Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 24 mars 2013

Brustet genrep

Vi hade hoppats på ett genrep med större trygghet och inga onödiga baklängesmål men så blev det inte då vi tappade en 2–0-ledning till 2–2.

Efter den första halvleken kändes det lite så där. Ledningen med 1–0 var ju helt okej men det var lusigt tempo och vi hade fortsatt dålig udd i anfallen. Målet var dock ett omställningsmål av den högre skolan där bollen gick som på ett snöre mellan våra spelare.

I den 29:e minuten gjorde vi 1–0 efter en mycket fin omställning. Kristian Bergström fick bollen strax utanför eget straffområde och spelade fram till Oscar Möller som skarvade vidare till Viktor Prodell. Proddan spelade tillbaka på ett tillslag och på två tillslag spelade Möller till Kristian Bergström som höll i och slog en boll i djupet till Viktor Prodell som löpt bra till höger. Viktor tog emot och slog in bollen framförmål där Oscar Möller kunde skarva in bollen i det vänstra krysset. Urläckert!

Försvarsmässigt var jag också rätt nöjd med den första halvleken då Bajen bara hade ett skott som de fick igenom men som Gustav Jansson räddade. Mot allsvenska lag bör vi dock inte släppa upp dem så nära vårt mål som Hammarby fick komma. Aggressiviteten måste alltså upp ett snäpp.

I den andra halvleken blev spelat mer öppet. Vi hade lite mer fart på bollen och fick till några riktigt fina kombinationer med spelvändningar och hotade i djupled på ett bättre sätt.

Bara två minuter in på halvleken gjorde vi 2–0 efter ett riktigt mönsteranfall med ett tillslag. Daniel Sjölund slog ut bollen till vänster där Andreas Dahlén spelade in till Kristian Bergström, som slog en kort boll på djupet där Viktor Prodell löpt in fint och slog bollen snett bakåt vid kortlinjen. Oscar Möller nådde inte bollen vid främre stolpen men Martin Christensen kunde skicka in bollen från sitt läge vid den bortre stolpen.

Det målet var ett skönt besked, att vi kan rulla ut motståndarna in på mållinjen även i år. Vi har ju fått se ett antal sådana delikata mål de senaste åren, speciellt på Kopparvallen.

Försvarsmässigt kändes det inte lika tryggt i den andra halvleken och Bajen var förstås tvungna att satsa mer framåt i underläge. Kennedy Bakircioglus frisparksmål i det vänstra krysset i den 57:e minuten tillkom efter en bra prestation av honom. Men när det står en sådan vass frisparskytt så vore det lämpligt att dra ner en spelare vid den främre stolpen.

Vi ledde ju ändå med ett mål och skulle naturligtvis ha hållit undan. Strax efter målet fick Viktor Prodell en fin möjlighet att göra 3–1 men han petade tyvärr bollen utanför i fritt läge.

Vi fick en hörna i den 92:a minuten och det var lämpligt att träna på att döda matchen, men nu var det alldeles för nonchalant med slarviga lösa passningar och vi blev av med bollen. Peter Swärdh var inne på det efter matchen att vi måste sätta bollen djupare i banan, men när Daniel Hallingström skulle lägga den på en djup yta så slog han den alldeles för kort.

I den 94:e minuten hade bara Kristian Bergström och Andreas Dahlén att täcka ut en hammarbyspelare på sin vänsterkant, men Dahlén låg för långt ifrån och inlägget kom in. Väl inne i boxen var vi alldeles för passiva och när Kennedy Bakircioglu fick fatt i bollen strax efter straffområdet täckte Petrit Zhubi för dåligt och Christoffer Karlsson kom till undsättning för sent. Kennedy kunde därmed väl enkelt få placera in 2–2 invid den högre stolpen.

Det är naturligtvis en stor besvikelse att vi inte kunde hålla undan till seger. Vi hade verkligen behövt få känna segerns sötma, nu åkte vi istället på ett sent onödigt mål efter ett svagt försvarsarbete, vilket samtidigt påminner oss om att en match inte varar i 90 minuter och att det gäller att vara koncentrerad och noggrann under hela matchen och inte ”bara” 99 % av den.

Frisparken var naturligtvis inte lätt att ta, men Gustav Jansson stod rätt nära den främre stolpen och kunde kanske varit lite kvickare mot krysset. Tvåan var inte mycket att göra något åt och överlag gjorde Gurra ett säkert intryck, men kunde ha varit lite snabbare att sätta igång spelet.

Henrik Gustavsson har fått vila en tid på grund av känning i baksida av låret men är säkert också aktuell för spel mot Gefle på annandagen.

Högerbacksplatsen tog till sist Erik Moberg hand om efter att Anton Tinnerholm insjuknat och Allan Olesen drabbats av nackspärr strax innan matchen. Erik växte in i högerbacksrollen på ett bra sätt och löste uppkomna situationer på ett rutinerat och tryggt sätt, däremot kan passningskvaliteten höjas ett snäpp.

Daniel Hallingström var som vanligt trygg men bör öka aggressiviteten, tempot i och kvaliteten i passningarna ytterligare. Konstgräset är trögt när det inte är vattnat, men det gäller att jobba utifrån de förutsättningar som råder.

Tom Pettersson har hög potential men har inte riktigt rosat med sin fina vänsterfot på sistone, kanske skulle Tom ha fått mer kontinuerligt med speltid för att uppnå en jämnare formkurva, men det kommer framöver det är jag säker på.

Andreas Dahlén börjar komma igång och vara allt mer delaktig i anfallen, men har en tendens att bli lite avvaktande, som vid inlägget till Bajens kvitteringsmål. Mer på tå i alla lägen gäller alltså.

Alberis da Silva hade en känning i ljumsktrakten och vilade, men är förstås ett av alternativen om mittbacksplatserna framöver.

Martin Christensen ser ut att kunna bli intressant i år med en stigande formkurva, med vassare inlägg och avslut kan han bli riktigt vass för vår offensiv. Defensiven har också blivit bättre även om det finns en del att jobba på.

Petrit Zhubi var pigg i första halvlek i U21-matchen i tisdags och är giftig med sina djupledsräder, men det kommer inte bli många startmatcher i år om han inte skärper till sitt defensiva arbete. Det går inte att stanna upp och titta utan man måste löpa med och lägga sig på rätt sida.

Imad Zatara är i väg på landslagsuppdrag med sitt Palestina och är förstås högaktuell för spel mot Gefle. Han gjorde ju en riktig stormatch där i fjol och positiva känslor vill vi förstås få fram.

Emmanuel Dogbe har nu visat att hans insatser i tränings- och cupspelet inte är någon tillfällighet. Fortfarande förekommer en del enkla misstag men de är numera få och känslan i högerfoten är mycket fin när han fördelar bollen på kanterna. Defensivt är han också svår att komma förbi med sin kvickhet. Det känns skönt att vi har flera alternativ på innermittfältet med lite olika egenskaper.

Mohammed Abubakari har vilat en tid efter problem med baksida lår och det är inte säkert att Mommo kan spela mot Gefle.

Daniel Sjölund har nu kommit upp i full speltid men kommer att växa ytterligare under säsongen. Det såg lite segt ut stundtals i går när han fastnade med bollen för nära sig, men stundom briljerade han med sitt passningsspel.

Christoffer Karlsson kom också in och spelade sista kvarten. Stoffa spelade upp sig i U21-matchen i tisdags och är viktig med sin fysik.

Kristian Bergström var delaktig på ett bra sätt i det fina kombinationsspel som växte fram under matchen. Han är inte lika kvick som i yngre dagar, men om omgivningen tar rätt löpvägar så är vänsterfoten giftig för att hitta spåren.

Viktor Prodell har också hittat bra samarbeten, främst på vänstersidan och är ju inte bara en målskytt, vilket han bevisade genom två dina assist. Viktor är en av allsvenskans främsta forward därom råder ingen tvekan och han kommer att göra många poäng för oss i år igen.

Det var också kul att se att samarbetet med Oscar Möller nu fungerade riktigt bra ett antal gånger. Det var också viktigt att Möller gjorde mål. Oscar kan nå toppform igen om han bara får det att stämma, det är ingen tvekan om det.

Mattias Mete hoppade in och var med om att skapa en del vilket var positivt, men det krävs ett större arbete generellt för att komma med i startelvan.

Joel Rajalakso kommer också vad det lider men har haft det lite tungt i U21-laget på sistone, där han inte fått till målskyttet. Första året i en allsvensk klubb är dock tufft som forward och rätt vad det är lossnar det.

Vi får se om det kommer in ytterligare en forward i truppen, det vore naturligtvis förnämligt, men så illa som en del belackare menar att vi har det ställt är det naturligtvis inte, utan vi har redan i dag en bra forwardsbesättning.

Nu går försäsongen in i sitt sista skede med en träningsvecka innan premiären borta mot Gefle på Annandag påsk måndagen den 1 april. Häng med bussresan, läs mer om den här


ÅFF Hammarby IF 2–2 (1–0)
1–0 (29) Oscar Möller (Viktor Prodell)
2–0 (47) Martin Christensen (Viktor Prodell)
2–1 (57) Kennedy Bakircioglu
2–2 (94) Kennedy Bakircioglu  
Varningar ÅFF: Daniel Sjölund.
Domare: Mohammed Al-Hakim, Köping
Publik: 855

Startelvan
Gustav Jansson –
Erik Moberg, Daniel Hallingström, Tom Pettersson, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 72), Emmanuel Dogbe (ut 78), Daniel Sjölund, Kristian Bergström –
Oscar Möller (ut 65), Viktor Prodell

Inbytta ersättare
Mattias Mete (in 65 F), Petrit Zhubi (in 72 VM), Christoffer Karlsson (in 78 MM)

Ej inbytta ersättare
Linus Oskarsson, Joel Rajalakso.

1 kommentar:

  1. Härliga inlägg Tobbe! Tänkte på kopparslagarna tryck på länk för melodi med texten: kom igen blåavita, kom igen åff. Vi ska ta 3poäng , vi ska segra åff. Varannan gång den texten och varannan tjalalatjalalala rätt igenom. Hoppas höra det på kopparvallen http://youtu.be/jJuVvO7f2as

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.