Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

fredag 26 september 2014

Härlig återbäring!

Det kändes naturligtvis oerhört tungt efter att vi bara tagit en poäng i hemmaderbyt mot Norrköping, men efter 2–0 borta mot tabellfemman BK Häcken känns det förstås underbart. I och med fullpoängaren tog vi ett stort steg mot nytt kontrakt.

Det känns inte desto mindre fantastiskt att det var just Häcken som vi besegrade. Just detta Häcken har vi tidigare haft enorma problem med på bortaplan, med kulmen med den fasansfulla 3–4-förlusten 2008, när vi ledde med 3–1, fick straff och Häcken en spelare utvisad med mindre än 10 minuter kvar. Den förlusten var med all sannolikhet avgörande för att vi missade Allsvenskan den gången och att Häcken istället tog steget upp.

I fjol bröt vi förbannelsen på Rambergsvallen i och med 2–0-segern och i år följde vi alltså upp med en ny 2–0-triumf, men denna gång på Gamla Ullevi. Därmed är också förbannelsen bruten på denna arena då detta var den första segern sedan arenan byggdes om.

Vilken fantastisk förvandling vi har gjort på bortaplan. Vi noterades för hemska ti raka matcher på bortaplan utan seger, men har nu tagit tre raka segrar med en sammanlagd målskillnad på 4–0. Vi ska också tillägga att Häcken bara hade förlorat en hemmamatch i år tidigare (Elfsborg, 0–2). Inför den här omgången var Häcken målgladast i Allsvenskan tillsammans med Malmö och AIK, men vi har alltså lyckats hålla nollan mot dem i båda matcherna, vilket är en stor styrka.

Tre raka segrar på bortaplan i Allsvenskan har vi inte vunnit sedan den fantastiska starten guldåret 1973, då vi inledde Allsvenskan med nio raka segrar, varav fem på bortaplan. Tre raka bortasegrar utan insläppt mål i Allsvenskan har vi däremot inte lyckats klara tidigare.

Vi hade ganska bra kontroll på matchen från start och den väntade anstormningen från hemmalaget kom inte. Vi höll spelet jämnt och i den 5:e minuten fick Kristian Bergström ett jätteläge i straffområdet. John Owoeri slog ett instick från höger in i straffområdet och Ricardo Santos spelade tillbaka bollen. Tyvärr sköt Kristian rakt på målvakten Christoffer Källqvist. Två minuter senare var Bergström på väg igenom igen, men fick inte riktigt ordning på mottagningen på Martin Christensens fina crossboll.

Efter en kvarts spel började Häcken komma fram djupare på vår planhalva, men skapade för den skull inga heta målchanser. Närmast var Simon Gustafson med en frispark någon meter över det högra krysset.

I den 29:e minuten tog vi ledningen. Henrik Gustavsson slog en lång inspark som Oscar Lewicki nickade bort men Allan Olesen slog en lång lyftning, som Ricardo Santos nickskarvade in i straffområdet till vänster. John Owoeri tog emot bollen. David Frölund föll och John fick fritt utrymme att vinkla in 1–0 invid den bortre stolpen.

Vi hade sedan bra kontroll på händelserna och skapade en del farligheter. I den 33:e minuten sköt Tom Pettersson ett volleyskott som gick strax över.

I den 35:e minuten kastade Allan Olesen in ett inkast från höger på Häckens planhalva. Ricardo Santos bröstade in bollen till höger i straffområdet där John Owoeri blev fri och kunde placera in 2–0 invid den bortre stolpen.

I den 43:e minuten fick Häcken en frispark som Martin Ericsson skickade in framför mål. Emil Wahlström nickade i stolpens utsida, men Henrik Gustavsson var där och hade räddat om bollen gått innanför stolpen.

I början på andra halvlek försökte Häcken få tryck mot vårt mål och i den 51:a minuten var det mycket nära att vi åkte på ett baklängesmål. Nasiru Mohammed avlossade ett skott från höger som tog i insidan av den vänstra stolpen och som tur var gick bollen på rätt sida om mållinjen.

I den 57:e minuten fick Alexander Jeremejeff ett bra läge men nickade som tur var över.

Vi hade en del möjligheter att ställa om, men saknade den sista kvaliteten i den avgörande passningen. I den 65:e minuten fick dock John Owoeri ett bra läge men sköt utanför.

I den 76:e minuten fick Kristian Bergström också skottläge utanför straffområden, men sköt över.

Vi stoppade effektivt Häckens reduceringsförsök i slutet av matchen, men i den 92:a minuten sköt David Frölund från höger i straffområdet, men Henrik Gustavsson svarade för en mycket bra räddning.

Sammantaget gick det oväntat enkelt att betvinga Häcken. Vi slapp möta ett tufft aggressivt lag och kunde redan från början få lugn och trygghet i passningsspelet. Det var extra skönt när den tuffe islänningen Gunnar Heidar Thorwaldson tvingades utgå. Taktiken föll väl ut att minimera ytorna bakom vår backlinje, värdera väl och inte tappa boll inom farliga områden och att vi själva skulle ställa om. Häckenspelarna blev lite frustrerade över att inte hitta luckor och slog bort en del enkla bollar. Hemmalaget gjorde ingen bra match, men våra spelare gjorde det svårt för dem, vilket naturligtvis de våra är värda en eloge för. Vi har efterlyst denna taktik tidigare och det är fantastiskt vilken utdelning vi har fått med den på bortaplan!

Henrik Gustavsson höll alltså nollan för tredje bortamatchen i följd. Även denna gång hade han få skott mot sig. Endast tre stycken. Fimpen gjorde en bra räddning i slutet och stod också pall vid de hörnor vi hade mot oss.

Allan Olesen var tillbaka efter avstängning, vilket gjorde backlinjen tryggare. Med sin rutin höll dansken en god position och att han fick byta på grund av kramp visade att han gav allt.

Daniel Hallingström hade varit sjuk innan matchen mot Norrköping och hade då inte full kraft. Nu var han tillbaka i gott slag. Höll ihop försvaret bra, Stod mot bra i huvudspelet och hittade också trygghet i passningsspelet.

Alberis da Silva lyfte sig också gentemot derbymatchen och stångade bort alla bollar som var i hans närhet, samt offrade sig väl i det övriga närkamsspelet.

Pontus Nordenberg hade en tuff uppgift mot vindsnabbe Nasiru Mohammed men stod pall bra med sin fysik och bra värdering, att slå bort bollen istället för att försöka sig på för svåra nummer.

Martin Christensen svarade för ett fint jobb på högerkanten med många löpmeter, men också med kvalitet att jobba hem bra och hota med inlägg. Kul också att se bra värderingar då han kom in centralt och inte chansdribblade utan slog bort bollen vid trångmål.

Mohammed Abubakari och Tom Pettersson på innermittfältet gjorde på nytt en storstilad bortamatch tillsammans. Mommo höll i bollen på ett bra sätt och Tom kämpade frenetiskt som bollvinnare. Abubakari flyttades åter ned som högerback i slutet och höll undan på ett bra sätt.

Kristian Bergström började matchen med ett par vassa lägen utan att sätta pricken över i:et. Pligg gjorde en strong defensiv insats.

Ricardo Santos var inte så aktiv i spelet som man kan önska men de två nickskarvsassisten till John Owoeri var högoktaniga.

John Owoeri trivs mot Häcken. Nigerianen gjorde matchens enda mål hemma mot Häcken och gjorde nu ytterligare två. Dessa två var lika kyligt utförda då han verkligen tittade upp innan han placerade in bollen vid den bortre stolpen. Anmärkningsvärt var att Owe inte gjort mål i Allsvenskan sedan hemmamötet med Häcken.

Victor Sköld kom in istället för Martin Christensen på höger mittfält och gjorde ett okej jobb. Han har fortfarande lite att lära i positionsspelet när det gäller det defensiva arbetet och han kunde ha vågat ta avslut mer i offensiven istället för att försökte sig på lite för svåra saker.

Daniel Sjölund kom in på innermittfältet under sista 20 minuterna och höll i bollen bra, men ville lite för mycket och en del bollar hamnade i farligt läge.

Månz Karlsson kom in som tredje mittback i slutet och hjälpte till att täppa till på ett bra sätt genom att nicka bort bollar.

Redan på måndag fortsätter Allsvenskan med måndagsmatch mot Helsingborgs IF. Jag återkommer med mina funderingar inför de fem sista allsvenska omgångarna anno 2014.