Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 28 september 2013

Fem omgångar kvar

En lång säsong börjar närma sig avgörandet. Fem spännande omgångar återstår innan vi kan summera Allsvenskan anno 2013.

Innan säsongen trodde jag på toppkänning med fem omgångar kvar. Efter halva säsongen såg det också mycket lovande ut med 26 poäng efter 15 matcher. Sedan följde dock en tung svacka med endast tre poäng på sju matcher och topplagen ryckte ifrån i ett nafs. Säsongen liknade fjolåret då vi också tappade efter halva serien. Skillnaden är att vi i år bröt den negativa trenden tidigare och har ryckt ifrån kvalplatsen med 10 poäng och till direktnedflyttning med 11 pinnar. I fjol var förhållandet vid samma tidpunkt 5 respektive 16 poäng.

Känslan är fortfarande fantastisk efter att vi äntligen lyckades vinna på Strandvallen igen. Jag har upplevt många trauman på Mjällbys hemmaplan. Efter varje nederlag har vår store ÅFF-ikon Roger Magnusson försökt trösta mig efter matchen. Men denna gång kom vi överens innan matchen att nu skulle vi få jubla tillsammans. Så blev det och det är fantastiskt att Roger, som numera bor i Kristianstad, ställer sig i klacken med oss.

En intressant iakttagelse, nu när vi spelat samtliga matcher i årets Allsvenskan på naturgräs, är att vi släppt in hela 13 mål mot toppkvarteten (0–3 mot Helsingborg, 0–4 mot Malmö, 2–3 mot AIK och 0–3 mot Göteborg). Mot de andra fem lagen har vi däremot inte släppt in ett enda mål (Halmstad 0–0, Kalmar 0–0, Öster 2–0, Häcken 2–0 och Mjällby 1–0).


Med fem omgångar kvar är den första målsättningen att säkra det allsvenska kontraktet så fort som möjligt. Vid seger i måndagens derby hemma mot Norrköping, säkras allsvenskt spel 2014 om Halmstad inte vinner hemma mot Djurgården på söndag och Öster kammar noll borta mot AIK på måndag.

Nästa målsättning är att ta fler poäng än förra året. Då tog vi 37 poäng och redan nu har vi 35 pinnar, med 15 poäng kvar att spela om. Vidare vill vi förstås förbättra fjolårets åttondeplats, även om det i år räcker med en tiondeplats för att säkra två hemmamatcher i svenska cupens gruppspel, eftersom AIK och Kalmar FF är utslagna (och de båda med alla sannolik slutar topp tio).

De åtta högst rankade lagen i Svenska Cupen får också hemmamatch i den sista gruppspelsomgången mot ett lag i den näst högsta seedningsgruppen. Om vi slutar på den sjundeplats som vi har i dag – blir vi rankade som femte lag (om AIK och KFF är före oss i tabellen, samt att Elfsborg också går vidare i cupen efter bortaseger mot Kristianstad den 10 november).  Vi kommer i så fall möta det 12:e seedade laget (14:e i Allsvenskan) som för närvarande är Öster, ett lag från Superettan samt ett lag från Superettan/lägre division. Slutar vi på sjätteplats (med AIK och KFF före oss i tabellen), så får vi möta det 15:e laget i Allsvenskan och så vidare.

Att nå just en sjätteplats är på intet sätt omöjligt. Elfsborg är inte i någon jätteform och har gruppspelet i Europa League att tänka på. Vägledare blir hemmamatchen mot Helsingborg på söndag. Seger där och boråslaget har häng på en ny europaplats, men vid förlust kan Elfsborg tackla av i de sista matcherna. Tre poäng bör det ändå bli borta mot Syrianska. Häcken på hemmaplan kan dock slåss för sitt kontrakt, liksom Gefle borta i sista omgången. Hetaste guldaspiranten Malmö hemma i näst sista omgången blir en riktigt svår nöt att knäcka.

Kalmar på femteplatsen är fem poäng före oss, men vid en riktigt bra spurt kan vi passera dem. KFF har inget enkelt spelprogram kvar. På söndag väntar guldjagande Göteborg på Guldfågeln Arena, sedan följer bortamatch mot Norrköping, hemmamatch mot Djurgården och bortamatch mot Helsingborg innan epilogen hemma mot Mjällby.

En fjärdeplats i Allsvenskan ger bronsmedalj och en plats i Europa League om tvåan eller trean vinner Svenska Cupen i maj nästa år. Vi har dock hela åtta poäng upp till AIK och tio måls sämre målskillnad, men det är klart, går vi fullt och solnalaget tappar stinget efter att guldchansen gått om intet så har vi chansen. Solnalaget möter Öster hemma på måndag. Sedan följer Mjällby borta, Norrköping hemma, Brommapojkarna borta och Helsingborg hemma.


I bottenstriden kan Syrianskas sista lilla livlina klippas av helt i eftermiddag. Om det inte blir seger hemma mot Brommapojkarna så är laget nämligen helt klart för Superettan med fyra matcher kvar. För Brommapojkarna (som är 8 poäng efter oss) kan å andra sidan en trepoängare vara oerhört värdefull för att hålla sig ifrån nedflyttningsplatserna, men på bortaplan har BP inte tagit en enda seger hittills i årets Allsvenskan. På hemmaplan har dock BP fem raka segrar, men lördagen den 5 oktober hoppas vi förstås att kunna spräcka den sviten. BP har sedan tuffa matcher borta mot Malmö och hemma mot AIK innan helt avgörande(?) epilogen borta mot Halmstad.

Söndagen den 20 oktober kommer tabelltrean Helsingborg till Kopparvallen. HIF är hela tio poäng före oss, men på hemmaplan ska vi i varje fall ha en bra chans att besegra det vacklande topplaget.

Syrianska borta söndagen den 27 oktober, kommer med all sannolikhet vara klart för Superettan, men trots detta gäller det att visa god karaktär för att ta hem tre poäng.

I den sista omgången väntar Häcken (som är fyra poäng efter oss) på hemmaplan, som borde ha säkrat sitt kontrakt vid det laget, om getingarna skött sina kort väl i nyckelmatcherna borta mot Gefle på måndag och hemmamatchen mot Halmstad i näst sista omgången. Malmö hemma och Elfsborg borta däremellan är extra tuffa uppgifter.

Med 10 poäng ned till kvalplatsen ska vi inte behöva känna oss skraja för att dras in i bottenstriden.
Öster har ett tufft program kvar med bortamatcher både mot AIK (på måndag) och Göteborg (i omgång 28). Gefle hemma i nästa omgång känns som en riktig nyckelmatch för växjölagets öde.

Halmstad (11 poäng efter oss) har förvisso många goda chanser till ett flertal poäng genom möten med lagen på den undre halvan (Djurgården hemma på söndag, Mjällby hemma, Häcken borta och Brommapojkarna hemma i epilogen).

Gefle (9 poäng efter oss) möter precis som Halmstad fyra lag på den undre halvan (Häcken hemma på måndag, Öster borta, Syrianska hemma och Djurgården borta).

Norrköping som är närmast jagande lag efter oss i tabellen (samma poäng men två måls sämre målskillnad) har ytterligare två tuffa bortamatcher efter vårt möte på Kopparvallen, mot AIK och Göteborg. Försvarsstarka Kalmar och ett vilt kämpande Öster på hemmaplan är inte heller enkla uppgifter.

Mjällby (2 poäng efter oss) har ett mycket tufft spelschema kvar med tre topplag kvar (Malmö borta, AIK hemma och Göteborg hemma). Halmstad på bortaplan kämpar för kontraktet och Kalmar borta i epilogen är aldrig lätt.

Djurgården (2 poäng efter oss) har tuffa matcher hemma mot Göteborg och borta mot Kalmar, samtidigt som de möter tre lag som kämpar frenetiskt för att undvika nedflyttning (Halmstad borta, Gefle hemma och Öster borta).

Omgång 26 i sin helhet
Lördag 28 september
16.00 Syrianska - Brommapojkarna

Söndag 29 september
15.00 Halmstad – Djurgården
15.00 Kalmar – Göteborg
17.30 Elfsborg - Helsingborg

Måndag 30 september
19.00 AIK – Öster
19.00 Gefle – Häcken
19.00 Malmö – Mjällby
19.00 Åtvidaberg – Norrköping


Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.

Po
mål
+/-
omg 26
omg 27
omg 28
omg 29
omg 30
1.
MFF
51
48-26
+22
MAIF h
BKH b
BP h
IFE b
SFC h
2.
IFKG
50
44-25
+19
KFF b
DIF b
ÖIF h
MAIF b
IFKN h
3.
HIF
45
53-30
+23
IFE b
HBK h
ÅFF b
KFF h
AIK b
4.
AIK
43
40-28
+12
ÖIF h
MAIF b
IFKN h
BP b
HIF h
5.
KFF
40
26-20
+6
IFKG h
IFKN b
DIF h
HIF b
MAIF h
6.
IFE
38
43-30
+13
HIF h
SFC b
BKH h
MFF h
GIF b
7.
ÅFF
35
30-28
+2
IFKN h
BP b
HIF h
SFC b
BKH h
8.
IFKN
35
41-41
0
ÅFF b
KFF h
AIK b
ÖIF h
IFKG b
9.
MAIF
33
41-39
+2
MFF b
AIK h
HBK b
IFKG h
KFF b
10.
DIF
33
28-39
-11
HBK b
IFKG h
KFF b
GIF h
ÖIF b
11.
BKH
31
32-36
-4
GIF b
MFF h
IFE b
HBK h
ÅFF b
12.
BP
27
28-43
-15
SFC b
ÅFF h
MFF b
AIK h
HBK b
13.
GIF
26
27-38
-11
BKH h
ÖIF b
SFC h
DIF b
IFE h
14.
ÖIF
25
23-35
-12
AIK b
GIF h
IFKG b
IFKN b
DIF h
15.
HBK
24
23-35
-12
DIF h
HIF b
MAIF h
BKH b
BP h
16.
SFC
11
19-53
-34
BP h
IFE h
GIF b
ÅFF h
MFF b

2 kommentarer:

  1. TOBBE ! ! ! DU VET JU ATT NÄR PEKING KOMMER PÅ BESÖK TILL ÅTVID SÅ BLIR DET TUFFT FÖR ER ! ! ! HUR SKA NI LYCKAS FÅ GULDKÖPING PÅ FALL PÅ MÅNDAG ? ? ? DET TER SIG OMÖJLIGT ! ! ! MVH SNOKA ! ! !

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.