Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 11 augusti 2013

Var finns viljan?

Tji fick vi som inte trodde att det inte kunde bli sämre. Tji fick vi som trodde att våra grabbar skulle komma till match taggade upp över öronen efter den senaste tidens vacklande insatser som tycktes nå botten i den ytterst svaga insatsen mot Gefle. 0-1 hemma mot bottenlaget Halmstad svider oerhört!

Under säsongen har vi tidigare vuxit som lag hela tiden, med några hack. Kulmen nåddes med fyra raka segrar och viktorian borta på omöjliga Borås Arena. Med bibehållen kreativitet och kvalitet i passningsspelet underkastade sig spelarna samtidigt taktiska överenskommelser samt att de tog ett stenhårt jobb för varandra.

Hur kan det sedan vara möjligt att vi fallit så lågt?
Ja, det är en gåta. Efter en väldigt bra period, med en urladdning borta mot de regerande mästarna, kan bakslag ske. Det är inte ovanligt för något lag. Att vi föll ihop borta mot Malmö kunde därav vara en förklaring, men samtidigt naturligtvis ingen ursäkt.

Med tre raka hemmamatcher trodde vi ändå på en bra utdelning som åter skulle föra oss närmare toppen. Kryss mot Elfsborg var ju inte dåligt, men den andra halvleken var svag och antydde att allt inte stod rätt till. Under geflematchen fortsatte kurvan starkt nedåt och när vi inte trodde att det kunde bli sämre, så fortsatte alltså eländet. Spelet som var av yttersta toppklass i Allsvenskan, andades inte allsvenskt överhuvudtaget mot ett svagt Halmstad, som inte heller spelade som ett allsvenskt lag.

Vi var inte med från början och inom loppet av sex minuter släpptes det största hotet Mikael Bohman vind för våg i två jättechanser direkt. Båda gångerna var Erik Moberg inte alls på hugget. Förvisso räddade Moberg på mållinjen vid det första läget, men det var också han som inte var alert och inte tryckte sig före Bohman i duellen. I läge två var Erik passiv och Bohman fick avlossa skottet helt utan press på sig.

Det var tur att Henrik Gustavsson var med från början och räddade två gånger om, men det hjälpte ju inte då Fimpen släppte in Mikael Bohmans skott från långt håll och där vår målvakt befann sig. Det är ytterst sällan man ser Henrik göra en sådan tavla. Men det var inte bara Fimpens fel.

Ricardo Santos såg ut att kunna bli en pigg injektion vid debuten mot Elfsborg men insatsen mot Gefle var allt annat än bra. Nu var det ännu sämre. I den första halvleken hade han flera chanser att ligga på rulle vid offsidelinjen men gjorde det inte. Tanken är i mångt och mycket att Santos ska skarva bollar på John Owoeri på djupet, men det funkar ju inte alltid och blir för lättläst. Självklart måste även Santos gå på djupet när tillfälle ges. Samtliga spelare som bär den heligaste och finaste tröjan av alla, måste också alltid ge sitt bästa för laget, vilken ingen gjorde i går mot Halmstad.

Ricardo Santos satsade inte fullt i någon höjdduell och gjorde det inte heller när Erik Moberg skickade fram bollen. Halmstad kunde därmed erövra bollen och när Antonio Rojas lyfte fram bollen till vänster tycktes varken Erik Moberg eller Daniel Hallingström ta faran på allvar. Katastrofen var ett faktum nät Bohman enkelt kom emellan våra mittbackar och kom till skott.

Detta var ett av de mest bedrövliga mål som jag sett oss släppa in och det är förstås fasansfullt. Våra mittbackar Daniel Hallingström och Erik Moberg har gjort det så bra under en lång period, men Erik har inte alls nått upp till sin höga kapacitet under de fyra senaste matcherna och denna var klart sämst.

Alberis da Silva har haft vissa skadeproblem, men ska nu vara helt okej och det känns verkligen rätt att brassen får chansen mot AIK.

Daniel Hallingström var alltså också ute och seglade vid målet och ytterligare några gånger men det var ändå han som försökte hålla ihop spillrorna av vårt försvarsspel.  

Anton Tinnerholm har inte heller kommit upp i sin höga nivå på sistone, men problem i positionsspelet och med slarv i passningsspelet.

Andreas Dahlen har också haft problem på vår svaga vänstersida de senaste matcherna. Dalle har fått svag hjälp av Kristian Bergström, avvaktat och blivit passiv.

Jag vet inte om jag har sett Kristian Bergström underprestera så pass som under de fyra senaste matcherna och det är bara hoppas att han knyter näven och kommer tillbaka till sin klass. Borta mot AIK är ett ytterligt tillfälle att visa sitt rätta jag som fältherre, kanske då som innermittfältare?

Mohammed Abubakari tog ett gult kort efter att Martin Christensen slarvat bort bollen och är därmed avstängd mot AIK. Å andra sidan slarvade Mommo bort bollen redan i första halvlek så att Daniel Hallingström tvingades ta en varning. Mohammed är en duktig och viktig spelare för oss, men när han får helt enkelt inte vrida och vända felvänd när han enkelt kan ta hjälp av andra spelare för att vi ska vinna mark. När motståndarna vinner bollen får vi livsfarliga omställningar mot oss.

Daniel Sjölund var den ende som var i närheten av godkänt. Ålänningen försökte i varje fall, jobbade och slet och hade stundtals bra kvalitet i passningsspelet. Däremot kladdade han lite för mycket med bollen, speciellt i slutet av matchen då vi var tvungna att komma till avslut. Vi kom ju enkelt fram långt på Halmstads planhalva. Det verkade som de våra lyssnade för mycket på att vi skulle ha tålamod, för spelet såg ut som vi ledde matchen, med i och för sig bra spelvändningar men inläggen kom aldrig eller var av för låg kvalitet. Därmed hände det ingenting i chansväg. Inte heller gick vi på skott och jobbade på returer.

Martin Christensen fick chansen från start för första gången sedan bortamatchen mot Helsingborg, men någon succé blev det tyvärr inte. Några gånger kom Martin bra fram på kanten och lyfte in bollen mot målet. Martin slog också några hörnor, men likt tidigare matcher i formsvackan var vi rejält svala på de fasta situationerna. Kladdandet med boll och slarviga passningar dämpade farten i spelet och vi fick dessutom farliga omställningar emot oss.

John Owoeri började starkt med stor löpvillighet, men försvann sedan nästan helt, Det var märkligt att se den så annars löpvillige spelaren stanna upp och strunta i bollar som inte var perfekt slagna.

Petrit Zhubi bytte av Owoeri, men tog inte chansen. Petrit visade samma tråkiga kroppsspråk mot sina lagkamrater som i U21-laget. Det gäller att bjuda till själv både offensivt och defensivt innan man gnäller på sina lagkamrater.

Imad Zatara bytte av Ricardo Santos på topp, men inte heller där fanns viljan att löpa på allt eller att välja de enkla och vägvinnande alternativen framför de svåra och farliga, som ledde till omställningar emot oss.

Oscar Möller kom in som tredje forward efter att Kristian Bergström bytts ut, men återigen lyckades inte vår tidigare kämpe speciellt bra och han uträttade inte mycket.

Att vi inte gör et enda mål på Kopparvallen tillhör inte vanligheterna, senaste det skedde var i hemmamatchen mot Mjällby i fjol, men 0–0 var då precis vad som räckte för säkrat kontrakt.

Det är också väldigt trist att se att vi är så få som tar vårt ansvar och ser matcherna på plats. 3 324 personer i en sommarmatch är bara för ynkligt.

Jag ska inte säga att det inte kan bli sämre är så här, för hur dåligt det är så kan det alltid bli sämre. Matcherna mot Gefle och Halmstad skulle vi bara vinna. Vi klarade det inte alls men måste ändå gå vidare. Det är hela elva matcher kvar av Allsvenskan och en superviktig match i Svenska Cupen borta mot IFK Uddevalla kvar, som gör att europaspelet kan leva även om vi inte lyckas i Allsvenskan.

Faktum är att vi bara har en poäng mer än i fjol efter 19 spelade matcher och efter den dåliga hösten drogs vi in i bottenstriden innan vi kunde spurta till oss en plats på den övre halvan. Det är alltså god tid att ta läget på allvar.

Borta mot allsvenskans formstarkaste lag för tillfället, AIK, är det få som räknar med oss och det är då lämpligt att visa för omvärlden att så här dåliga är vi faktiskt inte!


ÅFF – Halmstads BK 0–1 (0–0)
0–1 (59) Mikael Bohman (Antonio Rojas)
Varningar ÅFF: Daniel Hallingström (2:a), Mohammed Abubakari (3:e, avstängd mot AIK)
Domare: Kristoffer Karlsson, Helsingborg.
Publik: 3 324

Övrig statistik
Bollinnehav 67 – 33
Avslut  12 – 10
Avslut på mål 3 – 4
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 7 – 7
Frisparkar 17 – 14
Offside 0 – 1
Utvisningar 0 – 0
Varningar 2 – 4

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Erik Moberg, Andreas Dahlén (VM 71) –
Martin Christensen, Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström (ut 71) –
John Owoeri (ut 61), Ricardo Santos (ut 64).

Inbytta ersättare
Petrit Zhubi (in 61 F), Imad Zatara (in 64 F), Oscar Möller (in 71 F).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Allan Olesen, Alberis da Silva, Emmanuel Dogbe.

7 kommentarer:

  1. Jag tror att du underskattar både Gävle och Halmstad, det är inga dåliga lag ! De har lärt sig att spela disciplinerat.
    HBK vann tex nästan alla höjddueller och ver-kade piggare än ÅFF.
    Det vi måste jobba med är effektiviteten. Om du tittar på sammandraget hade vi många chanser men utnyttjade dem inte. Bara 3 skott på mål. Dessutom var deras målvakt riktigt bra. Det måste tränas att träffa mål. 12 avslut-3 på mål är för dåligt.

    SvaraRadera
  2. Jag har inte underskattat varken Gefle (så stavas laget) eller Halmstad. De ligger där de ligger i tabellen av en anledning och jag har sett flera matcher de spelat. Skillnaden är att våra spelare inte har gått in i duellerna mot dem. Sett till det enorma spelövertag vi hade, så skapade vi för få lägen, speciellt efter deras skitmål. Jag har sett matchen precis som alla andra allsvenska matcher vi spelat sedan 2010 - live. Du får nog se sammandraget igen så ser du att det är få chanser. Men jag håller med dig, precisionen på de få skotten var för svag, men vi hade kunnat ta 10 skott till i andra halvlek och då hade vi säkert gjort åtminstone två mål.

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte på en sak till: en del av våra spelare verkar ha svårt med bollbehandlingen - kladda med bollen som du säger - och väldigt lätt tappar den till motståndarna. Det är väl en förmåga som kan tränas upp eller hur ? Jag tyckte att HBK hade bättre bollbehandling i genomsnitt...

    SvaraRadera
  4. Det handlar en del om andra spelares rörelse också. Sjölund till exempel vill ju så gärna slå den öppnande passningen i djupled, men när ingen spelare visar sin löpintention tydligt, så håller han i bollen och känner sig tvingad att spela i sidled. Forwards och ytterspringare måste alltså visa visa bättre med löpningar. Men så finns det också spelare som Mohammed, som vänder och vrider när det finns enkla passningslösningar. Mycket handlar om självförtroende för spelande lag. När allt flyter på så släpps bollen enkelt, men när det går emot så tappas lätt flytet. Står man på hälarna från början, som exempelvis Santos, så kommer man någon tiondels sekund för sent in i situationen och det räcker för att hamna i tidsnöd och bollen studsar ifrån. Tekniska misstag ser därmed fatala ut. Träningar med spel med ett eller två tillslag är vanliga hos alla fotbollslag, så mer av den varan i veckan kanske vore bra.

    SvaraRadera
  5. Slutligen vill jag säga att jag instämmer med ditt förslag att ta med Alberis Da Silva - en i mitt tycke mycket användbar spelare, även på innermittfältet. De få inhopp han gjort som mittback har varit klockrena !

    SvaraRadera
  6. Jag såg Norrköping mot Helsingborg igår. Tänk omm ÅFF
    hade så löpvilliga forwards som Nyman och Thelin i IFK. En kom och mötte och en stack i djupled hela tiden. Då är det lätt att som mittfältare att hitta spelalternativ framåt. Ricardo Santos är som jag ser det en katastrof. Han står still och går därmed inte att nå med passningar. Oweri försöker men tröttnar och har sina brister. Jag tror ändå Zatara ihop med Oweri är det bästa alternativet som läget är just nu

    SvaraRadera
  7. Klockren analys av Torbjörn Nilsson !

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.