Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

onsdag 5 oktober 2011

Tre omgångar kvar

Avgörandet närmar sig och det är nu bara tre hyperspännande omgångar kvar innan Superettan anno 2011 kan summeras.

Förra omgångens förlust bort mot Assyriska med 0–2 var naturligtvis ett oerhört tungt bakslag, men faktum kvarstår att det är vi och Sundsvall som har det bästa slagläget inför slutspurten. Som bekant är det två lag som går direkt upp i Allsvenskan.

När vi gick upp i Allsvenskan för två år sedan gjorde vi en riktig plattmatch borta mot Qviding i den 27:e omgången (0-2). Vi hade då 48 poäng och var fjorton poäng efter Mjällby, en före Sundsvall, två före Assyriska, fyra före Falkenberg och sju före Syrianska och Ängelholm.

Då som nu hade vi två hemmamatcher kvar. Vi vann samtliga tre matcher och tog den andra direktplatsen med sex poängs marginal före Assyriska. AFF lyckades kvittera i slutminuterna borta mot Jönköping och snuvade därmed Syrianska på kvalplatsen.

Till skillnad mot 2009 finns båda direktplatserna att spela om. Vi har endast en pinne upp till Sundsvall och har två poäng tillgodo på trean Ängelholm och dessutom 21 måls bättre målskillnad. Till Degerfors på femte plats skiljer det fem poäng och 15 mål i målskillnad. Till Öster på femte plats har vi sju poäng och 13 måls bättre målskillnad.

Om vi känner oss nedslagna efter fadäsen i Södertälje så lär det inte vara något emot hur det är i ängelholmslägret. Vägen stakad mot Allsvenskan men sedan ofattbara 0–9 i baken på två matcher! Om ÄFF hade visat upp det försvarsspelet som de gjorde på Norrporten Arena även mot oss så hade vi inte behövt oroa oss. Men oroa sig gör förstås Joakim Persson och hans mannar.

Precis som jag var inne på inför förra omgången, så skulle Öster kunna blanda sig in i toppstriden. Och där är vi nu. Inför söndagens TV-match borta mot Ängelholm har Öster fem poäng upp till det gula skånelaget och har dessutom åtta måls bättre målskillnad. Detta är nu växjölagets stora chans att knappa in avståndet till två poäng mot ett väldigt pressat Ängelholm. Alla tränare känner väl till sina motståndare så här i slutet på säsongen, men det är klart att Roar Hansen som lotsade Ängelholm 2006–2010 känner till sina opponenter bättre än någon annan motståndartränare. Syrianska var som sagt väldigt nära att knipa kvalplatsen 2009, trots att de var sex poäng efter med tre matcher kvar, vilket bevisar att chansen finns kvar för Öster.

Öster har sedan kvar att möta Qviding hemma och oss på Kopparvallen.

För Ängelholms del väntar sedan två lag som krigar för allt vad tygen håller, Värnamo på bortaplan och Hammarby på hemmaplan.

På söndag spelar också Brommapojkarna hemma mot Degerfors och förhoppningsvis gör BP ett betydligt bättre dagsverke än vid senaste hemmamatchen mot Sundsvall. Pablo Pinones Arces två mål på Domnarvsvallen i 2–0-segern mot Brage vittnar i varje fall om att anfallaren kan göra annat än att springa offside…

I de två sista matcherna spelar DIF hemma mot Falkenberg och borta mot Brage.

Just Falkenberg fick med sig en viktig poäng (0–0) från Söderstadion och har därmed fem poäng tillgodo på Hammarby under kvalstrecket. Riktigt säkra kan ändå inte hallänningarna vara då det inte är otänkbart att 40 poäng krävs för att slippa kval. FFF har dessutom ett tufft program kvar, med Sundsvall på hemmaplan, Degerfors borta och ett vilt kämpande Värnamo hemma.

Sundsvall har haft ett enormt flyt på sistone och tagit fyra raka segrar, men de har också mött lag som verkligen inte har presterat på en bra nivå. På gräs har Giffarna bara tagit tre segrar i år och det finns brister i Sundsvalls försvar som Falkenberg borde kunna nyttja om de spelar med fart och kraft.

I de avslutande två matcherna väntar det finaste laget av alla på hemmaplan och sedan är det dags för kriget på Stadsparksvallen mot ett vilt kämpande Jönköping.

För vår egen del väntar Landskrona BoIS på Kopparvallen på måndag. Motståndarna har ryckt upp sig betänkligt och borde nu kunna slappna av lite efter en väldigt tung säsong. BoIS har dessutom ett förmodligen avsågat Västerås att möta och behöver inte känna någon oro för att det ska bli kvalspel. Trots en tidig ledning med 2–0 mot Qviding senast drog båda mittfältarna Marcus Lantz och Thomas Raun på sig gula kort och de är därmed avstängda mot oss. Dessutom åkte anfallaren Ajsel Kujovic på en rejäl stukning som kan innebära problem för honom inför mötet på Kopparvallen. Vi har också ett stort revanschsug efter den usla insatsen borta mot Landskrona (2–3) och förstås från matchen i Södertälje. Det är nu det är dags att verkligen kliva fram och visa att vi hör hemma i Allsvenskan och skapa fina förutsättningar inför toppmötet borta mot Sundsvall och avslutningen hemma på Kopparvallen mot Öster.


Omgång 28 i sin helhet
Söndag 9 oktober
15.00 Ängelholm – Öster
16.00 Qviding – Ljungskile
16.00 Västerås – Brage  
16.00 Brommapojkarna – Degerfors

Måndag 10 oktober
19.00 Jönköping – Assyriska
19.00 Falkenberg – Sundsvall
19.20 Åtvidaberg – Landskrona

Torsdag 4 oktober
19.20 Värnamo – Hammarby

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.

2 kommentarer:

  1. Älskar att du är så positiv i alla lägen. Själv tuggar jag sobril (lugnande) för att härda ut när det gäller Åtvid.

    SvaraRadera
  2. Tron är oerhört stark förstås och visst har vi fog för den, men visst är man nervös, precis som det ska vara så här års. Sova får man göra under andra delar av året...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.