Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 23 september 2014

Vi slarvade bort derbysegern

Vi har tagit ledningen i flera derbyn mot Norrköping, men med 2–0 var det elva år sedan, precis som då tappade vi dessvärre till 2–2. Efter att det sista målet föll i den 90:e minuten. Sorgligt nog kan vi därmed konstatera att vi har tappat fem poäng i slutminuterna av de allsvenska matcherna i år.

Det var ju rena drömstarten med en 2–0-ledning redan efter tio minuter.
I den 8:e minuten nickade Pontus Nordenberg bort en långboll. Kristian Bergström snappade upp bollen och spelade snabbt fram till John Owoeri, som elegant vände in och skickade iväg en fin boll framför mål. Ricardo Santos var beslutsam och nickade in 1–0.

Bara en dryg minut senare slog Emmanuel Boakye en långboll från höger som David Wiklander rensade rakt på John Owoeri. Nigerianen spelade ut till Martin Christensen, som slog ett inlägg från höger. Ricardo Santos satte fram huvudet och nickade in 2–0.

Det var verkligen ett guldläge att kunna spela vidare med det resultatet mot ett pressat Norrköping, men spelmässigt hade vi egentligen inte börjat matchen speciellt bra, utan föll in i gästernas fysiska spel från början, som också domaren Stefan Johannesson tillät.

Efter det andra målet blev vi väldigt passiva, stirriga och slog bort bollar i parti och minut. Norrköping var inte heller bra men kunde efter sin förmåga spela sig fram eftersom vi gav bort bollen gång på gång.

Inne i straffområdet fick vi dock bort det mesta, men var dessvärre väldigt passiva när reduceringen föll i den 33:e minuten efter hörna. Vi gav förövrigt bort hörnan, då Pontus Nordenberg med enkelhet kunde slagit bort bollen om han bara varit fokuserad, men Rawez Lawan hann före och då var Pontus tvungen att täcka ut till hörna.

Lawan slog in hörnan från höger. Alberis da Silva var inte på tå och Andreas Johansson kunde obehindrat nickskarvade in bollen framför mål och en sopren David Wiklander kunde volleyskjuta. Henrik Gustavsson räddade men kunde inte mota returen som Edvard Skagestad forcerade in i mål. Pontus Nordenberg, Daniel Hallingström och Mohammed Abubakari var alla passiva framför vårt mål.

Det var tur att Henrik Gustavsson var med på noterna i slutet av första halvlek när Alexander Franssons tilläts ta skott utifrån och Fimpen räddade via ribban och över.

Den andra halvleken kändes som en enda lång press, där det kändes nödvändigt att vi skulle kontra in 3–1. Lägen saknades inte men dessvärre kunde vi inte pricka in bollen.

Tiden gick och möjligheten ökade förstås för varje minut att vi skulle hålla undan till en mycket viktig trepoängare. Men så i den 90:e minuten kom den vidriga kvitteringen. Bortalaget hade ett inkast till höger. Ricardo Santos satte dålig press och en lång boll lyftes in. Emir Kujovic nickade in bollen framför mål. Lars Krogh Gerson tog med sig bollen med armen och lyfte in 2–2. Märkligt nog godkändes målet.

Det var ju bara det som saknades att vi skulle tappa ytterligare derbypoäng efter ett domarmisstag och ett jättesent kvitteringsmål. Det var betydligt mer medveten hands på Gerson än vad det var i fjol när Alberis da Silva fick bollen på axeln (vid samma mål) och Norrköping avgjorde på straffsparken. Med tre nickstarka spelare inne i egen box var det också märkligt att Mohammed Abubakari ställdes mot Kujovic. Naturligtvis fanns tid för de våra att positionera sig rätt i och med inkastet.

Henrik Gustavsson kan inte lastas för förlusten och svarade för några fina ingripanden.

Emmanuel Boakye gjorde det helt okej under den första halvleken, som han kunde spela. Ghananen har gjort framsteg sedan den svaga insatsen i Huddinge och höll undan med sin ettrighet, men det var en chansning och i slutet av första halvlek kände han av baksida lår och tvingades bryta.

Daniel Hallingström fick verkligen ingen lugn kväll, men stångade undan det mesta. Det var dock inte lätt att hitta uppspelsvägar.

Alberis da Silva var lite ringrostig och hade problem att hitta rätt riktning på brytnickarna inledningsvis, men sedan blev precisionen bättre. Överhuvudtaget blev vi för passiva och Alberis fick inte riktigt ut sin potential som stötande mittback.

Pontus Nordenberg har gjort tre bra startmatcher i Allsvenskan, men tappade nu fokus några gånger, vilket kostade oss hörnan som vi släppte in reduceringen på och han var även passiv på den efterföljande hörnan.

Martin Christensen fick inte så många chanser att briljera från kanten, men gjorde det bra vid vårt andra mål och försvarade okej.

Mohammed Abubakari hamnade lågt som innermittfältare i första halvlek och fick gå ner som högerback i den andra halvleken, vilket han klarade okej men hittade aldrig riktigt rätt i passningsspelet.

Tom Pettersson hade svårt att hitta sin position och kom ofta på mellanhand.

Kristian Bergström fick slita hårt men gjorde så gott han kunde.

Ricardo Santos började förstås fantastiskt med två mål, men de sista 85 minuterna av matchen var inte bra och det är ju inte okej att tro att man är världsbäst för att man gjort två mål och sedan inte tar i för att hjälpa föreningen.

John Owoeri såg inte ut att ha det klippet i steget som vi varit vana vid. Han gjorde det bra i förarbetet inför det första målet, men var i övrigt anonym.

Det kändes mycket märkligt att Daniel Sjölund byttes in mot sin blivande klubb och som väntat gjorde han en riktigt svag andra halvlek. Det fanns inget tempo och ingen kvalitet i passningsspelet. Att Dajja spelade visar också på svagt förtroende för våra övriga spelare. Att ha flyttat in Kristian Bergström centralt och låtit Simon Skrabb komma in på vänstermittfältet hade knappast blivit sämre. Kanske hade också George Tanzi tagit chansen på högerbacken vid ett rakt byte.

Simon Skrabb kom istället in för Martin Christensen till höger och gjorde i och för sig inget större intryck.

Victor Sköld bytte av John Owoeri och svarade för en och annan bra räd, men var också för vek i närkamperna.

Nej det här var verkligen ingen rolig upplevelse. Det krävs helt andra takter när vi på torsdag ställs mot topplaget BK Häcken på bortaplan, då måste vi upp i en betydligt bättre aggressivitet över hela banan och inte bara förlita oss på att vi ska hålla stången i straffområdet. Häcken är dessutom betydligt spelskickligare än Norrköping och har förmåga att spela sig in trots små ytor.