Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 27 augusti 2013

Hälften vågat en poäng vunnen

Efter kräftgång med många enkla mål insläppt var det två lag som i första hand ville täta till bakåt, med tanke på detta så var det inte konstigt att matchen hemma mot Kalmar FF slutade 0–0. Men visst känns det snöpligt att vi inte bröt trenden med en ny trepoängare.

Det såg ju så lovande ut från början. Med aggressivitet kopplade vi direkt greppet med ett fartfyllt frejdigt passningsspel. Genom spelvändningar fanns en god spelbredd, men Kalmars tränare Nanne Bergstrand var bra påläst och tänkte minsann stänga till på kanterna. Något som hans adepter lyckades med relativt okej. Men vi gjorde det lite för enkelt för gästerna.

Efter flera matcher där spelet hackat en hel del förstår jag att spelarna kände en glädje över att äga boll i kontrollerade och prydliga former. Tålamod är ett utryck som ofta används och tids nog skulle vi även hota mer framför mål. Trodde vi. Men Kalmar är inte ett så dåligt lag att de skulle låta oss vara dominanta i en hel match.

Det rätta flytet avtog när Kalmar klev fram och blev mer aggressivt. Men det krävdes tre gula kort på 24 minuter, efter att kalmarspelare inte hängt med, innan domaren Michael Lerjéus fyllt sin kvot för första halvlek och KFF kunde störa oss bättre.

Med facit i hand är det enkelt att säga att vi skulle tagit chansen när vi hade det stora kommandot. Det vill säga att inte slå den där extra passningen för att det är roligt att lira skjortan av motståndarna, utan att hota mer med inlägg, instick och skott utifrån. Både Mohammed Abubakari och Daniel Sjölund hade fina lägen att dra till men ville så gärna hitta Martin Christensen och Kristian Bergström instormandes från kanterna ner mot kortlinjen för vidare inspel framför mål. Dessa lyckades emellertid inte speciellt ofta.

Två gånger i första halvlek var Imad Zatara så när att komma i friläge, men passningarna var inte tillräckligt bra fram till honom och chanserna rann ut i sanden. I slutet av halvleken höll vi på att sätta hjärtat i halsgropen. Imad Zatara tappade bollen på mittplan. Henrik Rydström vann bollen och spelade fram till Måns Söderqvist, som hittade Jonathan McDonald i klart misstänkt offsideläge. Alberis da Silva kom därmed på efterkälken, men styrde ändå ut costaricanen ur vinkel och Gustav Jansson täckte av större delen av målet utom den bortre stolpen. Efter 0–4 mot stolparna i de två senaste matcherna var det dags för stolpen att hjälpa oss och så blev äntligen fallet, då bollen gick stolpe ut.

Vi fortsatte att äga mycket boll även i andra halvlek, men ”ägandet” var av lägre kvalitet. Slarviga passningar och tekniska misstag blev mer vanligt förekommande och spelet blev åter mer hackigt. Vi vågade inte heller satsa för mycket framåt rädda för att vi skulle åka på ett baklängesmål.

När Kalmar fick sitt fjärde gula kort efter knappa timmen spelad var definitivt kvoten fylld för bortalaget och det var väldigt synd för Nenad Djordjevic skulle ha fått sitt andra gula kort när han mejade ner Oscar Möller i den 79:e minuten, men den andra varningen vågade inte Michael Lerjéus ta.

Matchen slutade mållös vilket Kalmar ska vara nöjda med på bortaplan mot oss. Vi ska naturligtvis vara nöjda över att vi håller nollan för första gången sedan senaste allsvenska segern borta mot Elfsborg. Inte ett enda skott mot vårt mål noterades faktiskt.

Gustav Jansson fick alltså en bra resa i sin första allsvenska match på nästan exakt ett år, 2–5 borta mot Häcken den 31 augusti 2012 (också det i omgång 21). Det var väldigt skönt att Gurra kom tillbaka så starkt från cupmatchen. Även om han inte behövde rädda några skott, så ingav Gustav ett säkert intryck, med bra luftspel och han var mycket bättre med fötterna än i U21-laget. Dessutom täckte vår målvakt mycket bra när McDonald fick matchens bästa chans.

Anton Tinnerholm fick nu också en bra resa, vilket var viktigt. Anton prioriterade defensiven mer än vanligt, vilket gav trygghet bakåt, men inte samma spets för offensiven.

Daniel Hallingström hade nu en mer tacksam uppgift att styra försvarsspelet i rätt positioner, när laget hölls tätt och Danne skötte sina individuella uppgifter tryggt och säkert.

Alberis da Silva visade verkligen att han ska spela i startelvan. Brassen är ju den naturligaste av mittbackarna att stöta fram och han gjorde det bra och i rätt ögonblick ett flertal gånger.

Andreas Dahlen skötte också länge sina defensiva uppgifter på ett bra sätt, men en felpassning höll på att ställa till det rejält i slutet. Bollbehandlingen funkade inte alltid så bra och ett bolltapp tvingade honom att ta ett gult kort som gör att han är avstängd mot Göteborg.

Det blir alltså till att ändra om i backlinjen igen. IFK Göteborg har införskaffat en snabb dansk vid namn Lasse Vibe, som tillsammans med Tobias Hysén och Robin Söder kommer prova våra spelares löpförmåga. Allan Olesen är därmed inget alternativ i denna match. Istället bör snabbe Erik Moberg in på någon position i backlinjen, som vänsterback? Eller byter Erik kant med Anton?


Framåt kan vi förstås inte vara nöjda eftersom vi inte gjorde något mål. Efter att vi hade gjort mål i varje hemmamatch under säsongen har vi nu två nollor i rad på Kopparvallen. Två nollar hemma i rad har vi inte noterat sedan 2010.

Martin Christensen har tagit steg framåt på sistone och gjorde i långa perioder en bra match. Dansken höll bra spelbredd, men tvingades ofta in i banan i lite för högt utgångsläge. Martin trivs dock med detta men kom inte bakom backlinjen med sina inlägg. Det var också kul att se en helt okej försvarsinsats från Christensen.

Mohammed Abubakari höjde kvaliteten i passningarna mot sistone och jobbade sin vana troget för laget, men borde ha skjutit eller slagit den avgörande passningen mot mål tidigare.

Daniel Sjölund visade åter att han är vår främste spelare över tid med sin förmåga att jobba stenhårt över stora ytor. Kan bara passningsprocenten höjas ett snäpp blir han riktigt giftig. Man ska dock komma ihåg att Sjölund slår, och har förmågan för, passningar med hög svårhetsgrad.

Kristian Bergström började bra och löpte i djupled på ett bra sätt flera gånger, men vi var inte tillräckligt heta framför mål när bollen kom in. Pligg mattades dock och felprocenten i passningsspelet, inklusive fasta situationer, nådde inte hans kapacitet.

Imad Zatara hade bra intentioner i djupled några gånger, men hittade annars inte rätt i sina löpningar speciellt ofta. Däremot var han mycket delaktig i spelet men ofta då felvänd.

Ricardo Santos gjorde spelmässigt sin bästa match sedan comebacken. Det var riktigt kul att se brassen löpa på ett bättre sätt och han vann en hel del i luften. Kul också att se honom gå ner och plocka bort David Elm vid fasta situationer. Speltekniskt och snabb beslutsamhet hade dock höjt statusen mer, men det kommer förhoppningsvis.


Petrit Zhubi hoppade in istället för Pligg och inledde med karaktär. Med sin snabbhet vann han yta framåt och tog även hemjobb på ett bra sätt, vilken var extra kul att se. Tyvärr gav aktionerna ingen vidare utdelning och efter hand var han inte lika aktiv.

Oscar Möller bytte av Ricardo Santos och inledde med en räd som borde ha fått Nenad Djordjevic utvisad. I den 84:e minuten anföll vi på bred fromt med Möller som härförare, men det var inte den gamle Oscar som stormade fram, utan det blev passivt och beslutet att passa långt till höger kändes inte rätt.

John Owoeri fick bara några minuter på topp men utnyttjade inte sin speed, utan stannade upp och kom ofta felvänd.


Kalmar fick både vänsterbacken Emin Nouri och mittbacken Nenad Djordjevic varnade tidigt på matchen. Detta borde vi ha utnyttjat mer genom att löpa in bakom dem, men vårt djupledsspel var inte tillräckligt vasst denna kväll.


Eftersom alla bottenlagen vann känner vi ett visst hot bakifrån. Det är visserligen åtta poäng ned till Halmstad på kvalplats och Brommapojkarna på nedflyttningsplats, men att det kan gå snabbt utför vet vi sedan i fjol. Vi har tagit en poäng mer än i fjol efter 21 matcher och nu är det dags att rycka ifrån fjolårets trista resultat vid den här tidpunkten. Vi har en sjundeplats att försvara och förbättra. Till Kalmar på femte plats är det bara tre poäng. Till Göteborg på fjärde plats är det nio poäng.


Det var för övrigt synd att Jonas Eriksson dömde toppmötet mellan Malmö och Göteborg för hade någon av de andra domarna typ Michael Lerjéus dömt, så hade Göteborg haft tre avstängningar mot oss. Nu har de bara mittbacken Mattias Bjärsmyr avstängd. Den andra mittbacken Kjetil Waelher och mittfältaren Daniel Sobralense klarade sig dock med nåder.

Hur som helst Blåvitt är inte så märkvärdigt som många tror, men det gäller att få slut på anfallen så inte deras kvicka spelare får möjligheter på omställningar.

Tveka inte utan följ med bussresan till Gamla Ullevi för att stötta till nya poäng,
läs mer om resan och hur du anmäler dig här


ÅFF – Kalmar FF 0–0
Varningar ÅFF: Mohammed Abubakari (4.e), Andreas Dahlén (3:e, avstängd mot IFKG).
Domare: Michael Lerjéus, Skövde.
Publik: 3 837

Övrig statistik
Bollinnehav 64 – 36
Avslut  8 – 4
Avslut på mål 2 – 0
Avslut i målställningen 0 – 1 
Hörnor 5 – 1
Frisparkar 14 – 16
Offside 2 – 2
Utvisningar 0 – 0
Varningar 2 – 4

Startelvan
Gustav Jansson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 86), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström (ut 67) –
Imad Zatara (HM 86), Ricardo Santos (ut 77).

Inbytta ersättare
Petrit Zhubi (in 67), Oscar Möller (in 77), John Owoeri (in 86 F).

Ej inbytta ersättare

Henrik Gustavsson, Allan Olesen, Erik Moberg, Joel Rajalakso.

7 kommentarer:

  1. Är det inte snart dags för Joel Rajalakso att få göra ett inhopp ? Det vore intressant att se hur han fungerar i anfallsboxen.Skjuta kan han.

    SvaraRadera
  2. mmmm ibland brukar vi skojja och säga man borde sätta betyg på dom som sätter betyg för man blir så yr i bollen hur dom hittar sina siffror. Skulle vi samla ihop 10 st oberoende personer att läsa dina utlägg om spelarnas insatser är jag övertygad om att man finner ett mönster på den spelaren redan efter kanske 5 matcher.

    Så här upplever jag det iaf. Det har inte med hans prestationer att göra annars skulle han vara på bänken för typ 12 matcher sedan. Egentligen blir det ett betyg i sig för dom som läser detta. Så här tycker jag iaf. Förväntar mig ett försvarstal om du håller med mig eller så struntar du i det för du inte känner av detta.

    SvaraRadera
  3. Tobbe du utgår från att Moberg är snabbare än Olesen och skriver att han inte ska vara ett alternativ!? Till att börja med är Moberg inte snabbare vad jag hört. Gällande den andre anonyme ovan man behöver inte vara raketforskare för att fatta och enligt mig och ett gäng på 7 gubbar är han klockren hos oss

    SvaraRadera
  4. Owoeri kom ofta felvänd, hur ofta hände det på de minuter han spelade? :)

    SvaraRadera
  5. Hej Anonyma;)
    Jag törs stå för mina åsikter utan att gömma mig under en sten...

    Anonym1
    Jag hoppas på Joel i framtiden och det skulle vara intressant att se honom göra något inhopp snart, men då måste han ta ett kliv både i träning och U21-spel först.

    Anonym2
    Raketforskare eller inte. Jag kanske är dum i huvudet men jag är inte säker på vad du menar. Självklart är det svårt att göra bedömningar. En del pratar om att man ska vara objektiv. Men sanningen är ju att ingen är objektiv. Alla påverkas av något, men man kan ha olika objektivitetsgrad.

    Eftersom jag ser alla våra matcher live förutom några enstaka träningsmatcher på bortaplan och samtliga U21-matcher på hemmaplan och analyserar dessa, har jag skapat en långsiktig bild under flera år. I vissa hänseenden kan det hämma min bedömning då jag sett en spelare i flera hundra matcher och det kan finnas en risk av slentrian när klockan närmar sig tre på natten och ögonen börjar bli grumliga efter en väldigt lång dag. Men jag skapar mig också en bild av en normalinsats som de som bara sett spelaren i fråga ett fåtal gånger inte kan ha gjort.

    Sedan är det ju helt enkelt så att vissa spelare är bättre än andra och bättre än andra på en viss position. På många positioner är det hård konkurrens men på andra positioner är det betydligt mindre konkurrens.

    Vi gör alla olika bedömningar och tio helt oberoende personer skulle aldrig ge exakt samma betyg till samtliga 14 spelare som deltar för ett lag i en match. Vi tar till oss och gläds över vissa detaljer som spelaren i fråga gör och bekymras över misstag av olika slag.

    Lite förenklat kan sägas att de som själva har spelat som back oftare ser försvarsmisstag, över hela banan från forwards ner till backlinjen, eftersom de av egen erfarenhet har upplevt vad följden blir om man gör misstag på olika delar av planen. De personer som själv har spelat i defensiva positioner ser likväl de där till synes obetydliga detaljerna (för den som inte är lika insatta). Det kan handla om att en spelare styr spelet genom att ta ett steg till vänster eller höger utan att själv kunna nå bollen. Det kan exempelvis handla om att gå upp i en nickduell utan chans att nå bollen, men för att störa och täcka av farliga vinklar mot mål eller spelare i farliga positioner. Mer offensiva spelare tittar oftare på spelteknisk elegans och har större krav på bra bollar på forwards. Passningsspelet, löpvägar och avslutsteknikniken är centrala begrepp som synas i sömmarna.

    Allt detta är dock charmen med fotbollen. Alla har rätt att tycka vad de vill och se fotbollen på sitt sätt. Att analysera och argumentera för och emot är det som gör fotbollen så intressant att följa i skrift, vida kaffeautomaten på jobbet eller annorstädes.

    Anonym3
    Det mesta av svaret finns under Anonym2. Men enkelt sagt du har hört och jag har sett. Många gånger dessutom.

    Anonym4
    Jag får väl skylla på den sena timmen;) Ofta var inte rätt ord men de gånger han hade bollen kom han, precis som i Uddevalla, felvänd vid de flesta bollkontakterna, när förhoppningen var att han skulle komma bakom Kalmars backlinje.

    SvaraRadera
  6. Jag såg en video från en U21-match då Joel gjorde 2 fina mål på skott i boxen, minns inte vilken match det var. Men hans agerande var distinkt och skotten precist placerade och framför allt PÅ MÅL ! Varför inte ge honom ett kort inhopp i slutet av någon match för att pröva ?

    SvaraRadera
  7. Joel har haft sina toppar, då han gjort fina mål. Vi får hoppas att han kan avsluta hösten fint och på så sätt även få chansen i Allsvenskan. Kom gärna till vallen på måndag för att se U21-matchen mot Gefle. Hampus Holmgren får då också säkert chansen att visa upp sig.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.