Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 20 augusti 2013

Fasansfull smärta

Alla mål som man släpper in är en fruktansvärt traumatisk upplevelse och att släppa in ett mål som avgör matcher på stopptid är något ännu värre. Det är ren och skär smärta rakt in i själen.

Vi kvitterade två gånger om borta mot AIK, men det kändes ändå inte helt bra. Farhågan fanns där hela tiden och bilan föll till sist i den 92:a minuten. Två mål ska åtminstone räcka för poäng men eftersom vi släppte in tre nya skitmål blev vi alltså helt utan.

Vi hade under en lång period klarat oss bra i försvarsarbetet, med få insläppta mål, men på sistone har det sett ut som i början på säsongen med många alldeles för lättvindigt insläppta mål efter fatala individuella misstag.

Mål nummer ett denna fasansfulla måndag uppkom efter en slarvpassning från Martin Christensen. Visserligen halkade Martin i momentet innan, men han hade ändå fått bra koll på läget när dansken slog bollen rakt till Nabil Bahoui. Martin Christensen (som trots misstaget inte jobbade tillbaka tillräckligt), Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström och Alberis da Silva agerade passivt när Bahoui väggspelade med Henok Goitom och kom fri in i straffområdet. Henrik Gustavsson såg ut att rädda, men bollen studsade oturligt på den förre brommapojken och in i mål.

Vi borde ha gått in med 1–1 i paus. Henrik Gustavsson slog en lång utspark i den 36:e minuten som Ricardo Santos nickskarvade och Imad Zatara sprintade sig fri. Dessvärre fick Imad bollen för långt ifrån sig och fick stressa iväg avslutet. Det var ändå väldigt nära då bollen rullade i den vänstra stolpen, men med en bättre touch hade Imad fått ett lugnare och bättre avslutningsläge. Marginalerna var alltså emot oss från början.

Efter en rätt svag första halvlek från båda lagen, tog vi kommandot i början på andra halvlek. Passningsspelet liknade mer det tidigare under säsongen än det långsamma och med hög felprocent som präglat vårt spel på sistone.

I den 60:e minuten kom så äntligen kvitteringen efter en fin omställning. Imad Zatara spelade in bollen från vänster. Ricardo Santos tog emot och spelade bakåt till Daniel Sjölund som på ett tillslag hittade Martin Christensen till höger. Martin tog emot och skickade in ett fint inlägg mot bortre stolpen och där språngnickade Imad Zatara in bollen. Målvakten var på bollen men var ändå chanslös när det sköna 1–1-målet föll.

Glädjen var dock inte långvarig och för bara åtta minuter senare tog AIK åter ledningen. Celso Borges fick alldeles för lättvindigt avancera centralt och klippte till Erik Moberg med handen. Men istället för en solklar frispark till oss tilläts Borges fortsätta och han spelade ut bollen till höger. Andreas Dahlén var inte med på noterna och Martin Mutumba kunde styra in bollen framför målet. Daniel Hallingström såg ut att enkelt styra undan inspelet, men stannade oförklarligt upp. Eftersom Anton Tinnerholm samtidigt hade tappat bort Nabil Bahoui, kunde den sistnämnde enkelt raka in det vidriga 1–2-målet.

Luften såg ut att gå ur oss, men ett nonchalant AIK, som verkligen inte var bra denna dag, kunde vi ändå matcha. Efter ett par byten och fler spelare i offensivare positioner kunde vi åter skapa ett visst tryck. I den 85:e minuten lyckades vi äntligen kvittera igen. Daniel Sjölund slog en fin boll i djupet till vänster som Petrit Zhubi tog emot och inlägget var utsökt. Ricardo Santos mötte med huvudet och satte 2–2 snyggt mot det bortre krysset.

Det var sedan riktigt svagt att vi inte kunde hålla undan. Vi hade ett jätteläge i den 91a minuten men straffades åter av rent dålig värdering. Varför gick inte John Owoeri på utsidan om sin trötte back? Istället stannade han upp och slog en passning till höger som blev för hård. Men varför sprang inte Petrit Zhubi fullt efter bollen? Det var i slutsekunderna av en viktig allsvensk match på bortaplan och vi var på väg att bryta en nedåtgående trend. Det var alltså inte frågan om någon korpmatch! Det är då helt oförsvarligt att bara jogga efter bollen bara för att passningen inte var bra slagen. Detta kostade oss nu poängen.

AIK kunde hålla i bollen efter vårt misslyckade anfall. Martin Mutumba vände väl enkelt bort John Owoeri till höger och spelade bollen bakåt där en helt oattackerad Ibrahim Moro kunde serva in bollen. Erik Moberg tappade helt bort markeringen på Henok Goitom som sopren kunde nickskarva bollen via den bortre stolpen och retsamt längs med mållinjen och in i mål. Det var samma stolpe som ställde oss ett spratt då Imad Zatara skott gick stolpe ut. Det hjälpte alltså inte att byta arena. 2010 var det Oscar Möllers skott som gick i insidan av stolpen och precis utanför mållinjen för att retsamt rulla utanför den bortre stolpen.


Henrik Gustavsson hade en mycket otacksam uppgift vid alla tre baklängesmålen, men klarade sig bra i övrigt. Fimpen hade ytterligare bara två skott mot sig, men han gjorde det också bra då AIK hade en hel del fasta situationer, som lyftes in framför mål.

Anton Tinnerholm hade problem med Nabil Bahoui speciellt i början på matchen. Anton fick inte heller någon bra hjälp av Martin Christensen. Tinnerholm vann en hel del dueller i andra halvlek och vågade sig också fram mer men tappade även vid andramålet.

Daniel Hallingström har gjort en hel del missar på sistone som vi inte är vana att se honom göra och denna gång straffades vi hårt av det. Speciellt vid det andra målet.

Alberis da Silva hade problem med passningsspelet inledningsvis, men svarade också för ett par matchavgörande brytningar i straffområdet samtidigt som hans huvudspel var viktigt. Vi släppte som bekant in trean då han var utbytt. Alberis hade inte spelat från start sedan hemmamatchen mot Syrianska strax efter midsommar och gjorde på det hela en fullt godkänd comeback.

Anderas Dahlén höll rent för det mesta men Martin Mutumba fick lite för fritt utrymme, speciellt vid andra målet. Andreas blev också lite för lätt stressad av AIKs höga press, speciellt i inledningen av matchen.

Martin Christensen får givetvis ett jätteminus för felpassningen som föranledde det första baklängesmålet men han ska samtidigt ha ett stort plus för inlägget till Zataras 1–1-mål.

Emmanuel Dogbe vägde lite för lätt på den dåliga gräsmattan som mer förordade fysiskt spel. Ghananen föll ändå ned som en viktig bricka framför våra mittbackar och gjorde det okej, men tvingades utgå på grund av känning på framsida lår i början på andra halvlek.

Erik Moberg kom in på innermittfältet då Emmanuel Dogbe tvingades utgå. Några passningar slog han bort men gjorde det ändå okej. Erik kröp ned som mittback i slutet och tappade dessvärre bort Henok Goitom fram till det avgörande målet.

Daniel Sjölund var viktig i denna match. Även om kvaliteten i agerandet inte infann sig hela tiden, så jobbade och slet ålänningen förtjänstfullt. Pressen på Ibrahim Moro vid tredje målet var inte tillräcklig, men ”förassisten” till våra båda mål var riktigt fina.

Kristian Bergström började blekt, kom i mellanland och hittade inte kvalitet i passningsspelet, men så i början på andra halvlek fick vi åter se Bergström i gammalt gott slag. Han blev mer delaktig i spelet satte högre fart och nådde betydligt högre kvalitet i både markpassningar och inlägg. Även om det inte höll matchen ut lovar det gott inför framtiden.

Petrit Zhubi kom in istället för Martin Christensen och ska ha ett stort plus för inlägget fram till Santos 2–2-mål, men det räckte ju inte till något. Det gäller att spela med insidan av huvudet också och Petrit får ett stort minus för att han inte värderade och jobbade tillräckligt för att vi skulle bärga poängen.

Imad Zatara fick åter plats i startelvan men denna gång på topp. Det var första matchen sedan i början på juni borta mot Helsingborg som Imad spelade på topp, men han tackade för förtroendet genom att göra årets sjätte mål, som var riktigt snyggt. Nära var det ju också dessförinnan med stolpträffen. Många fler lägen i djupled hade vi dock skapat om Imad orkat ta sig ur offsiden oftare. Att missa målchanser på grund av att man går eller joggar hem är oförsvarligt.

Även Ricardo Santos måste anamma att det inte under några omständigheter är okej att vara i offsideposition när vi har läge att spela honom fri. Det krävs en sådan liten ansträngning att springa sig onside. I övrigt var denna match ett fall framåt i nickduellerna och målet var riktigt snyggt, samtidigt som det var viktigt att spräcka målnollan. Men arbetsinsatsen måste bli mycket bättre framöver.

John Owoeri kom in i slutet och borde ha utnyttjat sitt löpövertag på ett bättre sätt.

Summa summarum var det åter en hemsk bortamatch mot AIK, som alla övriga jag bevittnat. Solnalaget är inte alls något märkvärdigt lag och det känns minst sagt förjävligt att de är hela tio poäng före oss. Chansen att nå europaspel genom Allsvenskan minskar naturligtvis drastiskt och därigenom blir cupmatchen borta mot IFK Uddevalla ännu viktigare på torsdag.

Att det inte går att ställa upp med ett halvdant oinspirerat lag som ställdes på benen i östgötacupen borta mot Motala vet vi redan. Utan det gäller att satsa fullt ut och ta tillfället i akt att få tillbaka spelglädjen i laget. Och den som inte tar Svenska Cupen på allvar är ingen ÅFF:are.

AIK – ÅFF 3–2 (1–0)
1–0 (22) Nabil Bahoui (Henok Goitom)
1–1 (60) Imad Zatara (Martin Christensen)
2–1 (68) Nabil Bahoui (Martin Mutumba)
2–2 (85) Ricardo Santos (Petrit Zhubi)
3–2 (92) Henok Goitom (Ibrahim Moro)
Varningar ÅFF: Alberis da Silva (2:a).
Domare: Bojan Pandzic, Hisings Backa.
Publik: 13 580

Övrig statistik
Bollinnehav 55 – 45
Avslut  11 – 7
Avslut på mål 5 – 3
Avslut i målställningen 0 – 1 
Hörnor 9 – 3
Frisparkar 17 – 11
Offside 6 – 2
Utvisningar 0 – 0
Varningar 3 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva (ut 78), Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 70, VM 78), Emmanuel Dogbe (ut 51), Daniel Sjölund, Kristian Bergström (MM 78) –
Imad Zatara (HM 78), Ricardo Santos.

Inbytta ersättare
Erik Moberg (in 51 MM, MB 78), Petrit Zhubi (in 70 HM), John Owoeri (in 78 F).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Allan Olesen, Oscar Möller, Joel Rajalakso.

9 kommentarer:

  1. Typiskt att Da Silva inte fanns på planen när matchen avgjordes, han var bäste försvarare. Att ge Hallingström hela skulden för andra målet är helt fel. Fimpen måste ta sin del när bollen går så nära målet! Som vanligt får han beröm trots att det finns en osäkerhet som sprids i hela försvarsspelet.Förstår inte att alla andra kan bytas ut utom på målvaktsposten. Har inte sett bra ut på slutet

    SvaraRadera
  2. Som jag såg AIK:s andra mål trodde Hallingsström att Fimpen skulle komma ut och ta bollen , men en boll på marken måste avstyras av Danne i det läget. Det är en jättemiss som inte får ske på den nivån. Tyvärr har både Danne och Moberg en tendens att bli för passiva och bara stå och titta på ibland. De saknar Da Silvas instinkt att bollen ska bort i alla lägen. Alberis är vår bäste mittback och borde få starta även nästa match.

    SvaraRadera
  3. Da Silva ska vara på planen som sagt. Därmed basta ! Alla måste jobba järnet i alla situationer annars går det inte.

    SvaraRadera
  4. Tycker att Swärd borde omskola Zatara till anfallare, 6 mål hittills och fler är på väg om han bara får spela på den positionen. Zatara och Sjölund har gjort en kanon säsong i år.

    SvaraRadera
  5. Da Silva kung igår!

    SvaraRadera
  6. Efter att ha sett reprisen på andra målet ytterligare kan jag hålla med om att Fimpen borde varit mer alert och gått ut på inspelet. Ur det sviktande minnet i förtvivlan såg jag Mutumbas inspel som hårt, men reprisen visar ju att det var en dålig lös passning, som ju då också hade varit ännu enklare att sparka bort för Danne. Att tro att nån annan gör jobbet håller inte utan framför mål får man inte ta några som helst risker. Jag tycker dock kritiken mot Fimpen är överdriven på sistone. Målet mot HBK var en tavla. Det är inget snack om saken men i övrigt har han skött sig bra om än inte av samma klass som tidigare under säsongen, men det har ju ingen spelare gjort i de senaste matcherna. Håller i övrigt med om att Alberis ska spela, bara han är hel.

    SvaraRadera
  7. Da Silva du var bäst, du ska spela från start!!!

    SvaraRadera
  8. Da Silva är för bra för bänken!! Synd bara att han är lite av en "glaslirare"

    SvaraRadera
  9. Da Silva har en väldigt stor brist: hans utåtagerade tjurighet. Det duger inte att inte kunna knipa igen och gå undan med frustarationen och låta lagkaptenen sköta snacket. Att riskera rött kort på snack har ÅFF inte råd med.

    ÅFF får ingen storstadsrabatt av domaren utan det kan tvärtom vara mera lyhört. Exemplariskt uppträdande (ögontjäneri med finess iaf).

    Smart agerande och aldrig, aldrig tappa besinningen så att det kan bli en "ursäkt" för bestraffning. Vi har alla erfarit hur billigt och lättvindigt det kan delas ut kort och avstängningar. Det är ett stinkande träsk av inkonsekvens och felaktigheter som förbundet skiter i. Det vet vi eftersom det straffar sig att överklaga för att rätta uppenbara felaktigheter. Knip för näsan och knip käften är det pragmatiska budskapet.

    Det som ska finnas med i utbildningen är praktiskt inriktad "iskallt beräknande uppträdande" och lagkamratstöttning i varje svårbesinnad situation. Grabbarna måste bli mer lyhörda mot varandra och "gå i mellan" för att hjälpa utsatta medspelare från frustationsutbrott.

    Gillar vinnarskallen Da Silva skarpt.. men jag vill se mer psykologiskt taktiskt tänk i HELA laget.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.