Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 4 augusti 2014

Nytt skitmål gav oss inte chansen

Tyvärr har Elfsborg lagom hittat formen igen till vårt möte och det var givetvis en svår uppgift. Men vi kan konstatera att vi åker dit efter ett nytt svagt försvarsspel.

Lagledningen valde att ställa upp med en mer defensiv uppställning än tidigare (4–1–4–1). Tom Pettersson spelade som balansspelare mellan backlinjen och mittfältet. Månz Karlsson flyttades därmed in som mittback igen. Allan Olesen tog hand om högerbacksplatsen. Mohammed Abubakari spelade inte på grund av känningar och Emmanuel Dogbe spelade istället centralt på mittfältet tillsammans med Daniel Sjölund. På topp spelade John Owoeri ensam.

Detta var en naturlig åtgärd av flera anledningar. Elfsborg spelar med tre centrerade mittfältare och offensiva ytterbackar. I och med vårt rent svaga försvarsspel tidigare, så var det nästan ett måste att tillföra en extra åtgärd för att täta till i de bakre leden. När dessutom Ricardo Santos var avstängd, minskade alternativen framåt.

Efter att Elfsborg haft ett väldigt stort bollinnehav och enkelt kunde spela sig in på vår planhalva, blev det ändå lite frustrerat från deras sida då vi gjorde det trångt för dem att spela igenom. Vi hade dock ingen klockren defensiv, då vi inte låg tillräckligt tätt på bollförande motståndare. Att vi lyckades avväpna hemmalaget var mer frukten av att väldigt många spelare fanns framför vårt mål, som kunde reparera skadorna, men detta krävda också enorm kraft i hettan. Att vi inte låg närmare inpå Anders Svensson, som fick väldigt god tid på sig att fördela boll, skulle visa sig vara förödande.

Det syntes tidigt att Elfsborg ville utnyttja glappet mellan Andreas Dahlén och Månz Karlsson, som ibland var för stort. I den 23:e minuten tappade Andreas Dahlén fokus för ett ögonblick, vilket Johan Larsson utnyttjade då han störtade fram på djupet och Dalle kom på efterkälken. Det var egentligen otroligt att Lasse Nilsson missade nicken vid bortre stolpen. Lasse var helt sopren eftersom Allan Olesen helt tappade markeringen.

Offensivt kom vi ingen stans under den första halvtimmen. När vi fick lägen att slå en boll på djupet var John Owoeri alldeles för ensam och bollarna slogs med svag kvalitet. I den 33:e minuten anföll vi dock bra centralt. Kristian Bergström slog ett instick bakom Elfsborgs backlinje, men aningens för hårt. Målvakten Kevin Stuhr Ellegaard hann därmed aningen före Daniel Sjölund i fritt läge.

I den 35:e minuten kunde vi tyvärr inte hålla igen längre. Allan Olesen slog en riktig indianare in i banan och Elfsborg kunde ställa om på vår planhalva efter att Lasse Nilsson snappat upp bollen och spelat in till Anders Svensson som fick bollen centralt och kunde runda en passiv Tom Pettersson. Viktor Claesson var väldigt tydlig vad han ville med sin position, men trots detta fick han helt ohotad gå emellan våra mittbackar Månz Karlsson och Daniel Hallingström. Per Frick fanns ett snäpp länge bort, men honom borde Andreas Dahlén tagit och Månz borde stött in på Viktor som han såg perfekt hela tiden eftersom Anders Svenssons instick kom från det hållet. På andra sidan kunde även Allan Olesen visat en betydligt tydligare aggressivitet och därmed kunde Daniel Hallingström tagit ett kliv in för att tajta till det ytterligare. Nu fick istället Viktor fri lejd in mot målet. Henrik Gustavsson var ute på bollen, men den gick i en vid båge över vår målvakt och retfullt in i mål.

Det är fruktansvärt att åter se oss släppa in ett sådant här skitmål efter ett otroligt slarvigt uppspel och kommunikationen är alldeles för svag för att vi ska kunna hjälpa varandra att freda vårt mål.

Efter att ha legat så lågt, var det inte lätt att ställa om för att jaga på i offensiven. Det kändes som vi var tvungna att hålla undan till paus för att försöka förändra matchbilden i den andra halvleken i jakten på en kvittering.

Det hände dock inte mycket efter paus och vårt försvarsspel blev ännu sämre och vi kunde ha åkt på ännu fler mål i baken. Men så länge som vi bara låg under med 0–1 hade vi ju chansen. I den 61:a minuten byttes Victor Sköld in istället för John Owoeri, men han var också för ensam. I den 72:a minuten fick Victor sällskap av Joel Rajalakso när vi gick över till 4–4–2, men kvaliteten till forwards var för svag och vi hade på tok för dålig påfyllnad av mittfältsspelare för att störa Elfsborg på riktigt. Det är alltid en balansgång hur mycket man ska attackera, men nog tycker jag det hade varit värt chansen att skicka upp ytterligare någon spelare som varit stark på huvudet för att försöka låsa fast bollen högt i banan. Passningsspelet, både det korta och det långa var dock undermåligt och åtgärden kanske därmed inte hade hjälpt.


Henrik Gustavsson klev fram och svarade för flera fina räddningar inte minst i den andra halvleken. Fimpen var även på målet, men lyckades inte styra den över. Det man möjligen kan klaga på är att han inte lyckades styra markeringen verbalt av Viktor Claesson innan målet.

Allan Olesen spelade åter högerback och kunde med sin rutin klara ut en hel del situationer, men han såg stundtals väldigt seg ut och tappade också en hel del boll, vilket blev förödande i och med baklängesmålet.

Daniel Hallingström försökte hålla ihop det manstarka försvaret (sett till det numerära antalet), men det var inte helt enkelt när elfsborgarna stormade fram från alla håll och kanter. Tyvärr kom Danne snett när Viktor Claesson stormade fram vid målet och det såg segt ut några gånger även i övrigt.

Månz Karlsson var tillbaka som mittback och gjorde det klart bättre än mot BP, utan att imponera. Månz var lite osäker på sin position och måste kommunicera bättre med sin omgivning, inte minst med Andreas Dahlen när en kvalitetsspelare som Johan Larsson stormar fram. Trots att Månz tidigt borde ha sett vad som var på gång kom han alldeles för sent in på Viktor Claesson vid målet.

Andreas Dahlén var också bättre än mot BP, vilket i och för sig inte säger så mycket, men han var lite hetare in i duellerna och kom även fram några gånger offensivt efter att Pontus Nordenberg byttes in i slutet.

Tom Pettersson flyttade fram ett snäpp och spelade mellan innerbackarna och bakom innermittfältarna. Tom jobbade och slet väl, men fladdrade mycket och kom fel till bollen många gånger. Passningskvaliteten var inte heller den bästa. Helt lätt är det dock inte för Pettersson som spelat på olika positioner i varje match sedan comebacken. Tom blev också fälld i omställningsläge, men Anders Svensson får som vanligt fördel och slapp den solklara varningen av domaren Michael Lerjéus.

Martin Christensen fick inte mycket att jobba på i offensiven och värderade tokigt när han fick bollen. När lägena är så få måste han spela enklare och inte dribbla tills han blir av med bollen. Den defensiva insatsen var inte heller bra.

Det var väldigt olyckligt att Mohammed Abubakari inte kunde spela. Lagledningen valde som en säkerhetsåtgärd att vila Mommo, vilket kan ha varit ett mycket klokt val. Eftersom Daniel Sjölund är avstängd i nästa match, så är det viktigt att Abubakari kan spela mot Kalmar på lördag.

Emmanuel Dogbe klev istället in från start, för första gången i år. Som bekant spelade Dogbe från start borta mot Elfsborg även i fjol och gjorde det bra, men då var han i bättre form. I dagsläget är inte Dogbe bra och slarvade bort många bollar i passningsspelet, samtidigt som han var för vek i defensiven. Någon energi tillförde inte heller ghananen i offensiven.

Daniel Sjölunds insats gjorde inte heller någon glad. Det såg ånyo väldigt segt och okoncentrerat ut. Dajja brukar skanna av sin omgivning väl innan han får bollarna, men nu gjorde han inte ens det. Bara vid några tillfällen blixtrade han till, vilket naturligtvis inte är acceptabelt av en spelare som har så mycket högre kvaliteter. Han är fortfarande anställd av oss och måste förstå att han måste göra sitt jobb!

Kristian Bergström hade ingen rolig dag. Pligg hamnade långt ner från början och orkade inte gå med i djupet, utan letade mål att slå bollar på vilka var mycket få och passningskvaliteten var inte heller den bästa.

John Owoeri spelade ensam på topp, men fick inga bollar att löpa på i djupet och det var även för svag kvalitet i de bollarna han fick möta. När Owe väl hade bollen under kontroll, var det få medspelare som befann sig i spelbar offensiv position.

Victor Sköld kom in med pigga ben och sprang i djupet, men var också för ensam. Victor har heller inte det rätta flytet för tillfället, för att på egen hans skapa lägen. Han var på väg en gång med dömdes felaktigt bort för offside.

Joel Rajalakso kom in i den 72:a minuten för att försöka spetsa till våra anfall tillsammans med Victor Sköld. Joel hade pigga ben, men kunde ha löpt ännu mer. Tyvärr var inte kvaliteten i bollbehandlingen den bästa.

Pontus Nordenberg kom också in och stärkte vänstersidan i slutet av matchen, men tillförde inte så mycket och fick en märklig frispark emot sig, när han bara stod still och motspelaren var för vek när han sprang in i Pontus.


Efter förlusten har vi hela 11 poäng upp till Elfsborg på fjärdeplats och den förväntade toppkänningen är allt mer avlägsen. Samtidigt kryper bottenlagen allt närmare. Vi kunde ha förlorat den här matchen med 0–5 om Elfsborg varit effektivare. Efter tätt spel med matcher också i Europa League gick inte heller Elfsborg för fullt utan bevakade sin ledning, vilket säger mycket om hur illa det här var.

Vi måste uppträda mycket mer aggressivt mot motståndarna och kommunicera mycket bättre. Det är inte ens ansvar att det går åt helvete, utan alla måste bidra för att vi ska uppträda mycket mer stabilt! Närmast väntar två mycket viktiga hemmamatcher mot Kalmar FF på lördag och IFK Göteborg onsdagen därefter. Och som ÅFF:are är det vår plikt att vara på plats och stötta som publik, så se till att dra med er alla ni känner på matcherna.


Matchfakta
IF Elfsborg – ÅFF 1–0 (1–0)
1–0 (35) Viktor Claesson
Varningar ÅFF: Daniel Sjölund (6:e, avstängd mot Kalmar), Emmanuel Dogbe (1:a).
Domare: Michael Lerjéus, Skövde.
Publik: 6 218

Övrig statistik
Bollinnehav 58 – 42
Avslut  15 – 5
Avslut på mål 6 – 2
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 6 – 1
Frisparkar 9 – 5
Offside 1 – 4
Utvisningar 0 – 0
Varningar 0 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen, Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Andreas Dahlén –
Tom Pettersson,–
Martin Christensen (ut 80), Emmanuel Dogbe (VM 72, HM 80), Daniel Sjölund, Kristian Bergström (ut 72) – 
John Owoeri (ut 61).

Inbytta ersättare
Victor Sköld (in 61 F), Joel Rajalakso (in 72 F), Pontus Nordenberg (in 80 VM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, George Tanzi, David Lundgren.

3 kommentarer:

  1. Det är bara att konstatera att ÅFF inte är tillräckligt bra för att
    kunna ta poäng mot topplagen borta. Det blir en tuff höst och jag
    tycker att flera spelare är sämre i år än förra året. En ologe dock till
    Månz och Dahlen som nog var bästa ÅFF-are tillsammans med Fimpen.

    SvaraRadera
  2. Om nu Sjölund är avstängd, så måste vi ju vara chanslösa mot Kalmar! Han är ju en sådan fantastisk spelare som vi är totalt beroende av...

    SvaraRadera
  3. Vem bär ansvaret i slutändan när laget underpresterar gång efter annan?
    Var ligger ansvaret när i stort sett alla spelare har sjunkit i sin spelnivå?
    Utvecklingen på våra spelare är en katastrof, ingen säger ingen går framåt utan tappar.
    Ett stort bevis på det är när den yttersta ansvariga låter en spelare som skrivit på för en av våra värsta konkurrenter om placeringarna spela för att han anser att en kille som av naturliga skäl är rädd om både ben och fötter och kanske på sin höjd ger 50% i sitt offrande är bättre än dom andra som sitter på bänken.
    Det är ett stort hån mot killarna som ska kriga om platserna och som INTE har skrivit på för någon annan klubb att få stå åt sidan för en som ska lämna.
    Vi är många på Niledläktaren som skäms över sådant tilltag. Då vill man inte det bästa för ÅFF när man sätter mer tilltro på en IFK-spelare än sina egna.
    Frågan många ställer sig är alltså, fick IFK med Swärd på köpet??

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.