Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 4 november 2013

Hedervärd avslutning förde upp oss på övre halvan

Vi lyfte från debaclet i Södertälje och 2–2 hemma mot BK Häcken i epilogen räckte för att upprepa fjolårets åttondeplats. Vi kan därmed glädjas åt två hemmamatcher i Svenska Cupens gruppspel i mars i satsningen mot Europa League.

På förhand kändes det som vi skulle få uppleva en fartfylld epilogmatch på Kopparvallen. Ofta kan sådana här matcher i sista omgången, som ”bara” gäller placeringar i mittskiktet, bli rätt avslagna historier. Efter att båda lagen svarat för svaga insatser i näst sista matchen, Häcken 1–3 hemma mot Halmstad och vi hemska 1–4 borta mot Syrianska, fanns en stor revanschlusta att avsluta snyggt.

I första halvlek var farten i spelet helt okej men inledningsvis skapades inga heta chanser. Under den andra delen av första halvlek började det hetta till. Trots att var det mållöst i paus.

I andra halvlek kom sedan islossningen och det var vi som började målskyttet efter en fin inledning på den andra akten, med fyndigt vägvinnande passningsspel

I den 50:e minuten tog vi ledningen efter en fin omställning. Martin Christensen spelade in bollen från höger till Mohammed Abubakari som hittade Daniel Sjölund centralt. Dajja stormade fram centralt och hittade ut till vänster där Kristian Bergström störtade fram i innerläge och klippte in bollen invid den bortre stolpen.

Vi hade sedan en sämre period och i den 56:e minuten kvitterade Häcken efter att de fått tryck emot oss. Leonard Zuta slog in bollen i straffområdet till vänster, där Anton Tinnerholm helt tappat bort Martin Ericsson som spelade snett bakåt och Rene Makondele skickade in 1–1. Rene Makondele var helt sopren eftersom Mohammed Abubakari inte följde med i löpningen.

Vi replikerade dock i den 59:e minuten. Erik Moberg tog bollen i eget straffområde, bröt ut till höger och slog en fin lyra till Oscar Möller som elegant tog emot bollen, vände om och slog en väl avvägd boll i djupet. John Owoeri, i offsideposition, släppte bollen. Kristian Bergström såg ut att fastna men kunde sticka bollen förbi David Frölund och John kunde snappa upp bollen och rulla in 2–1. 

Matchen fortsatte med ett öppet spel med chanser åt båda håll.

Erik Moberg svarade för en fin brytning i den 63:e minuten, annars hade vi fått ett friläge emot oss. Två minuter senare kom Oscar Möller fri efter att ha snappat upp en andraboll, men sköt strax utanför den bortre stolpen.

I den 69:e minuten var Henrik Gustavsson bra ute och avvärjde ett anfall och två minuter senare var han på styva linan igen. Martin Ericsson sökte straff och fick den när han föll mellan Erik Moberg och Mohammed Abubakari i straffområdet. Fimpen gick åt rätt håll (höger) och räddade Moestafa El Kabirs elvametare med en mycket kvalificerad enhandsräddning.

I den 74:e minuten fick Häcken ett nytt bra läge men Rene Makondele sköt över. Två minuter senare frestade Imad Zatara med ett bra skott, som tvingade målvakten till en svettig räddning. I den 77:e minuten var det åter Häckens tur att skapa en het chans men Simon Gustavsson sköt utanför.

I den 83:e minuten anföll vi fint på högersidan. Imad Zatara och Anton Tinnerholm hade ett fint samarbete till höger. Anton Tinnerholm slog in bollen snett inåt vid kortlinjen och Imad Zatara klippte bollen klockrent i ribban. Två minuter senare nickade Joel Rajalakso men Källqvist kunde rädda. Daniel Sjölund vann bollen kort senare, men kom för nära Christoffer Källqvist, som avvärjde.

I den 87:e minuten kvitterade istället Häcken. Efter en spelvändning kunde Björn Anklev sprinta in från höger och klippte in 2–2. Dessvärre tappade Andreas Dahlén bort Anklev vid bortre stolpen.

Minuten senare fick Kristian Bergström ett liknande läge som han gjorde 1–0 på, men denna gång gick skottet tyvärr över.


Henrik Gustavsson räddade sin andra straff för året, hemma mot Elfsborg knep han ju även Mohammed Banguras elvametare. Jag återkommer senare i veckan på officiella sidan med uppdaterad straffstatistik från vår fantastiska målvakt. Fimpen svarade för några fina räddningar men fick dålig hjälp vid baklängesmålen.

Anton Tinnerholm lyfte sig förstås väldigt mycket från matchen i Södertälje, men var lite passiv och låg för långt ifrån sin spelare och vid 1–1-målet tappade han helt position. Offensivt kom Anton fram riktigt bra under perioder.

Erik Moberg var lite nonchalant inledningsvis, men svarade för några riktigt fina brytningar oh tog ett jättesteg framåt jämfört med senast.

Alberis da Silva slarvade en del i passningsspelet men tog nu fram den aggressivitet som helt saknades mot Syrianska. Brassesparken som räddade framför vårt mål i slutet av första halvlek var mästerlig.

Andreas Dahlén skötte sin uppgift okej och var också inblandad i offensiven. Även om den sista kvaliteten saknades. Tappet på Björn Anklev vid 2–2-målet drar dock ned betyget.

Martin Christensen hade några fina räder och inlägg men kom inte upp i den goda nivån, som vi har sett honom nå tidigare.

Mohammed Abubakari var lite nonchalant emellanåt och missade en del i passningsspelet, men han jobbade sig in i matchen och var viktig i duellspelet genom sina bollvinter.

Daniel Sjölund kom också tillbaka starkt från den svaga insatsen i Södertälje, vann mycket boll, hade fart i benen och satte upp tempot i passningsspelet. Assisten till Pliggs mål kom efter fint förarbete av Sjölund.

Kristian Bergström förlängde kontraktet även över nästa år häromdagen och det är vi givetvis mycket nöjda över. Förutom en fin insats som tvåvägsspelare, så gjorde han ett mål och assisterade till det andra. Brytningen när Moestafa El Kabir störtade in i straffområdet i första halvlek gick inte heller av hackor. Pligg slutade femma i Allsvenskans assistliga med åtta målgivande framspelningar.

Precis som förra hemmamatchen startade Oscar Möller och John Owoeri på topp.

Oscar Möller fick knappt med speltid under våren men har startat sju av de åtta senaste matcherna i Allsvenskan. Precis som mot HIF fick vi se den ”gamla” Möller, med fulla satsningar i löpningarna och tuffhet i duellerna. Ibland gick han för hårt fram, men hellre det än den passivitet han visade i Södertälje. Emellanåt blev det dock lite lojt även i denna match. Det var synd att inte Möller lyckades klippa in friläget i den 65:e minuten, men förarbetet till 2–1-målet var riktigt snyggt.

John Owoeri hade också betydligt mer spring i benen än när han kom in mot Syrianska, vilket var roligt att se, men dessvärre kom han inte loss speciellt ofta och blev av med en hel del bollar. Offsiden blev också för många. Desto viktigare var det att han släppte bollen i offsideläge och kunde snappa upp bollen efter att Kristian Bergström kämpat bollen i läge för John som satte 2–1.

Imad Zatara kom in och snurrade friskt. Lite väl mycket blev det emellanåt, men han behöll bollen i spel och vara nära att göra sitt tionde allsvenska mål med ett vasst skott som tvingade Christoffer Källqvist till en vass räddning samt ett knallhårt skott i ribban.

Joel Rajalakso fick göra sitt andra allsvenska inhopp och denna gång blev det 20 minuter. Med pigga kvicka ben rev han om en del på Häckens planhalva men tyvärr lyckades han inte komma loss. En skaplig nick mot mål blev ingen större match för målvakten och ett försvararben hindrade Joel från friläge i den 89:e minuten.

Allan Olesen fick också några minuter. Allan förlängde också glädjande nog kontraktet häromdagen. Tidigare under sommaren såg det inte alls bra ut men dansken har tagit sig samman under hösten. Vi hade problem på vår högersida och Allan skulle hjälpa Anton att täppa till, men kort efter kom Häcken istället igenom på andra sidan när Björn Anklev kvitterade till 2–2.


Efter den genomusla matchen mot Syrianska var det viktigt att avsluta på ett hedervärt sätt och det gjorde vi. Det var fart och fläkt i passningsspelet och det fanns en vilja i både defensiv och offensiv riktning. Förvisso slarvade vi en del och fuskade en del i det defensiva arbetet, men Häcken ville också mycket och är ett passningsskickligt lag, som man måste vara på tå för att stoppa.

Främst var det förstås viktigt att avancera så högt som möjligt i tabellen och efter syrianskadebaclet var ju åttonde plats den bästa placeringen vi kunde nå. IFK Norrköping hamnade i 0–2-underläge borta mot IFK Göteborg efter hemmamål i den 54:e och 71:a minuten. Förvisso tappade Blåvitt ett 2–0-överläge hemma mot Gefle i sista omgången för tre år sedan, som fick katastrofala följder för oss, men med en plats i Europa League i potten kändes det tryggare denna gång. Till slut hade vi till och med råd att förlora med ett mål och ändå vara före Norrköping.

Om man blickar tillbaka är det förstås en besvikelse att vi inte kunde förbättra fjolårets åttondeplats. Vi hade ett bättre lag denna säsong än i fjol. Förhoppningarna var också goda efter vårsäsongen då vi hade spelat ihop 26 poäng. Vi har alltså bara tagit 14 poäng på 15 matcher under hösten vilket inte är godkänt. Under hösten har bara Syrianska tagit färre poäng än oss. Precis som förra året ”räddade” vi höstsäsongen någorlunda på slutet. I år med 11 poäng på de 8 senaste matcherna.

Att tappa tongivande spelare mitt i säsongen är inte lätt för någon förening och under höstsäsongerna är det ännu viktigare att ha breda spelartrupper, då spelarna är mer slitna och avstängningarna duggar tätare. Det är svårt att spela in nya spelare mitt under en säsong. Vi såg ju exempelvis Martin Christensens och Imad Zataras utveckling den här säsongen när de var med från början i jämförelse med deras prestationer när de kom in mitt under säsongen, medan Mohammed Abubakari levererade direkt.

Att förlora spelare mitt under säsongen är dock något vi måste lära oss leva med. Ekonomiskt sett är det än så länge en omöjlighet för oss att behålla spelare som Magnus Eriksson och Viktor Prodell.

Förhoppningsvis kan årets säsongsförvärv John Owoeri och Ricardo Santos få ett lyft nästa säsong. Vi har också haft flera andra nya ansikten denna säsong som kan lyfta sig extra nu när de varit med en säsong i Fotbollens Mecka.


ÅFF – BK Häcken 2–2 (1–1)
1–0 (50) Kristian Bergström (Daniel Sjölund)
1–1 (56) Rene Makondele
2–1 (59) John Owoeri (Kristian Bergström)
2–2 (87) Björn Anklev
Varningar ÅFF: inga
Domare: Kristoffer Karlsson, Helsingborg.
Publik: 3 106

Övrig statistik
Bollinnehav 52 – 48
Avslut  12 – 17
Avslut på mål 5 – 8
Avslut i målställningen 1 – 0 
Hörnor 3 – 4
Frisparkar 17 – 15
Offside 5 – 3
Utvisningar 0 – 0
Varningar 0 – 3

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Erik Moberg, Alberis da Silva, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 57), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström –
Oscar Möller (ut 84), John Owoeri (ut 73),

Inbytta ersättare
Imad Zatara (in 57 HM, F 84), Joel Rajalakso (in 73 F), Allan Olesen (in 84 HM).

Ej inbytta ersättare
Gustav Jansson, Pontus Nordenberg, Hampus Holmgren, Emmanuel Dogbe.

7 kommentarer:

  1. Jag såg inte till varken Santos eller Zhubi som inhoppare! Tobbe var du på fyllan?

    SvaraRadera
  2. Får be om ursäkt, får skylla på kopieringspastan.

    SvaraRadera
  3. Tobbe det där stämmer inte enligt oss om 2-2 målet. dahlen försökte reda upp misstaget som blev igen på vår högersida men hann inte dit. Bara för att han är närmast bollen betyder inte att han inte hängde med anklev. så där anser jag att du har fel.

    SvaraRadera
  4. Förvisso hade vi inte den bästa pressen på bollhållaren, men vi hade ändå många blåa centralt för att avstyra farligheten. Tyvärr blev Dalle bolltittare och tappade bort sin gubbe (Anklev) vid den bortre stolpen.

    SvaraRadera
  5. Där ser vi olika dahlen var den som var minst bolltittare iom alla andra var överspelade. Han var tom med inne i position som mittback men det räckte ändå inte. Man ser på fotboll på olika sätt och det är en njutning i sig

    SvaraRadera
  6. Fan! Har Santos kontrakt nästa säsong också? Det blir ett problem...

    SvaraRadera
  7. Ja, det är som sagt charmen med fotboll att man ser saker på olika sätt. Enligt mig skulle Dalle hållit bort Anklev. Det fanns blåa spelare centralt. Jag hoppas och tror att Santos visar vad han kan när han får vara med från början, precis som Christensen och Zatara har gjort i år.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.