Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 21 augusti 2014

Det finns inga ursäkter för cupkatstrofen!

Ännu en gång har vi gjort bort oss mot ett sämre lag i Svenska Cupen. Denna gång skedde det fasansfulla att vi inte ens överlevde den första matchen och har därmed slarvat bort chansen att nå Europa League genom Svenska Cupen. Vägen via Allsvenskan blir inte heller lätt då vi är hela 13 poäng efter Elfsborg som innehar tredjeplatsen.

Vid fjolårets gruppspel föll vi borta mot division I-laget Umeå FC med 1–2 efter en usel insats. Vi satte oss därefter i en tuff situation genom att vara tvungna att hemmabesegra Djurgården med två mål för att gå vidare till kvartsfinalen. Detta lyckades emellertid inte utan vi klarade bara 1–1 och fiaskot var ett faktum.

I nästa cupsäsong, som inleddes i fjol, klarade vi bara av att spela 2–2 borta mot division II-laget IFK Uddevalla efter full tid och efter förlängning. Efter enorm dramatik lyckades vi till sista gå vidare på straffar.

Vid årets gruppspel borta mot division II-laget Carlstad United hade vi ånyo jätteproblem och lyckades först i slutskedet kvittera till 2–2. Därmed var chansen till en kvartsfinal på hemmaplan bortslarvad. Oavgjort hemma mot BP skulle dock räcka för att nå en kvartsfinal på bortaplan. Men vi lyckades inte ens med det utan föll med 0–1 efter en miserabel insats och ett nytt cupfiasko var ett faktum.

Efter dessa tre mycket svaga insatser, var vi nu extra varnade. Fullt fokus skulle tas fram, men så skedde det som absolut inte fick hända igen! Vi började lika illa som i de tidigare matcherna och hamnade i ett tidigt underläge, men vände på steken innan paus och skulle bara spela av matchen. Men det gick inte alls. Efter en otroligt usel andra del av andra halvleken släppte vi in Huddinge. Vi såg ändå ut att klara ut uppgiften, men i slutskedet släppte vi in 2–2-målet efter uselt försvarsspel. Gustav Jansson räddade fint en frispark, men istället för att hjälpa till att freda målet på returen, blev vår backlinje bolltittande och var inte alls med på inlägget från Hichem Ben Ahmed Nehdi. Därmed kunde en helt omarkerad Mattias Liljestrand nicka in kvitteringen. Pontus Nordenberg satte inte tillräcklig press på Nehdi. Tom Pettersson och Daniel Hallingström var inte på alerten inne i straffområdet och tappade helt bort markeringarna. Danne viftade för offside, men Emmanuel Boakye kan ha upphävt den och att chansa på offside i den 91:a minuten är inte förenligt.

I den första förlängningskvarten skapade vi en hel del lägen för att göra ett segermål, men i den andra körde vi fast och överarbetade trots tidsnöd, blev av med bollen och åkte på farliga omställningar.

Eftersom hemmalaget fick en spelare utvisad i slutet av ordinarie tid inser alla hur illa det var att mot ett bottenlag i division I, inte kunna göra ett mål i förlängningen.

I straffsparksläggningen var hemmaskyttarna obevekliga och Gustav Jansson var inte nära att ta någon av de fem straffarna. Tom Pettersson, Daniel Hallingström, Mohammed Abubakari och Victor Sköld satte sina straffar, men det hjälpte inte eftersom Martin Christensen missade med en dålig straff rakt på målvakten.

När Mattias Liljestrand satte den sista straffen bakom Gustav Jansson kändes det som en kniv rakt i hjärtat. Smärtan är olidlig och det känns osannolik och overkligt att vi har åkt ur cupen. Hur kunde vi göra en sådan genomusel insats igen mot ett klart sämre lag?

En del vill säkert skylla på den dåliga planen. Förvisso var det fåror i planen efter en (misslyckad) renovering av dräneringssystemet. Men liksom den usla konstgräsplanen i Uddevalla, var det bara att gilla läget, med vår kvickhet, högre tempo och bättre teknik skulle vi ändå slagit Huddinge.

När vi väl satte fart, tryckte ned längre bollar och kom i andravåg, så visade det sig också mycket riktigt att vi lätt kunde ta oss igenom och skapa målchanser, men den riktiga kvaliteten, skärpan och offerviljan fanns inte för att skaffa ännu fler målchanser som därigenom hade ökat våra möjligheter att göra fler mål.

Två mål skulle dock ha räckt för vi skulle definitivt inte ha släppt in något mål, men som så ofta, så bjöd vi på ett horribelt mål redan i den elfte minuten som hemmalaget fick energi av. Månz Karlsson missbedömde en långboll av målvakten Christoffer Matweijew. Daniel Hallingström skulle låta Gustav Jansson komma ut att ta bollen, men Yunus Ünver kom emellan och vår målvakt blev helt överspelad. Karlos Touma kunde därmed rulla in 0–1 från snäv vinkel från höger.

Vi vaknade dock till och kvitterade i den 27:e minuten efter ett fint och snabbt anfall. Daniel Sjölund slog en boll från mittlinjen som John Owoeri tog ned vid straffområdeslinjen och spelade tillbaka till Victor Sköld, som direkt lade ut bollen till vänster. Kristian Bergström fick bollen i vänsterinnerläge och skickade in 1–1 vid den bortre stolpen.

Därefter hade vi vår bästa period i matchen och borde ha tagit ledningen då hemmalaget var i brygga och i den 45:e minuten snurrade Kristian Bergström in en frispark mycket elegant i det högra krysset.

Efter den usla starten kändes det fantastiskt skönt att vi kunde vända redan innan paus, men säkert smög det in sig en viss falsk säkerhet att allt skulle ordna upp sig. Det såg också kontrollerat ut i början av andra halvlek, men en situation förändrade matchbilden.

I den 58:e minuten stormade vi fram, men Kristian Bergström valde det svåraste passningsalternativet centralt, istället för det enklare till vänster där Martin Christensen stormade fram. Den värderingen höll på att bli ödesdiger då Huddinge anföll snabbt och via vänsterkanten ställde till rejäl oreda framför vårt mål, men som vi till sist redde ut det efter en fin räddning av Gustav Jansson.

Vi fuskade i hemjobbet där och Huddinge fick råg i ryggen att det gick att såra oss. Detta skulle sedan eskalera och det kändes farligt mest hela tiden när hemmalaget stormade fram. En del längre bollar trycktes ned mot vår backlinje och vi lyckades inte styra bort bollarna på ett bra sätt och var riktigt svaga på att fånga upp andrabollarna. Vi fick därmed inget lugn i spelet och inte heller någon kvalitet i djupledsbollarna som sällan gick förbi motståndarnas backlinje. I det mer etablerade spelet överarbetade vi och slog flera för svåra bollar.

Gustav Jansson hade inte den bästa kommunikationen med sitt försvar, men gjorde några fina räddningar. I straffsparksläggningen gick han för tidigt på straffarna.

Vi hade problem på vår högersida. Allan Olesen fick jobba hårt och hade svårt att hänga med. Det syndes att nye Emmanuel Boakye är matchotränad. Holländaren hade svårt att hitta rätt position och kom precis som Allan fel in i en hel del situationer.

Månz Karlsson hade ingen rolig dag, där riktningen både med huvudspelet och i markspelet inte var den bästa. Tryggheten infann sig inte.

Inte ens Daniel Hallingström var sitt trygga normala jag, utan ställde också till det några gånger, som vid båda målen.

Pontus Nordenberg gjorde en fin räd i början av andra halvlek, men spelade ofta med alldeles för lågt tempo och satte inte tillräcklig press på inläggaren till 2–2-målet.

Martin Christensen hade svårt att anpassa sig till underlaget och överarbetade som om han spelade på konstgräs. Det blev inte bra.

Daniel Sjölund gjorde sitt defensiva jobb ganska bra, men har naturligtvis mycket mer att ge.

Tom Pettersson jobbade och slet men kvaliteten var det sämre med. Tom hittade inte rätt sista timmen av matchen.

Kristian Bergström såg ut att bli matchvinnare än en gång mot Huddinge och ska naturligtvis ha plus för sina båda mål, men det missades också en del i passningsspelet.

John Owoeri var mycket aktiv när han vaknade till i första halvlek och kunde ensam oroa hela huddingeförsvaret. Det var verkligen synd att han inte lyckades komma loss in mot mål och sätta en balja.

Victor Sköld rev också och slet, men hade fortsatt inte det rätta flytet och de rätta bollarna att jobba med. Victor behöver täcka boll mer för att klara den hårda fysiska bevakningen.

Mohammed Abubakari bytte av Daniel Sjölund i andra halvlek och han såg ut att komma med värdefull energi till en början, men sedan var insatsen riktigt svag och det av en spelare som verkligen kunde tömma sig eftersom han är avstängd på måndag.

Simon Skrabb gjorde ett piggt inhopp på topp, med bra intentioner. Skottet i ribban var värt ett bättre öde, men han behöver fullfölja alla sina aktioner och inte stanna av för att vinna tillbaka bollen.

Jag kan inte fatta att cupspelet är över, men det verkar inte vara bättre än att det faktiskt är sant. Nu behöver verkligen alla rannsaka sig inför den avslutande tredjedelen av Allsvenskan. Vi måste ha flera angreppssätt för att vi ska klara av fortsättningen på ett bra sätt. Lite längre bollar och stor aggressivitet för att vinna andrabollar måste finnas både i offensiv och defensiv riktning. En passning ska ge något, att peta bollen till nån annan för att man inte vill ha den själv leder bara till problem. Snacket på plan är också oerhört viktigt. Vi har släppt in flera mål på grund av dålig kommunikation och nu åkte vi ur cupen på grund av att vi inte kommunicerade med varandra.

På måndag gäller det att vara uppe på banan igen då viktig hemmamatch väntar mot Örebro SK.