Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 13 oktober 2011

Två omgångar kvar

Nu är vi snart där. Den stundande toppmatchen borta mot GIF Sundsvall som vi har längtat efter så länge närmar sig med stormsteg.

Förra omgången började på sämsta tänkbara sätt då Ängelholm enkelt besegrade Öster med 3–0. Jag trodde verkligen att Öster skulle ta chansen att blanda sig in i kampen om den allsvenska kvalplatsen, men växjölaget stod för en riktigt usel insats och såg ännu sämre ut än vi var på Värendsvallen mot dem… Enda fördelen med nederlaget är att Öster nu inte har någonting att spela för och kan summera sin säsong med ett gott betyg. Laget kvalade ju i fjol för att hålla sig kvar och når i år en betydligt mer framskjuten placering. Öster spelar hemma mot Qviding innan vi möter dem på Kopparvallen i epilogen lördagen den 22 oktober.

Ängelholm var rejält i gungning efter 0–9 på två bortamatcher men hade flyt som fick möta ett så svagt motstånd. Självförtroendet har återfunnits men avstängningen på mittbacken Jacob Augustsson är tung. På backsidan är ÄFF väldigt tunna så det är ett mycket stort avbräck att undvara sin rutinerade lagkapten. På söndag måste Ängelholm förmodligen upp på en högre nivå för att betvinga ett starkt Värnamo på Finnvedsvallen.

Visst är det kort om tid för IFK att ladda om efter matchen mot Hammarby men matchen i sig var inte speciellt jobbig för dem. Planen var verkligen i toppskick och kan inte ha sugit speciellt mycket kraft. Hammarby bjöd egentligen aldrig upp till kamp. Nykomlingens självförtroende steg förstås efter 1–0-segern, vilket gör det betydligt lättare att ladda om för ny match. Laget behöver ju inte heller utsättas för någon resa utan kan fortsätta på trygga Finnvedsvallen och är planens beskaffenhet lika bra på söndag så gynnar det Värnamos passningsspel. IFK vill säkert väldigt gärna säkra kontraktet på söndag för att slippa en tung avgörande bortamatch i Falkenberg i sista omgången. Värnamo klarade ju 2–2 borta mot Sundsvall tidigare i höst och kan naturligtvis besegra Ängelholm på hemmaplan. Vår forne målvakt Bill Halvorsen får gärna fortsätta att spika igen!

I sista matchen spelar Ängelholm hemma mot Hammarby i vad som kan bli en riktig rysare. För Bajens del gäller det att ta poäng (bäst är förstås om Hammarby vinner) hemma mot Jönköping på måndag för att chansen på kvalspel ska leva vidare. Laget var riktigt blekt mot Värnamo, men kan förhoppningsvis bjuda upp till riktig kamp då allt kan avgöras.


Inte nog med att Ängelholm vann i söndags. Brommapojkarna tappade 3–0 hemma mot Degerfors till 3–3 på de sista tio minuterna! Därmed sattes extra press på oss men de våra klarade av det på ett galant sätt genom 1–0-segern mot Landskrona, vilket tyder på extra styrka och innebär samtidigt att Degerfors bara är ett hot för Ängelholm. Det var därför bra att DIF kvitterade och en hemmaseger för värmlänningarna mot Falkenberg skulle sätta fin press på Ängelholm inför söndagen, i så fall två poäng efter och med bättre målskillnad.


Sundsvall borta blir ett extra kraftprov. Vi är det bästa laget i serien, det är även de flesta utomstående överens om, men Sundsvall är näst bäst och det krävs verkligen att alla är på tå. Alla måste verkligen ge sitt yttersta för att vi ska klara av Giffarna på Norrporten Arena. Till en sådan här match kan det verkligen inte vara svårt att tända till och till skillnad från andra lag vi har mött så kommer hemmalaget att bjuda till lite mer i spelet vilket öppnar för oss. Även om Sundsvall släppt in minst mål i Superettan så finns det svaghetstecken i de bakre leden som vi borde kunna utnyttja. Hemmapressen är också stor då Giffarna kan säkra ett avancemang.

Samtidigt har vi god erfarenhet av Sundsvall i de senaste mötena. Efter en fin insats vann vi på Kopparvallen med 3–1 avancemangsåret 2009. Under hösten tog vi en ny viktoria på Norrporten Arena med 2–1, vilket bäddade stort för avancemanget, samtidigt som Sundsvall tappade gnistan och missade återtåget. Pontus Karlsson svarade för hela fyra av målen i dubbelmötet och Haris Radetinac prickade in ett av målen på Kopparvallen.

I somras svarade vi för en riktigt stabil insats mot Sundsvall och vann med 2–0 efter mål av Oscar Möller och Viktor Prodell. Avslutningsstatistiken var fantasiska 10–0 på mål, vilket vittnar om ett väldigt bra försvarsspel samtidigt som vi skapade en hel del framåt. Vi har gjort matcher med mer frejdigt spel men som helhet med den taktiska och försvarsmässiga delen var det en riktigt kanonmatch. Kan vi göra en ny kanonmatch mot Giffarna ska vi klara dem. Offensivt ska vi kunna spela som vanligt men hålla högre fart och sätta bollarna på djupet i större utsträckning. Defensivt gäller det att våga stöta fram och hålla ihop laget. Speciellt viktigt är det att täta ytan framför våra mittbackar, där vår rutinerade hemvändare Thomas Olsson blir väldigt värdefull. Men som sagt alla spelare måste ta sitt yttersta ansvar.

För Sundsvals del väntar sedan ett motstånd som kan ha allt att spela för och på en svårspelad bortaplan i form av Stadsparksvallen. Jönköping möter innan dess Hammarby borta i en mycket viktig streckmatch. En hammarbyseger skulle innebära att båda Jönköping och Bajen har 37 poäng inför sista omgången. Giffarna klarade förvisso av Falkenberg i väldigt svårt väglag, men Jönköping kan alltså ha betydligt mer att spela för.

Vi hoppas naturligtvis på ett bra resultat i Medelpad som i så fall bäddar för goda förutsättningar inför sista seriematchen hemma mot Öster, som vi redan har slagit en gång i år på Kopparvallen, 2–1 i Svenska Cupen sedan Viktor Prodell svarat för båda målen.

Alla till Sundsvall!
Häng med i den minibuss vi har bokat. Vi har fått ett starkt rabatterat pris och resan kommer bara kosta 120–200 kronor. Hör av dig till mig på tel. 070 – 257 83 16.

Omgång 29 i sin helhet
Lördag 15 oktober
16.00 Degerfors – Falkenberg

Söndag 16 oktober
15.00 Öster – Qviding
15.00 Assyriska – Västerås
15.00 Ljungskile – Brage
17.20 Värnamo - Ängelholm

Måndag 17 oktober
19.00 Landskrona – Brommapojkarna
19.20 Sundsvall – Åtvidaberg
19.20 Hammarby - Jönköping

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. Den rödmarkerade är vår toppmatch och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.