Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 5 maj 2013

Det lossnade och som det lossnade!

Tre mål framåt på sex matcher var naturligtvis ett alldeles för klent facit men nu lossnade målskyttet och det rejält. Med hela 5–1 besegrades jumbolaget Djurgårdens IF.

Jag hade det på känn att nu kunde islossningen komma. Efter alla spelarförluster som motståndarlaget haft sedan förra året såg man tidigt varåt det lutade och när sammanhållande försvarsspelare Jonna Toivo också lämnade verkade DIF gå en tung säsong till mötes.

Det kändes oerhört tungt att vi fick lämna cupspelet efter att vi slarvat mot Djurgården på Kopparvallen. Redan i den matchen skulle vi ha vunnit med den marginal som behövdes mot ett passivt motståndarlag. Osannolikt nog har DIF sedan tagit sig hela vägen till final. Men onsdagens match mot Örgryte var av spelkvalitet som mellan två superettanlag där DIF med stor möda drog det längsta strået. Självklart lider vi genom att vi inte tog vara på den fina möjligheten att nå cupfinalen, men möjligheterna till framgång i allsvenska mötet mot DIF var stor.

Mot ÖIS var det ett passivt Djurgården över hela banan där få spelare tog de löpmeter som fodrades för att komma i rätt positioner. Kunde vi bara hålla fart på bollen skulle vi ganska lätt kunna spela oss igenom till klara målchanser, för spelytor fanns mellan alla lagdelar och alla spelare.

Det märktes att mycket stod på spel i Inledningen av matchen där båda lagen slarvade mycket i passningsspelet men samtidigt var varken vi eller DIF distinkta nog att utnyttja misstagen. Allteftersom tog vi bättre tag i matchen och i den 19:e minuten kom det förlösande målet.  Viktor Prodell stoppades bryskt av Mattias Östberg, strax utanför straffområdet. Djurgårdsspelaren fick en varning och Imad Zatara drämde in frisparken fram till 1–0, sedan Marc Pedersen försökt rädda men ställde istället Kenneth Höie i målet, när han misslyckades få bollen utanför målramen. Jag måste säga att det är märkligt att vissa vill få det till självmål, i så fall skulle målvakterna göra självmål varje gång de är sist på bollen vid försök till räddning.

I en period därefter fick Djurgården många frisparkar strax utanför vårt straffområde och fick på så sätt ett tryck med hjälp av efterföljande hörnor. Vi redde dock ut stormen med ett kontrollerat försvarsspel.

I den 36:e minuten kunde vi istället göra det mycket viktiga 2–0-målet. Daniel Sjölund fångade upp bollen vid mittpunkten och spelade fram till Kristian Bergström i innervänsterläge. Pligg spelade på två tillslag vidare till Imad Zatara som använde tre snabba touch för att leverera bollen vidare till Viktor Prodell, som prickade in bollen via den högra stolpen.

Det var sedan kul att se att vår spelare kunde vara taktiskt drivna genom att spela av halvleken utan att riskera 2–0-ledningen till paus vilket var nog så viktigt. Vi spelade egentligen inte speciellt bra i den första halvleken men visade på den effektivitet som vi tidigare hade saknat. Utgångsläget mot det pressade bortalaget var därmed förnämligt inför den andra halvleken

I andra halvlek fick vi sedan en flygande start genom 3–0 i den 48:e minuten. Efter ett fint anfall på vänsterkanten där Daniel Sjölund spelade in bollen, fick Imad Zatra ett bra läge men målvakten gjorde en kanonräddning med sitt släpande ben. Bollen gick i en vid båge utanför straffområdet där Tom Pettersson fångade in den och klippte in bollen via en djurgårdsspelares hjässa som ställde Kenneth Höie i målet.

Målet avgjorde matchen och vi kunde spela ut Djurgården därefter. I den 61:a minuten ökade vi på till 4–0. Kristian Bergström spelade fram bollen till Daniel Sjölund som avancerade in i banan och spelade bollen snett bakåt och Imad Zatara kunde skjuta in 4–0 i det vänstra hörnet.

Bara två minuter senare föll 5–0. Tom Pettersson spelade ut bollen till vänster och Viktor Prodell vinklade in bollen i det bortre hörnet.

5–0 redan i den 63:e minuten! Det kändes som det kunde rinna iväg till en riktig storseger, men det blir ofta svårt att fortsätta ösa på när matcherna är avgjorda. Alla vill fram och göra mål, men hemjobbet lämnades lite åt sidan.

Vi skapade flera heta lägen för att öka på ledningen men det blev istället Djurgården som reducerade. Efter passivitet i försvarsspelet kunde Simon Tibbling spela tillbaka i straffområdet till höger och Amandou Jawo prickade in bollen i det främre hörnet.

Naturligtvis är vi ändå mycket nöjda med denna viktiga storseger som verkligen visar att vi kan spela fotboll på samma vägvinnande sätt som förra året, då vi också tog storsegrar mot Gefle 6–1 och Elfsborg 5–1 på Kopparvallen. Dessförinnan hade vi inte gjort fem mål i någon allsvensk match sedan 1974 (7–2 i sista omgången hemma mot Landskrona).

Henrik Gustavsson fick slita under en period med många frisparkar och inlägg och gjorde det bra, men i övrigt var det ganska lugn. Fimpen släppte främre hörnet vid reduceringen, men det målet får förhoppningsvis ingen betydelse.

Anton Tinnerholm hade problem med passningsspelet inledningsvis men växte in i matchen och kom fram i offensiven riktigt bra i andra halvlek. Tunneln på Jesper Arvidsson och jättelöpningen som höll på att resultera (lyftningen gick utanför bortre stolpen) var styrkebesked.

Erik Moberg var lite passiv vid baklängesmålet, men det var det enda att anmärka på en ny stark insats av motalasonen. Moberg befäster därmed sin status som givet ankare med sin trygghet att styra försvaret rätt.

Daniel Hallingström har därmed fått värdefull avlastning i ansvaret och stod också för en stabil insats.

Allan Olesen skötte sin uppgift väl när han kom in som vänsterback istället för utvisade Andreas Dahlén mot Kalmar, men vänsterback är en lite avig position för dansken. Det blev väl många felpass, men varför skulle medsspelarna sätta honom i trängda lägen? Defensivt tätade Allan okej, men nivån måste upp högre mot bättre motstånd.

Martin Christensen började mycket bra och tog en fantastisk hemlöpning efter att Anton tappat bollen, men det gäller ju att slita för laget hela matcherna. Martin fick lite för få bollar på djupet att jobba på för att han skulle nyttjas bättre. Det var synd att han inte prickade in friläget, men vid ett annat tillfälle, felvänd utanför straffområdet skulle han förstås ha spelat tillbaka till Tom Petterson som hade fritt skottfält.

Oscar Möller bytte av Martin de sista minuterna och hade inga större problem att hålla emot på sin högerkant.

Tom Pettersson började med en riktig indianare, men växte in i matchen och gjorde oerhörd bytta genom sitt stora jobb på innermittfältet i båda riktningarna. Tom ger gott stöd till våra mittbackar och offensivt låg 23-åringen bakom mycket, gjorde dessutom ett mål och assisterade till ett.

Daniel Sjölund kan inte vara missnöjd med klubbytet och ägde mittens rike tillsammans med Tom. Med sin trygga spelstil vann ålänningen mycket boll och låg bakom de flesta av våra mål. Mot starkare motstånd behöver tempot höjas ett snäpp men mot Djurgården höll han precis lagom fart på bollen. När Daniel vågar skjuta mer så kommer också de egna målen.

Kristian Bergström följde upp den fina våren med en ny stark insats och låg också bakom de flesta målen. Defensivt märktes det med tydlighet vad Pligg betyder då han byttes ut. Vi hade inte alls samma trygghet på vår vänstersida därefter.

Petrit Zhubi kom in på vänsterkanten och började precis som Martin Christensen med en fin defensiv aktion, men måste också lära sig att te det defensiva ansvaret under hela matchtiden. De offensiva initiativen var goda men lite överarbetade.

Våra forwards har fått utså en del negativ kritik, men nu fick vi verkligen utdelning på ett fantastiskt sätt genom två mål vardera av Imad Zatara och Viktor Prodell.

Imad Zatara tog nu ytterligare ett steg som forward, där han hittade allt mer rätt i löpningarna och fick utdelning på ett fantastiskt sätt genom inblandning i fyra av målen. Två gjorde han själv, ett assisterade han och i situationen innan Toms mål, var det ju Imad som var mycket nära att överlista Kennet Höie.

Äntligen kunde också Viktor Prodell spräcka nollan genom sina två mål. Proddan ”fixade” även frisparken fram till Imads frisparksmål. Efter en blek inledning på matchen växte 25-åringen och agerade som tempohöjande spelfördelare.

John Owoeri fick en perfekt match att debutera i men ville lite för mycket för att göra mål. I friläge kom nigerianen med lite för hög fart när han vek av åt vänster och kom därmed inte riktigt runt med foten och skottet gick utanför. John visade åter på intressanta kvaliteter som antyder att han kommer att bli en fin tillgång framöver, men vi får förstås ha lite tålamod.

Mohammed Abubakari satt på bänken men behövde aldrig komma in. Efter att han slagit upp sin lårskada en gång är givetvis lagledningen, med all rätt, extra försiktiga nu. Mot Öster kan han dock vara aktuell vilket även Alberis da Silva kan vara. Dessutom borde verkligen Andreas Dahlén åter vara disponibel efter sin felaktiga utvisning. Vi har det alltså gott ställt med bredden i truppen.

I och med storsegern tog vi ett jättekliv upp i tabellen till åttondeplats, men de flesta matcherna i omgången återstår. Trots att vi har haft en svag säsongsinledning totalt sett har vi ändå bara tagit en poäng mindre än i fjol efter sju omgångar. Förra året hade vi målskillnaden 14–14 efter sju omgångar i år har vi 8–7. Trots att vi uppfattar det som att vi släppt in för många enkla mål, så har vi alltså bara släppt in hälften så många som vid samma tidpunkt i fjol.

På bortaplan har vi bara släppt in ett enda mål, i premiären mot Gefle. Under de båda naturgräsmatcherna har vi alltså inte släppt in ett enda mål. Å andra sidan har vi inte heller gjort något mål på bortaplan, men det är verkligen dags på Myresjö Arena på måndagen den 13 maj. Se till att följa bussresan till Östers nya arena. Läs mer om bussresan här

ÅFF – Djurgårdens IF 5–1 (2–0)
1–0 (19) Imad Zatara
2–0 (36) Viktor Prodell (Imad Zatara)
3–0 (48) Tom Pettersson
4–0 (61) Imad Zatara (Daniel Sjölund)
5–0 (63) Viktor Prodell (Tom Pettersson)
5–1 (81) Amandou Jawo