Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

onsdag 2 oktober 2013

Fyra omgångar kvar

En allsvensk omgång återstår innan VM-kvaluppehållet och den går av stapeln i helgen. För vår del väntar bortamatch mot Brommapojkarna på lördag.

Den förra omgången fick en mycket tråkig utveckling i och med derbyförlusten hemma mot IFK Norrköping med 1–3, men än värre var det för Syrianska som i och med poängtappet hemma mot Brommapojkarna definitivt är klart för Superettan. BP däremot var genom 2–1-segern en av omgångens stora vinnare. Med fem poäng ned till kval och sex till nedflyttning har nykomlingen på tolfte plats ett bra läge att klara kontraktet, men först vill vi förstås säkra vårt kontrakt genom att vinna på Grimsta på lördag. Våra chanser till en framskjuten placering finns alltjämt kvar även om Kalmar på femteplatsen har seglat iväg och är åtta poäng före oss. KFF har därmed häng på en Europa Leagueplats. Därbakom är det dock öppet.

Vi får se vilken effekt tabellsexan Elfsborg (fyra poäng före oss) får av tränarskiftet, då Klas Ingesson har tagit över efter Jörgen Lennartsson. Men med obefintlig chans att komma topp fyra hamnar nog fokus i främsta hand på Europa League istället för Allsvenskan där följande matcher återstår: Syrianska (borta), Häcken (h), Malmö (h) och Gefle (b).

Sjuan Norrköping drog ifrån oss med tre poäng, men har tuffa matcher kvar: Kalmar (hemma), AIK (b), Öster (h) och Göteborg (b).

Åttan Djurgården (en poäng före oss) har två tuffa uppgifter närmast med hemmamatch mot Göteborg och bortamatch mot Kalmar. Därefter väntar vilt kämpande bottenlag i form av Gefle hemma och Öster borta.


Trean Helsingborg har tappat sin guldchans, men har fortfarande platserna i Europa League att kämpa om. Den vacklande formen kan vi förhoppningsvis ändå dra nytta av efter VM-kvaluppehållet, då vi möter HIF på Kopparvallen den 20 oktober.

Jumbon Syrianska kan förbereda sig på nästa säsong i Superettan men de vill säkert avsluta snyggt och då gäller det att vara på tå den 27 oktober.

Elvan Häcken (tre poäng efter oss) spelade mållöst borta mot Gefle, vilket var ett resultat som tar hisingslaget allt närmare ett nytt kontrakt. Sju poäng skiljer ned till kvalet och åtta till direktnedflyttning. Två tuffa matcher väntar närmast, med hemmamatch mot Malmö och bortamatch mot Elfsborg. Det mesta tyder ändå på att Bollklubben har kontraktet klart innan epilogen mot oss på Kopparvallen den 3 november, även om Häcken möter Halmstad hemma i näst sista omgången.


Tian Mjällby (två poäng efter oss) har ett svårt program kvar; AIK (hemma), Halmstad (b), Göteborg (h) och Kalmar (b).

Gefle på trettonde plats är åtta poäng efter oss och gästrikarna har två poäng till Öster på kvalplatsen. På söndag möts båda dessa lag på Myresjöhus Arena i en mycket viktig streckmatch. Gefle har sedan fördelen att ha Syrianska hemma kvar, medan Djurgården borta och Elfsborg hemma är tuffare uppgifter.

Öster är alltså tio poäng efter oss. Efter matchen mot Gefle har ÖIF två svåra bortamatcher mot Göteborg och Norrköping innan epilogen hemma mot Djurgården.

Nästjumbon Halmstad har sämst utgångsläge i bottenstriden, elva poäng efter oss, en poäng efter Öster och tre efter Gefle. HBK har en tuff derbyuppgift borta mot Helsingborg på söndag, sedan väntar mer överkomliga matcher; hemma mot Mjällby, borta mot Häcken och hemma mot Brommapojkarna.


I guldracet är det nu klar fördel Malmö FF efter segern hemma mot Mjällby med 1–0. Fyra poäng och fem måls bättre målskillnad än Göteborg är ett bra utgångsläge. Hemmamatcherna mot BP och Syrianska ska MFF vinna. Även om det blir tuffare borta mot Häcken och Elfsborg, bör MFF klara detta.

Göteborg måste i princip ta fem poäng fler än MFF, vilket borde innebära full pott. IFK är dock inte så pass spelskickligt så de ska klara av uppgiften, även om det återstående programmet är överkomligt: Djurgården (borta), Öster (h), Mjällby (b) och Norrköping (h).


Omgång 27 i sin helhet
Fredag 4 oktober
19.00 Mjällby – AIK 

Lördag 5 oktober
16.00 Brommapojkarna – Åtvidaberg
16.00 Norrköping – Kalmar

Söndag 6 oktober
15.00 Djurgården – Göteborg
15.00 Öster – Gefle
15.00 Syrianska – Elfsborg
17.30 Helsingborg – Halmstad
17.30 Häcken – Malmö

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.

Po
mål
+/-
omg 27
omg 28
omg 29
omg 30
1.
MFF
54
49-26
+23
BKH b
BP h
IFE b
SFC h
2.
IFKG
50
45-27
+18
DIF b
ÖIF h
MAIF b
IFKN h
3.
HIF
46
54-31
+23
HBK h
ÅFF b
KFF h
AIK b
4.
AIK
46
42-29
+13
MAIF b
IFKN h
BP b
HIF h
5.
KFF
43
28-21
+7
IFKN b
DIF h
HIF b
MAIF h
6.
IFE
39
44-31
+13
SFC b
BKH h
MFF h
GIF b
7.
IFKN
38
44-42
+2
KFF h
AIK b
ÖIF h
IFKG b
8.
DIF
36
32-40
-8
IFKG h
KFF b
GIF h
ÖIF b
9.
ÅFF
35
31-31
0
BP b
HIF h
SFC b
BKH h
10.
MAIF
33
41-40
+1
AIK h
HBK b
IFKG h
KFF b
11.
BKH
32
32-36
-4
MFF h
IFE b
HBK h
ÅFF b
12.
BP
30
30-44
-14
ÅFF h
MFF b
AIK h
HBK b
13.
GIF
27
27-38
-11
ÖIF b
SFC h
DIF b
IFE h
14.
ÖIF
25
24-37
-13
GIF h
IFKG b
IFKN b
DIF h
15.
HBK
24
24-39
-15
HIF b
MAIF h
BKH b
BP h
16.
SFC
11
20-55
-35
IFE h
GIF b
ÅFF h
MFF b

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.