Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 28 april 2013

Fantastiskt hjärta efter fatalt domarmisstag

Man känner en enorm stolthet för den disciplinerade kämpainsatsen som våra spelare stod för efter den horribla utvisningen på Andreas Dahlén redan efter 20 spelade minuter.

Borta mot Mjällby i fjol åkte vi på en horribel utvisning på Alberis da Silva borta mot Mjällby och denna gång var det Andreas Dahlén som fick syna det röda kortet. Gemensam nämnare är domaren Markus Strömbergsson.

Tydligen har domarna fått restriktioner om att vara hårdare när spelare satsar med rakt ben, men det här är ju löjligt och förstör för alla som lever för sina fotbollslag. Just den här situationen händer i varje match och renderar aldrig rött kort. Men givetvis drabbar det oss! Det är en sak när det handlar om att komma med sulan först med uppenbar risk att skada motspelaren, men Andreas tog ju bollen först med stäckt vrist och tån först och gjorde sedan allt för att undvika att skada Mats Solheim. Det var ju motståndaren som tajmade helt fel och det ena benet lyfte Dahlén över norrmannen och det andra veka han ihop för att göra sammanstötningen så liten som möjligt. Det är rent bedrövligt att Markus inte kunde se på situationen som en helhet, när han dessutom stod i bra position.

”Jag skulle ha blivit vansinnig om jag hade fått den” sade Mats Solheim själv till Cmore efter matchen, vilket om något bevisar det felaktiga domslutet.

En utvisning genererar också automatisk avstängning i nästföljande match och det känns förjäkligt att vi ska bli dubbelt straffade av ett domarmisstag. Precis som spelare, ledare och övriga måste rannsaka sig själva efter mindre lyckade insatser måste också domarna göra det.


Det kändes oerhört tufft att åka på den där utvisningen för hur skulle vi klara 70 minuter med en man mindre på banan? Märkligt nog, eller kanske tack vare utvisningen vaknade våra spelare till efter den svaga starten på matchen där vi inte var på tå från början och Kalmar fick övertaget utan att ens spela bra. Efter utvisningen spelade samtliga av våra spelare med hjärtat men också med hjärnan genom att ligga rätt i sina positioner. Med en man mindre blev det också naturligt att inte överarbeta situationerna utan att spela enkelt för att inte sätta sig själv eller medspelarna i trängda lägen, vilket är en av många goda aspekter att ta med sig i fortsättningen.

En annan var att vi inte släppte till en enda riktig målchans samtidigt som vi skapade flera riktigt bra. Det hade alltså varit rättvis om vi vunnit matchen, men en poäng var okej. Förvisso hade Kalmar bollen 67 % av tiden, men det oftast på ”ofarlig” mark. Vid fjolårets möte på Guldfågeln Arena hade vi bollen i 60 % av tiden men föll ändå med 0–2.


Trots en man mindre på banan fick inte Henrik Gustavsson allt för mycket att stå i, men genom att placera sig rätt motade han de skott som gick på mål och vid inläggslägen höll han också rent. In- och utsparkarna var också okej.

En liten farhåga var att mittbacksparet Daniel Hallingström och Erik Moberg skulle bli lite för passiva, men i ett lågt försvarsspel fanns Tom Pettersson där framför som stötte på ett förtjänstfullt sätt.

Erik Moberg växer allt mer till en given spelare som mittback och följde upp med en ny bra insats, där han placerade sig bra, vann allt i luften och var dessutom snabb att täcka av vinklarna mot målet de få gånger som KFF kom riktigt nära vårt mål. Moberg var också nära att nicka in bollen efter frispark i den 31:a minuten men målvakten Etrit Berisha kunde rädda.

Daniel Hallingström stod bara för ett misstag då han slog en indianare på egen planhalva, men skötte sig i övrigt mycket bra och hade ett fint samspel med Erik Moberg. Prio ett var att täcka ytor och det gjorde Danne riktigt bra, men han vann också en hel del boll.

Anton Tinnerholms aggressiva spelstil var extra viktigt när vi tvingades ligga ännu lägre i försvarsspelet, än vad som var tänkt med full besättning. Anton tog ett stort ansvar på högerkanten och även om de offensiva attackerna stundom strandade såg han till att tappa bollen på rätt ställen.

Andreas Dahlén blev horribelt borttagen ur spel efter bara 20 minuter. Alla spelare får bollen för långt ifrån sig ibland och det drabbar Andreas då och då, men han brukar reda ut situationerna men nu straffades han stenhårt för att han försökte och dessutom gjorde allt för att inte skada motståndaren.

Martin Christensen blev också drabbad eftersom vi var tvungna att göra en defensiv förändring. Dansken har ju sina främsta egenskaper i offensiven och blev utbytt i den 24:e minuten.

Allan Olesen kom istället in som vänsterback och gjorde därmed årsdebut i Allsvenskan. Stundom hade dansken lite problem med Melker Hallberg, men på det stora hela löste han situationerna bra.

Tom Pettersson fick ett viktigt uppdrag att hålla rent framför backlinjen och han gjorde det riktigt bra med sin fräna attackerande spelstil, både i luftrummet och i markspelet. Passningsspelet var inte alltid på topp men bollarna som gick fel gjorde det på rätt ställen.

Daniel Sjölund hade en tung inledning på matchen men växte in och tog också ett mycket bra defensivt ansvar samtidigt som han spelade fram till två fina lägen, för Viktor Prodell och Oscar Möller.

Kristian Bergström fick också ägna sig mycket åt det defensiva spelet, vilket han gjorde bra. Pliggs vänsterfot hittade nu också rätt på de fasta situationerna och slog en riktigt fin frispark när Erik Moberg nickade i den 31:a minuten.

Viktor Prodell började matchen anonymt, men när han fick agera ensam på topp efter utvisningen tog han verkligen sitt jobb och var oerhört stark i att ta emot bollar, hålla i och fördela när övriga lagmedlemmar kommit upp i offensivare positioner. Dessutom sprang Proddan mer. Det enda som fattades var ett mål. Kan Viktor uppträda på det här viset när vi är 11 man på plan, ja då kommer också målen.

Oscar Möller bytte av Prodell sista 20 minuterna och västervikarn stärker sina aktier. Vi har fått se den ”gamla” Möller i de två senaste inhoppen, med mycket spring och tuffhet i närkamperna. En lobb i slutskedet kunde ha resulterat, men Oscar gick istället på kraft och sköt högt över.

Imad Zatara började på topp, precis som fjolårets möte på Guldfågeln Arena, men flyttades ner på höger mittfält. Vår palestinske landslagsman stod för en stark insats i defensiven och han sprang enormt mycket. Imad visade också, på många för dagen, sköna undanrensningar i trängda lägen. Med lite flyt hade Zatara avgjort tillställningen då han fick bollen till skänks efter en snedspark av målvakten, men tyvärr fick Imad inte riktigt kontroll på bollen för att skicka den in i övergivet mål.

Petrit Zhubi bytte av en trött Zatara sista kvarten och visade också att han kan ta sin defensiva uppgift på allvar. Det är också viktigt att ta med sig i spel 11 mot 11.

Nya John Owoeri fick alltså inte chansen att visa upp sig, vilket inte på något sätt var anmärkningsvärt. Det är inte lätt att komma in som ny forward och jobba defensivt. Vi behövde en mer fysisk spelare i frontlinjen med en man färre än motståndarna. Johns chanser att visa vad han går för på allsvensk nivå kommer.


Det här var naturligtvis en match som sög krafter men det är en hel vecka till nästa mycket viktiga match mot tabelljumbon Djurgården. Självklart stärker det att hålla nollan i 73 minuter med en man mindre. Det fanns många egenskaper i matchen som vi ska ta med oss i fortsättningen. Jag är också säker på att vi i klacken hjälpte till att ge energi till våra spelare. Stort tack till alla som sätter sin röst på spel för att hjälpa fram laget. Hoppas att vi blir fler i framtiden för våra röster behövs!


Kalmar FF – ÅFF 0–0
Utvisning ÅFF: Andreas Dahlén (20)
Varningar ÅFF: Imad Zatara
Domare: Martin Strömbergsson, Gävle.
Publik: 5 289

Övrig statistik
Bollinnehav 67 – 33
Avslut 11 – 7
Avslut på mål 5 – 2
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 8 – 4
Frisparkar 7 – 10
Offside 4 – 0
Utvisningar 0 – 1
Varningar 0 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Erik Moberg, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 24), Tom Pettersson, Daniel Sjölund, Kristian Bergström (VB 20, VM 24) –
Imad Zatara (VM 20, HM 24, ut 76), Viktor Prodell (ut 71)

Inbytta ersättare
Allan Olesen (in 24 VB), Oscar Möller (in 71), Petrit Zhubi (in 76 HM).

Ej inbytta ersättare
Gustav Jansson, Emmanuel Dogbe, Mattias Mete, John Owoeri.

1 kommentar:

  1. Att domarna ska rannsaka sig själva kan man ju bara glömma! När man läser Martin Hanssons kommentar efter att ha sett TV-bilderna efter missen han och hans assisterande gjorde vid Djurgårdens "mål" senast tager man sig för pannan... "Glad att vi inte dömde mål"... Skrämmande!!!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.