Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 2 september 2013

Ny svag insats

Efter 0–0 mot Kalmar kunde vi i varje fall glädja oss över ett stabilt försvarsspel, men efter 0–3 borta mot IFK Göteborg har vi sannerligen inget att glädjas över.

Att hemmalaget är starka på fasta situationer visste våra spelare mycket väl, men trots detta kunde Kjetil Waehler nicka in 1–0 vid den främre stolpen i den tolfte minuten nästan helt ostörd. Ricardo Santos var passiv när han skulle ta bort mittbacken. Det är alltid naivt att vänta på bollen i eget straffområde, man måste möta den, vilket inte Santos gjorde.

Vi hade därefter några fina lägen att kvittera, men situationen vid den 19:e minuten är signifikativ för vårt anfallsspel den senaste tiden. Anton Tinnerholm och Martin Christensen samarbetade fint på högerkanten. Christensen slog en tunnel på en motspelare och Tinnerholm fick fri lejd ner mot kortlinjen, slog ett helt perfekt inspel framför mål. Men var fanns våra forwards? Ja, inte där i varje fall. Vi missade att göra ett givet mål på grund av att vi har forwards som inte hungrar efter mål. Ricardo Santos skulle tagit löpningen mot den främre stolpen men han stod på hälarna oh hann inte dit trots det uppenbara skeendet. Imad Zatara kunde också tagit löpningen mot främre, men hamnade i ett halvläge långt bak i straffområdet.

Fyra minuter senare fick Ricardo Santos vårt bästa läge i matchen men svagt nog gick nicken en halvmeter utanför den främre stolpen.

Även om den första halvleken var långt ifrån bra så var vi ändå med i matchen. Göteborg spelade sitt vanliga spel. Inte speciellt iögonfallande utan finlir, men effektivt med aggressiva innermittfältare i Jakob Johansson och Philip Haglund som kunde vinna bollar att sätta på Tobias Hysén, Robin Söder och Lasse Vibe.

Vi förde spelet under perioder, men kladdade överdrivet med bollen när vi hade chansen att gå snabbare och rakare på mål. En av dessa onödiga situationer var i den 39:e minuten. Mohammed Abubakari bröt tillbaka bollen högt uppe i banan, men i stället för att göra det enkelt och spela fram bollen till Daniel Sjölund gjorde han en snurrfint, fick bollen för långt ifrån sig och drog på sig en onödig varning. Hade Mommo spelat enklare hade vi haft möjlighet till en fin målchans med den överbelastning vi hade i vänsterinnerposition.

Vi började inte bra i andra halvlek och fick en mardrömsstart i och med ett snabbt 0–2-mål. Mohammed Abubakari spelade en svår boll till Daniel Hallingström som tvingades avvärja till hörna. Vi klarade den första hörnan när Mommo reparerade skadan, nickade undan bollen och skickade ut den till inkast. Lasse Vibe kastade in bollen från höger, en helt ostörd Philip Haglund nickskarvade bollen och helt sopren kunde Kjetil Waehler vräka in bollen från sin position vid den bortre stolpen. Gustav var på bollen men kunde inte hindra målet.

Sådana mål får vi bara inte släppa in! Vi hade gott om spelare i straffområdet, men Santos stod på hälarna och gick inte in i duell med Haglund. Och ingen tog Waehler! Martin Christensen släppte helt den norske mittbacken och frågan var vilken uppgift Daniel Sjölund och Mohammed Abubakari hade? Samtliga av våra spelare verkade titta på boll och inte på motspelare i farliga positioner.

Vi hade en hel del boll efter kallduschen men spelade likt matchen mot Kalmar bollen mer i sidled än framåt.

Typiskt nog, när vi bytte in fler offensiva spelare och satsade ännu mer framåt så släppte vi in 0–3 direkt efter att John Owoeri kom in. Vi hade en frispark från vänster utanför Göteborgs straffområde. Daniel Sjölund lyfte in, men vi lyckades inte behålla bollen och Petrit Zhubi som skulle hålla position för andraboll stötte obegripligt fram, när det fanns stor risk för omställning mot oss. Petrit sprang ändå efter Lasse Vibe hela vägen så länge han hade bollen men släppte honom vind för våg när Vibe passade Robin Söder, vilket var mycket tråkigt att se. Det blev därmed en otacksam uppgift för Anton Tinnerholm när hemmalaget stormade fram på bred front. Gustav Jansson gjorde vad han kunde men Robin Söder lyfte över honom och Lasse Vibe kunde stöta bollen i öppet mål. Vi bjöd alltså även på det tredje målet.

Vi tappade bort bollen efter att vi själva haft en frispark, då ett antal spelare inte tog jobbet för att återvinna bollen.

0–3 och matchen var körd. Visst, men att uppträda som vi gjorde i slutet är sannerligen inget som är acceptabelt för en spelare i Åtvidabergs Fotbollförening. Den totala förnedringen kunde varit ett faktum då hemmalaget tilläts fria tyglar att löpa igenom bäst de ville.

Gustav Jansson hade en otacksam uppgift i målet där han fick alldeles för svag hjälp av sina medspelare. Möjligen kunde Gurra gått ut och boxat bort hörnan som föranledde det första baklängesmålet, men tvåan och trean kunde han inte lastas för.

Anton Tinnerholm och Martin Christensen hade viss framgång på högerkanten i första halvlek. Christensen hjälpte också till en del i defensiven vilket var kul att se, men dansken tappade kraft en bit in på andra halvlek. Anton jobbade och slet men kom också ofta i fel position i den hackiga matchen.

Daniel Hallingström försökte hålla ihop styrkorna vilket gick okej under långa perioder, men det svajade emellanåt.

Alberis da Silva var ofta i händelsernas centrum och tvingades lösa en hel del svåra situationer med blandad utgång.

Erik Moberg spelade vänsterback istället för avstängde Andreas Dahlén. Lite avigt var det men Erik kan inte lastas för debaclet mer än någon annan.

Kristian Bergström kom dessvärre inte alls upp i sin kapacitet, med sämre rörlighet och passningsspel än vad vi är vana att se. Vi var överhuvudtaget svala på vänsterkanten genomgående under matchen.

På innermittfältet överarbetade Mohammed Abubakari vid ett antal tillfällen och slarvade i passningsspelet. Dock svarade han för ett bra jobb förutom slutkvarten.

Daniel Sjölund kom ofta långt ner i banan och kom inte upp i sin kapacitet som han haft även när andra har sviktat.

Ricardo Santos hade några aktioner av god kvalitet som visar hur giftig han kan vara, men de var alldeles för få och han måste prestera på en mycket högre nivå hela matcherna.

Imad Zatara hittade inte alls rätt i den här matchen med sina löpningar och överarbetade i bollbehandlingen när han väl fick bollen.

Oscar Möller försökte och försökte, men kvaliteten infann sig inte.

Petrit Zhubi försökte också framåt några gånger, men inte bakåt.

John Owoeri försökte men kom in i ett mycket otacksamt läge och kom inte heller till sin rätta.

Efter sju segrar på nio matcher har vi nu endast tagit tre poäng på de sju senaste matcherna! Det är alltså hög tid att vakna och ta läget på allvar. Vi har slarvat bort chanserna till en topplacering och nu gäller det att rädda vad som räddas kan. Vi är nu inte bättre än på nionde plats och till nästa motståndare Öster på elfte plats är det nu ynka fyra poäng. Till Halmstad på kvalplats och Brommapojkarna på nedflyttningsplats är det åtta poäng och det gäller att avståndet inte krymper för allas vår hälsa!

IFK Göteborg – ÅFF 3–0 (1–0)
1–0 (12) Kjetil Waehler
2–0 (52) Kjetil Waehler
3–0 (76) Lasse Vibe
Varningar ÅFF: Mohammed Abubakari (5.e).
Domare: Martin Strömbergsson, Gävle.
Publik: 7 131