Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 29 mars 2015

Få glädjeämnen i Kalmar

Som väntat blev genrepet borta mot Kalmar FF ingen match av stort underhållningsvärde. Det var en match där ingen av lagen egentligen förtjänade att göra mål, men hemmalaget bjöds på matchens enda mål i den 81:a minuten.

Återigen släppte vi in ett skitmål efter hörna, vilket vi inte har råd med i Allsvenskan. Hörnan slogs in från vänster och Pär Ericsson var inte speciellt högt uppe när han skarvnickade bollen framför mål, bollen studsade i marken en gång innan Nenad Djordjevic slängde sig och nickade in bollen från sin position en halvmeter över marken. Mario Jelavic var alldeles för passiv i duellen med Pär Ericsson och såg inte ens ut att hoppa. Alberis da Silva hann inte nå bollen och inte heller Gustav Jansson som stod kvar på mållinjen. Martin Christensen tappade totalt markeringen på Nenad Djordjevic som helt fri kunde nicka, men om Victor Sköld varit mer på tå vid den bortre stolpen hade han kunnat få bort bollen innan Djordjevic hann dit. Nu hamnade bollen mellan Victor och stolpen, vilket givetvis inte är bra.

Återigen kan vi konstatera att vi släppte in ett mål där flera av våra spelare fallerade och grovt.

Om man ska hitta något positivt från matchen var det försvarsspelet i den första halvleken. Där backlinjen opererade säkert med hjälp av bra och aggressivt presspel från hela laget. Hemmalaget hade på hela den första halvleken bara ett farligt skott, det smet utanför och Henrik Gustavsson hade säkert tagit det om det gått innanför.

Vi skapade heller inte speciellt mycket framåt, men på den hårda knöliga planen, lyckades de våra stundom hitta bra sekvenser och vi skapade några halvlägen och en fin chans i den 26:e minuten. Kristian Bergström slog en fin djupledsboll till höger. John Owoeri kom förbi sin bevakare men tvekade en aning i skottögonblicket och skottet täcktes ändå bort till en resultatlös hörna.

I den andra halvleken slarvade vi en del och Kalmar fick möjligheten att flytta fram sina positioner, men skapade för den skull inte speciellt många mållägen. David Elm oroade, men sköt utanför i den 52:a och 69:e minuten. Pär Ericsson nickade utanför i den 72:a minuten men Gustav Jansson, som vaktade målet i den andra halvleken, hade koll på läget.

Sedan kom det jobbiga hörnmålet målet i den 81:a minuten.

Precis som mot AIK skickades Daniel Hallingström upp på topp i slutet av matchen, men vi lyckades tyvärr inte få till någon slutforcering och vi skapade egentligen ingen målchans alls under den andra halvleken.


Henrik Gustavsson och Gustav Jansson vaktade målet under varsin halvlek. Fimpen hade förmånen att vara sista utpost under den första halvleken när vi hade en god defensiv och hade inte speciellt mycket att bestyra. Gurra fick lite mer bestyra och täckte bra när David Elm fick chansen från vänster och sköt utanför. Gustav gjorde också en bra parad efter en offsideavblåsning. Vid målet tvekade Jansson att gå ut, men det hade varit vanskligt att gå ut i förstaläget.

Henrik Gustavsson har vaktat målet mer frekvent under de senaste A-lagsmatcherna, men Gustav Jansson har också sett allt stabilare ut på sistone, både i A-laget och U21-laget, så vi står oss väl på målvaktssidan inför säsongen.


Backlinjen uppträdde egentligen helt okej matchen igenom, men fick sämre hjälp av mittfältare och forwards i den andra halvleken och blev därmed mer utsatta. Vid hörnmålet var det också mittfältare och forwards som brast i sin koncentration.

Jämfört med tidigare år har vi fortfarande en bra och rutinerad backbesättning med ett par unga lovande ytterbackar.

Mot Kalmar utgjordes backlinjen av Martin Lorentzon, Daniel Hallingström, Alberis da Silva och Andreas Dahlén.

Med Martin Lorentzon känns högerbacksplatsen som ett lyft från fjolåret, i varje fall defensivt, då Anton Tinnerholm hade sina brister under våren och även om Allan Olesen gjorde vad man kunde begära, så känns det mycket tryggare med AIK-förvärvet, som lugnt och säkert löser situationerna.  Vad man hoppas på är att Martin kommer med lite bättre i offensiven.

Hampus Holmgren har kommit tillbaka efter två års skadeproblem och 19-åringen visar på god potential och kan vara mogen att helt ta över om Lorentzon lämnar i sommar. Hampus spelade som yttermittfältare under matchens sista minuter mot Kalmar.

Petter Gustafsson kommer förhoppningsvis tillbaka på ett fint sätt efter sina skadeproblem och kan sedan bidra med sin rutin och fina inställning.

Daniel Hallingström har varit en av våra nyckelspelare i många år och är inte minst viktig under detta prövningens år. 34-åringen visade bra beslutsamhet i huvudspelet, främst i den första halvleken mot Kalmar och är viktig för att vi ska kunna behålla lugnet när det blåser snålt.

Mot Kalmar bildade Danne mittlås tillsammans med Alberis da Silva, men tidigare har Månz Karlsson spelat de flesta A-lagsmatcherna tillsammans med Danne. Kampen är fortsatt hård, vem som ska spela i premiären.

Alberis hade vissa problem med bollbehandlingen på underlaget, men Gamla Ullevis matta är mycket bättre än Fredriksskans. Brassen gjorde för övrigt en helt okej insats och har varit ganska stabil under försäsongen och är en av allsvenskans defensivt främsta huvudspelare.

Månz Karlsson bytte av da Silva de sista tio minuterna. 25-åringen har svajat en del under försäsongen, men har visat att han har en hög kapacitet när allt stämmer, med tuffhet, tajming och gott huvudspel.

På vänsterbacksplatsen är konkurrensen hård mellan 32-årige Andreas Dahlén och 20-årige Pontus Nordenberg.

Andreas Dahlén har kommit tillbaka efter skada, men haft problem från och till, vilket inte har varit optimalt för att komma tillbaka i fullt slag. Förhoppningsvis får Dalle nu vara hel och frisk, och kan då mycket väl ta tillbaka sin ordinarie plats.

Pontus Nordenberg befinner sig med det yngre U21-landslaget i Turkiet, vilket förstås är glädjande för vår klubb. Pontus gjorde det bra när han tog platsen till vänster i backlinjen förra hösten, men det är nu upp till bevis att han kan hålla tillräckligt hög fokus så han behåller platsen. Det har varit lite si och så med koncentrationen under försäsongen.


Vi har tappat tunga namn på mittfältet och vi var tuffa att möta på hösten när Mohammed Abubakari och Tom Pettersson utgjorde en stark central enhet. I det hänseendet är det mycket viktigt att Mauricio Albornoz har växt ut till den starka bollvinnare som vi så väl behöver, men 27-åringen har också god teknisk offensiv färdighet.

Vem ska då spela bredvid Marre i premiären?
Kvicke och smidige Ammar Ahmed har fått en hel del speltid under försäsongen och startade även i Kalmar. På en ojämn gräsplan utgör dock östersundsförvärvet en viss risk, då 26-åringen spelar med små marginaler. Även om Gamla Ullevi är klart bättre har vi inte råd med bolltapp, speciellt inte mot omställningsstarka göteborgare.

Kristian Bergström har också spelat en hel del på det centrala mittfältet och allt oftare med defensiv utgångspunkt. Pligg är duktig på att ligga i rätt position, men blir det hawaiispel har han svårt att hänga med. Mot Kalmar spelade Pligg som offensiv mittfältare och hade en viss framgång, men om vi inte bygger upp anfallen blir vi lätt baktunga med en naturlig mittfältare som tia.

Jag förordar mer en forwardspelare som ligger strax bakom spetsspelaren, om vi ska hålla fast vid 4–2–3–1, för då blir vi mer som ett 4–4–2-lag i offensiven. Om vi får spela ihop våra kanter och kommer fram bättre där är jag dock beredda att ompröva min uppfattning, men där är vi inte ännu.

Bruno Marinho är förstås också ett alternativ på det centrala mittfältet och då främst som balansspelare. Brassen har kommit tillbaka från sin två år långa knäskada, men haft ett bakslag. Brassen gjorde A-lagscomeback mot Kalmar under matchens sista 10 minuter. Självklart behöver Bruno mer tid på sig för att vara tillbaka i fullt slag.

David Lundgren är ett framtida löfte, som har potential med teknik och bra passningsfötter, men 18-åringen måste ta vara på sin talang genom att ge full energi i alla moment.

På högerkanten bär Martin Christensen ett stort ansvar. Dansken gjorde en fin fjolårssäsong, men har varit för ojämn under försäsongen och tappat koncentrationen stundom, som vid hörnan mot Kalmar. När allvaret börjar tror jag att Martin tänder till och kan bilda en bra högerkant tillsammans med Martin Lorentzon.

På vänsterkanten ser konkurrensen främst ut att stå med Simon Skrabb, som startade mot Kalmar, och senaste tillskottet Ruben Lameiras, som hoppade in.

Simon Skrabb har haft en del skadeproblem de senaste åren och nu hoppas vi att han får möjligheten att blomma ut. Finländaren vill verkligen visa vad han kan, men det verkar som det har hämmat honom stundom. Försäsongen har inte heller varit helt problemfri, men får 20-åringen bara kontinuitet med speltid så kan han bli viktig för oss på båda kanterna eller som släpande forward, med sin teknik, styrka, energi och vassa vänsterfot.

Ruben Lameiras är nu klar från Tottenham och är ett fint tillskott med sin snabbhet och teknik och 20-åringen är van vid tuffa tag från England. Portugisen har en tendens att spela med lite för små marginaler och kladda för mycket vilket kan tala emot honom mot Göteborg, men kan han bli säkrare och värdera bättre blir han en fin tillgång.

Ensam på topp startade John Owoeri motK almar och nigerianen har haft en bra trend i slutet av försäsongen, John sysselsatte kalmarförsvaret, som har respekt för honom efter fjolåret på Kopparvallen, då John spelade som i trans under den första halvleken. Att Johns kontrakt går ut i sommar är ingen nyhet och inte heller vår ekonomiska situation som gör att det är svårt att förlänga avtalen med spelaren. Vi kan bara hoppas att vi får behålla honom längre och att han hittar målet när Allsvenskan drar igång.

Mario Jelavic har fått mycket speltid sedan han kom från Atletico Madrid, men fick denna gång agera inhoppare. Kroaten är stor och stark och bra på huvudet, men han har en del att jobba på i tajmingen och måste vara mycket mer fokuserad och beslutsam när vi har hörnor emot oss. När det gäller rörlighet så börjar 21-åringen hitta rätt i löpningarna, men det tar förstås ytterligare tid innan han når full kapacitet

Victor Sköld hoppas vi mycket på efter att främst ha fått agera inhoppare bakom starka Ricardo Santos och John Owoeri, men det krävs ju också att han får chansen. Under försäsongen har Victor spelat på flera olika positioner och för att spela längre ned i banan måste han ta det defensiva jobbet bättre och inte tappa fokus som vid hörnan.


Vi vann hemma mot Örebro, som har varit ett av de lag som imponerat mest under försäsongen och tagit sig till final i Svenska Cupen, men det är förstås oroande att vi har förlorat mot övriga allsvenska lag, hemma mot Djurgården och AIK, samt borta mot Norrköping, utan att ha gjort mål mot trion. Vi har dock många nya spelare och nya tränare. Det tar sin tid att få ihop helheten.

En lång försäsong är nu snart över. Den känns förstås extra lång i och med det hemska faktum att vi missade Svenska Cupens gruppspel, men nu ser vi fram mot Allsvenskan. I första hand ska vi förstås se till att ha tre lag bakom oss och visst ska vi klara det. Om alla bara bidrar med det de kan i form av ekonomiska bidrag och eller ideell arbetskraft. Det är medlemmarna som är föreningen och har ansvar för föreningen. Det är därmed en självklarhet att vara medlem som ÅFF-are.

Att vara ÅFF-are ingår också att stötta våra spelare så gott det går på arenorna runt om i Sverige, med början borta mot IFK Göteborg nästa söndag, se till att anmäl dig till bussresan.


NU KÖR VI!


Matchfakta
Kalmar FF – ÅFF 1–0 (0–0)
1–0 (81) Nenad Djordjevic
Domare: Martin Hansson, Holmsjö.
Varningar ÅFF: Mauricio Albornoz, Mario Jelavic och Hampus Holmgren.
Publik: 1 200

Startelvan
Henrik Gustavsson (ut 46) –
Martin Lorentzson, Daniel Hallingström, Alberis da Silva (ut 82), Andreas Dahlén –
Ammar Ahmed (ut 82), Mauricio Albornoz –
Martin Christensen (ut 82), Kristian Bergström (ut 72), Simon Skrabb (ut 59) –
John Owoeri (ut 59).

Inbytta ersättare
Gustav Jansson (in 46), Ruben Lameiras (ut 59 VM), Mario Jelavic (in 59 F),
Victor Sköld (in 72 OM), Månz Karlsson (in 82 MB), Hampus Holmgren (in 82 HM),

Bruno Marinho (in 82 MM).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.