Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 27 oktober 2013

Katastrofuselt mot den särklassiga jumbon

Att uppträda på det sätt som våra spelare gjorde i Södertälje mot Syrianska FC är inte i någon mån acceptabelt. Det var så genomuselt så man kan inte annat än att gråta.

Det spelar ingen roll att det laget vi mött förmodligen är det sämsta i Allsvenskan i modern tid. Det spelar ingen roll att de inte hade vunnit på 22 matcher. Man måste ändå ta jobbet och springa. Det fanns ingen av våra spelare som tog jobbet. Halvloja, joggande spelare var egentligen chanslösa mot detta lag av knappt superettanklass.

Förvisso kan Syrianska spela boll med rätt bra och fyndigt passningsspel, men försvarsmässigt håller laget definitivt inte superettanklass. Att vi inte kunde utnyttja detta är en fullkomlig gåta.

Trots en riktigt svag första halvlek var vi med i matchen efter 1–1 i paus.

Det första målet var dock en riktig sorgehistoria i den 26:e minuten. Vi tappade ett otal bollar efter slarv i den här eländiga matchen och likadant var det vid första målet. Sebastian Rajalakso sprintade enkelt förbi en passiv Mohammed Abubakari vid vänster långlinje. Erik Mobergs märkliga försök till chansbrytning, istället för att bara följa med blev totalt misslyckat. Det var sedan solklar offside på Mattias Mete och att påstå att han inte påverkade spelet är bara löjligt, men ingen avblåsning kom och det var ingen ursäkt för att agera så passivt. Daniel Sjölunds hemåtjobb i situationen var pinsam att se. Kristian Bergström lade inte heller i högsta växeln. Alberis da Silva blev bortvänd och Andreas Dahlén försökte förgäves komma till undsättning mot tre syrianskaspelare. Bollen kom till Mattias Mete som rullade in 1–0 fri med Henrik Gustavsson. Metes målfirande var också ett otroligt hån mot den förening som lånat ut honom till Syrianska.

Trots allt kom vi ifatt innan paus. I den 41:a minuten skickade Kristian Bergström in en hörna från höger som målvakten Dejan Garca boxade bort, men inte bättre än att Martin Christensen kunde lägga in den framför mål och där kunde Mohammed Abubakari trycka in 1–1.

Efter avslutningen på den första halvleken kändes det som vi var på gång att kunna ta över matchen. Vi fick dock en riktig kalldusch i början på andra halvlek. Dejan Garca slog en lång utspark och det var otroligt slarvigt och nonchalant av Erik Moberg att inte lägga sig på rätt sida om Mattias Mete som istället kunde sprinta sig fri och eftersom Henrik Gustavsson fastnade på mållinjen blev det ännu enklare för vår utlånade spelare att göra 2–1. Ånyo hånade Mete genom sitt målfirande. Något firande mäktade han dock inte med när han kvitterade till 2–2 mot Syrianska på Södertälje Fotbollsarena ifjol.

Prestationen som följde var sedan ett riktigt lågvattenmärke. När man inte trodde att det kunde bli sämre så var det sedan genomuselt, med nära på noll engagemang.

Uppförsbacken blev ännu större då vi tappade bollen på högersidan efter en timmes spel. Mohammed Abubakari slog bort en passning. Anton Tinnerholm chansade högt och joggade hem när han blev överspelad, vilket var förödande. Gabriel Somi fick därmed fritt utrymme på vänstersidan att sprinta på och måtta inlägg. Alberis da Silva var naiv och tittade bara på boll och då gick det som det gick. Nyss inbytte Dinko Felic vräkte sig över honom och nickade in 3–1 bakom en chanslös Henrik Gustavsson.

Efter ett Inkast långt ner på vår planhalva till höger i den 75:e minuten fick Isa Demir tillbaka bollen av Anders Bååth. Isa tog sig enkelt mellan otroligt passiva Daniel Sjölund och Kristian Bergström. Mohammed Abubakari och Alberis da Sillva var också alldeles för passiva därbakom och hann inte in i press. Henrik Gustavsson var inte heller alert och kunde inte hindra Demir från att panga upp bollen i nättaket trots snäv vinkel.


Henrik Gustavsson fick sannerligen ingen vidare hjälp men kunde ha gjort det bättre på andra och fjärde målet.

Anton Tinnerholms fina insats mot Helsingborg var nu som bortblåst. 22-åringen såg trött ut och hade ingen kraft i löpningarna, positionsspelet och värderingarna blev därefter.

Mittbackarnas säkra spel mot Helsingborg var oerhört avlägset denna becksvarta kväll. Erik Moberg gick bort sig å det grövsta flera gånger och var verkligen inte på tå. Alberis da Silva verkade också ha fastnat i konstgräset.

Andreas Dahlén verkade vara den ende som hade lite spring i benen, men det blev ändå han som ”offrades” för mer offensiva byten. Försvarsmässigt släppte även Dalle förbi på sin kant.

Kristian Bergström hade även han en mörk dag, var ofta i ingemansland och fick jaga utan framgång.

Det var märkligt att se Daniel Sjölunds förvandling från landslagsklass till en spelare på betydligt lägre nivå. Var fanns viljan?

Mohammed Abubakari var också passiv, loj och slog bort passningar. Jag hoppades på en vändning efter målet, men så blev det inte.

Martin Christensen föll tillbaka i gamla synder, kladdade bort lägena och tappade boll. Livsfarliga omställningar åkte vi därför på.

Imad Zatara valde inte heller att spela lagspel, utan skulle dribbla mot sin förra klubb. Det gick inte alls och vi fick många omställningar emot oss.

Viljan verkade också helt saknas hos Oscar Möller. Förvisso blev det inte ett dugg bättre när Ricardo Santos byttes in. Även om det var hårt att få ett rött kort, så var det otroligt orutinerat att bli utvisad i den 90:e minuten i underläge 1–4. Men han kanske ville slippa spela serieepilogen?

John Owoeri byttes in men kom ingenstans på topp och Petrit Zhubi gjorde också ett intetsägande inhopp till vänster.


Hur nånting som var så otroligt bra mot Helsingborg kan bli så otroligt uselt mot Syrianska är fullständigt ofattbart. Det handlar alltså om att sjunka från yppersta toppklass i Allsvenskan till division II-klass på bara en vecka.

Det kan bara handla om en inställningsfråga – att det inte är så viktigt att vinna – åtminstone från vissa spelare som hånskrattade mot sina arbetsgivare när vi släppte in 1–3-målet.

Att inte skriva in en klausul i Mattias Metes utlåningskontrakt att han inte fick spela mot oss kan bli en dyrbar historia som jag hoppas aldrig kommer att upprepas!


Syrianska FC – ÅFF 4–1 (1–1)
1–0 (26) Mattias Mete
1–1 (41) Mohammed Abubakari (Martin Christensen)
2–1 (47) Mattias Mete
3–1 (60) Dinko Felic
4–1 (75) Isa Demir
Utvisning ÅFF: Ricardo Santos (90)
Varningar ÅFF: Alberis da Silva (5:e)
Domare: Mohammed Al-Hakim. Köping.
Publik: 1 603

Övrig statistik
Bollinnehav 46 – 54
Avslut  15 – 13
Avslut på mål 9 – 9
Avslut i målställningen 1 – 0 
Hörnor 7 – 4
Frisparkar 6 – 14
Offside 1 – 1
Utvisningar 0 – 1
Varningar 2 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Erik Moberg, Alberis da Silva, Andreas Dahlén (ut 73) –
Martin Christensen (ut 59), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström (MM 73) –
Imad Zatara (HM 59), Oscar Möller (ut 63)

Inbytta ersättare
John Owoeri (in 59 F), Ricardo Santos (in 63 F), Petrit Zhubi (in 73 VM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Daniel Hallingström, Allan Olesen, Emmanuel Dogbe.

11 kommentarer:

  1. Hej Tobbe du skriver att "Dalle" släppte förbi på sin kant vad speciellt menar du med det inget upprinnande mål kom därifrån eller hur? Han var för dagen bäst i ett blekt bruket enligt oss iaf.

    SvaraRadera
  2. Mete har all rätt att fira mot oss. Han fick sparken av oss efter två år som bänknötare. Klart han firar då när han gör mål för sin moderklubb.

    SvaraRadera
  3. ????????????????????
    Det kommer inte någon publik till sista , mot Häcken efter denna uppvisning, superdåligt ÅFF

    SvaraRadera
  4. Andders - Södertälje28 oktober 2013 kl. 16:41

    Tack Tobbe för att du icke skräder orden! Hoppas det var sista gången jag fick se Santos i vår vackra, blå tröja...

    SvaraRadera
  5. Kanske tid att se över lägsta nivån. Katastrof...

    SvaraRadera
  6. Tycker att ni ska ge Santos några mer chanser. Han kan bli bra på sikt liksom John Owoeri. De måste slipas in i gänget först. Det är inte lätt att komma till en ny klubb och prestera på topp både fysiskt och psykiskt med en gång. Ge dem tid så tror jag att det kan bli bra !

    SvaraRadera
  7. Jag tycker Dalle klarade sig bäst av våra backar. Inget mål kom som sagt därifrån. Han försökte och sprang, men kvaliteten var inte heller speciellt bra, vilket i o f är väldigt svårt i ett lagspel som fotboll där alla underpresterade i gårdagens hemska match.

    Mete har absolut ingen rätt att jubla mot oss. Vad har vi medlemmar/supportrar gjort honom för illa? Att han inte fick förlängt kontrakt av sportledningen ska han inte håna oss för!

    SvaraRadera
  8. Klart som korvspat att Mete skulle fira, det skulle jag med gjort om jag var i hans sits. Synd hur han blev behandlad i klubben men det finns väl mer än bara det som händer på planen, eller?

    SvaraRadera
  9. Vad snackar du om. Vadå behandlad. Han ville ju själv lånas ut för att få speltid. Nu är det ju så att bara 11 man kan starta och han har inte varit tillräckligt bra i vårt lag. Så du skulle ha jublat om du gjort mål mot ÅFF - ja, då vet vi ju vilken så kallad supporter du är!

    SvaraRadera
  10. Tycker också det är riktigt konstigt och oproffsigt att Meta fick spela mot ÅFF. Tog det som självklart att det skulle finnas en klausul men tydligen inte.

    SvaraRadera
  11. Håller med om att det är fel att låta Mete spela men det är inte hans fel. Det är kontraktsskrivningen. Sen tycker jag att det är skillnad på glädje och skadeglädje i den situation Mete hamnade i. Vilket det var mest av vet bara Mete. Själv hade jag varit glad att känna att jag äntligen fick visa vad jag kunde.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.