Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 1 april 2013

Förgeflig premiär

Vi hade ingen press på oss att till varje pris vinna matchen på Strömvallen, men vi skulle åtminstone ha en poäng. Efter en svag insats blev vi dessvärre förutan.

Det var inte mycket som gick med oss. Till att börja med fick vi börja matchen i en hård motvind. För ett lag som Gefle med långa toppforwards passade det perfekt att skicka långa bollar och det kändes farligt nästan varje gång. Det osade riktigt hett då Tom Pettersson helt missbedömde en långboll och Jakob Orlov kunde spela in framför mål men som tur var kom Mikael Dahlberg försent för att styra bollen i öppet mål.

Vi fick bara stundtals till ett någorlunda passningsspel men det gick ofta för långsamt och de fina spelvändningarna som varit vårt signum lyste med sin frånvaro. Mot slutet av halvleken skapade vi i varje fall ett par skapliga lägen.

Känslan inför den andra halvleken var ändå relativt god. Med vindens hjälp skulle vi kunna låsa fast bollen på Gefles planhalva och därifrån spela oss till målchanser. Vinden mojnade dock och vi saknade fortsatt det rätta flytet i passningsspelet. När vi väl fick lägen så var mottagningarna för svaga eller så gick avsluten utanför.

Vi fick åter ett skräckexempel på hur det kan gå efter spel med små marginaler då Daniel Sjölund skulle slå en för snål och svår boll, istället för det öppnare alternativet till vänster där Kristian Bergström stormade fram. Istället för ett halvt friläge så åkte vi på en omställning. Det ska vi förstås klara men det var alldeles för passivt agerande av samtliga spelare. Att strunta i att agera efter att det första inlägget från höger blev alldeles för långt får aldrig ske. Ändå stötte inte Anton Tinnerholm ut och Jens Portin kunde helt ohotad måtta in bollen som gick förbi Mikael Dahlgren men Jakob Orlov kunde spela in bollen förbi en passiv Andreas Dahlén och en helt omarkerad Alexander Falsetas kunde raka bollen i öppet mål. Daniel Hallingström och Tom Pettersson hade nämligen fastnat vid den vänstra stolpen och mittfältarna kom inte ner och hjälpte till.

Målskytten skulle överhuvudtaget inte ha varit på plan för han skulle ha blivit utvisad redan i den 23:e minuten. Imad Zatara stoppades bryskt av Alexander Falsetas, men domaren Martin Hansson lät spelet gå för att utdela det gula kortet senare, men i nästa moment gick Falsetas även hårt åt Kristian Bergström i excellent omställningsläge, men Alexander fick bara ett gult kort. Det var väldigt fegt av Hansson att inte plocka fram två gula kort. Detta ger helt fel signaler och Falsetas förstod att han redan ”kvalificerat” sig för det gula kortet och inte skulle få mer, därmed kunde han meja ner Pligg också för att förhindra en farlig målchans för oss utan erforderligt straff.

Vi skulle också haft en straff då en hemmaspelare motade en boll i huvudhöjd med handen.
Spelarna i de båda lagen var dock lika dåliga som domarna och den här matchen förtjänade ingen vinnare. Det känns oerhört tungt då bara en liten kvalitetsförbättring hade gjort att vi skapat fler målchanser och därmed borgat för en kvittering.

Henrik Gustavsson har tvingats avstå några matcher på grund av skada men gjorde nu sitt för att täppa till mellan stolparna. Det var en tuff match med många inläggslägen och några gånger var Fimpen lite för sen men gjorde på det hela en helt okej match och målet var inte lätt att värja sig ifrån.

Anton Tinnerholm har haft en hackig försäsong med skador och sjukdom. Han behöver mer kontinuitet för att komma igång på allvar. Denna gång var det för många misstag.

Daniel Hallingström var den som höll ihop försvaret på ett mycket fint sätt då han med följsamhet löpte med och klarade många situationer med sin rutin att gripa in vid rätt tillfälle. Den här matchen lovar gott.

Tom Pettersson behöver precis som Anton mer kontinuitet, för det har varit för många misstag från Toms sida på sistone, med osäkerhet i positionsspelet och i bollbehandlingen.

Andreas Dahlén hade en del framgångsrika räder på vänsterkanten men stod också för en del misstag.

Imad Zatara gjorde en bra första halvlek då han tog ansvar i båda riktningarna, men i andra halvlek kladdade han på tok för mycket med bollen för att vi som ”lag” skulle vinna mark.

Emmanuel Dogbe gjorde allsvensk debut och det blev inte riktigt rätt match att komma in i, med mycket fysiskt spel, men Dogbe stod emot så gott han kunde och levererade en del bra passningar med sin högerfot.

I en sådan här match saknades dock Mohammed Abubakari som har mer att sätta emot i det fysiska spelet för att vinna slaget om mittens rike.

Daniel Sjölund spelade med för små marginaler vid fler tillfällen än vid baklängesmålet och väntade lite för länge med passningarna då han sökte den precisa genomskäraren hela tiden och tappade därmed bort för många bollar. Defensivt begär vi också mer.

Kristian Bergström hade inte heller någon kanondag och missade också lite för mycket i passningsspelet.

Viktor Prodell stod inte alls att känna igen på topp. Proddan är en mycket stark spelare som kan låsa fast bollen med sin teknik, men han var för orörlig och sökte för svåra lösningar.

Oscar Möller sprang inte alls som vi är vana att se honom utan han stannade upp och såg inte möjligheterna.

Martin Christensen byttes in på högerkanten och gjorde ett helt okej inhopp, med prioritering på offensiven.

Petrit Zhubi kom också in på vänsterkanten och var pigg. Han jobbade också i defensiven vilket var glädjande, men att ge upp som han gjorde i slutet då han blev bortvänd får inte ske.

Mattias Mete kom in på topp sista tio minuterna och fick en bra chans men nicken var svag och gick över.

Nej det här var sannerligen ingen rolig premiär, där det egentligen bara var Fimpen, Danne och i viss mån Imad Zatara som kom upp i sin kapacitet. Förhoppningsvis är laget rejält revanschsuget inför fredagen och det finns många som inte fick speltid som gärna vill ta chansen om de bara får den.

Bortaförlusten var den första på konstgräs i seriespel sedan vi föll mot Assyriska (0–2) i Superettan 2011.

Vi var ganska många på plats i Gefle, nu måste vi se till att sluta upp ordentligt på fredag mot Malmö för att ge de våra allt stöd.

Gefle IF – ÅFF 1–0 (0–0)
1–0 (51) Alexander Falsetas
Varningar ÅFF: Emmanuel Dogbe, Andreas Dahlén.
Domare: Martin Hansson, Holmsjö.
Publik: 3 544

Övrig statistik
Bollinnehav 48 – 52
Avslut 8 – 8
Avslut på mål 5 – 4
Hörnor 5 – 4
Frisparkar 12 – 11
Offside 1 – 1
Varningar 2 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Tom Pettersson, Andreas Dahlén (ut 81) –
Imad Zatara (F 65), Emmanuel Dogbe (ut 78), Daniel Sjölund, Kristian Bergström (MM 69) –
Oscar Möller (ut 65), Viktor Prodell

Inbytta ersättare
Martin Christensen (in 65 HM), Petrit Zhubi (in 69 VM), Mattias Mete (in 81 F).

Ej inbytta ersättare
Gustav Jansson, Erik Moberg, Alberis da Silva, Christoffer Karlsson.

2 kommentarer:

  1. Fin rapport tobbe! Har du koll på några spelarbloggar för i år? Förra året fanns ju hallingströms och tinnerholms att njuta av även om tinnerholms var under all kritik! Ha det fint!

    SvaraRadera
  2. Tack. Är nog dåligt med spelarbloggar numer, men många twittrar så prova med att söka på namnen och twitter så hittar du säkert intressant läsning.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.