Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 27 september 2014

Fem omgångar kvar

En lång säsong börjar närma sig avgörandet. Fem spännande omgångar återstår innan vi kan summera Allsvenskan anno 2014.

Innan säsongen trodde jag på toppkänning med fem omgångar kvar, men de förhoppningarna grusades efter halva säsongen.

Efter förlusten hemma mot Örebro var det istället oroligt för de nedre regionerna. Med vårt väldigt svaga bortafacit (ingen seger på de tio första bortamatcherna), skulle vi möta hemmastarka Gefle och formstarka Djurgården på bortaplan, innan derbyt hemma mot Norrköping. Sedan väntade en på förhand mycket tuff uppgift borta mot Häcken.

Att summan på dessa matcher blev tio poäng är vi förstås väldigt tacksamma över, även om de tappade derbypoängen sved oerhört. De tre meriterande segrarna utan insläppta mål är desto roligare att lyfta fram. Den kämpaanda och disciplin som vi tidigare saknat har varit fantastisk att se på bortaplan. Sista kvarten senast mot Häcken var en fröjd att se från vår position bakom Häckens mål. Våra spelare låg i perfekt position och stängde effektfullt alla vinklar när häckenspelarna försökte trä in bollarna framför vårt mål. Just denna typ av fina disciplin är riktigt ögongodis för en fanatisk supporter!

Vi hade också klart kortare omladdningstid eftersom vi spelade ett tufft derby på måndagen, medan Häcken spelade en lugnare match borta mot Brommapojkarna på lördagen vilket ytterligare stärkte insatsen.

2–0-segern mot Häcken var förövrigt den första på naturgräs i Allsvenskan sedan 1–0 segern borta mot Mjällby den 26 september i fjol – alltså nästan exakt ett år innan vi vann på naturgräs igen. Vår bortaspelstaktik visar sig därmed passa väl även på naturgräs, vilket känns bra inför avslutningen då våra två återstående bortamatcher är på naturgräs på Örjans Vall och Friends Arena.

Vi har tre hemmamatcher kvar, medan de flesta lagen bakom oss bara har två hemmamatcher i det återstående spelschemat: Helsingborg, Halmstad, Mjällby och Norrköping. Gefle och Falkenberg har precis som vi tre hemmamatcher kvar. Brommapojkarna är redan klart för Superettan.


För vår del väntar närmast hemmamatch mot Helsingborg på måndag. I fjol gjorde vi en riktig kanonmatch och vann med 3–0 på Kopparvallen och i våras klarade vi 0–0 på Olympia. HIF har gaskat upp sig på sistone, men gjorde ett riktigt magplask hemma mot Halmstad (1–4) för några matcher sedan. Efter vårt möte har HIF kvar att möta; Kalmar hemma, Falkenberg b, Göteborg h och Gefle borta. Allt tyder på att det tidigare storlaget fixar kontraktet genom att addera erforderligt antal poäng till de redan inspelade 33 poängen. På förhand känns det som det kommer bli mer spel mot HIF på Kopparvallen, än i senast hemmamatchen mot Norrköping, vilket förhoppningsvis gör att vi hittar tillbaka till det fina hemmaspel som vi ofta haft under säsongen. Självklart gäller det också att se upp med formstarke och vindsnabbe David Accam som gjort 16 mål i Allsvenskan.

Söndag den 5 oktober går färden till Halmstad och Örjans Vall. HBK är bättre i år än i fjol och speciellt på hemmaplan. HBK har förvisso ”bara” tagit 17 poäng hemma, men har ofta dominerat matcherna. Vi behöver verkligen inte föra matchen utan metoden i de senaste bortamatcherna känns lämplig att applicera även på Örjans Vall. Halmstad har ett bra slagläge inför fortsättningen. Klarar HBK att kamma in de tre ”bonuspoängen” mot avsågade BP på måndag, så ligger vägen öppen att klara kontraktet. HBK har just nu 30 poäng. Efter vårt möte följer; Kalmar borta, Falkenberg h och Göteborg b. Derbyt mot Falkenberg kan bli nyckelmatchen.

Efter EM-kvaluppehållet, lördagen den 18 oktober, väntar hemmamatch mot Mjällby, som har gaskat upp sig rejält, genom två mycket meriterade hemmasegrar mot topplagen Elfsborg och AIK. 28 pinnar har därmed spelats in. I skrivande stund spelar MAIF en jättetuff match borta mot serieledande Malmö FF. Efter vårt möte på Kopparvallen väntar Kalmar FF hemma och Falkenberg borta. Kalmar på Strandvallen känns klart överkomligt, men det kan ändå bli en tuff avgörande match på Falkenbergs IP.

Efter de tre mötena med lagen strax bakom oss väntar två topplag. AIK har förvisso falnat rejält på slutet genom tre raka förluster, vilket innebär att guldchansen är väldigt avlägsen (9 poäng efter Malmö och klart sämre målskillnad). Chansen på en Europa Leagueplats finns emellertid kvar i högsta grad, men då gäller det att solnalaget vänder trenden. Närmast väntar två tuffa matcher borta mot Elfsborg och hemma mot Malmö. AIK möter också BP på Tele 2 Arena innan vi kommer till Friends Arena söndagen den 26 oktober. Avslutningen sker borta mot Kalmar.

I epilogen lördagen den 1 november ställs vi mot Malmö FF på Kopparvallen. Allt tyder på att MFF har säkrat sitt guld innan den sista omgången, men laget vill säkert prestera inför många tillresta fans som vill se laget lyfta Lennart Johanssons Pokal på den heligaste marken av alla i Fotbollens Mecka! Uppgiften är naturligtvis tuff men på hemmaplan har vi ändå en god chans att betvinga de svenska mästarna. Innan epilogen spelar Malmö mot; Mjällby hemma, AIK b, Elfsborg h och Brommapojkarna h.


I fjol tog vi 40 poäng. Vi har i dag 34 poäng och har en bra chans att överträffa fjolåret både poängmässigt och placeringsmässigt.

Närmast före oss (på åttonde plats) återfinns Örebro som också har 34 poäng. ÖSK har kvar att möta; Gefle borta, Elfsborg h, Djurgården b, Norrköping b och Häcken h, vilket inte är ett enkelt program.

Sjuan Kalmar FF är bara en poäng före oss och i svag form. I avslutningen väntar: Häcken hemma, Helsingborg b, Halmstad h, Mjällby b och AIK h. Detta program är också tufft.

Sexan Djurgården är fem poäng före oss och i god form. De avslutande matcherna är: Göteborg borta, Gefle h, Örebro h, Elfsborg b och Norrköping h. DIF har fem poäng upp till en Europa Leagueplats och kan blanda sig in detta race om nyckelmatcherna mot Göteborg och Elfsborg går blårändernas väg.

Femman Häcken har sex poäng fler än oss, och har trots förlusten mot oss chansen på en Europa Leagueplats. Återstående programmet är: Kalmar borta, Falkenberg h, Göteborg b, Gefle h och Örebro b. De kvarvarande matcherna ser överkomliga ut.

Det ser med andra ord tufft ut att vi ska kunna bli bättre än sjua, men huvudsaken är naturligtvis att vi spelar i Allsvenskan även 2015.

De lag som närmast hotas av nedflyttning möts på Falkenbergs IP i morgon söndag då Falkenberg (23 poäng) tar emot Norrköping (26 poäng). Vid seger går FFF om Norrköping upp på kvalplats och IFK hamnar således på nedflyttningsplats. Falkenberg har dock fem raka förluster. Å andra sidan har IFK nio raka bortamatcher utan seger. Räkna med en oerhört tuff och nervös tillställning i Halland.

Falkenbergs fyra avslutande matcher sker mot: Häcken borta, Helsingborg h, Halmstad b och Mjällby h. FFF har avslutningen i egna händer i och med att de möter fyra lag som mer eller mindre är indragna i bottenstriden. Även om det är en ny situation med en bottenstrid i Allsvenskan har hallandslaget krånglat sig ur svåra situationer tidigare i Superettan.

Norrköpings fyra avslutande matcher sker mot: Göteborg hemma, Gefle b, Örebro h och Djurgården b. IFK har inget lätt program kvar. Matchen närmast mot Falkenberg känns som en riktig nyckelmatch för att undvika direktnedflyttning och matchen borta mot Gefle för att undvika kval.

Gefle har precis som Norrköping 26 poäng, men bättre målskillnad och ligger därmed över kvalstrecket. GIFs fem återstående matcher spelas mot: Örebro hemma, Djurgården b, Norrköping h, Häcken b och Helsingborg h. Gästrikarna har inget lätt spelprogram kvar och förmodligen måste de vinna hemma mot Norrköping för att undvika kval, men GIF brukar ju alltid klara sig ur svåra lägen i slutet av säsongerna.


Omgång 26 i sin helhet
Lördag 27 september
13.00 Malmö - Mjällby

Söndag 28 september
15.00 Kalmar – Häcken
17.30 Elfsborg – AIK
17.30 Falkenberg - Norrköping

Måndag 29 september
19.00 Åtvidaberg – Helsingborg
19.00 Brommapojkarna – Halmstad
19.00 Gefle – Örebro
19.05 Göteborg – Djurgården

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.

Po
mål
+/-
omg 26
omg 27
omg 28
omg 29
omg 30
1.
MFF
53
48-24
+24
MAIF h
AIK b
IFE h
BP h
ÅFF b
2.
IFE
45
35-23
+12
AIK h
ÖSK b
MFF b
DIF h
BP b
3.
IFKG
44
45-27
+18
DIF h
IFKN b
BKH h
HIF b
HBK h
4.
AIK
44
47-36
+11
IFE b
MFF h
BP b
ÅFF h
KFF b
5.
BKH
40
47-32
+15
KFF b
FFF h
IFKG b
GIF h
ÖSK b
6.
DIF
39
43-25
+18
IFKG b
GIF h
ÖSK h
IFE b
IFKN h
7.
KFF
35
29-34
-5
BKH h
HIF b
HBK h
MAIF b
AIK h
8.
ÖSK
34
39-38
+1
GIF b
IFE h
DIF b
IFKN b
BKH h
9.
ÅFF
34
30-37
-7
HIF h
HBK b
MAIF h
AIK b
MFF h
10.
HIF
33
34-35
-1
ÅFF b
KFF h
FFF b
IFKG h
GIF b
11.
HBK
30
32-41
-9
BP b
ÅFF h
KFF b
FFF h
IFKG b
12.
MAIF
28
26-37
-11
MFF b
BP h
ÅFF b
KFF h
FFF b
13.
GIF
26
27-33
-6
ÖSK h
DIF b
IFKN h
BKH b
HIF h
14.
IFKN
26
29-44
-15
FFF b
IFKG h
GIF b
ÖSK h
DIF b
15.
FFF
23
28-41
-13
IFKN h
BKH b
HIF h
HBK b
MAIF h
16.
BP
9
27-59
-32
HBK h
MAIF b
AIK h
MFF b
IFE h


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.