Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 14 april 2015

Katastrofal start på Allsvenskan

Tre matcher tre uddamålsförluster. Det är facitet efter tre allsvenska omgångar och det är naturligtvis fruktansvärt. Borta mot Kalmar tog vi ledningen men det hjälpte inte eftersom hemmalaget vände på steken efter en ny svag insats.

Efter att Kalmar också svarat för en svag start, var det inte upplagt för något skönspel och att Peter Swärdh skulle satsa på fysik var ingen vågad gissning på förhand. Så blev det också och vi vägde ofta för lätt även om vi höll undan i den första halvleken och också lyckades ta ledningen i den 30:e minuten.

Efter ett kalmaranfall vann Mauricio Albornoz bollen utanför eget straffområde och spelade fram till Victor Sköld som tog fart från egen planhalva och satte ut bollen till vänster. John Owoeri spelade tillbaka till Simon Skrabb, som efter visst tråcklande spelade ut bollen till Pontus Nordenberg, som spelade fram till John Owoeri som slog ett fint högerinlägg framför mål, där vräkte sig Victor Sköld fram och bröstade in 1–0.

Vi hade sedan ganska bra koll på kriget resten av halvleken, men när hemmalaget var tvungna att trycka på i andra halvlek var vi tvungna att hitta motmedel. Dessvärre kvitterade KFF redan sju minuter in på andra halvlek.

Martin Christensen slarvade bort bollen på Kalmars planhalva. Vi blev alldeles för passiva på vår högersida trots att vi hade mycket folk där. Martin Christensen och Mauricio Albornoz blev båda överspelade två gånger som frukten av ett dåligt samarbete. Jonathan Ring satte bollen på David Elm, som kunde förlänga ut till vänster eftersom Daniel Hallingström inte låg tillräckligt i rygg. Martin Lorentzson tappade helt bort Viktor Agardius till vänster som därmed fick fri lejd att måtta inlägg framför mål där en helt omarkerad Viktor Elm kunde nicka in 1–1. Både Alberis da Silva och Pontus Nordenberg var passiva och Viktor såg sin chans att löpa in i den tomma ytan mellan dem. Kristian Bergström och Simon Skrabb gjorde heller ingen ansats för att löpa med och hjälpa till framför mål, där också Romario fanns vid den bortre stolpen. Henrik Gustavsson kunde möjligtvis gått ut och boxat bort bollen men vågade inte och hade därmed ingen chans att rädda.

Vi blev sedan ängsliga medan hemmaspelarna fick råg i ryggen och tryckte på med inlägg och två tunga Elm-bröder framför vårt mål. Det fanns givetvis lägen för oss att spela ur och komma till anfall, men det slarvades för mycket i passningsspelet för att vi skulle bli riktigt giftiga. Ett par gånger stack vi dock upp men John Owoeri var inte tillräckligt resolut i sin genomlöpning och strandade mot två motspelare. När Månz Karlsson sedan var fri framför mål, missade John inlägget.

Istället kom det fasansfulla 1–2-målet i den 81:a minuten.
Vi stod och sov på högersidan när Kalmar fick inkast. Martin Lorentzson tappade helt bort David Elm som tog emot inkastet och skickade in bollen framför mål, där Viktor Elm obehindrat kunde nicka in 1–2 via den bortre stolpen eftersom Alberis da Silva vek ned sig i duellen och Månz Karlsson kom för sent till undsättning. Inlägget gick mot målområdeslinjen men Henrik Gustavsson vågade sig inte ut och var därmed chanslös.

När poängen inte trillar in som de ska är det givetvis svårt att hitta trygghet och harmoni i det egna spelet och kämpatakterna måste till för att komma på rätt köl. Vi var på väg men räckte dessvärre inte enda fram. Vi hade verkligen behövt åtminstone en pinne från den här matchen.


Henrik Gustavsson kunde ha varit bättre ute på inläggen som resulterade i målen, men svarade för en fin frilägesräddning på Marcus Antonsson i slutet av matchen.

Martin Lorentzson kan man begära mycket mer av, inte minst i antal löpmeter och koncentration. Martin kom ofta på mellanhand och var högst delaktig i båda baklängesmålen. Martin måste visa vägen mycket bättre framöver med sin rutin.

Det var positivt att Daniel Hallingström var tillbaka, men det var tufft i luftstriderna. Danne försökte hålla ihop försvarsstyrkorna, vilket lyckades i första halvlek men i andra blev trycket för svårt.

Alberis da Silva behövdes också med sitt huvudspel men för ovanlighetens skull kom han till korta i avgörande lägen med tveksam tajming och hade vissa problem i passningsspelet.

Pontus Nordenberg blandade och gav. Till fördel var han med sin fysik, men fokusproblemen kvarstår dessvärre.

Martin Christensen var på tok för passiv och måste lära sig att lägga sig på rätt sida i försvarsarbetet och vara rädd om bollen! Framåt fick inte Christensen allt för mycket att jobba på och konstrade till det för mycket.

Mauricio Albornoz var på gång tidigare undersäsongen, men stod inte heller att känna igen. Det var extremt viktigt att vi skulle vara heta i duellspelet mot Kalmar och förhoppningen var att Marre skulle gå i bräschen men det gjorde han inte och vi hade därmed svårt att få trygghet i spelet.

Kristian Bergström låg ofta i rätt position och hade möjlighet att kontraslå med passningar i djupet. Några fina bollar slog Pligg, men vi nyttjade dem inte.

Ammar Ahmed bytte av Pligg den sista halvtimmen, men det blev inte till det bättre. Eftersom Ammar inte var tillräckligt het i duellerna.

Simon Skrabb har fortfarande en hel del att lära i det defensiva spelet och samarbetet med Pontus Nordenberg var inte det bästa. Passningsspelet satt inte heller som det skulle. Som vanligt bytte våra yttermittfältare kanter, men vi hotade ändå inte på allvar med inläggen.

Det var positivt att Victor Sköld fick chansen från start och vi var lite vassare framåt, när vi hade två alternativ på topp när vi vann bollen. Victor var den som hade piggaste ben och det var välförtjänt att han fick göra sitt första allsvenska mål för året i sin första startmatch. Det kan tyckas fegt att Sköld blev utbytt, men vi kunde mycket väl ha släppt in det där hemska 1–2-målet ändå, men kanske varit giftigare framåt.

John Owoeri slog det fina inlägget fram till Skölds mål, men man kan begära betydligt mer av nigerianen, som precis som mot Sundsvall inte tog i för fullt i alla löpningar och inte var helt aktiv i presspelet. Han borde dessutom ha gjort något bättre av omställningsläget i den andra halvleken och prickade inte heller Månz Karlssons panna.

Månz Karlsson kom in istället för Victor Sköld för att täta till, men lyckades inte hinna in i duellen med Viktor Elm vid 1–2-målet. Men han visade i varje fall vilja i sitt inhopp.

Bruno Marinho gjorde årsdebut i Allsvenskan då han bytte av Simon Skrabb och gjorde vad han kunde för att hålla undan, då brassen fick ta en låg utgångspunkt då våra mittbackar flyttades upp i slutet.


Matchen var något bättre än den mot Sundsvall, men utgångsvärdet är så lågt så det säger inte speciellt mycket. Utan allting måste bli betydligt bättre om vi ska kunna börja vinna matcher igen. Det finns ju kvaliteter bland våra spelare men hittills har vi inte fått helheten att fungera. Visst vi är inte sylvassa framåt, men har ändå gjort tre mål. Det som man blir mest förbannad på är att vi har släppt in sex skitmål. Att våra spelare tydligen inte har lärt sig nått av de, i många fall undermåliga försvarsspelet vid fasta situationer och inlägg under försäsongen, är för sorgligt. Vad tjänar det till att slita och kämpa i 88 minuter om man ändå står och sover under två minuter som förstör hela matchen? Skärpning är ett måste om det här ska sluta lyckligt.

På söndag är det dags att visa var skåpet ska stå mot Falkenberg. FFF tog årets första seger efter en fullständigt rättvis 2–0-seger hemma mot Örebro. Hemmalaget tog kommandot från början och visade att allt inte behöver vara så svårt. Med mycket vilja i löpningarna vann de dueller, hotade i djupled och matade in många inlägg. Örebro däremot petade mest bollen i sidled och var alldeles för tama i duellspelet. Vi behöver ta kommandot i kampen, ta maxlöpningar och ha fullt fokus i försvarsarbetet.


Matchfakta
Kalmar FF – ÅFF 2–1 (0–1)
0–1 (30) Victor Sköld (John Owoeri)
1–1 (52) Viktor Elm
2–1 (81) Viktor Elm
Varningar ÅFF: inga
Domare: Johan Hamlin, Bro (ut 43), Jonas Karlsson Målilla (in 43).
Publik: 4 081

Övrig statistik
Bollinnehav 62 – 38
Avslut 9 – 4
Avslut på mål 5 – 1
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 5 – 1
Frisparkar 11 – 10
Offside 6 – 0
Utvisningar 0 – 0
Varningar 2 – 0

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Martin Lorentzson, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Pontus Nordenberg –
Martin Christensen (VM 52), Mauricio Albornoz, Kristian Bergström (ut 60), Simon Skrabb (HM 52, ut 80) –
Victor Sköld (ut 73), John Owoeri.

Inbytta ersättare
Ammar Ahmed (in 60 MM, HM 80), Månz Karlsson (in 73 MM), Bruno Marinho (in 80 MM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Andreas Dahlén, Ruben Lameiras, Mario Jelavic

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.