Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 5 april 2015

Ny smärtsam förlust på Gamla Ullevi

Med en defensiv taktik och ett hårt jobb var vi nära poäng på Gamla Ullevi, men återigen föll vi på ett skitmål efter en fast situation och matchen slutade därmed 0–1.

Vi har haft problem med koncentrationen och fokus i träningsspelet. Nu när allt ställdes på sin spets i den svåra allsvenska premiärmatchen, så skärpte sig våra killar. Vi låg väldigt tätt och bra i det defensiva positionsspelet, vilket gjorde det väldigt svårt för Göteborg att spela sig igenom. De tidigare årens upplagor av IFK Göteborg har annars inte varit känt för att ha kreativitet nog att bända upp ett lågt försvar, men började under fjolåret bjuda på en mer attraktiv fotboll med kombinationsspel och visade stundom upp det spelet mot Helsingborg i Svenska Cupen.

Mot oss kom de inte alls igång under den första kvarten. De våra stressade och hemmaspelarna begick en del misstag, som vi kunde ha utnyttjat om vi varit lite mer skärpta.

Det kändes helt okej efter den första halvleken, då matchen var jämn utan att något av lagen hade skapat speciellt många målchanser. Vi hade stundom hållit i bollen bra och kunde spela oss fram, mot ett hemmalag som försökte sätta hög press.

I början på andra halvlek tryckte dock Göteborg på och Månz Karlsson räddade på mållinjen sedan Lasse Vibe rundat Henrik Gustavsson och rullat bollen mot mål.

Det var sedan oerhört trist att vi åkte på baklängesmål efter en tveksamt dömd frispark i den 56:e minuten. Sebastian Eriksson lyfte in bollen från vänster och helt omarkerad kunde Thomas Rogne gå till väders vid den bortre stolpen och nickade in 0–1. Henrik Gustavsson var på bollen, men kunde inte styra den utanför målramen.

Visst blev Månz Karlsson rammad och vi borde ha fått frispark. Men det finns ju inte en chans i världen att Markus Strömbergsson blåser frispark i det läget på Gamla Ullevi rakt framför hemmaklacken. Det vi själva kan påverka är istället att hålla fokus och hålla markering, vilket både Andreas Dahlén och Martin Christensen totalt misslyckades med, vilket därmed fick förödande konsekvenser. Gustav Svensson var ju också ren vid den bortre stolpen.

Vi såg inte ut att ha kraft nog att nå en kvittering, men så länge som vi ”bara” var i ettmålsunderläge fanns chansen. Och i den 75:e minuten var vi väldigt nära. Mauricio Albornoz snodde bollen och frispelade John Owoeri, men nigerianen väntade för länge med avslutet inne i straffområdet och avväpnades.

Minuten senare tacklades, nyss inbytte, Simon Skrabb omkull inne i straffområdet, men vi fick ingen straff.

I den 80:e minuten satsade vår lagledningen för en kvittering. Ammar Ahmed och John Owoeri utgick. In byttes istället Victor Sköld och Mario Jelavic. Daniel Hallingström lyftes också upp på topp och vi spelade med en trebackslinje. Genom åtgärden fick vi lite mer tryck framåt och hemmalaget stressades, men sedan Daniel Hallingström varit lite sen i ett försök att återvinna bollen, fick han sin andra varning och blev därmed utvisad i den 84:e minuten. Möjligheten till en kvittering försvårades därmed rejält och det var närmare att Göteborg gjorde 2–0 men Lasse Vibe sköt strax utanför den högra stolpen i den 87:e minuten.


Henrik Gustavsson gjorde vad han kunde för att stoppa målet, men orkade inte hålla undan den svåra tunga nicken från nära håll. Fimpen svarade dessutom för några fina ingripanden och kan därmed inte lastas för förlusten.

I backlinjen klev Månz Karlsson fram på ett fint sätt, genom att vara resolut in i duellerna både i luftrummet och i markspelet. En och annan passning slogs till fel adress, men Månz är helt klart på rätt väg.

Mittbackskollegan Daniel Hallingström tog en lite mer avvaktande roll, var ibland lite för långsam och hamnade i tidsnöd när hemmalaget satte hög press, men med tanke på den hårda arbetsbördan gjord Danne det bra. Danne var dock lite för het när han skulle återerövra boll i den 84:e minuten och drog därmed på sig sitt andra gula kort. Vi var annars bra på gång i det forceringsspel som höll på att resultera hemma mot AIK i träningsmatchen för ett par veckor sedan och som därmed kan funka framöver även mot kvalificerat motstånd.

Hallingström är nu avstängd, men Alberis da Silva ska kunna gå in och göra ett bra jobb mot GIF Sundsvall på torsdag.

Martin Lorentzon spelade sin första tävlingsmatch i vår tröja och gjorde det helt okej. Ibland spelade han dock med lite för små marginaler och blev av med bollen i farliga lägen, men han bidrog också genom risktagandet att vi kunde spela oss ur svåra situationer och vi såg embryon till ett framtida gott samarbete med Martin Christensen.

Andreas Dahlén kämpade väl på vänsterkanten, men hamnade ofta i tidsnöd och är ju lite kort i rocken i luftrummet, men det ursäktar ju ändå inte den grova markeringsmissen vid frisparksmålet.

I en sådan här match mot ett starkt fysiskt lag, kanske det hade varit att föredra Pontus Nordenbergs styrka, men han har just kommit hem från landslagsspel med det yngre U21-landslaget och har ju dessutom inte haft full fokus under försäsongen.

Martin Christensen fajtades på högerkanten och låg oftast i bra position, men tappade precis som Andreas Dahlén helt markeringen vid frisparken, vilket naturligtvis inte är acceptabelt. Offensivt gick Martin för ofta in i banan, vilket gjorde det lättläst för hemmaspelarna att avväpna honom.

På vänsterkanten fick Ruben Lameiras göra allsvensk debut. 20-åringen såg dock ut att vara lite tagen ut av stundens allvar, rörde sig inte tillräckligt aktivt för att göra sig spelbar och var lite för vek i närkamperna. Stundom visade dock tottenhamförvärvet kvaliteter i kvickhet och teknik. Självklart är det bra att ha gjort debuten och att nu kunna växla upp insatserna framöver.

Simon Skrabb känns dock hetare för tillfället. Finländaren bytte av Ruben i den 71:a minuten. Med större tyngd, teknisk finess och bra passningsspel, i både det långa spelet och det korta, var han en injektion och han kunde mycket väl fått straff när Simon tacklades i straffområdet.


Jag har inte direkt varit positivt inställt till tre centrala mittfältare och bara en renodlad forward, men i en sådan här tuff bortamatch på naturgräs, där defensiven var nummer ett kunde det vara ett framgångskoncept, speciellt eftersom Mario Jelavic och Victor Sköld ännu inte är på topp i sina insatser.

Jag hade en farhåga kring Ammar Ahmed som tidigare spelat med för små marginaler och tappat en hel del boll, men östersundsförvärvet visade direkt i sin debut att han håller i Allsvenskan. Genom ett enormt arbete med sina kvicka snabba fötter vann han mycket boll och bolltappen var inte alls lika påfallande som tidigare, vilket lovar gott inför framtiden.

Mauricio Albornoz var också tuff att passera och det finns förhoppning att han kan hålla en jämn och hög nivå under säsongen. Marre var också nära assist då han snodde bollen högt upp i banan och friställde John Owoeri i straffområdet.

Kristian Bergström hade den offensiva rollen i den centrala trion, men positionerna varierade förstås beroende på situation, vilket inte är några problem för Pligg. Kristian försökte ligga högt i presspelet och hade viss framgång i passningsspelet även om vi inte skapade speciellt mycket framåt.

John Owoeri gick offside för många gånger för att man ska vara nöjd, men han har gjort sig ett namn i Allsvenskan och försvararna har respekt för honom. Med sin styrka och snabbhet var han ett orosmoment för hemmalaget, men visst borde han kommit till avslut snabbare och gjort mål ur sitt friläge i straffområdet.

Mario Jelavc såg slö ut vid måndagens U21-match mot Gefle även om han gjorde mål, men nu när det var dags för allsvensk debut, via inhoppet i den 80:e minuten, tog kroaten i mer och oroade med sitt huvudspel. Med tiden ska nog ”Super Mario” bli en tillgång.

Victor Sköld var mer aktiv vid U21-matchen mot Gefle, men har inte riktigt hittat kvaliteten under försäsongen. Mot Göteborg försökte Victor väl men hittade inte riktigt rätt i chansspelet som förstås stördes av utvisningen på Daniel Hallingström.


Trots den smärtsamma förlusten finns det anledning att tro på en bra säsong och på torsdag är det dags att visa var vi står. Se till att ta med alla du känner till Kopparvallen, i den viktiga matchen mot GIF Sundsvall, för att stötta de våra.



Matchfakta
IFK Göteborg – ÅFF 1–0 (0–0)
1–0 (56) Thomas Rogne
Utvisning MFF: Daniel Hallingström (84, efter 2 varningar).
Varning ÅFF: Mauricio Albornoz
Domare: Markus Strömbergsson, Gävle.
Publik: 15 118

Övrig statistik
Bollinnehav 59 – 41
Avslut 14 – 7
Avslut på mål 5 – 4
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 4 – 5
Frisparkar 14 – 9
Offside 1 – 5
Utvisningar 0 – 1
Varningar 2 – 3

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Martin Lorentzson, Daniel Hallingström (F 80), Månz Karlsson, Andreas Dahlén –
Ammar Ahmed (ut 80), Mauricio Albornoz –
Martin Christensen, Kristian Bergström, Ruben Lameiras (ut 71) –
John Owoeri (ut 80).

Inbytta ersättare
Simon Skrabb (in 71), Victor Sköld (in 80 F), Mario Jelavic (in 80 F).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Alberis da Silva, Pontus Nordenberg, Bruno Marinho.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.