Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 26 april 2015

Misstagen fällde oss åter

Efter att vi åter gjort dåliga värderingar och tappat fokus, gav vi Hammarby ett onödigt försprång på Tele 2 Arena med två mål. Vi jobbade oss tillbaka och borde ha tagit poäng men åkte på en ny vidrig uddamålsförlust. Vi har absolut inte råd att fortsätta släppa in dessa skitmål!

Precis som borta mot Göteborg i premiären, överraskade vi många genom att ta initiativ i matchen. Vårt försvarsspel fungerade bra. Vi spelade lugnt och säkert ur besvärliga situationer och kunde på så sätt etablera spel även in på Hammarbys planhalva. Vi var dock inte tillräckligt distinkta och slarvade lite i passningsspelet i avgörande lägen för att skapa heta målchanser.

Efter en kvarts spel började vi tappa lite fokus i backlinjen när Hammarby tilläts spela förbi oss och det osade hett ett par gånger innan de katastrofala minuterna följde.

I den 22:a minuten åkte vi på det första baklängesmålet. Månz Karlsson störtade in centralt på Hammarbys planhalva och lyckades snurra sig förbi sin gamle lagkamrat i Öster, Johan Persson, men avvaktade sedan för mycket och efter hopslag med Erik Israelsson gick bollen till Kennedy Bakircioglu, som spelade tillbaka bollen till Erik Israelsson, som löpt sig ur bevakning.

Vi blev desorienterade i försvaret. Kristian Bergström kom in för sent i press på Israelsson och Pontus Nordenberg tappade helt fokus på både boll och Måns Söderqvist. Israelssons passning gick på insidan om Nordenberg och Söderqvist på utsidan. Söderqvist utnyttjade sin fart och sitt försprång och satte in bollen mot den bortre stolpen där Martin Lorentzson inte höll undan för Linus Hallenius som fick på ett rätt dåligt avslut. Henrik Gustavsson fick göra en snabb sidledsförflyttning och fick bollen nära sig men hann ändå inte riktigt stöta bort bollen utanför målramen.

Det var ett nytt bedrövligt mål att släppa in. Under den första kvarten lyckades våra mittbackar stöta och vinna dueller på ett föredömligt sätt, men hade också lite flyt då marginalerna var små. När Månz Karlsson gav sig iväg in på Hammarbys planhalva vann han 50/50-duellen med Johan Persson men stöp på Erik Israelsson, vilket fick förödande konsekvenser. Självklart måste värderingen vara säkrare. Att sedan Pontus Nordenberg stod och sov är förstås oförlåtligt. Det var också mycket nonchalant av Martin Lorentzson att inte löpa sig på rätt sida om Linus Hallenius, då han med sin rutin måste ha sett i ett tidigt skede att det barkade åt helvete.

Bara två minuter senare släppte återigen en ofokuserad Pontus Nordenberg Måns Söderqvist som denna gång fritt fick löpa loss mellan Pontus och Månz Karlsson, som tur var hann vår Månz till undsättning och bollen gick till hörna, som dessvärre skulle visa sig bli förödande. Kennedy Bakircioglu slog in hörnan från höger och Månz Karlsson spelade bollen ur straffområdet. Victor Sköld snappade upp bollen. Victor ville så gärna utnyttja omställningsläget och spela fram till en framrusande John Owoeri.

Vi var många som såg möjligheten, men det gäller att värdera klokt. Att chansa att få till en kontring med insatsen att släppa in ytterligare ett mål i matchminut 25 får inte ske. För att genomföra sådana ageranden vid eget straffområde måste säkerhetsmarginalen vara mycket stor. Nu var den istället mycket liten och då gick det som det gick. Sköld blev av med bollen i duell med Johan Persson. Nahir Besara fick bollen och drog till. Mauricio Albornoz rusade ut för att sätta press men kom för sent. Bollen tog i den vänstra stolpen, Henrik Gustavssons rygg och in i mål. Det var ju också maximal otur!

Det var som en fasansfull mardröm. Det som såg lovande ut för bara några minuter sedan var nu fasansfullt. Våra spelare såg uppgivna ut, låg för långt ifrån sin motståndare och Hammarby kunde utan större ansträngning löpa igenom vårt passiva försvar gång efter annan. Vi fick tacka Henrik Gustavsson för att vi var kvar i matchen genom bland annat frilägesräddningen på Måns Söderqvist och räddningen på Lars Sætras nick.

De sista tio minuterna av första halvlek fick vi i varje fall stopp på läckaget i försvarsspelet, men lyckades inte skaka Hammarby med vår undermåliga offensiv. Det som gällde var att komma ut med nya krafter till den andra halvleken, vilket vi också gjorde. Våra spelare visade vi upp en större aggressivitet och löpvilja, låg närmare sina motståndare och hotade mer i djupled.

I den 52:a minuten föll reduceringen. Henrik Gustavsson kastade ut bollen efter att ha räddat ett skott av Nahir Besara. Kristian Bergström fick bollen centralt och spelade vidare bollen till Mauricio Albornoz som lade ut bollen på högerkanten till Martin Lorentzson, som lade en fin boll på djupet, där John Owoeri löpte sig fri och ur högerinnerposition satte han 1–2 till höger om målvakten Johannes Hopf.

Det kändes förstås bra att vi så tidigt i andra halvlek kunde få kontakt. Vi lyckades också etablera ett spel på Hammarbys planhalva på ett bra sätt i perioder och skapade fina möjligheter för en kvittering, även om hemmalaget också skapade en del via kontringar.

Bara tre minuter efter reduceringen satte John Owoeri en väldig fart från egen planhalva och skar igenom alla från vänster och in centralt, men avslutade dessvärre tätt utanför den vänstra stolpen. Hade han gjort mål där hade det varit en fantastisk prestation.

I den 61:a minuten var vi nära 2–2. John Owoeri tog fart in från vänster och det var så när att Victor Sköld kunde stöta in bollen, men han hann precis inte fram

I den 69:e minuten kom Victor Sköld in bra från höger kortlinje, men väntade lite för länge med nästa moment och avväpnades till hörna. Minuten senare var Ammar Ahmed väldigt nära att få ett friläge men nådde inte riktigt fram för att få till den perfekta touchen och bollen rann i väg till målvakten. Det var annars rätt man för att plocka ned den bollen. Ammar lyckas ofta med sin akrobatik plocka ned höga bollar.

Vi tryckte på med hörnor och i den 74:e minuten fick Kristian Bergström chansen efter en vänsterhörna från Martin Christensen. Pligg drog till på volley och Victor Sköld skarvade men målvakten lyckades reflexrädda till hörna.

I den 84:e minuten fick vi ett fint frisparksläge utanför straffområdet, sedan Victor Sköld blivit neddragen, men Kristian Bergström sköt högt över.

Vi gick över till 3–4–3 i slutet då Mario Jelavic kom in. Chansen med stort C såg ut att utebli, men så kom den i den 92:a minuten. Ruben Lameiras slog en fin spelvändningsboll från vänster till Martin Christensen till höger. Martin spelade in bollen och Victor Sköld förlängde in framför mål, där störtade John Owoeri fram men fick inte träff på bollen. Mauricio Albornoz spelade istället in bollen från vänster och John Owoeri satte bollen i mål, men målet dömdes bort för offside. Reprisbilderna visar att Owoeri vare sig var offside i första eller andra läget. Vilket naturligtvis känns för jävligt. Inte minst eftersom assisterande domaren Mehmet Culum från Arlöv inte lyfte flaggan när Kennedy Bakircioglu kom fri och sköt över i den 19:e minuten, när det var klar offside.

Om Hammarby fått det läget som vi fick i slutet hade målet säkerligen inte dömt bort för offside, precis som Göteborg fick sitt mål godkänt mot oss trots ojusthet mot Månz Karlsson. Att vi inte har rätt marginaler med domarna är ingen nyhet, men gör det extra tungt i det här fallet.

På det hela taget är det dock undermålig prestation från minut 15–35 det som förstör hela matchen för oss.

Henrik Gustavsson kunde ha tagit det första målet med lite flyt men hann inte få upp händerna ordentligt vid sidledsförflyttningen. Vid det andra målet hade han maximal otur. Men sedan höll han oss kvar i matchen genom felfria ingripanden och svarade för räddningar av hög kaliber.

Martin Lorentzon ska som rutinerad spelare i stockholmsregionen kliva fram i en sådan här match vilket jag inte tyckte att han gjorde i tillräckligt hög grad i den första halvleken. Martin hade låg då bakom en del tveksamma ageranden, som vid första målet. Den andra akten var dock bättre och han var med om att hota in på Hammarbys planhalva och assisterade fint till vårt mål.

Vårt mittbackspar Alberis da Silva och Månz Karlsson började bra.
Alberis da Silva vann mycket på huvudet och hittade också rätt adress men tappade fokus och var inte riktigt på tå under vår svaga period. I andra halvlek lyfte han sig dock och spelade tryggare igen.

Månz Karlsson började riktigt bra, men med små marginaler håller det inte i längden och det första målet stöp på det. Månz hade sedan problem med samarbetet med Pontus Nordenberg och lyckades inte täta luckan mellan dem under vår svaga period, men täppte till bättre i den andra akten.

Pontus Nordenberg var riktigt illa ute i första halvlek och tappade fokus. Pontus borde ha legat tätare på Måns Söderqvist och det borde han ha gjort fler gånger. Pontus gav Kalmars förre skyttekung alldeles för fria tyglar. 20-åringen spelade dock upp sig efter paus.

Ammar Ahmed spelade från start, på den något ovana positionen till höger på mittfältet. Ammar kladdade lite för mycket på bollen stundom, men firade en del triumfer med sin spelskicklighet och teknik, men man skulle önska att han spelade lite rakare. Ahmed visade fin energi i det defensiva arbetet och inte minst i presspelet, men tröttnade och byttes ut.

På innermittfältet hade Mauricio Albornoz och Kristian Bergström lite svårt att hitta rätt i offensiven i början på första halvlek och hamnade sedan på mellanhand i defensiven under vår svaga period, men i andra halvlek klev de båda fram och vi kunde etablera ett spel på Hammarbys planhalva.

Mauricio Albornoz löste svåra situationer på ett bra sätt med välriktade nickar, bröstningar och passningar, även om en del gick till fel adress. Arbetsinsatsen var också god och lovar gott inför fortsättningen.

Kristian Bergström hade lite problem att hinna med på Tele 2s väldigt snabba konstgräs. Normalt sätt har ju Pligg en riktigt bra förstatouch på bollen men nu rann bollen för långt ifrån honom ett antal gånger och han slog bort fler bollar än vanligt, men hittade mer rätt i andra halvlek.

Martin Christensen är kapten i Daniel Hallingströms frånvaro och då gäller det att visa extra mycket vilja på planen, men arbetsinsatsen kan vi kräva betydligt mer av i defensiven. Offensivt blev det ofta för mycket trampande på bollen.

Victor Sköld jobbade hårt med löpningar och i luftrummet, men hade det tufft mot hemmalagets fyrtorn i backlinjen. Sköld bjöd också på extra finesser då han skarvade på Pliggs skott efter hörna och förlängde bollen till Owoeri i den 92:a minuten, men det gav tyvärr inte utdelning.

John Owoeri var inte tillräckligt aktiv i den första halvleken och det var svårt att hitta in med de långa djupa bollarna på honom då bollarna rann iväg snabbt på det snabba gräset. I den andra halvleken kladdade de våra mindre på bollen och slog på Owoeri tidigare när det fanns läge, vilket också resulterade i den 52:a minuten. När Owoeri fick ta sats från vänsterkanten, var han också giftig, men borde ha fått gjort ett mål till, vilket han också gjorde men som fasansfullt nog felaktigt dömdes bort för offside.

Ruben Lameiras åstadkom inte så mycket när han kom in som vänstermittfältare i den 71:a minuten men slog en fin crossboll till Martin Christensen som öppnade för chansen i den 92:a minuten.

Andreas Dahlén kom in först i den 82:a minuten istället för Pontus Nordenberg. Jag trodde att bytet skulle komma redan i paus. Dalle hann inte visa så mycket under den perioden, men borde ha en bra chans att kliva in istället för Nordenberg som vänsterback från start.

Mario Jelavic byttes in i den 85:e minuten för att vi skulle kunna nyttja hans huvudspel framför motståndarnas mål, men det blev inte mycket av den varan.

Nu gäller det att återigen ladda om snabbt för att betvinga AIK på onsdag hemma på Kopparvallen – se till att ta med alla du känner så vi fyller Kopparvallen och visar vårt älskade lag vårt stöd!