
IFKN h
4.
HIF
49
60-39
+21
AIK b
5.
KFF
49
33-25
+8
MAIF h
6.
IFE
43
47-34
+13
GIF b
7.
DIF
43
37-43
-6
ÖIF b
8.
IFKN
39
45-45
0
IFKG b
9.
ÅFF
39
35-35
0
BKH h
10.
BKH
36
35-39
-4
ÅFF b
11.
MAIF
36
45-45
0
KFF b
12.
GIF
34
34-40
-6
IFE h
13.
BP
31
31-52
-21
HBK b
14.
HBK
30
30-44
-14
BP h
15.
ÖIF
27
26-42
-16
DIF h
16.
SFC
14
25-61
-36
MFF b


1 kommentar:

  1. jag är lite bekymrad över lagets höga medelålder och
    att så få talanger slussats in, fått chans till A-lags speltid, de sista åren. Det finns många som snart faller för ålderssträcket och vi borde
    kunns slussa fram någon eller några från fotbollsgymnasiet/u-lagsverksamheten de kommande åren

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.