Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 11 oktober 2011

En lättnads seger

Landskrona hade åtta raka matcher utan förlust och vi hade åtta raka hemmasegrar. En svit skulle därmed brytas och det är med stor glädje vi kan konstatera att det inte var vår svit som brast. 1–0-segern var dock skör ända tills domaren Bojan Pandzic blåste av tillställningen.

Nog märktes det innan matchen att det börjar dra ihop sig. Det var många sammanbitna ansikten man möttes av innan matchen, men när spelet drog i gång var det som vanligt på Kopparvallen denna säsong. Vi ägde boll och skapade chanser. Giftiga sådana också men bolluslingen tycktes inte vilja in i mål.

Landskrona värvade Ivo Vazgec som inte fick förlängt kontrakt av Jönköpings Södra och vips började 25-åringen storspela. På de åtta raka matcherna som Landskrona visade upp så släppte bara Ivo in två mål. Vi som var på Kopparvallen i går förstod varför. Målvakten svarade för den ena kanonräddningen efter den andra, men till slut fick han ge sig när Magnus Eriksson prickade in straffen i den 40:e minuten. Det var dock nära att målvakten tagit även denna, men Bruno Marinho var fint med på returen om Ivo räddat.

Straffen föregicks av att Oscar Möller revs ned i straffområdet och det var oerhört skönt att få det där straffmålet lagom innan paus. Om vi inte hade fått straffen vet i sjutton om vi hade klarat det här. Visst Ivo Vazgec gjorde en ny stormatch men skotten gick där han nådde dem eller utanför.

Det syntes att det var en väldigt viktig match och att det närmar sig avgörandet. De våra rulla runt väldigt bra men vågade inte riktigt sätta högre fart, ta avslut, sticka in bollarna och slå inlägg under långa perioder. Det siktades lite för länge och hemmaspelarna hann få fram ett ben. Vi borde alltså ha skapat ännu fler målchanser men kladdade runt lite för mycket enligt mitt tycke.

När Landskrona fick Fredrik Liverstam utvisad efter två varningar i den 75:e minuten borde vi ha utnyttjat läget och jagat ett eller två mål för att säkra segern. I stället blev det passivt efter utvisningen i stället för att utnyttja den extra ytan som gavs. En 1–0-ledning är alltid skör, det kan studsa illa på något ben vid ett inlägg och sedan kan det vara färdigt. Det var ett lite högt spel men det gick vägen och det var underbart skönt. Det var riktigt starkt av grabbarna att lyfta sig från den bleka insatsen i Södertälje. Vi har nu nio raka hemmasegrar med den sammanlagda målskillnaden på 22–4.


Henrik Gustavsson hade inte allt för mycket att avstyra men gjorde en riktigt svettig räddning då Fredrik Svanbäck kom fri också skickade iväg ett skott i den 49:e minuten.

Roligt var det också att se ett stabilt försvarsspel.
Anton Tinnerholm gjorde en riktigt stabil insats på högerbacksplatsen, med noggrant positionsspel och bra värdering i sina framstötar. När han väl gick till attack trodde han på det utan att bli passiv och avvaktande. Främst i första halvlek bidrog också Anton gott i offensiven med bra löpningar och inspel.

Alberis da Silva var säker i luften och Daniel Hallingström hade bra koll på läget överhuvudtaget och stod för en ny fin insats. Danne var också oerhört nära att nicka in en hörna men bollen tog i stolproten och ut.

Jesper Arvidsson uppträdde också stabilt och kom fram bra på kanten flera gånger, men var lite mer avvaktande i slutet av matchen.

Kristian Bergström tog tag i taktpinnen på mitten och sprudlade av spellust. Härligt att se.

Thomas Olsson var tillbaka och ingav ett lugnare intryck på laget bara genom att vara där. Någon slarvpass höll på att ställa till det, men i övrigt en bra insats av Thomas som bidrog till ett svårtpasserat mittfält.

Bruno Marinho var mycket aktiv i spelet men kunde ha speedat upp bollbehandlingen stundom när det blev lite för mycket plock med bollen.

Haris Radetinac hade bra samspel med Anton Tinnerholm i första halvlek men vek ofta in för tidigt istället för att vika in vid kortlinjen. Speciellt i slutet då det höll på att bli farliga omställningar när Haris tappade bollen på grund av sin värdering.

Längst fram slet Magnus Eriksson på som vanligt och var otroligt nära att göra mål innan straffmålet, som var årets 15:e seriemål. Bara Peter Samuelsson (Degerfors) och Branimir Hrgota (Jönköping) har gjort ett mål mer än Magnus. Mange leder också poängligan med 22 poäng.

Oscar Möller fick också flera chanser att göra mål, men hade inte rätta flytet med sig denna kväll. I den 66:e minuten fick han ett gyllene läge att vinkla in bollen i bortre hörnet med högern, men valde i stället att passa till Magnus Eriksson som lyckades få i väg ett bra skott men där måste Möller skjuta i förstaläget som var kanon.

Viktor Prodell kom in istället för Oscar Möller i slutet och dödade tid på ett värdefullt sätt och hade två bra lägen att göra 2–0, speciellt det sista var riktigt bra. Efter uppskattningsvis 30 passningar inom laget sköt Proddan tyvärr utanför.

Christoffer Karlsson bytte av Thomas Olsson i slutet och spelade säkert. Sista minuterna fick också Erik Moberg göra comeback efter sju matchers frånvaro på grund av en lårskada. Som mittfältslibero fick han visa upp sitt goda huvudspel några gånger och det känns väldigt skönt att se honom på banan igen.

Ivo Vazgec höll på att rädda sitt Landskrona och visade att han är en skön lirare. I slutet klappade han med i våra ramsor från sin position strax framför klacken.

Nu blir det sämst kval, men kval vill vi förstås inte ha utan vi vill gå direkt till Allsvenskan. Sundsvall borta är en tuff nöt men vi är ett bättre lag i grunden och förhoppningsvis kan vi visa det på måndag!


Matchfakta
ÅFF – Landskrona BoIS 1–0 (1–0)
1–0 (40, straff) Magnus Eriksson
Varningar ÅFF: Bruno Marinho (7:e), Thomas Olsson (2:a)
Utvisning Landskrona: Fredrik Liverstam (75, efter två varningar)
Domare: Bojan Pandzic, Hisings Backa.
Publik: 2 286

Övrig statistik
Avslut totalt  18–7
Avslut på mål  11–4
Avslut i målställningen 1–0
Hörnor  14–3
Frisparkar  14–5
Offside  5–0
Varningar  2–4

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Jesper Arvidsson –
Haris Radetinac, Thomas Olsson (ut 83), Bruno Marinho, Kristian Bergström –
Magnus Eriksson (ut 90), Oscar Möller (ut 83).

Inbytta ersättare: Viktor Prodell (in 83 F), Christoffer Karlsson (in 83 MM), Erik Moberg (in 90 MM).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Steinar Strömnes, Prince Eboagwu, Amir Suljic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.