Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

fredag 27 september 2013

Det var värt 720 mil

Efter nio raka matcher utan bortaseger mot Mjällby lyckades vi äntligen vinna på Strandvallen. Det var också premiärseger för mig på plats. Jag har bevittnat åtta av de nio matcherna (jag såg inte 1–1-matchen 2002) och har nu åkt 720 mil tur och retur från Mjällby. Det har det varit värt för att äntligen få vara med om en seger på Strandvallen!

Det var lite oroligt hur vi skulle klara av den svåra bortamatchen utan avstängda Alberis da Silva och Mohammed Abubakari. Inte i backlinjen eftersom Daniel Hallingström var tillbaka efter sin avstängning. Men på mittfältet. Kristian Bergström har tidigare spelat flera säsonger centralt, men inte ofta på senare år. Och med två så pass offensiva spelare som Martin Christensen och Petrit Zhubi på kanterna fanns en rädsla för Mjällbys djupledsspel och tyngd.

Men glädjande nog var det vi som var framgångsrikast i djupledsspelet. Många djupledsbollar blev förvisso för djupa och vi gick offside hela sex gånger, men vi hotade också rejält många gånger även om vi inte lyckades få in bollen under matchens sista 93 minuter.

Vi fick en riktig drömstart, precis som 2010, med den oerhörda skillnaden att den nu räckte för seger och inte en makalöst tung förlust som lade grunden till degraderingen.

Kristian Bergström skickade in en bra frispark från höger. Imad Zatara gick till väders vid den bortre stolpen och lobbnickade in bollen vid det högra krysset i den 48:e sekunden. Att det första målet är viktigt vet vi och faktum är att vi vunnit tio av elva matcher när vi gjort första målet i år. Enda poängtappet är när vi tappade 1–0 till 1–1 hemma mot Elfsborg.

Det framgångsrika passningsspelet som vi hade i senaste hemmamatchen mot Öster var tillbaka och vi dominerade den första halvleken och borde ha ökat på vår ledning redan där. Grunden till dominansen lades genom att hålla laget kort samt ett framgångsrikt presspel. Vi hittade in med många instick, men det fanns lägen då våra spelare kunde ha gått på eget avslut istället.

Försvarsmässigt var det också mycket stabilare och hemmalagets huvudstarka toppforwards Marcus Ekenberg och Pär Ericsson fick inte mycket utrymme.

I den andra halvleken kunde vi inte hålla uppe spelet lika väl, vilket säkert var en kombination att Mjällby satsade mer framåt och de våra var rädda om den ledning vi hade. Det var otäckt flera gånger när hemmalaget matade in sina långa svepande inlägg, men på det hela försvarade vi oss bra. Även om pressen på servläggarna kunde varit bättre.

Vi fick förträffliga lägen att avgöra via kontingrar, men saknade tyvärr den rätta skärpan för att lyckas. Till slut räckte ändå det tidiga målet för tre poäng.


Henrik Gustavsson höll sin tionde nolla för året i Allsvenskan vilket han är ensam om tillsammans med Göteborgs John Alvbåge. Fimpen behövde inte göra många räddningar men klarade sig bra vid inläggssituationerna och spelet med fötterna.

Anton Tinnerholm kom på fel sida om sin motståndare några gånger, men gjorde i övrigt en bra insats med fint arbete och även offensiva räder. Tyvärr är Anton avstängd i derbyt efter sin tredje varning, men den här var av det mer befogade slaget då Anton Dahlström var på väg igenom.

Daniel Hallingström var tillbaka efter sin avstängning och bidrog starkt genom att hålla ihop styrkorna samtidigt som han ur ett individuellt perspektiv stod för ett tryggt och bra försvarsspel.

Erik Moberg lyfte sig nu åter ordentligt och var kung i luftrummet, samtidigt som han visade stor pondus även i det övriga spelet.

Andreas Dahlén hade nu också en mycket bättre resa än mot Djurgården, med tryggare positionsspel och säkrare aktioner i övrigt.

Martin Christensen visade sig åter från sin framgångsrika sida i den första halvleken. Med fart och flärd skruvade han upp många fina anfall från sin högerkant, men han orkade inte riktigt i den andra akten.

Daniel Sjölund fick nu en ny kompanjon på innermittfältet i form av Kristian Bergström. Tillsammans vann de båda kampen på det centrala mittfältet med framgång, men orkade inte riktigt står emot i andra halvlek. Sjölund ordnade frisparken som vi gjorde mål på och stod hela matchen för en beundransvärd arbetsinsats. Bergström fick nu till servarena vid de fasta situationerna riktigt ordentligt, varav den första resulterade. Pligg fixade innermittfältsrollen mycket bra i den första halvleken men orken tröt lite i andra halvlek.

Petrit Zhubi har närmat sig startelvan på sistone och svarade för en hel del goda offensiva aktioner, med sin kvickhet och teknik, speciellt i första halvlek. I andra halvlek tröttnade han, vilket är förståeligt eftersom han inte spelat från start i Allsvenskan tidigare i år. Med sin snabbhet gjorde Petrit också en del förtjänstfulla defensiva åtaganden, även om det finns mer taktiska delar att arbete med.

Ricardo Santos spelade åter från start och med sin fysik var han ett ständigt orosmoment i den första halvleken, men dessvärre lyckades han inte göra mål. Genom att ha varit lite mer på tå och gjort lite fler löpmeter hade han lyckats.

Imad Zatara hittade dock målet redan efter 48 sekunder genom en fin avvägd nick. Imad löpte bra och skapade stora sår i Mjällbys backlinje. Även Zatara hade många chanser att öka på sin målskörd men skärpan fanns inte riktigt där. Målet var ändå det nionde i Allsvenskan och med det ligger han delad fyra i den allsvenska skytteligan.

John Owoeri kom in istället för Petrit Zhubi sista kvarten och ställde till en hel del oreda för mjällbyförsvaret, men lyckades inte få bollen i mål.

Allan Olesen hade inte spelat i Allsvenskan sedan omgång 14 hemma mot Syrianska, men nu fick han göra ett kort inhopp istället för Martin Christensen. Allan gjorde det helt okej som högermittfältare och är aktuell som högerback då Anton Tinnerholm är avstängd. Ett annat alternativ är att flytta ut Daniel Hallingström som högerback och sätta in Alberis da Silva som mittback.

På mittfältet hårdnar konkurrensen då Mohammed Abubakari åter är disponibel efter sin avstängning.

Oscar Möller var sjuk och kom därför inte till spel, men är förhoppningsvis frisk till på måndag och spetsar då till konkurrensen även bland forwards.

I och med den historiska segern på Strandvallen tog vi ett jättesteg mot nytt kontrakt. Med 15 poäng kvar att spela om har vi 11 pinnar ned till Halmstad på kvalplats och 10 poäng till Öster på kvalplats. Vi klev också förbi Mjällby upp till sjunde plats och har bara tre poäng upp till Elfsborg. Kalmar fem pinnar före är också möjligt att passera. Inför måndagens hyperintressanta östgötaderby på Kopparvallen har också Norrköping 35 poäng men vi har två måls bättre målskillnad.

Vi har brutit flera historiska sviter denna säsong, som Elfsborgs långa svit av förlustfria hemmamatcher, samtidigt som vi inte tagit någon bortaseger mot Elfsborg sedan 1981. Häcken bortabesegrade vi för första gången sedan 1985 och nu klippte vi också Mjällby på bortaplan. Men det finns fler sviter att bräcka…

Alla till Kopparvallen på måndag – fotbollsderby ska ses på rikigt – från ståplats!


Mjällby AIF – ÅFF 0–1 (0–1)
0–1 (  1) Imad Zatara (Kristian Bergström)
Varningar ÅFF: Anton Tinnerholm (3:e, avstängd mot Norrköping).
Domare: Kristoffer Karlsson, Helsingborg.
Publik: 2 871

Övrig statistik
Bollinnehav 46 – 54
Avslut  9 – 12
Avslut på mål 2 – 4
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 1 – 5
Frisparkar 13 – 12
Offside 1 – 6
Utvisningar 0 – 0
Varningar 1 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Erik Moberg, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 86), Daniel Sjölund, Kristian Bergström, Petrit Zhubi (ut 78) –
Ricardo Santos, Imad Zatara (VM 78).

Inbytta ersättare
John Owoeri (in 78 F), Allan Olesen (in 86).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, George Tanzi, Pontus Nordenberg, Hampus Holmgren, Joel Rajalakso.

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.