Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 23 oktober 2011

Förlust men vi är ändå bäst

I går var vi inte bäst men sett till hela säsongen så är vi det bästa laget i Superettan. Trots förlusten är vi också det bästa hemmalaget genom tiderna i Superettan!

Man har hört en del kommentarer om att vårt hemmaspel inte räcker till i Allsvenskan, vilket får en att dra på smilebanden. Vid en seger även mot Öster hade vi varit överlägset bäst hemmalag i Superettan genom tiderna, men trots förlusten är vi ändå bäst.

Hemmatabellraden: 15   12   1   2  39–11  37  (+28)

Inget annat lag har tagit lika många poäng på hemmaplan sedan Superettan infördes 2000. Endast Sundsvall (i år) har nått upp till en bättre målskillnad (+29) och inget annat lag är nära en så stor målskillnad.

Endast tre lag har gjort mer hemmamål än oss; Öster 2002 (41 stycken), Trelleborg 2003 och Sundsvall 2011 (40 stycken).

Vårt hemmaspel under säsongen är jag övertygad om hade räckt mycket bra i Allsvenskan. Vi hade inte vunnit med 5–0 (Ängelholm), 5–2 (Värnamo) och tre gånger 4–0 (Qviding, Västerås och Falkenberg) mot Allsvenska lag. Å andra sidan slog vi ju AIK med 3–0 då de hade båda Banguras på topp. Under fjolåret visade ju vårt hemmaspel vara riktigt starkt när vi väl kunde hantera konstgräset och vi var obesegrade de sex sista hemmamatcherna och i år har vi utvecklat detta spel ännu mer. Jag är rätt övertygad att vi tagit uppemot 30 poäng på Kopparvallen mot allsvenskt motstånd i år, så bra har vårt hemmaspel varit. Detta ger fina förutsättningar inför nästa säsong.


Mot Öster såg vi dock inte mycket av det tidigare hemmaspelet och det är ingen tvekan om att det här var årets sämsta hemmamatch. Det är lätt att haka upp sig på de senaste minnesbilderna men så segt och viljelöst som de våra uppträdde mot Öster är ju definitivt inte en norm sett över året.

Även om hungern säkert fanns där att pricka in en tionde raka seger på Kopparvallen och bjuda till inför storpubliken på 4 814 personer (flest i år), så låste det sig. Fokusen fanns där inte från början och det skulle trixas och fixas för att bjuda publiken på grannlåt, men klackarna fastnade på motståndare och istället för att gå på avslut skulle det passas in på mållinjen. Oscar Möller fick ett kanonläge fri i straffområdet men passade Magnus Eriksson, som fick bollen bakom sig och chansen rann ut i sanden.

Det blev i stället Öster som tog ledningen i den 19:e minuten. Alberis da Silva var inte tillräckligt vaksam och stötte fram på fel sida om Freddy Söderberg, som vände inåt och frispelade Obie Etie Ikechukwu, som såg ut att vara solklart offside, men spelet fortgick och syrianskalånet kunde lägga in bollen till höger om Henrik Gustavsson.

Öster sjönk allt djupare och ställde upp med två täta led som täppte till från kant till kant. Vårt speltempo i passningsspelet var allt för långsamt för att få till spelvändningar och djupledsspelet var obefintligt. Öster gjorde ett mycket bra försvarsspel men det finns alltid ytor. Det fanns flera tillfällen att chippa över bollarna bakom backlinjen för att rusa på, men den rätta viljan att springa på djupet fanns inte och inte heller den kvicka tanken att skicka i väg bollarna när någon väl tog en löpning.

Fasta situationer gav heller ingenting och det var inte heller så intressant att jobba hem efter alla bolltapp.

Andra halvlek och avslutningen på matchen i synnerhet var bättre, med mer vilja och högre passningstempo, men fortfarande var det för mycket kladd på bollen istället för att ösa på mot mål.

Vi hade inte heller någon tur med domaren Dragan Banjac från Huddinge. Vi fick alltså ett offsidemål emot oss och Haris Radetinac fick ingen straff. Men det är svårare att få straff när man inte direkt samlat på sig pluspoäng under matchen hos domaren… Oscar Möller var också på väg mot ett friläge men tyvärr lät inte domaren spelet fortgå.

Närmast ett mål vara annars i den 66:e minuter då Viktor Prodell sköt i stolpen och Kristian Bergström tvingade målvakten Joakim Wulff till en kanonräddning på returen.

Spelarkritiken efter en sådan här insats blir naturligtvis inte bra där den rätt tändningen inte tycktes infinna sig. Den är ingen ursäkt men generellt sätt är det svårt för lag som säkrat avancemang eller kontrakt i omgången innan att få ut max i sin prestation. Tyvärr föll vi också in i den fällan.

Men sämst av allt denna dag var att stora delar av sittplatspubliken på den gamla läktaren gav sig av hemåt direkt efter slutsignalen. Visst, det var inte mycket att hurra för i den här matchen, men herre gud, matcherna i sig är ju bara byggstenar i poängstapeln till sluttabellen. Det är ju sluttabellen som är det enda viktiga och vi ståtar överst i denna. Bättre kan det ju inte bli och självklart ska laget hyllas ordentligt för denna prestation.

Jag och många med mig har trott på det här hela tiden, men det gör inte prestationen sämre. Snarare tvärtom. Till skillnad mot 2009 då vi var färre som trodde på ett avancemang från första början var nu pressen så mycket större och denna gång vann vi dessutom näst högsta divisionen för första gången på 34 år.

Detta är helt fantastiskt och till skillnad från förra sejouren i Allsvenskan möts vi nu av större respekt. Förhoppningarna är stora att vi kommer betydligt bättre rustade denna gång. Truppen har nu allsvensk erfarenhet, träningsförhållandena är de allra bästa och tryggheten finns i hemmaspelet. Bortaspelet behöver dock bli bättre, men mot motståndare som är mer måna om att föra spelet slipper vi göra det på bortaplan och kan förhoppningsvis utveckla ett ännu starkare omställningsspel.

Hela organisationen har också allsvensk erfarenhet och vi behöver inte börja om från början som vi fick med många delar inför 2010. Det ska också bli mycket intressant att följa byggnationerna på Kopparvallen med läktare med mera för att svara upp mot Arenakraven 2014. Vår förening har gjort enorma framsteg på alla plan på senare år och jag vill rikta ett stort tack till alla er som bidragit till detta!

Av de fem lag som tidigare lyckats ta sig direkt tillbaka från Superettan till Allsvenskan har alla fem lyckat hålla sig kvar. Fyra av dem har sedermera också tagit SM-Guld!

Matchfakta
ÅFF Östers IF 0–1 (0–1)
0–1 (19) Obie Etie Ikechukwu
Varningar ÅFF: Magnus Eriksson (2:a), Haris Radetinac (9:e)
Domare: Dragan Banjac, Huddinge.
Publik: 4 814

Övrig statistik
Avslut totalt  11–7
Avslut på mål  5–5
Avslut i målställningen 1–0
Hörnor  8–5
Frisparkar  14–8
Offside  4–3
Varningar  2–1

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Jesper Arvidsson –
Haris Radetinac, Amir Suljic (ut 59), Bruno Marinho (ut 84), Kristian Bergström –
Magnus Eriksson, Oscar Möller (ut 59).

Inbytta ersättare: Christoffer Karlsson (in 59 MM), Viktor Prodell (in 59 F), Prince Eboagwu (in 84 MM).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Steinar Strömnes, Erik Moberg, Daniel Swärd. 

6 kommentarer:

  1. Fyra av dem har sedemera också tagit SM-guld!

    Härlig inställning, Tobbe!

    SvaraRadera
  2. Håller med om att publiken hade kunnat fira mer. Men säkert 1500 såg sin första match i år och ville se en vinst. Det man skulle kunna ta lärdom av denna match var att en taktiskt drillad motståndartränare mycket väl kan stänga Åtvids anfallsspel via sitt försvarsspel. Då blir laget beroende av individuella insatser och där är inte alla spelare på en allsvensk nivå. Det är i princip Olsson som kan bryta ett Roar Hansen försvar med insticksspel till forwards. Det såg inte heller snyggt ut när spelare skäller ut varandra under match,dvs. Bruno och Jesper.

    SvaraRadera
  3. Drömnyförvärv" svanbäck från Landskrona och Peter Samuelson från Degerfors.

    SvaraRadera
  4. Varför vill en del människor alltid ha ngt att kritisera?Varför kan man inte unna sig att bara konstatera ÅFF killarna var bäst dom blev ETTA i tabellen....... och glädjas åt det.
    Sen blir detnya friska tag nästa säsong.Carpe Diem.E Murman

    SvaraRadera
  5. Fakta är alltid fakta angående SM-gulden!

    Med ett taktiskt fulländat försvarsspel kan alla motståndare bemästras. men Öster är ju inte direkt ensamma om att ha backat hem på Kopparvallen... De är dock det lag som lyckats bäst, men i denna match var vi så långt under den kapacitet som finns så jag tycker det är fel att dra några större växlar av den. Med mer fart och mindre slarv i passningsspelet samt bättre djupledsspel, som vi har haft tidigare, hade vi även kommit igenom sådana här försvar. I Allsvenskan kommer inte heller lika många lag ha sådan respekt för oss och de kommer inte ligga så tajt bakåt. Men det finns givetvis sådana lag också typ Gefle. Det var ju bara ett år sedan vi spelade i högsta serien så vi vet ju vad som gäller. Men du har en poäng i att hitta fler nycklar för att låsa upp olika försvarsställningar.

    Inget allsvenskt lag har kreativa individualister på alla positioner.

    Visst, det är inte snyggt att våra spelare skäller på varandra men visar ändå nån sorts vilja. Tyvärr saknades den från början.

    Håller med om att Svanbäck och Samuelsson är intressanta men åtminstone den sistnämnde har kontrakt med DIF även nästa år.

    Att analysera och kritisera i så väl positiv som negativ mening hör till fotbollens natur. Det är därför det finns ett stort intresse, där var och en har sina åsikter om det som rör laget. Men givetvis måste vi vara nöjda med den prestationen grabbarna har gjort.

    SvaraRadera
  6. Inte en endaste poäng mot Öster denna säsong! Kommer jag aldrig att komma över... Fast vi slog dom i Cupen! Alltid något att glädja sig åt...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.