Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 28 juli 2014

Usel start bakom poängtappet

Vi hade ett jätteläge att knipa sex poäng i dubbelmötet mot ett tröttkört Brommapojkarna, men genom att ge motståndarlaget två bonusmål den första halvleken orkade vi bara utjämna till 2–2.

Brommapojkarna har spelat fyra matcher de senaste torsdagarna i Europa League och dessutom spelat tre allsvenska matcher under helgerna, medan våra spelare bara spelat tre allsvenska matcher. Trots det var aggressiviteten och duellspelet under all kritik i den första halvtimmen. Det var hemmalaget som var klart hetare.

I offensiv riktning tyckte vissa spelare att det var roligt att agera, men det saknade helt spets. Defensivt togs inte alls hemjobbet och i luftduellerna var vi totalt chanslösa. Det kändes livsfarligt varje gång som BP lyfte fram bollen och våra spelare blev passiva och därmed överspelade.

Vi fick en mardrömsstart då BP tog ledningen redan i den sjunde minuten.

Efter tryck från BP lyftes bollen ut i vänster innerposition där Gustav Sandberg Magnusson lyfte in bollen. Tom Pettersson nådde inte bollen och Andreas Dahlén kunde inte heller stoppa Nicklas Bärkroth inlägg från höger i straffområdet. Eftersom vi helt tappat markeringen på Dardan Rexhepi kunde denne helt sopren nicka in 0–1. Tom Pettersson kom tillbaka och försökte rädda, men lyckades inte styra bollen utanför mållinjen. Månz Karlsson hade Dardan från början men var tvungen att gå ut och stöta på Gustav Sandberg Magnusson (vilket han gjorde halvdant). Martin Christensen hade möjlighet att gå in i rygg på Dardan, men gjorde det inte och sade heller inte till Daniel Hallingström att ta Dardan. Månz Karlsson såg också tidigt varåt det lutade, men skrek inte heller till på Danne. Självklart skulle vår lagkapten också ha orienterat sig bättre och tagit markeringen på Rexhepi. Vi släppte alltså in ytterligare ett sådant här horribelt mål, som inte får ske!

Vi fick trots allt ett gyllene läge att kvittera. I den 23:e minuten vrickade Daniel Sjölund elegant bollen fram till Martin Christensen som avancerade centralt och slog fram bollen (lite för hårt), John Owoeri fick därmed bollen lite för långt ifrån sig, men fick ändå ett jätteläge. Tyvärr petade han inte bollen till höger om målvakten utan försökte det svårare alternativet att lobba, men sköt högt över.

I den 27:e minuten var uppförsbacken än värre. Serge-Junior Martinsson Ngouali slog en långboll som Tom Pettersson lätt hade tagit och han fullföljt sin förflyttning, men tyvärr gjorde Tom det fatala misstaget att inte ha orienterat läget. Förmodligen trodde han det var lugnt och att Fimpen skulle ta bollen därbakom. Men att BP har en av allsvenskans snabbaste spelare i Nicklas Bärkroth har säkert inte undgått någon, och denne smet han bakom Tom och låste bollen i livsfarligt läge. Andreas Dahlén såg tidigt vad som var på gång, men vår kommunikation i den första halvleken var urusel. Dalle blev också för mycket bolltittande och hamnade för långt från den enda faran, förutom Bärkroth då som Tom Pettersson bevakade. Dahlen blev därmed en enkel uppgift för Petrovic att vända bort och han prickade in bollen bakom en chanslös Henrik Gustavsson. Tom Pettersson offrade sig för att hjälpa till att täcka men hann precis inte fram.

Efter en halvtimmes spel började vi i varje fall få lite mer stadga, höll i bollen utan att slarva för mycket, även om det var livsfarligt när Månz Karlsson kastade ett inkast mitt in i banan och Gustav Sandberg Magnusson tvingade Henrik Gustavsson till en bra räddning vid den främre stolpen.

I den 43:e minuten fixade John Owoeri en hörna. Martin Christensen skickade in bollen och Daniel Hallingström skarvade in 1–2 vid den främre stolpen. Det var fantastiskt skönt att få det där målet strax innan paus. Det fanns därmed goda förhoppningar om att vi åtminstone skulle få med oss en pinne hem.

Vi började också den andra akten bra utan att få till pricken över i:et, men fortfarande var vi stundtals svajiga i försvarsarbetet och Henrik Gustavsson fick göra en strong räddning bär Jesper Karlström tilläts avsluta i den 52:a minuten.

I den 62:a minuten kunde vi så äntligen kvittera. Mohammed Abubakari vann bollen på egen planhalva och bröstade tillbaka bollen till Daniel Hallingström som spelade fram bollen till Kristian Bergström. Pligg hittade i sin tur Daniel Sjölund, som från mittlinjen avancerade och hittade Martin Christensen i högerinnerposition. Martin ryckte ifrån sin bevakare och serverade en perfekt chipp in till Ricardo Santos som visade sin stora styrka genom att vräka sig fram och nicka in 2–2. Underbart!

Vi hade också gott om tid att kunna vända matchen och vinna, och precis efter målet skar Victor Sköld in från vänster men målvakten Davor Blazevic räddade. Vi hade ytterligare några bra anfall med möjligheter till inspel från högerinnerposition, men inspelen från Kristian Bergström, Joel Rajalakso och Allan Olesen var inte tillräckligt kvalitativa.

Vi hade ett fortsatt stort bollövertag därefter, men tappade ork i värmen och såg ut att vara mer rädda om poängen än att våga gå för en trea. Det var därmed en chansfattig avslutning på matchen. Det var trist att vi slutade slå bollar på djupet, som ju också är säkrare än att bolla centralt tills bollen tappas bort.

Vi har slarvat bort många poäng i årets Allsvenskan. Nu kom vi i varje fall tillbaka efter mardrömsstarten och fick med en pinne hem. Men för att det här ska bli en trevlig höst, så måste vi komma tillrätta med försvarsspelet. Förutsättningarna underlättas förstås inte av att Anton Tinnerholm lämnat oss och de naturligare ersättarna Petter Gustafsson och Hampus Holmgren är skadade. Alberis da Silva är tyvärr också skadad och konkurrensen om mittbacksplatserna är därmed också sämre.

Denna gång spelade Månz Karlsson högerback, vilket inte var speciellt lyckat. Månz är förstås inte van att spela högerback. Karlsson kom ofta på efterkälken, men jobbade i varje fall för att komma tillbaka och avvärja lägena så gott han förmådde.

Daniel Hallingström var den i backlinjen som försökte hålla ihop det och gjorde förtjänstfulla utryckningar för att freda vårt mål från fler besök, främst i den andra halvleken. Danne får ta på sig det första målet efter den markeringsmissen, men gjorde själv det viktiga reduceringsmålet strax innan paus.

Tom Pettersson var tillbaka på sin rätta position som vänsterinnerback och man kan inte klaga på den energi som Tom tillförde, men kvaliteten måste naturligtvis bli mycket bättre. Många misstag begicks och att han inte fullföljde vid det andra målet var förödande.

Andreas Dahlén var tillbaka på vänsterbacksplatsen, men det gjorde inte vår vänstersida starkare. Dalle var passiv och blev för enkel att passera.

Allan Olesen hoppade in som högerback de sista 20 minuterna och ersatte en tröttkörd Månz Karlsson. Allan är nog trots allt det bästa alternativet som högerback för tillfället.

Henrik Gustavsson hade inte mycket att göra på målen, men borde ha kommunicerat bättre med sin backlinje. I övrigt svarade Fimpen för några fina räddningar.

Martin Christensen fick fortsatt förtroende på höger mittfält, men var ofta på språng centralt. Defensivt blev det förstås inte lättare för Månz, när Martin drog iväg. Kvaliteten i inläggen och hörnorna var ojämn, men två assist ska han naturligtvis ha plus för.

Mohammed Abubakari vann en hel del boll på mitten och satte igång spelet, men tempot kunde ha varit bättre.

Daniel Sjölunds svek påverkar naturligtvis hela laget och alla ÅFF:are. En övergång till den föreningen är naturligtvis inte acceptabel och kraven på att Dajja ska prestera är väldigt hög om han nu blir kvar under hösten. Mot BP svarade Daniel för en del grannlåt, men var fanns energin och farten?

Kristian Bergström låg som vanligt bakom det mesta i vår offensiv, men blev ofta överspelad i defensiven.

John Owoeri försökte komma loss, men fick inte alls samma utrymme som på Kopparvallen, mycket förstås beroende på att BP tog en tidig ledning. Nigerianen fick ändå ett jätteläge men värderade tyvärr fel i avslutet.

Ricardo Santos var anonym större delen av matchen och vann inte speciellt många luftdueller i början av matchen, men så slog han till som en sann målskytt och nickade in 2–2-målet med pondus. Därmed har Ricardo gjort goda 7 mål i årets Allsvenskan och ligger på delad sjätteplats i Allsvenskans skytteliga. Mot Elfsborg blir det tyvärr inga mål eftersom han är avstängd på grund av tre varningar.

Victor Sköld hoppade in istället för John Owoeri och ställde till en del oreda för BP-försvaret i inledningen av sitt inhopp, men hade som vanligt inget flyt med domarna. Mot Elfsborg får han förhoppningsvis chansen från start, att sänka sin gamla klubb.

Joel Rajalakso byttes också in, istället för Martin Christensen. Raja kom med bra fart några gånger, men måste vara mer beslutsam för att få iväg avsluten.

I och med poängen, klev vi om IFK Norrköping och återfinns på åttonde plats, men det är bara fem poäng ned till Mjällby på kvalplats och sex till Halmstad på nedflyttningsplats.

På söndag fortsätter Allsvenskan med ny bortamatch. Denna gång mot Elfsborg, som återfinns åtta poäng före oss. Tveka inte utan följ med på bussresan till Borås Arena. Mer info om resan kommer på officiella hemsidan senare.


Matchfakta
IF Brommapojkarna – ÅFF 2–2 (2–1)
1–0 (  7) Dardan Rexhepi
2–0 (27) Gabriel Petrovic
2–1 (43) Daniel Hallingström (Martin Christensen)
2–2 (62) Ricardo Santos (Martin Christensen)
Varningar ÅFF: Ricardo Santos (3:e, avstängd mot Elfsborg), Allan Olesen (1:a).
Domare: Markus Strömbergsson, Gefle.
Publik: 933

Övrig statistik
Bollinnehav 40 – 60
Avslut  10 – 10
Avslut på mål 5 – 3
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 2 – 10
Frisparkar 8 – 6
Offside 4 – 1
Utvisningar 0 – 0
Varningar 0 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Månz Karlsson (ut 71), Daniel Hallingström, Tom Pettersson, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 79), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström – 
John Owoeri (ut 58), Ricardo Santos.

Inbytta ersättare
Victor Sköld (in 58), Allan Olesen (in 71), Joel Rajalakso (in 79).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Pontus Nordenberg, Emmanuel Dogbe, David Lundgren.

10 kommentarer:

  1. Jag ser på sammandraget att Danne H är frustrerad över att ingen
    talar om att Rexepi finns bakom ryggen helt fri vid deras första mål.
    Det är för få som kommunicerar på planen. Det är grundläggande i försvarsspelet att hjälpa varandra med markeringar genom att kommunicera. Många är helt tysta på planen och följer bara bollen med blicken som någon sorts åskådare.

    SvaraRadera
  2. Håller med och såg matchen och de insläppta målens situationer. Tyvärr är Månz Karlsson helt utan självförtroende och behöver stöd och coachning för att komma tillbaka till normal nivå.

    SvaraRadera
  3. Jag är glad att ÅFF tar poäng.. Men djupt bekymrad över alla insläppta mål!

    SvaraRadera
  4. Jag har sett alla hemmamatcher och slås ofta av hur passiva man är i försvarsarbetet. När motståndaren har bollen ska väl någon attackera och en annan täcka upp ifall den förste blir fråndribblad. Istället stannar man några meter ifrån och "tittar boll" och väntar på vad motståndaren ska göra ...? Det blir ju ingen press alls och de kan göra vad de vill. Är det vad vi vill ? Naturligtvis inte ! Vi måste vara aggresivare över hela planen, vinna boll och igångsätta motattacker snabbt. Bollen ska rulla före och spelarna springa ifatt den, då blir det fart ! Finns det fler som tycker som jag så hör av er ! Swärd då, vad tycker han ?

    SvaraRadera
  5. Trist att se ÅFF bli så förnedrat i försvaret.
    Vem tar en tränare på fullt allvar när han tar ut en gubbe som redan skrivit på för en annan klubb?????
    Dessutom slåss vi med den klubben om platser i serien och därmed pengar.....
    Det är väldigt dålig respekt att låta killar som är kvar i klubben stå över och ge S speltid.
    Hur tänker man då och vad säger man till grabbarna som får stå åt sidan för att S ska få spela????????
    Det ger väl en bra bild på hur Swärd tänker, ska han också gå till snokbot???
    Har aldrig hört detta senario förut, men Swärd är ju Kung så detta är väl en guldgrej.
    Skickas av L-G, som man inte får heta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anders - Sö'tälje28 juli 2014 kl. 20:35

      Kloka ord "anonyma" L-G!

      Radera
  6. Förstår att det är dålig stämmning i laget när Swärd låter en utlöpare spela iställat för att ge dom trogna en ärlig chans.
    Tyvärr så är det nog fler som går efter att dom ser hur Swärd ser på lojalitet, om han nu vet vad det ordet betyder.
    Hur ska han kunna gjuta mod i dom som ev ska skriva på nytt kontrakt när han ger dom som ska lämna speltid??
    I övrigt så var S rädd om sina ben och gav kanske 50%.
    Summan av detta är att Swärd tycker att dom som inte får spela är så dåliga så han kan ta med en gubbe som är klar för vår värsta konkurent i sin trupp.
    Är det Swärd eller sunt förnuft som det är fel på??

    SvaraRadera
  7. Anfallsmässigt finns det mycket positivt i John Owoeri men det är avsluten som måste förbättras. Mer kyla och precision efterlyses i avgörande situationer. Blir det bättre kommer han att bli ett livsfarligt anfallsvapen!

    SvaraRadera
  8. Det går åt att ta ett ordentligt krafttag med truppen, alldeles för många veka och sega spelare, vissa jobbar ju inte. Skärpning ÅFF.

    SvaraRadera
  9. Det stora problemet ligger i farten på kanterna, stundtals blixtrar Martin till men han skjuter sämre en pojklagspelare. Vad pligg tillför på kanten förstår jag inte, anfällsmässigt trögt och rena rundningsmärket defensivt. Om pligg nu ska spela ska det vara i en central roll på ett mittfält.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.