Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 30 april 2015

Viktig poäng

Självklart skulle vi ha tre poäng hemma mot AIK men vi fick i varje fall en pinne efter att ha tilldömts en av två solklara straffar och John Owoeri fick äran att säkert sätta den straffen vi fick i den 84:e minuten.

Att spela vettigt ute på planen och inte få utdelning är vidrigt och den vidriga känslan smög sig på efter att AIK snöpligt tagit ledningen. Men tack vare straffmålet, fyllde vi inte bara på poängkolumnen som innebar att vi i varje fall kortsiktigt passerade Halmstad och Kalmar och därmed de nedre strecken, utan pinnen var viktig för moralen – att vi kom tillbaka och fick med oss någonting.

Efter en inledande period där AIK hade kommandot i några minuter kom vi starkt tillbaka och hittade ett bra passningsspel, som resulterade i hotande anfall, både längre och genom omställningar. De feta chanserna kom efter omställningar.

I den fjärde minuten stormade Victor Sköld in från vänsterkanten och kom fri men, vinkeln var snäv och målvakten Patrik Carlgren räddade till en resultatlös hörna.

I den 13:e minuten tog åter Victor Sköld fart in från vänster och spelade in till John Owoeri som skaffade sig skottläge, men avslutet gick utanför den vänstra stolpen. Martin Christensen fanns också som ett alternativ till höger.

I den 26:e minuten spelade Ruben Lameiras in bollen i straffområdet. Victor Sköld klippte till från nära håll men rakt på täckande AIK-are.

I den 32:a minuten skapade AIK sin första riktiga chans men den blev å andra sidan riktigt fet. Efter inspel från höger blev Fredrik Brustad fri vid den bortre stolpen, efter att Martin Lorentzson helt tappat markeringen, men Henrik Gustavsson svarade för en riktigt kvalificerad räddning.

I den 41:a minuten kom vi fram genom en bra omställning. John Owoeri tog fart från vänster och hittade in till Victor Sköld som kom fri, men Victor sköt utanför den bortre stolpen.

I den 47:e minuten slog Kristian Bergström en frispark som målvakten tappade, men Victor Sköld var inte tillräckligt på alerten för att peta in returen.

I den andra halvleken började AIK bäst och vi var illa ute några gånger. I den 48:e minuten fick Johan Blomberg ett jätteläge men sköt över. I den 52:a minuten kom Nabil Bahoui in från vänster och sköt strax utanför den främre stolpen. Efter slarv av Martin Lorentzson, som slog en riktig indianare kort senare, kom Nabil Bahoui helt men sköt över.

Vi kom ur den besvärliga situationen och började få riktigt bra tryck i våra anfall. I den 57:e minuten avancerade John Owoeri in i straffområdet och bollen gick fram till Pontus Nordenberg som stoppades bryskt av Noah Sonko Sundberg, men obegripligt nog fick vi fick ingen straff. Det var helt obegripligt hur domaren Kristoffer Karlsson kunde låta bli att döma straff då den unge AIK-spelaren både använde armar och ben för att mangla ned Pontus.

I den 59:e minuten tappade vi bollen och AIK ställde om men Henrik Gustavsson räddade Johan Blombergs skott. Kort senare tog John Owoeri emot bollen i AIKs straffområde men fick bollen för långt ifrån sig och bollen rensades till hörna.

I den 65:e minuten gick ett långt inkast av Noah Sonko Sundberg in framför vårt mål men Henrik Gustavsson räddade avslutet från Henok Goitom.

I den 68:e minuten hade vi riktigt bra tryck mot AIKs mål. Ruben Lameiras och John Owoeris skott täcktes bort och vi fick hörna. Efter hörnan fick Mauricio Albornoz ett jätteläge, men sköt målvakten rakt i bröstet och även Ruben Lameiras skott täcktes bort.

Minuten senare åkte vi på ett snöpligt baklängesmål efter ett högerinkast. Haukur Heidar Hauksson kastade in bollen och eftersom Mauricio Albornoz var alldeles för långt ifrån, kunde Ebenezer Ofori ta emot bollen och vända spelet till vänster. Nabil Bahoui stegade in från vänster och tog sig alldeles för enkelt förbi en mycket passiv Martin Lorentzson och sköt ett snabbt skott, som Henrik Gustavsson räddade, men lämnade en retur som gick rakt till Fredrik Brustad som nickade in 0–1. Dessvärre tappade Pontus Nordenberg helt bort Brustad, vilket naturligtvis inte får ske.

Vi fick ett bra frisparksläge i den 74:e men Kristian Bergström sköt strax utanför den främre stolpen.

Minuten senare utgick våra kantspringare Martin Christensen och Ruben Lameiras. Simon Skrabb och Ammar Ahmed kom istället in.

I den 84:e minuten skickade Henrik Gustavsson iväg en lång boll som Victor Sköld nickskarvade. Simon Skrabb lyfte bollen vidare där Victor Sköld stormade fram och svarade för en fantastisk prestation då han tog sig förbi tre motståndare och långt inne i straffområdet vid den högra stolpen blev han rejält kapade av Sauli Väisänen. Denna gång kunde inte Kristoffer Karlsson undvika att blåsa straff. John Owoeri satte den efterföljande straffen säkert högt till höger. Härligt, härligt!

I den 87:e minuten var vi nära att även nå ett segermål efter hörna, men Alberis da Silva lyckades inte få ordentlig träff på bollen en meter från mållinjen. Och på stopptid fick Simon Skrabb chansen men skottet täcktes bort.

Henrik Gustavsson har svarat för några högklassiga räddningar på sistone och svarade för några riktigt matchavgörande denna gång också, speciellt den i 32:a minuten men han räddade oss också i början på andra halvlek.

Martin Lorentzson har fortfarande en del att bevisa. Ofta gör han det bra och hittar vägar fram ur svåra lägen, men måste bli mycket jämnare – noggrannare och aldrig ge avkall på att ta sin gubbe.

Glädjande nog agerade vårt mittlås med Alberis da Silva och Månz Karlsson bra tillsammans denna gång.

Alberis da Silva har haft problem med en fot efter hammarbymatchen, men gjorde det riktigt bra. Brassen ställde inte till det för sig och gav aldrig Henok Goitom någon chans i luftrummet.

Månz Karlsson höll på att ställa till det några gånger, men gjorde för det mesta bra saker, genom att vara på tå hela tiden och avväpnade många embryon till farligheter.

Pontus Nordenberg lyfte sig mot hammarbymatchen, vilket förstås var ett måste. Pontus nyttjade sin styrka bättre och hade lite större fokus även om han helt tappade vid baklängesmålet. Nordenberg skulle dock haft en solklar straff med sig.

Martin Christensen har precis som Martin Lorentzon en hel del att bevisa. Dansken var för mycket på hälarna och fick inte ut sin snabbhet utan reagerade för sent och fastnade ofta både i offensivt och defensivt agerande.

Vårt innermittfält har dock spelat ihop sig allt mer.
Mauricio Albornoz fortsatte som viktig bollvinnare och många av våra anfall kunde därmed igångsättas genom Marre Han gav dock för enkelt bort möjligheten för AIK att vända spelet efter inkastet vilket kostade oss ett baklängesmål.

Kristian Bergström var också aktiv för att pressa och vinna bollar på mitten och kunde också styra vårt anfallsspel med fina spelvändningsbollar.

Ruben Lameiras spelade åter från start och var aktiv och giftig med sin kvickhet, teknik och vilja att hålla högt tempo. Portugisen jobbar också för att sätta press defensivt, men har fortfarande en del att lära för att hålla rätt defensiv position.

På topp ser våra forwards allt starkare ut med mer speltid agerar de också allt bättre tillsammans.

Victor Sköld har hittat rätt tajming i huvudspelet och kunde skarva många högre bollar, vilket också föranledde den straff vi fick efter en mycket fin prestation av Victor, som också var aktiv i löpningar i alla riktningar. Minus dock för att han inte stormade mot mål när Pligg slog frisparken strax innan paus. Man måste alltid gå på mål även om målvakten bara tappar en av hundra bollar. Den hundrade gången måste man vara där och hade Sköld varit där hade han gjort mål.

John Owoeri har fått en väldig respekt hos motståndarna och är väldigt svårstoppad då han rör sig över stora ytor och ofta tar sats från kanterna för att få yta att få upp farten på. Han slog också en väldigt säker och fin straffspark.

I den 75:e minuten genomförde vi ett dubbelbyte. Kantspringarna gick ut och in kom Simon Skrabb till höger och Ammar Ahmed till vänster. De båda tillförde positiv energi.

Simon Skrabb var den som mest var inblandad i vårt offensiva spel och låg bakom situationen när vi fick straff. Efter ett par matcher utan speltid var det här ett positivt inhopp av finländaren.

Ammar Ahmed gjorde också mycket nytta även om han inte var lika aktiv i våra hetaste lägen.

Det som i mångt och mycket skiljer AIK från mängden i Allsvenskan är Henok Goitom och Nabil Bahoui och denna gång raderade vi nästan ut dessa. Det var ju bara en kort period som Bahoui fick utrymme och Goitom kom inte loss på hela matchen. Det är förstås ett gott betyg till vårt lag och genom detta hade vi en fin chans att vinna matchen, vilket vi också borde ha gjort.

AIK hade sina chanser och vann skotten på mål med 6–3, men man ska då ha klart för sig att för att räknas som skott på mål, så måste målvakten rädda (eller släppa in mål). Vi hade ju ett otal skott som utespelare hos motståndarna räddade, så på det stora hela hade vi fler skott mot mål.

Nu får vi hoppas att den här poängen ger tillräckligt med energi för att göra en bra insats som räcker till seger i nästa match borta mot IFK Norrköping. Daniel Hallingström är då åter disponibel efter sin avstängning och skapar positiva möjligheter i backlinjen.

Tveka inte utan häng på bussresan för att stötta laget i derbyt.