Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 15 september 2014

En underbar taktisk triumf!

Trots, en på förhand betydligt tuffare bortamatch, lyckades vi ta en ny trepoängare när Djurgårdens IF besegrades med 1–0 på Tele 2 Arena. Ricardo Santos svarade för ett riktigt drömmål och trots Allan Olesens utvisning höll vi undan.

Vi har efterlyst det tidigare. Ett säkrare och mer disciplinerat försvarsspel utan att bjuda motståndarna på lägen efter tappade bollar. Till sist fick vi också se ett säkrare och rakare anfallsspel, borta mot Gefle. Precis som 2012 lyckades vi med ”geflemedel” åter ta en trepoängare på Strömvallen och nu lyckades vi med samma medel även besegra formtoppade Djurgården på Tele 2 Arena. Samma Djurgården som hemmabesegrade serieledande Malmö FF i senaste omgången.

Det var verkligen ett styrkebesked som vi fick uppleva. Och då ska vi förstås tillägga att vi spelade med en man mindre i en halvtimme!

Det kändes bra på förhand. Djurgården hade en imponerande svit innan matchen med en del stora segrar och inget insläppt mål på de senaste matcherna. Ett lag som Djurgården, som nyligen haft en storhetstid som en av de främsta föreningarna i landet drabbas lätt av hybris efter några segrar och tror att de är världsbäst. Det kändes som ett kanonläge att ta ned dem på jorden. Speciellt eftersom vi hittade ett vinnande koncept i Gävle. Kunde vi bara fortsätta på samma sätt så skulle vi ha en bra chans. Glädjande nog anammade också lagledningen den lyckade förändringen, med den nya defensivare laguppställningen.

På Strömvallen ställde alla upp för laget och bidrog med sin energi och nu fick vi se samma goda inställning, med god disciplin och noggrannhet att ligga i rätt position. Kunde vi bara göra första målet också, så skulle vi bli svårslagna, sådan var känslan.

I den 26:e minuten kastade Pontus Nordenberg ett inkast från vänster långt nere på Djurgårdens planhalva till Månz Karlsson som spelade bollen tillbaka till Daniel Hallingström. Danne slog ned en långboll till vänster som nickades bort, men Månz Karlsson fiskade upp bollen och spelade tillbaka till Mohammed Abubakari som satte bollen tillbaka till Pontus Nordenberg. Pontus slog en fin djupledsboll till vänster. Ricardo Santos tog emot på bröstet och fick på en riktig kalasträff på halvvolley rakt upp i det främre krysset.

Fantastiskt! – vilket drömmål! – och så underbart skönt med en tidig ledning. Nu hade vi ännu mindre anledning att chansspela i offensiven, utan kunde hålla i bollen och ligga ännu mer på lur vid omställningar och låta hemmalaget jaga. Redan i slutet av första halvleken blev det också frustrerat på planen och på läktarna, vilket förstås var till vår fördel.

Det kändes viktigt att vi skulle hålla undan till paus, vilket också lyckades och vi hade dessutom den främsta chansen till ytterligare ett mål i den första halvleken. Precis efter målet skickade Kristian Bergström in bollen från vänster och Ricardo Santos tog emot bollen vid den högra stolpen och drog till mot den vänstra. Målvakten Kenneth Höie fick precis fingrarna på bollen och kunde styra bollen utanför stolpen.

I den andra halvleken ökade Djurgården som väntat trycket, men vi var ständigt farliga i omställningarna. I den 52:a minuten var Amandou Jawo nära att stöta bollen i mål, men nådde inte ända fram.

I den 54:e minuten fick vi en frispark en bit in vid höger kortlinje. Kristian Bergström slog in bollen och Tom Pettersson var så när att stöta in bollen vid den bortre stolpen, men nådde inte fram.

Minuten senare slog Jesper Arvidsson ett lågt inlägg från vänster. Martin Broberg fick ett jätteläge, men skarvade bollen utanför den bortre stolpen.

I den 57:e minuten ställde vi om fint. John Owoeri var stark när han tog emot och spelade vidare till Kristian Bergström som lade bollen direkt i djupet på Ricardo Santos som kom fri från vänster men målvakten räddade.

I den 58:e minuten fick Allan Olesen en billig varning då han sprang efter bollen och Jesper Arvidsson sprang in i honom och i den 63:e minuten fick Allan en ny varning trots att han var först på bollen. En horribel utvisning följde alltså och det kändes fruktansvärt frustrerande att vi skulle tvingas spela med en man mindre under den sista halvtimmen.

John Owoeri byttes ut och Daniel Sjölund kom in på innermittfältet. Mohammed Abubakari flyttades därmed ner som högerback.

Trots detta fick Ricardo Santos ett jätteläge i den 72:a minuten efter fin nickskarv av Jesper Arvidsson, men volleyskottet gick precis utanför det främre krysset. Kort senare byttes Santos ut och Victor Sköld kom in.

I den 80:e minuten var Haris Radetinac nära på en långboll, men nådde som tur var inte bollen, som rann ut till inspark.

I den 83:e minuten fick Sebastian Andersson ett fint läge, men Henrik Gustavsson räddade nicken.

I den 84:e minuten kom Martin Christensen in fint från höger kortlinje och klippte till från nära håll. Målvakten räddade och oturligt nog gick bollen mellan benen på Victor Sköld några meter framför mål. Minuten senare kom Christensen i ett liknande läge när han spelade fram bollen framför mål men Victor Sköld hann inte fram för att kunna nicka bollen i mål.

Simon Skrabb ersatte Martin Christensen i slutet och i den 87:e minuten fick han ett jätteläge efter att han vänt in från höger och öppnat för vänsterfoten mot bortre stolpen men bollen smet tyvärr utanför.

Djurgården försökte nå en kvittering genom att lyfta in lägre bollar i slutet men vi stängde igen och i den 91:a minuten stoppades Simon Skrabb bryskt av Jesper Arvidsson och vi fick frispark. Alexander Faltsetas fick sitt andra gula kort efter protest mot domslutet och matchen avslutades därmed med tio spelare i vardera laget. Vi höll undan och tog tre blytunga poäng!

Det var en obeskrivlig känsla efter matchen. Ett mål kan ju falla så lätt när ett lag trycker på, men vi höll undan!


Vi släppte bara till två skott på mål borta mot Gefle och nu släppte vi bara till tre skott på mål. Henrik Gustavsson har motat dem alla och stod även i övrigt för en stabil insats i luftspelet och i uppspelsfasen.

Allan Olesen gjorde också en stabil insats och har blivit mycket bolltryggare med mer speltid. Även om, varningarna var mycket tveksamma, speciellt den första, så var det förstås med för stor risk som Allan gick in i den andra situationen.

Daniel Hallingström får verkligen ut sin fulla kapacitet när övriga spelare gör sitt försvarsjobb. Då trivs Danne och han känner en större trygghet att agera fullt ut i duell- och huvudspelet, vilket han lyckades mycket bra med. Tryggheten att hålla i boll och fördela är också viktig i pressade lägen.

Månz Karlsson låg lite för långt ifrån i sin markering i början av matchen men kom sedan närmare och stängde igen på ett bra sätt. Passningsspelet har också blivit mycket bättre på senare tid, vilket också ger en större trygghet.

Pontus Nordenberg gjorde på nytt en fin insats. Genom att vara alert och ligga i rätt position kunde han tajma sina brytningar väl och med sin styrka är han svår att passera. Dessutom chansade han inte i passningsspelet.

Martin Christensen är väldigt viktig när vi ligger med många spelare lägre i banan. På egen hand har dansken kvaliteterna för att gå loss och hota motståndarna, vilket också skedde att antal gånger. Dessutom är det numera kul att se Martins hemjobb i defensiven. Det känns också bra att Christensen är klar för två nya år i vår förening.

Mohammed Abubakari har växt ut till en ännu mer ansvarstagande spelare med energipartnern Tom Pettersson vid sin sida. Värdefullt köttande och bollvinster stoppade nästan samtliga DIFs framstötar centralt. Vi minns ju från i fjol att Djurgården gjorde båda målen efter att ha strömmat igenom centralt i banan. Mommo har också visat sig klara av högerbacksplatsen bra både i slutet av geflematchen och nu mot Djurgården.

Tom Pettersson är väldigt nyttig på innermittfältet. Han löper mycket i alla riktningar och är oerhört jobbig att möta när han stöter fram. Dessutom är han stark i huvudspelet och genom hans fina vänsterfot finns alltid läge att hota i djupled. Med en man mindre och många inlägg från kanterna var det viktigt att ha tre nickstarka spelare centralt i Daniel Hallingström, Månz Karlsson och Tom Pettersson.

Kristian Bergström har uppträtt riktigt bra i det defensiva spelet på sistone och har hittat ett bra samarbete med Pontus Nordenberg. Så många offensiva aktiviteter blev det inte den här gången, men efter det tidiga ledningsmålet gällde det att hålla undan i första hand.

Ricardo Santos gjorde ett riktigt drömmål, då han fick till bröstmottagningen på ett perfekt sätt och därmed stämde löpsteget för att han, trots minimal lucka, skulle kunna dundra upp bollen vid det främre krysset. Men nog kunde han jublat mer eftersom han jublade nåt så kolossalt när han gjorde mål mot oss på olympiastadion för två år sedan. Brassen hade ytterligare tre fina lägen, varav målvakten gjorde fina räddningar på två av dem. Med 10 fullträffar i årets allsvenska ligger Santos delad trea i den allsvenska skytteligan. Santos har gjort 7 av de 10 målen på de 8 senaste matcherna!

John Owoeri hade svårt att komma loss. Djurgården var väl förvarnade om nigerianens framfart på sistone och låg tätt på John, men några gånger hittade han fram med giftiga bollar till sina lagkamrater och Owoeri jobbade hårt. Efter Allan Olesens utvisning fick John ”offras” för en defensivare balans.


Daniel Sjölund kom in på innermittfältet och gjorde ett okej arbete för att stänga till i defensiven.

Victor Sköld bytte av Ricardo Santos och var nära att avgöra tillställningen ett par gånger, men vi hade hoppats att han skulle jobba lite hårdare för laget och för sin egen del att få mer speltid.

Simon Skrabb bytte av Martin Christensen i slutet och fick ett jätteläge att skruva in 2–0, men skottet gick tyvärr utanför. Simon fixade också den sena frisparken som föranledde Alexander Faltsetas utvisning.

Faltsetas skulle för övrigt ha åkt ut tidigare (i den 81:a minuten) då han kapade Månz Karlsson. Den minnesgode kommer också ihåg att Alexander skulle ha åkt ut i fjolårets premiär borta mot Gefle och att han sedan gjorde matchens enda mål. Men nu fick han till sista alltså syna det röda kortet.

Segern mot Djurgården var för övrigt den första bortasegern mot DIF sedan 1981 och förstås den första på Tele 2 Arena.

I och med segern tog vi steget upp till åttonde plats med åtta poäng ned till Mjällby på kvalplats och nio till Norrköping på nedflyttningsplats. Inför derbyt hemma nästa måndag ska IFK först spela viktigt jumbomöte mot Brommapojkarna i morgon.


Inför derbyt hemma mot Norrköping så finner i varje fall inte jag någon anledning att ändra för mycket på det vinnande konceptet som vi fått uppleva på bortaplan. Naturligtvis måste vi hitta en ersättare på högerbacksplatsen eftersom Allan Olesen är avstängd. Mohammed Abubakari har gjort det bra, men behövs på innermittfältet. Nye Emmanuel Boakye är förstås tänkt att spela högerback, men har besvärats med en vad och frågan är om han är redo. Pontus Nordenberg har gjort det bra på vänsterbacksplatsen och bör fortsätta, men om Andreas Dahlén är kurant kanske han skulle kunna spela högerback. Alberis da Silva är också ett alternativ, men han passar förstås bättre som mittback.

Norrköping har precis som Gefle och Djurgården svårt att med egen kreativitet dyrka upp motståndare med lågt försvarsspel. Vi ska absolut inte bli naiva bara för vi tagit två meriterande bortasegrar. Självklart ska vi inte behöva bli ultradefensiva hemma på Kopparvallen. Önskan är förstås att vi kommer ha ett större bollinnehav och kommer fram till fler offensiva lägen, men fortfarande tycker jag att vi ska prioritera att ha många spelare bakom bollen och inte slå för många riskfyllda passningar i sidled, utan fortsätta hota mer i djupled.

Nu ser vi alla till att hjälpa till att fylla Kopparvallen, så vi kan ge vårt älskade lag ett enormt stöd i derbyt måndagen den 22 september klockan 19.00!


Matchfakta
Djurgårdens IF – ÅFF 0–1 (0–1)
0–1 (26) Ricardo Santos (Pontus Nordenberg)
Utvisning ÅFF: Allan Olesen (63, efter 2 varningar)
Utvisning DIF: Alexander Faltsetas (91, efter 2 varningar)
Varningar i övrigt ÅFF: inga.
Domare: Glenn Nyberg, Borlänge.
Publik: 13 402

Övrig statistik
Bollinnehav 65 – 35
Avslut 10 – 8
Avslut på mål 3 – 5
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 6 – 3
Frisparkar 14 – 12
Offside 1 – 1
Utvisningar 1 – 1
Varningar 2 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen, Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Pontus Nordenberg –
Martin Christensen (ut 85), Mohammed Abubakari (HB 63), Tom Pettersson, Kristian Bergström – 
Ricardo Santos (ut 72), John Owoeri (ut 65).

Inbytta ersättare
Daniel Sjölund (in 65 MM), Victor Sköld (ut 72 F), Simon Skrabb (in 85 HM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Alberis da Silva, George Tanzi, Joel Rajalakso.

3 kommentarer:

  1. I laguppställningen : notera att Henrik Gustavsson stod i mål och John Owoeri inte ska stå bland ersättarna.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.