Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 15 april 2013

Underbart skön seger!

Efter två raka inledande förluster var det oerhört jobbigt och nervositeten var verkligen  påtaglig inför matchen mot AIK. Avslutningen på matchen var också en ren pina i rädsla för ett insläppt mål men vi klarade av det och kan glädjas och andas ut efter en mycket viktig trepoängare.

AIK är naturligtvis ett lag som vi ska besegra på Kopparvallen och detta var den tredje raka viktorian mot dem på Kopparvallen utan insläppt mål. Men efter problemen i anfallsspelet och misstag i försvarsspelet i säsongsinledningen hade självförtroendet fått sig en törn och vikten av poäng var viktigare än att bjuda på strålande fotboll.

AIK hade inte heller bjudit på fotbollsunderhållning i säsongsupptakten och en tillknäppt matchbild var väntad. Det innebar dock inte en match utan situationer. Genom att värmen äntligen kom kunde Kopparvallens matta få sin välbehövliga bevattning för att speeda upp spelet. Nu är vi ännu inte riktigt i form för att utnyttja kontgräsmattans fördelar till fullo men vi lyckades vända spelet och hitta luckor hos det försvarsstarka motståndarlaget i tillräckligt utsträckning för att göra mål i början på andra halvlek.

Efter en frispark i den 59:e minuten bröt det stora jublet ut. Kristian Bergström lyfte in bollen och Nils-Eric Johansson fick inte bort bollen bättre än att Martin Christensen på ett fint sätt bröstade med sig bollen och petade fram bollen till Imad Zatara som från snäv vinkel i straffområdet till höger fick på en fin träff och därmed gjorde 1–0 via den bortre stolpen. Ett fantastiskt underbart mål!

Äntligen kunde vi jobba utifrån en ledning och det är klart att våra spelare var väldigt måna om att hålla den. Man hade hoppats på att vi kunde hålla i bollen lite bättre, komma till fler möjligheter och på så sätt få avslut på anfallen, men lite för enkelt kunde AIK komma till attacker. När det gällde att offra sig för varandra och freda i eget straffområde så ska alla våra spelare ha heder, för där fajtades det verkligen om varje boll. Positionsspelet och förmågan att täcka undan för inlägg var också betydligt bättre än vid tidigare matcher.


Henrik Gustavsson visade nu vilken fantastisk målvakt han är. Det handlade inte bara om att han gjorde strålande räddningar i andra halvlek, han var också bra ute och täckte av när motståndarna fick chansen. De många undanboxade inläggen och hörnorna var ett otroligt viktigt styrkebesked.

Anton Tinnerholm växte nu ut till den goda försvarsspelare som han är. Med mer resoluta ingripanden blev också de offensiva framstötarna mer rejäla och Anton hade framgångsrikt samarbete med Martin Christensen och Imad Zatara.

Daniel Hallingström stod bra pall i den första halvleken med rutin och rejäla ingripanden, men tvingades tyvärr kasta in handduken i början på andra halvlek efter ljumskproblem.

Alberis da Silva kom in istället för Danne och gjorde därmed årsdebut i Allsvenskan. Brassen agerade väldigt förtjänstfullt när AIK tryckte på med inlägg och räddade ett mål. Det var härligt att se da Silva i slag.

Erik Moberg gjorde också allsvensk årsdebut och spelade hela matchen som mittback. Vid något tillfälle chansade Erik och Robin Quaison smet igenom men på det stora hela agerade Moberg så stabilt som vi är vana att se honom från fornstora dagar, genom att vara rejäl i luftrummet, snabb och svårpasserad i markspelet, samt att styra sina medspelare.

Andreas Dahlén blandar och ger i passningsspelet men har kommit in i vårt lag allt bättre och jobbade hårt för att hitta defensiva lösningar, samtidigt som han hittade fram bra på vänsterkanten några gånger.

Martin Christensen har sett allt bättre ut och fick nu chansen från start, vilket han var väl värd och gav Nils-Erik Johansson fullt upp. Martin kom oftare fram i banan och till inläggslägen än vad som var fallet i fjol. Det var ju också Martin som bäddade för Imads mål när han bröstade med sig bollen med frenesi och hade sinnesnärvaro att bara peta bollen i läge för Zatara. Dansken tröttnade därefter, vilket inte var konstigt efter alla löpningar.

Daniel Sjölund visade nu att han är en nyckelspelare för oss, då han levde upp till de högt ställda defensiva kraven. När han höll på att bli av med bollen lösta han det på ett bättre sätt genom sin kampvilja att reda ut situationerna. Offensivt är han också viktig men kan bli lite kvickare i passningsspelet och höja kvaliteten.

Tom Pettersson flyttades upp på mittfältet och det passade bra att han kunde få utlopp för sin energi, när det fanns en backlinje därbakom. På mitten kan därmed Tom förhoppningsvis få fart på sitt potentiellt fina passningsspel.

Kristian Bergström visade åter att gammal är äldst, i positiv bemärkelse. 39-åringen stod åter för en strålande arbetsinsats och var ju oerhört nära ett riktigt drömmål då han dräpte en stenhård volley mot krysset, men bollen tog i insidan på stolpen och for längs med mållinjen. Precisionen i frisparkar och hörnor har också hållit en hög nivå på sistone.  

Imad Zatara flyttades upp på topp och svarade för sin bästa insats hittills i ÅFF-tröjan och då minns vi förra årets fina insats på Strömvallen. De många löpningarna och kvalitativa bollbehandlingen i fart var det som vi behövde. Sällan har en målskytt förtjänat att avgöra en match efter en så god insats även i det övriga spelet. Även när Imad flyttades ner på högermittfältet svarade han för många uppoffrade och vältajmade brytningar. Kan bara Zatara vara i närheten av denna insats och bli jämnare så ser det riktigt ljust ut.

Viktor Prodell gjorde också mycket nytta med sin bollbehandling och finurlighet, men kunde ha varit lite mer resolut i det fina omställningsläget efter Alberis räddning i den 61:a minuten. Med ännu större arbetsvilja och rakhet mot mål kommer också de egna målen.

Oscar Möller hoppade in och svarade för en bra arbetsinsats men måste försöka göra saker lite enklare och säkrare.

Jag hade förväntat mig att Joel Rajalakso skulle få chansen att hoppa in efter två mål i U21-laget i tisdags, men matchbilden passade kanske bättre för Mattias Mete att hålla i bollarna. Mete gjorde det stundom bra, men precis som Möller kan han agera med mindre marginaler.

Summa summarum en bra arbetsinsats från samtliga för att bärga denna viktiga trepoängare. Det var det enda som gällde denna lyckliga dag. Nu rustar vi inför framtiden och på Örjans Vall på onsdag behöver vi inte alls känna pressen att stå för de fina fiolerna. På en ojämn gräsmatta kommer det bli mycket kamp och kampen mot AIK på Kopparvallen lovar gott.  


ÅFF – AIK 1–0 (0–0)
1–0 (58) Imad Zatara (Martin Christensen)
Varningar ÅFF: Anton Tinnerholm, Mattias Mete
Domare: Tobias Mattsson, Karlstad.
Publik: 4 941

Övrig statistik
Bollinnehav 43 – 57
Avslut 8 – 17
Avslut på mål 5 – 10
Avslut i målställningen 1 – 0 
Hörnor 5 – 12
Frisparkar 10 – 13
Offside 0 – 1
Varningar 2 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström (ut 53), Erik Moberg, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 67), Tom Pettersson, Daniel Sjölund, Kristian Bergström (MM 83) –
Imad Zatara (HM 67), Viktor Prodell (ut 83)

Inbytta ersättare
Alberis da Silva (in 53 MB), Oscar Möller (in 67 F, VM 83), Mattias Mete (in 83 F).

Ej inbytta ersättare
Gustav Jansson, Christoffer Karlsson, Emmanuel Dogbe, Joel Rajalakso.

2 kommentarer:

  1. Men herregud Tobbe dahlén hade högst rätt passnings % 3 felpass!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med Anonym. Ända passningen han slog bort var väl till hörnan ? Grym värvning !!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.