Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 26 augusti 2014

Försvarsmisstagen fällde oss åter

Hemmamatchen mot Örebro var superviktig, men efter uselt försvarsarbete släppte vi in två skitmål, vilket naturligtvis aldrig är okej och speciellt inte hemma på Kopparvallen. Eftersom vi bara gjorde ett mål föll vi med 1–2 i den viktiga sexpoängsmatchen.

Efter att ha släppt in tidiga skitmål i de senaste matcherna hoppades och trodde jag naturligtvis att de våra skulle vara extremt noga i det defensiva spelet, men vad hände? Jo i den femte minuten rullade målvakten Oscar Jansson ut bollen till Robert Åhman Persson. Ricardo Santos satte ingen som helst press och RÅP kunde enkelt vandra fram och lägga en långpastej. Daniel Hallingström fick springa felvänd och skulle á la Marcus Lindgren ta ned bollen med foten, men fick en dålig touch. Bollen studsade i bröstet på Danne och Alhassan Kamara kunde snappa upp bollen i vänsterinnerläge och rulla in 0–1 i det bortre hörnet. Månz Karlsson kom för sent till undsättning och Henrik Gustavsson blev stillastående vid den främre stolpen. Crespo kunde därmed med enkelhet rulla in det vidriga målet vid den bortre stolpen.

Chocken över den fruktansvärda starten höll i sig länge, men allt eftersom började vi hitta vägar fram genom Örebros försvarslinje.

I den 17:e minuten fick vi en frispark till höger om Örebros straffområde sedan Daniel Björnqvist tagit med handen när Martin Christensen måttade inlägg. Kristian Bergström servade hårt och bra. Ricardo Santos tajmade perfekt och nickskarvade in 1–1 utan chans för Oscar Jansson i målet.

Härligt! Nu var matchen nollställd igen och det fanns tid att bygga upp trygghet för att även gå för ett segermål.

Vi sårade också Örebro allt mer i slutet av halvleken genom väldigt giftiga omställningar. Dessvärre trodde våra spelare inte riktigt på våra försök, som i den 38:e minuten då John Owoeri svarade för en fin prestation då han löpte loss från mittlinjen. Ingen annan följde med i förstaläget. Det var först efter att John stannat upp och åter ryckt ned mot kortlinjen som Martin Christensen fanns som alternativ snett bakåt. Danskens skott var bra, men målvakten räddade och släppte retur. Där skulle förstås Ricardo Santos varit och klippt in bollen men han var för passiv.

I den 43:e minuten slog Kristian Bergström en bra boll längs med vänster långlinje. John Owoeri tog sats och rundade målvakten, men vår forne Erik Moberg var snabbt tillbaka och räddade skottet. Det var tyvärr ett riktigt svagt avslut som John fick iväg. Oscar Jansson tog bollen och kastade ut till Robert Åhman Persson som åter helt obehindrat kunde vandra fram och lägga en lång pastej, som Marcus Pode nickade tillbaka och helt obehindrad kunde Alhassan Kamara skjuta in 1–2. Skottet gick oturligt nog i marken och studsade över Henrik Gustavsson. Det var riktigt svagt att inte vi inte kunde ställa om efter missen. Martin Christensen ansträngde sig inte det minsta för att styra bort RÅP. Månz Karlsson kom helt snett mot Marcus Pode och Daniel Hallingström tappade fullständigt bort Kamara. Pontus Nordenberg kom in för sent för att stoppa skottläget och Månz Hann inte heller in i press.

Det var vedervärdigt att gå in i paus efter ett nytt fasansfullt baklängesmål. Vi hade ju ett jätteläge att göra 2–1 sekunderna innan, men det här var verkligen inte vår afton.

I andra halvleken hade man hjärtat i halsgropen flera gånger för att ÖSK skulle göra ytterligare ett mål, men i sanningens namn var det inte nära speciellt många gånger.

Domaren Markus Strömbergsson från Gävle skulle dessvärre kliva in i handlingen på allvar i den andra halvleken. Erik Moberg sparkade John Owoeri i huvudet i den 51:a minuten, men Moberg slapp den solklara varningen. Vi fick bara en frispark. Kristian Bergström skickade in den framför mål. Månz Karlsson nickade men bollen gick i en hög båge vid den högra stolpen där Ricardo Santos nickade, men kunde tyvärr inte få bollen på mål.

I den 58:e minuten skarvade Tom Pettersson bollen fram till John Owoeri som kom i jätteläge i vänsterinnerposition, men vinkades felaktigt av för offside. John var onside och dessutom var Magnus Wikström på bollen.

Men det värsta var naturligtvis att vi bestals på en solklar straff i den 85:e minuten. John Owoeri slog in en fin boll från vänster och Ricardo Santos skulle bara stöta in bollen men blev dragen i armen av Daniel Björnqvist och fick aldrig chansen. Det var oerhört svagt att assisterande domaren Mahbod Beigi, från Sandviken inte tog den solklara straffen. Jag stod perfekt bakom målet och såg hur omöjligt det var för Santos att vräka sig fram mot bollen, vilket också TV-reprisen i all tydlighet klargör.

Det är dock inte första gången som Markus Strömbergsson vägrar ge oss straff, likadant var det ju med den solklara straffen borta not Norrköping när Christoffer Meneses vräkte omkull Victor Sköld.

Trots domarnas generalmisstag kunde vi ändå både ha kvitterat och vunnit. Ricardo Santos hade nämligen ytterligare två utmärkta lägen. I den 60:e minuten slog Pontus Nordenberg ett fint inlägg från vänster. Ricardo Santos fick jätteläge precis framför mål, men fick inte riktigt träff och målvakten gjorde tyvärr en bra räddning.

I den 63:e minuten slog Kristian Bergström ett fint inlägg från vänster, men dessvärre fick inte Ricardo Santos tillräckligt med träff på bollen och jätteläget nickades därmed utanför den bortre stolpen.

I en sådan här viktig sexpoängsmatch blir lätt spelet krampaktigt och inte blev det bättre av målen vi släppte in. Istället för att jobba i godan ro fick vi jaga, mot ett ÖSK som kunde bevaka och ligga på kontring. Stundtals fick vi igång rull och kunde hota i djupled och via inlägg. Spelmässigt var det ett fall framåt gentemot de två usla bortamatcherna, men vad hjälpte det när vi ånyo släppte in så bedrövliga mål!

Vi har inte råd att släppa in dessa mål, så enkelt är det. Det är skillnaden mellan att vi skulle vara ett topplag och som nu fasansfullt nog ett bottenlag. Nu måste det till en betydligt bättre värdering.

Henrik Gustavsson gjorde några goda ingripanden, men kunde gjort det bättre på målen. Det andra målet var svårt då skottet studsade i marken, men vi det första kunde Fimpen ha kommit ut bättre och täckt av skottvinkeln. Vår målvakts volleyskott i slutet var verkligen värd ett bättre öde. Det hade verkligen varit en otroligt värdig kvittering.

Allan Olesen spelade åter högerback och gjorde det okej. Dansken har blivit lite mer varm i kläderna efter kontinuerligt med speltid.

Vi saknade Daniel Hallingström enormt mycket mot Falkenberg, men inte ens Danne visade stabilitet när vi fasansfullt nog åkte ur Svenska Cupen borda mot Huddinge. Hallingström var inblandad i båda baklängesmålen och dessvärre var den likadant den här gången. Att se ett sådant nonchalant agerande som vid alla de här fyra målen, har vi verkligen inte vant oss vid tidigare i år. Koncentrationen, fokusen och värderingarna måste naturligtvis upp i nivå igen.

Månz Karlsson fortsätter också att blanda och ge, men lysande aggressiv aktioner, följda av chansningar samt missade framstötar och passningar. Även Månz måste välja de säkrare alternativen.

Pontus Nordenberg fick chansen för första gång från start i Allsvenskan. Det var oroande innan matchen efter den svaga och stundtals oengagerade insatsen senast mot Huddinge, men Pontus visade att han vill vara med och spela i Allsvenskan. Värderingarna var bättre än de varit tidigare och han gjorde inte för svåra saker utan nyttjade sin styrka på rätt sätt, och kom även med i offensiven en del.

Martin Christensen fick ofta två man mot sig och det var därmed ännu viktigare att han fick in snabba inlägg, vilket tyvärr inte skedde allt för ofta. Några gånger jobbade dansken hem bra men gjorde det inte vid det andra målet och kan på det hela betydligt bättre.

Tom Pettersson fick fortsatt förtroende på innermittfältet och fick jaga mycket i en svängig match. Någon riktig rytm hittade aldrig Tom.

Daniel Sjölund gjorde det bättre än i de senaste matcherna och visade stundtals på aggressivitet och tempo i passningsspelet, men i andra halvlek blev det för mycket sidledsspel. Distansskotten saknar vi fortfarande.

Kristian Bergström visade verkligen att han ville vinna matchen. När andra såg ut att vika ned sig i början på andra halvlek körde Pligg ned huvudet och öste på. Frisparken till målet var mycket fin och Pligg hade några fina inlägg till, men också några bortslagna passningar.

John Owoeri hade ett fantastiskt driv i första halvlek och kunde uppehålla hela örebroförsvaret ensam, som i första halvleken mot Huddinge senast. Avslutet mot Moberg var dock riktigt svagt och därmed förödande eftersom ÖSK istället gjorde mål. John tröttnade i andra halvlek, vilket vi såg i kvaliteten på aktionerna men han spelade ändå hela matchen.

Ricardo Santos var tillbaka och visade vägen genom ett fint nickmål, men brassen skulle ha gjort åtminstone ett mål till och dessutom fått med sig en solklar straff. I andra halvlek var han dock trött och tog inte alltid i för fullt i uftduellerna och i löpningarna. Vikten att styra motståndarna såg vi också då Ricardo tillät Robert Åhman Persson vandra fram ohotad vid första målet. Med nio mål ligger Santos delad femma i den allsvenska skytteligan.

Simon Skrabb gjorde ett piggt inhopp i Huddinge och visade också framfötterna i offensiven mot ÖSK, men konstrade till det lite för mycket och tappade position i försvarsarbetet.

Victor Sköld fick också hoppa in, men kom in alldeles för sent för att verkligen hinna komma in i matchen.

En seger hade tagit oss fem poäng före Örebro. Nu ligger vi stället en poäng efter ÖSK. I omgången smet också Helsingborg och Halmstad förbi oss och vi ligger därmed på elfte plats. Vi har en poäng tillgodo på Gefle och Falkenberg. Till Norrköping på kvalplatsen skiljer det tre poäng och till Mjällby på nedflyttningsplats är det sex poäng. På lördag väntar en ny mycket viktig kamp, borta mot Gefle. Det är aldrig lätt på Strömvallen, men 2012 vann vi efter en verklig kämpainsats. Nu gäller det att ta fram minnesbilder från den matchen och ta fram järnviljan!

Tveka inte att följa med på bussresan till Gästrikland. Det är nu vi verkligen behövs på läktaren!