Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 31 augusti 2014

Fantastiskt skön och efterlängtad bortaseger!

2012 tog vi en mycket viktig och efterlängtad seger mot Gefle IF och efter allt elände den sista tiden var känslan god att vi nu skulle upprepa triumfen. Det satt hårt åt men i den 83:e minuten fick vi äntligen jubla, då Victor Sköld gjorde matchens enda mål.

Det märktes att de våra laddat ordentligt inför matchen för det var ett fokuserat gäng på Strömvallen som inte tänkte ge bort något gratis. Det osade i och för sig hett efter ett par hörnor i inledningen, men sedan tog vi tag i matchen. Vi kunde relativt enkelt rulla upp på Gefles planhalva och skapade lägen via inlägg och hörnor. Vi lyckades emellertid inte förvalta de många möjligheterna i den första halvleken, men utan för mycket petande i sidled slapp vi se missade passningar som vi i tidigare matcher har åkt på omställningar på. Om vi tålmodigt kunde jobba på så skulle vi kunna peta in någon boll till slut var känslan.

Gefle var förvånansvärt blekt. Hemma på Strömvallen har laget varit riktigt starkt på sistone med 10 poäng på 4 matcher utan något insläppt mål. Peter Swärdh förklarade att det var ett taktiskt val att spela på ett sätt där Gefle inte kunde vinna mark med sin aggressivitet. Visserligen blev det som väntat en hel del kamp i duellspelet och det var riktigt roligt att se att vi inte vek ned oss utan stod upp bra, när det blev en del rensningar och kamp om långbollarna. Vi slapp dock hård press på vår backlinje och vi kunde därmed rulla boll en hel del emellanåt.

Gefle hotade med tre hörnor från höger i inledningen av matchen. Simon Lundevall servade in bollarna och Anders Wikström nickade i stolpen i den nionde minuten. I den 14:e minuten fick Anders Wikström nicka ostört men Henrik Gustavsson gjorde en bra räddning och vi fick sedan bort bollen efter vissa problem.

Vi tog sedan tag i matchen och fick tryck mot hemmalaget bland annat genom ett flertal hörnor. I den 24:e minuten skickade Kristian Bergström in en fin boll som Daniel Hallingström nickade på vid den bortre stolpen. Målvakten Emil Hedvall fick precis upp en hand och kunde via ribban få bollen över målet.

Fyra minuter senare drog Martin Christensen till på volley i efterdyningarna efter en hörna, men skottet gick utanför den vänstra stolpen.

Efter en halvtimmes spel skickade Kristian Bergström in bollen från vänster och Ricardo Santos nickade men bollen tog oturligt nog på David Fällman och bollen gick över.

I den 35:e minuten ställde vi om bra. Kristian Bergström spelade in bollen från vänster och Ricardo Santos levererade vidare till Martin Christensen som klippte till men tyvärr utanför den högra stolpen.

Precis innan paus slog Kristian Bergström ett bra inlägg från vänster och Ricardo Santos nickade men utanför den bortre stolpen.

Tre minuter in på andra halvlek fick vi en frispark i bra läge i ungefär samma position som när Kristian Bergström så elegant prickade in bollen mot Huddinge. Pligg lade bollen i samma sida, (höger) men denna gång lågt och målvakten kunde rädda.

I den 64:e minuten höll Ricardo Santos i bollen bra i vänsterinnerposition och hittade Martin Christensen vid straffområdeslinjen, men Martin sköt dessvärre utanför den vänstra stolpen.

I den 74:e minuten höll vi på att ställa till det då en höjdboll var på väg över kortlinjen, men Marcus Hansson fick tag i bollen men som tur var rullade bollen utanför den bortre stolpen.

I den 82:a minuten sparkade Anders Bååth till Kristian Bergström i huvudet, men fick bara en varning, som tur var klarade sig Pligg utan skada.

Så i den 83:e minuten var det äntligen dags för ledningsbollen. Vid mittlinjen spelade Daniel Sjölund ut bollen till Pontus Nordenberg till vänster, som lade en boll i djupet. Tom Pettersson löpte bra och tog sig elegant in i straffområdet och spelade in bollen framför mål där inhopparen Victor Sköld rakade in 1–0-målet i öppet mål.

Det var en fantastisk känsla att se det fina målet precis framför oss på läktaren. Det behövde vi verkligen och de många sorgetårarna på sistone förbyttes mot glädjetårar. Men det var ju tio minuter kvar!

Direkt efter målet fick Simon Lundevall ett bra läge men Henrik Gustavsson svarade också för en bra räddning. Gefle tryckte också på med en del hörnor i slutet men vi höll undan. Spelare och vi i den lilla men ljudliga bortaklacken fick äntligen anledning att jubla över en bortaseger tillsammans. Senaste bortasegern var den 26 september borta mot Mjällby (1–0) i fjol.


Henrik Gustavsson fick äntligen hålla nollan. Gefle hade bara två skott på mål, men på den första nicken gjorde Fimpen en riktigt bra räddning och strax efter vårt mål räddade Gustavsson bra då Simon Lundevall fick ett bra läge. Fimpen agerade också bra på alla hörnorna och med igångsättningen av spelet.

Allan Olesen hade vissa problem att hänga med Simon Lundevall i början av matchen men höll sedan tätt på ett bra sätt, men fick en smäll på vaden i slutet och tvingades bryta. Det ska dock inte vara någon större fara.

Daniel Hallingström var åter ett tryggt ankare som verkligen tog sitt ansvar som lagkapten på planen vilket var härligt att se.

Månz Karlsson spelade säkert, värderade väl och tog inga onödiga risker.

Pontus Nordenberg visade åter att han är en allsvensk spelare, vilket är oerhört kul att se. Pontus spelade säkert tog inga onödiga risker, men vågade ändå vända bort sin motståndare och agera med ett gott passningsspel. Han visade också sin styrka i defensiven både i markduellerna och i luften.

Martin Christensens hemjobb var verkligen kul att se då han kom till undsättning många värdefulla gånger. Offensivt hade Martin en hel del lägen och det var synd att han inte fick pricka in någon boll. Med fler slagna hörnor, från vänster, kommer kvaliteten bli bättre.

Det var också verkligen glädjande att lagledningen vågade ställa Daniel Sjölund åt sidan för att balansera laget mer defensivt. Tom Pettersson egenskaper med styrka och tuffhet i duellspelet, var likt matchen borta mot Gefle 2012, guld värd. Och inte mist i huvudspelet var Tom värdefull att ha på innermittfältet. Genom det fina förarbetet var Tom, precis som för två år sedan, en av matchvinnarna på Strömvallen.

Mohammed Abubakari kom också tillbaka i gott slag och bidrog med sin förmåga att hålla i boll och sitt lugna spel till en stor trygghet för vårt lag, även om det inte blev så många offensiva utflykter. Mommo släppte också bollen utan allt för mycket snurrande och vann många dueller. Ghananen gjorde det också bra som högerback i slutet.

Kristin Bergström fortsatte att jobba på bra från sin vänsterkant, låg rätt i defensiven och hittade fram med en del fina inlägg även om han hade en defensivare utgångspunkt en vanligt.

Ricardo Santos visade sin styrka genom att suga bin bollarna ett antal gånger, men han fick inte allt för många ”enkla” bollar att jobba på.

John Owoeri sprang, jobbade hårt och sög också in en hel del bollar, men fick inte många bollar i djupled att sprinta ifrån på.

Daniel Sjölund kom in och höll i bollen bra i slutet så vi kunde döda matchen.

Victor Sköld gjorde ett succéinhopp när han likt den måltjuv han är sökte sig in framför mål och rakade in segermålet. Det var jätteroligt att Victor fick sätta dit den, vilket förhoppningsvis får det att lossna under hösten.

Alberis da Silva kom in i slutet och var värdefull genom att stånga undan bollarna som Gefle lyfte in framför mål.


Det är naturligtvis en oerhört stor lättnad att vi kunde ta den här oerhört viktiga trepoängaren. Vi har fått ett litet avstamp ned till Gefle på fyra poäng. Vi tog steget upp till tionde plats och vi har åtta poäng ned till Mjällby AIF på nedflyttningsplats och sex till IFK Norrköping på kvalplats, men IFK möter AIK hemma under söndagen.

Nu väntar ett två veckors långt EM-kvaluppehåll för att vässa formen inför de åtta avslutande matcherna i Allsvenskan. Naturligtvis känns det oerhört skönt för alla oss inblandade spelare, ledare och supportrar att i glädjens tecken kunna gå in i den här matchvilan. Söndagen den 14 september är nästa allsvenska match, borta mot Djurgårdens IF. Det kommer att gå en bussresa till Tele 2 Arena, mer information om resan kommer senare på officiella hemsidan.

Det är inte bara de tre superviktiga poängen som känns bra inför återstoden av Allsvenskan. Vi visade också att vi åter kan vinna på bortaplan, vilket inte har skett på konstgräs sedan den 7 juli i fjol (mot Elfsborg 1–0). Vi visade ett hållbart spel för att kunna vinna på bortaplan. Visst hade insatsen sina brister, men jag tycker att vi började från rätt håll och tätade till defensiven och genom bättre värdering minimerades riskerna för individuella misstag. Våra spelare jobbade för varandra som ett lag och kan vi fortsätta på den vägen och få lite bättre kvalitet i det offensiva spelet, så ska vi också kunna bortabesegra Djurgården!  


Matchfakta
Gefle IF – ÅFF 0–1 (0–1)
0–1 (83) Victor Sköld (Tom Pettersson)
Varningar ÅFF: Tom Pettersson (1:a), Henrik Gustavsson (1:a).
Domare: Bojan Pandzic, Hisings Backa.
Publik: 3 270

Övrig statistik
Bollinnehav 54 – 46
Avslut 7 – 12
Avslut på mål 2 – 6
Avslut i målställningen 1 – 0 
Hörnor 11 – 12
Frisparkar 11 – 15
Offside 1 – 0
Utvisningar 0 – 0
Varningar 2 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen (ut 76), Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Pontus Nordenberg –
Martin Christensen (ut 86), Mohammed Abubakari (HB 76), Tom Pettersson, Kristian Bergström – 
Ricardo Santos, John Owoeri (ut 80).

Inbytta ersättare
Daniel Sjölund (in 76 MM), Victor Sköld (in 80 F, HM 86), Alberis da Silva (in 86 MB).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Emmanuel Boakye, Simon Skrabb, Joel Rajalakso.

6 kommentarer:

  1. Har du slutat länka dina inlägg från ÅFFs hemsida? Hoppas du återupptar detta

    SvaraRadera
  2. Vår styrelse har bestämt att jag inte får ha kvar länkar till mina inlägg på officiella sidan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen konstigt att du inte får ha kvar länken.
      Kanske kan bero på att det har framförts en del kritik mot Swärdh i dina inlägg (inte dina utan folk som har skrivit).
      Tyvärr är den kritiken befogad men det vill man säkert inte ta till sig.
      Hoppas nu bara att Snokarna får pisk idag och åker ner till S1.
      Då har Sjölund gjort ett riktigt nerköp.
      Ledningen kunde inte låta Sjölund spela, ett under att han har fått spela så pass som han har gjort.
      Där har Swärdh fått ge sig som tur är.

      Radera
    2. Jävla Censur-förening!

      Radera
    3. Får dåliga vibbar av detta, har du fått nån förklaring till varför? Ps. Väljer alltid att läsa din matchanalys före hemsidans. Det känns som att den ger en bättre bild helt enkelt. Ds

      Radera
    4. Tillägg till senaste kommentaren; Jag hajar om du inte vill gå in och skriva om detta mer i detalj, men jag tycker det är olyckligt att en sånt beslut är taget. Dina matchanalyser var en frisk fläkt på ÅFFs hemsida!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.