Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 20 oktober 2011

En omgång kvar

Njuta av fotboll! Ja nu kan vi det. Det allsvenska kontraktet är klart och nu ser vi fram emot att fajtas om seriesegern.

Vilken resa vi har varit med om. Den har känts lång från degraderingen och då var det väl passande att få avsluta vägen tillbaka till Allsvenskan med en långresa till Sundsvall. Vi skulle ju ha mött Sundsvall i kvalet i fjol och det var med gråt i halsen man såg geflesupportrarna jubla på bortasektionen, där skulle ju vi varit. Men nu var vi där och fick verkligen jubla!

Värnamos poäng mot Ängelholm skrapade bort den värsta pressen, men visst gick det att ta på spänningen i minibussen upp till Sundsvall. Vi var också framme i god tid och väntan kändes oerhört lång. Vi fick se gula tröjor på dem som sålde matchprogram som anspelade att matchen redan var avgjord och till råga på allt, löpsedlar på alla hemmastolar! Må de få äta upp detta tänkte jag.

Just då kom jag inte att tänka på en parallell, men den dök upp i huvudet efteråt. I dokumentärfilmen om IFK Göteborgs förvandling från ett mediokert division II-lag till uefacupmästare visade Hamburg på samma själsäkerhet som Sundsvall med attiraljer som visade att tyskarna tagit hem cupen innan matchen var spelad. Tändvätska till motståndarna då och tändvätska nu. Historien upprepade sig alltså och med samma resultat.

Oscar Möllers tidiga mål var oerhört skönt, men det kunde ju inte hålla om vi inte kunde hålla spelet bättre uppe eller kontra in något mer mål, så kändes det. Efter alla matcher jag varit med om genom åren försöker jag tränga bort vad som sker om det står sig till slutsignalen. I denna match får jag säga att jag lyckades rätt bra och fullt fokus rådde inför nästkommande situation. Dessa situationer duggade också tätt, alldeles för tätt för en nervositet som inte var av denna jord.

Det hann faktiskt gå till den 85:e minuten innan jag inte kunde hålla emot längre. Den liksom bara steg nerifrån fötterna, som fått krampkänningar flera gånger under matchen, upp igenom kroppen och in i huvudet. Det där ruset som antyder att någonting riktigt stort kunde vara på väg. Allsvenskan var inte långt bort nu, men ett mål kunde ju komma så lätt och de sista minuterna var man i ett tillstånd som inte går att komma till i någon annan situation än denna.

Till slut var det över och det overkliga faktum att vi lyckats ta oss tillbaka var ett faktum. Det är ju så ofantligt stort att det inte går att ta in eller att få utlopp för all den glädje och lättnad som man känner, men det blev ju ändå rätt mycket eufori om jag säger så…

Mardrömsscenariot hade varit att inte ha det i egna händer inför sista omgången men drömscenariot slog istället in. Vi är klara för Allsvenskan och kan se fram emot en intressant kamp för att vinna Superettan, som ger 350 000 mer i bidragspengar gentemot att sluta tvåa. Äran är naturligtvis också mycket stor att vinna en serie. Senast det skedde var för tio år sedan då vi vann division II och kvalade oss upp i Superettan.

Senast vi vann den näst högsta serien var 1977 och då kan man tycka att det är dags igen.

Förutsättningarna är följande för att vi ska vinna Superettan
1. Seger mot Sundsvall
2. Oavgjort eller förlust (spelar ingen roll vilket) räcker om inte Sundsvall vinner mot Jönköping

För utomstående är det förstås mest intressant vilket lag som följer oss direkt till Allsvenskan och vilket som får kvalspela. Kvallaget kommer med all säkerhet att ställas mot Syrianska FC.

Sundsvall har förstås fått en knäpp av den inställda segerfesten på hemmaplan och minns förstås hur de föll ihop från det klara försprånget 2007, men i slutminuterna i sista matchen lyckades med en mirakelvändning och därmed ta sig upp i Allsvenskan.

Precis som jag tidigt förutspådde skulle både Jönköping och Hammarby ha allt att spela för inför den sista omgången. Det är därmed extra rafflande eftersom topp och botten möts i två mycket heta matcher.

Jönköping – Sundsvall
Ängelholm – Hammarby

Sundsvall har förstås en stor fördel genom att ha två poäng mer än Ängelholm och dessutom 25 måls bättre målskillnad.

En pinne räcker därmed för avancemang.
Förlust räcker också om inte Ängelholm lyckas besegra Hammarby.

För Hammarbys del å andra sidan gäller det att vinna för att säkra kontraktet.

Jönköping måste ta fler poäng än vad Hammarby mäktar med i sista omgången, så vida de inte lyckas vinna med en segermarginal som är tre mål större än Hammarbys.

Assyriska kan också råka ut för kvalspel. Visst borde man klara sig undan genom att besegra hopplösa jumbon Qviding på bortaplan, men göteborgslagets enda seger togs borta mot dåvarande serieledande Assyriska.

Värnamo är för bra för att behöva kvalspela men måste ta poäng borta mot Falkenberg om de bakomvarande vinner sina matcher.

Till och med Landskrona kan få kvalspela trots att de samlat ihop 40 poäng. Men det krävs då att Jönköping, Hammarby och Assyriska vinner sina matcher samt att Värnamo tar poäng. Jönköping måste också knapra in fyra mål på BoIS. Landskrona möter i sista omgången Västerås på bortaplan.

VSK har en teoretisk chans att ta sig förbi Brage i botten och rädda en kvalplats, men det skiljer tre poäng och sju mål, vilket låter väl mycket för att plocka in. Brage spelar hemma mot Degerfors i epilogen.

Nu ser vi till att fylla Kopparvallen ordentligt för att hylla våra hjältar!


Omgång 30 (sista) i sin helhet
Lördag 22 oktober
15.00 Qviding – Assyriska
15.00 Västerås – Landskrona
15.00 Brommapojkarna – Ljungskile
15.00 Brage – Degerfors
15.00 Åtvidaberg – Öster
15.00 Jönköping – Sundsvall
15.00 Ängelholm – Hammarby
15.00 Falkenberg - Värnamo

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. Den blåmarkerade är bottenmatch.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.